A është konjuktiviti ngjitës?

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është konjuktiviti? Një inflamacion infektiv ose jo infektiv i konjuktivës. Termi mjekësor është konjuktivit.
 • Shkaqet: Agjentët infektivë (të tillë si bakteret, viruset), alergjitë, trupat e huaj në sy (p.sh. pluhuri), lentet e kontaktit të dëmtuara, rrezet UV, rrymat, lodhja e syve dhe më shumë.
 • simptoma të zakonshme: sy i skuqur, i përlotur dhe (sidomos në mëngjes) ngjitës, qepallë e fryrë, konjuktivë e fryrë, djegie dhe/ose kruajtje në sy, ndjesi e trupit të huaj në sy.
 • Trajtimi: në varësi të shkakut, p.sh. antibiotikë në rast të konjuktivitit bakterial (kryesisht si pika për sy); në rast të konjuktivitit alergjik, pika anti-alergjike të syve, nëse është e nevojshme, pika syri që përmbajnë kortizon; në përgjithësi: eliminoni ose shmangni shkaktarët nëse është e mundur.
 • A është konjuktiviti ngjitës? Konjuktiviti bakterial dhe viral janë shumë ngjitës! Si person i infektuar, mos i prekni sytë, kujdesuni për higjienën e duarve dhe përdorni peshqirin tuaj.

Tipike për konjuktivitin janë simptoma të tilla si:

 • sy i kuq, i përlotur
 • rritje e shkarkimit (sekretimit) nga syri dhe si rrjedhim shpeshherë turbullim i shikimit dhe sidomos në mëngjes ngjitës i syrit
 • qepallë e fryrë, konjuktivë e fryrë (konjuktiva duket e fryrë e qelqtë)
 • fotofobi/ndjeshmëri ndaj shkëlqimit
 • Ndjenja e trupit të huaj ose ndjenja e presionit në sy
 • @ Djegie dhe/ose kruajtje në sy

Mund të ketë specifika në lidhje me simptomat në varësi të shkaktarit të konjuktivitit. Shembuj:

Forma e konjuktivitit

simptoma specifike

Konjuktiviti bakterial

– Sekreti i syrit është i trashë i bardhë, jeshil ose i verdhë (purulent)

– zakonisht fillon në njërin sy dhe më pas përhapet në të dytin brenda pak ditësh

Konjuktiviti viral

– Sekreti i syve mjaft i ujshëm (serioz)

– Nyjet limfatike përpara veshit ndonjëherë janë të fryra dhe të dhimbshme

– Irritim i syrit të prekur

– zakonisht fillon në njërin sy dhe më pas përhapet shpejt në syrin e dytë

Konjuktiviti alergjik

– në plan të parë janë kruarje ose djegie të forta të syve, si dhe rrjedhje e holluar me ujë ose me fije

– të dy sytë e prekur

– Konjuktiviti alergjik sezonal: simptoma të tjera alergjie si kruajtje, rrjedhje hundësh

– keratoconjunctivitis vernalis: gjithashtu inflamacion i kornesë, pjesërisht me ulçera të dhimbshme dhe të hapura të kornesë

Forma të tjera të konjuktivitit

– Konjuktiviti për shkak të trupave të huaj si pluhuri ose tymi në sy: shqetësuese, ndjesi fërkimi në sy

– Konjuktiviti për shkak të ekspozimit të tepërt ndaj dritës: përveç ndjeshmërisë ndaj dritës, edhe dhimbje në sy dhe dhimbje koke

Konjuktiviti: Trajtimi

Ashtu si me sëmundjet e tjera të syrit, edhe me konjuktivit duhet shkuar në çdo rast te okulisti! Në varësi të shkakut të konjuktivitit, ai mund të fillojë trajtimin e duhur dhe në këtë mënyrë të parandalojë dëmtimin e përhershëm të syve nëse është e nevojshme.

Konjuktiviti bakterial: Trajtimi

Në raste të caktuara të konjuktivitit bakterial, mjeku përshkruan tableta antibiotikë si alternativë ose shtesë - për shembull, të nevojshme në pacientët në të cilët një infeksion bakterial në pjesë të tjera të trupit është përhapur në sy. Kjo mund të ndodhë veçanërisht në rastin e një infeksioni klamidia ose një infeksioni gonokokal - dy sëmundje të njohura veneriane. Në raste të tilla, partneri seksual duhet të trajtohet edhe me antibiotikë për të mos lejuar që çifti të riinfektojë njëri-tjetrin.

Edhe nëse simptomat e konjuktivitit përmirësohen përpara se të ndodhë kjo, sigurohuni që të përdorni antibiotikët për aq kohë sa ju ka rekomanduar mjeku. Përndryshe, disa baktere mund të mbeten në trup dhe të shumohen përsëri pas ndërprerjes së trajtimit dhe të shkaktojnë përsëri konjuktivit.

Konjuktiviti viral: trajtimi

Në të kundërt, terapia për konjuktivitin viral përbëhet nga masa për lehtësimin e simptomave, si kompresat e ftohta në sy (shih: Konjuktiviti – Mjete juridike në shtëpi). Lotët artificialë që pikojnë në sy gjithashtu mund të lehtësojnë simptomat.

Në konjuktivitin e rëndë viral, pikat e syve që përmbajnë kortikosteroide (pikat e syve "kortizon") mund të përdoren për një kohë të shkurtër për të reduktuar inflamacionin. Megjithatë, në afat të gjatë, këto nuk janë të përshtatshme për terapi, sepse ato shtypin mbrojtjen e vetë trupit. Kjo mund të vonojë shërimin dhe të nxisë një infeksion bakterial shtesë (më pas mjeku përshkruan pika sysh që përmbajnë antibiotikë).

Në rast të infeksionit të syrit me viruse herpes simplex, nuk duhet të përdoren në asnjë rrethanë pikat e syve që përmbajnë kortizon, sepse kjo mund të përkeqësojë infeksionin dhe të çojë në komplikime serioze.

Konjuktiviti alergjik: trajtimi

Ashtu si me konjuktivitin viral, kompresat e ftohta dhe zëvendësuesit e lotëve mund të zvogëlojnë simptomat e konjuktivitit alergjik.

Pikat e syve që përmbajnë antihistaminikë (agjentë anti-alergjikë) shërbejnë për të njëjtin qëllim: Shpesh, përmirësimi i mjaftueshëm mund të arrihet me përgatitjet pa recetë. Nëse jo, mjeku mund të përshkruajë pika më të fuqishme antihistamine për sy. Në mënyrë alternative ose shtesë, ai mund të përshkruajë pika syri që përmbajnë NSAID anti-inflamatore dhe analgjezike (si p.sh. Ketorolac) dhe/ose stabilizues të qelizave mast (siç është Azelastine). Këto të fundit, si antihistaminet, kanë një efekt antialergjik.

Në rastet e vazhdueshme të konjuktivitit alergjik, përdorimi afatshkurtër i pikave të syve që përmbajnë kortizon mund të jetë i dobishëm. Megjithatë, një infeksion herpes simplex i syve duhet të përjashtohet paraprakisht.

Forma të tjera të konjuktivitit: trajtim

Pavarësisht nëse trupat e huaj, lentet e kontaktit ose ekspozimi në diell janë shkaqet e konjuktivitit, trajtimi gjithmonë konsiston në heqjen ose shmangien e shkaktarit. Për shembull, trupat e huaj ose substancat gërryese në sy nxirren jashtë sa më shpejt dhe plotësisht të jetë e mundur, lentet e kontaktit hiqen dhe shmanget rrezatimi i mëtejshëm UV.

Në varësi të shkakut, masat e mëtejshme të trajtimit mund të jenë të dobishme. Për shembull, në rastin e konjuktivitit për shkak të syve të thatë, zëvendësuesit e lotëve (p.sh. me acidin hialuronik) mund të lehtësojnë simptomat. Ata e lagojnë syrin dhe e mbajnë të lagësht. Pikat e syve me acid hialuronik japin lagështi shtesë, sepse substanca lidh ujin.

Mjetet juridike në shtëpi për konjuktivitin

Për shembull, mund të vendosni kompresa të ftohta në sytë e mbyllur, si p.sh. një jastëk të ftohtë kuark. Mund të ndihmojë kundër kruajtjes dhe djegies së syrit dhe gjithashtu ka një efekt dekongestant dhe anti-inflamator. Shumë njerëz përdorin edhe disa bimë medicinale për kompresën e syve. Për shembull, syri dhe kalendula vlerësohen për vetitë e tyre anti-inflamatore.

Para se të përdorni mjetet juridike në shtëpi, së pari duhet të shihni një okulist në mënyrë që ai të përcaktojë shkakun dhe ashpërsinë e konjuktivitit dhe të përshkruajë çdo mjekim të nevojshëm. Përndryshe, ju mund të jeni në rrezik për dëmtim më të madh të syrit tuaj!

Mund të lexoni më shumë rreth mjeteve juridike në shtëpi për konjuktivitin dhe si t'i përdorni ato në artikullin Konjuktiviti – Mjetet juridike në shtëpi.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Irritime të llojeve të ndryshme mund të çojnë në konjuktivit. Mjekët dallojnë dy grupe:

 • Konjuktiviti infektiv: Kjo shkaktohet nga bakteret, viruset, kërpudhat ose parazitët. Kjo formë e konjuktivitit është ngjitëse.
 • Konjuktiviti jo-infektiv: Këtu përfshihen të gjitha rastet e konjuktivitit që nuk shkaktohen nga patogjenë, por nga, për shembull, nga alergjitë ose irrituesit mekanikë.

Më poshtë do të gjeni informacion më të detajuar mbi zhvillimin e formave kryesore të konjuktivitit.

Konjuktiviti bakterial

Shkaktarët më të zakonshëm të konjuktivitit bakterial janë:

 • Staphylococcus aureus
 • Streptococcus pneumoniae
 • Llojet e Haemophilus

Një tjetër shkaktar bakterial i konjuktivës së përflakur mund të jenë bakteret e llojit Neisseria gonorrhoeae (“gonokokët”). Pastaj është një konjuktivit gonokoksik.

Infeksioni me klamidia dhe gonokoku shumë shpesh manifestohet si sëmundje veneriane (në rastin e gonokokut të quajtur gonorre ose gonorre). Transmetimi i mikrobeve në sy – qofshin ato të personit të infektuar ose të një personi tjetër – është i mundur, për shembull, në rastin e higjienës së dobët të duarve ose nëpërmjet peshqirëve (të përbashkët).

Përveç kësaj, gratë shtatzëna të infektuara me gonokokë dhe/ose klamidia në zonën gjenitale mund t'i transmetojnë mikrobet tek të porsalindurit gjatë lindjes, gjatë kalimit përmes kanalit të lindjes së infektuar. Si rezultat, konjuktiviti mund të zhvillohet tek foshnja - i quajtur konjuktiviti neonatal (ose oftalmia neonatorum).

Konjuktiviti viral

Konjuktiviti viral është akut. Ndonjëherë ndodh në kontekstin e një ftohjeje - të shkaktuar nga viruset e ftohjes (të tilla si rinoviruset). Patogjenët gjithashtu mund të përhapen në konjuktivën e syve në sëmundje të tjera virale që prekin të gjithë trupin (sistemike), si viruset e fruthit, shytave, rubeolës dhe lisë së dhenve.

Ndonjëherë, megjithatë, infeksioni viral kufizohet në sy (d.m.th., nuk prek gjithashtu pjesën tjetër të trupit). Konjuktiviti viral i lokalizuar zakonisht shkaktohet nga adenoviruset, prej të cilëve ka disa lloje (serotipe). Më shpesh, llojet 5, 8, 11, 13, 19 dhe 37 janë përgjegjës për konjuktivitin adenovirus. Shpesh është i rëndë. Në rreth një të katërtën e rasteve zhvillohet edhe inflamacioni i kornesë (keratiti). Një inflamacion i tillë i njëkohshëm i kornesë dhe i konjuktivës i shkaktuar nga adenoviruset quhet epidemi keratokonjuktivit.

Një shkak më pak i zakonshëm i konjuktivitit viral janë enteroviruset. Konjuktiviti hemorragjik akut zhvillohet në këtë rast. Ajo shoqërohet me gjakderdhje nën konjuktivë dhe shfaqet në Afrikë dhe Azi.

Konjuktiviti i shkaktuar nga kërpudhat ose parazitët

Infeksionet mykotike janë shumë rrallë shkaku i konjuktivitit. Konjuktiviti i tillë kërpudhor mund të shkaktohet, për shembull, nga kërpudhat Candida ose Microsporum ose myqet e gjinisë Aspergillus.

Gjithashtu rrallë, infektimi nga parazitët çon në konjuktivë të përflakur. Kjo mund të ndodhë, për shembull, me Loa Loa - një formë e sëmundjes së krimbit të fijeve (filariasis). Konjuktiviti mund të zhvillohet gjithashtu si pjesë e një infeksioni me Leishmania (leishmaniosis) ose tripanozome.

Konjuktiviti alergjik

Konjuktiviti alergjik është një reaksion alergjik i tipit I (tipi i menjëhershëm). Kjo do të thotë se reaksionet e mbindjeshmërisë (kruajtje e syve, lot, etj.) ndodhin brenda pak minutash apo edhe sekondash pas kontaktit me alergjenin specifik. Dallohen tre forma të sëmundjes:

Konjuktiviti alergjik sezonal.

Quhet edhe konjuktiviti i etheve të barit. Shkaktarët e kësaj forme të konjuktivitit janë sporet e mykut ose poleni nga pemët, barishtet ose bimët e tjera që hyjnë në sy përmes ajrit. Në varësi të ciklit jetësor të bimës në fjalë, konjuktiviti alergjik sezonal vërehet kryesisht në pranverë, në fund të verës ose në fillim të vjeshtës.

Konjuktiviti atopik

Keratoconjunctivitis vernalis

Ky inflamacion i kombinuar i kornesë dhe konjuktivës ka shumë të ngjarë me origjinë alergjike dhe zakonisht ndodh në pranverë. Në vjeshtë dhe dimër, simptomat zhduken. Më së shpeshti prek fëmijët dhe adoleshentët meshkuj nga pesë deri në 20 vjeç që kanë ekzemë, astmë ose alergji sezonale.

Forma të tjera të konjuktivitit

Përveç shkaktarëve të alergjive, ka edhe shkaqe të tjera të mundshme të konjuktivitit joinfektiv:

Për shembull, acarimi i syve nga stimujt kimikë, fizikë, termikë ose rrezatimi është shpesh pas tij, të tilla si djegia kimike ose djegia e syve, grimi, pluhuri, tymi, era, rrymat, era, i ftohti, drita UV (dielli , dhomë me diell), dhe saldim. Lentet e kontaktit të veshura shumë gjatë ose të dëmtuara, si dhe sforcimi i syrit (p.sh. puna e ngushtë e përqendruar ose mungesa e gjumit) gjithashtu mund të irritojnë konjuktivën në një masë të tillë që ajo të inflamohet.

 • punë e zgjatur e ekranit (me pulsim të rrallë).
 • çrregullime hormonale ose metabolike, p.sh. gjatë shtatzënisë, terapi me estrogjen (si gjatë menopauzës), diabeti mellitus ose çrregullime të tiroides
 • disa sëmundje të syrit si mosfunksionimi i gjëndrave meibomiane (gjëndra dhjamore në qepallë), çrregullime të gjëndrave lotuese ose ektropion (kthimi i qepallës nga jashtë)
 • disa sëmundje të tjera si sindroma Sjögren, artriti reumatoid, aknet, rosacea
 • Medikamente të tilla si acidi acetilsalicilik (ASA), beta-bllokuesit ose kontraceptivët hormonalë që shtypin ovulacionin (frenuesit e ovulacionit)

Proceset patologjike të afërta si një tumor malinj i gjëndrave meibomiane (karcinoma e gjëndrës meibomiane) gjithashtu mund të rezultojnë në konjuktivit.

A është konjuktiviti ngjitës?

Konjuktiviti viral ose bakterial është shumë ngjitës. Ju mund të zvogëloni rrezikun e infeksionit me këshillat e mëposhtme:

 • Larja e duarve: Larja e shpeshtë dhe e duhur e duarve dhe dezinfektimi i duarve do të zvogëlojë numrin e mikrobeve në gishtat tuaj.
 • Peshqiri juaj: Përdorni peshqirin tuaj ose, akoma më mirë, peshqirët e disponueshëm që i hidhni menjëherë pas përdorimit. Kjo do të mbrojë anëtarët e tjerë të familjes nga kontraktimi i konjuktivitit.
 • Asnjë shtrëngim duarsh: Edhe nëse ju duket e pahijshme - përmbahuni nga shtrëngimi i duarve nëse keni konjuktivit. Edhe nëse e shmangni - në mënyrë të pavetëdijshme ju shpesh kapni sytë, në mënyrë që transmetimi i mikrobeve përmes duarve të ndodhë shpejt.
 • Mos i ndani pikat e syve: Nëse përdorni pika për sy (ndonjë pikë syri) - mos i ndani ato me njerëz të tjerë.

Konjuktiviti: ekzaminimi dhe diagnoza

Kjo pasohet nga ekzaminimet e syrit: Duke përdorur një ekzaminim me llambë me çarje, mjeku mund të ekzaminojë pjesën e përparme të syrit për shenja të konjuktivitit (mundësisht me përfshirjen e kornesë = keratokonjuktivit).

Palosja e kujdesshme e qepallave mund të zbulojë inflamacion - kjo lë shenja tipike në brendësi të qepallave. Trupat e vegjël të huaj që mund të jenë të pranishëm në sy gjithashtu mund të zbulohen shpesh në këtë mënyrë. Për pacientët, ky ekzaminim rrallëherë është vërtet i pakëndshëm.

Në varësi të shkakut të dyshuar, mund të nevojiten ekzaminime të mëtejshme për sqarim. Për shembull, nëse dyshohet për çrregullime të njomjes, testi Schirmer mund të ndihmojë. Sekretimi i lotit përcaktohet me një shirit letre filtri në qeskën konjuktivale.

Një shtupë nga konjuktiva mund të tregojë nëse dhe - nëse po - cilët patogjenë janë shkaku i një konjuktiviti infektiv.

Konjuktiviti: ecuria dhe prognoza

Konjuktiviti infektiv zakonisht shërohet pa pasoja - dhe shpesh nuk nevojitet mjekim. Megjithatë, në disa infeksione – veçanërisht ato me baktere të caktuara – inflamacioni mund të vazhdojë për një kohë të gjatë (mund të bëhet kronik) ose të shkaktojë komplikime nëse nuk trajtohet.

Konjuktiviti klamidial, për shembull, mund të zhvillohet si një e ashtuquajtur trachoma, veçanërisht në kushte të këqija higjienike, dhe më pas mund të çojë në dhëmbëza progresive të konjuktivës. Kjo mund të kufizojë shikimin deri në verbëri! Në fakt, trakoma është shkaku më i zakonshëm i verbërisë së fituar në mbarë botën.

Në rastin e konjuktivitit gonokoksik, trajtimi i hershëm është gjithashtu shumë i rëndësishëm. Përndryshe, ekziston rreziku i dëmtimit të shikimit dhe madje edhe verbërisë nëse kornea është e përfshirë.

Në rastin e konjuktivitit joinfektiv, prognoza varet kryesisht nga fakti nëse dhe sa mirë mund të eliminohet ose shmanget shkaktari (për shembull, në rastin e konjuktivitit alergjik ose të lidhur me trup të huaj). Në rastin e konjuktivitit për shkak të lëndimit (të tilla si djegie ose djegie kimike), ashpërsia e dëmtimit të syrit gjithashtu luan një rol.