A është Buckthorn efektive kundër kapsllëkut?

Cili është efekti i lëvores së alderit?

Lëvorja e pemës së përtacit të zakonshëm (Frangula alnus) rekomandohet për përdorim afatshkurtër për kapsllëk të rastësishëm. Ky përdorim njihet mjekësisht edhe për lëvoren e alderit amerikan (Frangula purshiana), e ashtuquajtura lëvorja e kaskarës.

Anthranoidet ("anthraquinones") që përmbahen në lëvore janë përgjegjëse për efektin e saj laksativ. Megjithatë, ato formohen vetëm gjatë ruajtjes njëvjeçare ose gjatë tharjes së lëvores në rrjedhën e ajrit të nxehtë. Anthranoidet stimulojnë lëvizjet e zorrëve dhe rrisin rrjedhjen e ujit në zorrë. Kështu, jashtëqitja zbutet dhe transportohet më shpejt drejt anusit.

Mos merrni preparate për pemë përtaci për më shumë se një javë. Përndryshe, ndër të tjera ekziston rreziku i problemeve me zemrën dhe dobësimin e muskujve.

Si përdoret alderi?

Rekomandohet të pini një filxhan të tillë çaji të lëvores së përtacisë në mbrëmje para se të shkoni në shtrat. Lëvoren e përtacisë për përgatitjen e çajit mund ta kombinoni edhe me bimë të tjera medicinale, si kamomil ose kopër.

Përndryshe, ekzistojnë përgatitje të gatshme në bazë të lëvores së përtacisë. Për përdorimin dhe dozën e duhur, ju lutemi lexoni fletën e paketimit ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Cilat efekte anësore mund të shkaktohen nga pema e përtacisë?

Në raste të rralla, ankesat gastrointestinale të ngjashme me ngërçet ose dhimbje barku ndodhin pas marrjes së preparateve Faulbaum. Në raste të tilla, ju duhet të zvogëloni dozën e marrë ose të përmbaheni plotësisht nga marrja e saj.

Gjatë përdorimit, urina mund të zbardhet pak, por kjo është e padëmshme.

Mbidozimi ose gëlltitja e lëvores së freskët të përtacit ose lëvores së kaskarës mund të shkaktojë të vjella të rënda.

Përveç kësaj, përdorimi i zgjatur mund të rezultojë në proteina dhe gjak në urinë. Përdorimi i vazhdueshëm rrit më tej plogështinë e zorrëve.

Çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje kur përdorni buckthorn alder

  • Mos merrni lëvoren e përtacisë ose lëvoren e kaskarës për më shumë se një javë. Përndryshe, plogështia e zorrëve dhe kështu kapsllëku mund të përkeqësohet.
  • Humbja e kaliumit për shkak të përdorimit të shpeshtë të lëvores së përtacisë mund të rrisë efektin e të ashtuquajturave glikozide digitalis. Këto janë barna që janë të përshkruara për dështimin e zemrës, për shembull. Efekti i barnave kundër aritmisë kardiake (antiarritmikët) gjithashtu mund të ndryshojë.
  • Nëse, përveç produkteve Faulbaum, përdorni edhe diuretikë nga grupi i diuretikëve tiazidë, humbja e kaliumit mund të rritet më tej. E njëjta gjë vlen edhe për përdorimin e njëkohshëm të steroideve kortikale mbiveshkore si dhe rrënjës së jamballit.
  • Në rast të obstruksionit të zorrëve, sëmundjeve inflamatore të zorrëve (për shembull, sëmundja e Crohn, koliti ulceroz) dhe dhimbje barku me një shkak të panjohur, Faulbaum nuk duhet të përdoret në asnjë rrethanë. Për trajtimin e këtyre ankesave, ju lutemi konsultohuni me një mjek.
  • Gratë me ngushtim të mitrës gjithashtu nuk duhet të marrin ilaçe dembele.

Si të merrni produkte alder

Lëvoren e tharë dhe preparate të ndryshme që përmbajnë hiçin e alderit mund t'i blini në barnatore, barnatore dhe dyqane ushqimesh të shëndetshme. Lexoni informacionin e bashkangjitur të produktit për përdorim të duhur dhe të toleruar mirë. Nëse jeni duke marrë medikamente të tjera, fillimisht duhet të pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për ndërveprimet e mundshme me alder buckthorn.

Çfarë është alderi i zakonshëm?

Alderi i zakonshëm i zi (Frangula alnus, sinonim: Rhamnus frangula) është vendas në të gjithë Evropën, Azinë Perëndimore, Azinë e Vogël dhe Kaukazinë. Në Amerikën e Veriut shfaqet e egër. Mund të gjendet, për shembull, në pyje të rrallë gjetherënës dhe halorë (veçanërisht në skajet e pyjeve), shkurre, gardhe, moçale dhe përgjatë rrjedhave ujore.

Si një shkurre e fuqishme ose pemë e vogël, pema e zakonshme e përtacit mund të arrijë një lartësi prej tre ose më shumë metrash. Kur është i ri, ka lëvore të gjelbër, e cila më vonë merr ngjyrë gri-kafe dhe ka pore karakteristike tërthore të tapës gri në të bardhë (thjerrëzat). Gjethet janë të plota dhe të ngurtë, lulet nuk bien në sy dhe të bardha në të gjelbër.

Alderi i zi amerikan (Frangula purshiana, sinonim: Rhamnus purshiana) është vendas në brigjet e Paqësorit të Amerikës së Veriut dhe kultivohet gjithashtu këtu. Pema e fortë, e cila rritet në një lartësi prej dhjetë metrash, i ngjan pemës së zakonshme të përtacit për nga lëvorja dhe gjethet. Lulet e saj, megjithatë, janë të bardha.

Emri gjerman Faulbaum rrjedh nga aroma e keqe e lëvores së freskët.