Kruarje (Pruritus): Përshkrimi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: kujdesi për lëkurën, doreza pambuku për të parandaluar gërvishtjet gjatë gjumit, veshje të ajrosura, kompresa të ftohta, teknika relaksimi, trajtimi i gjendjes themelore.
 • Shkaktarët: Alergji, psoriasis, ekzema, parazitët, sëmundjet e veshkave dhe mëlçisë, sëmundjet e gjakut dhe sistemit limfatik, çrregullime metabolike.
 • Diagnostifikimi: intervista e pacientit (anamneza), ekzaminimi fizik, testi i gjakut, njollat ​​dhe mostrat e indeve, procedurat e imazherisë (të tilla si ultratinguj, rreze X)

Si dhe ku mund të shfaqet kruajtja?

Kruarja (pruritus) shkakton dëshirën për të gërvishtur zonën përkatëse. Zona e lëkurës që kruhet ndonjëherë duket normale, në raste të tjera ajo është e ndryshuar nga një sëmundje (lëkurë). Nëse kruajtjet nuk largohen pas gjashtë javësh, mjekët flasin për kruajtje kronike.

Nëse kruajtja shfaqet në fytyrë, shpinë, shpinë të gjurit, ijë ose në pjesën e sipërme të trupit varet nga shkaku i saj: Ndonjëherë një alergji ose një sëmundje e lëkurës si neurodermatiti (ekzema atopike) qëndron pas saj, ndonjëherë është një infeksion mykotik ose thjesht. lëkurë të thatë. Në varësi të shkakut, kruajtjet ndryshojnë në ashpërsi. Ndonjëherë është i pranishëm ditën dhe natën, ndonjëherë kruajtja shfaqet vetëm kur vini për të pushuar.

Origjina e kruajtjes

Për një kohë të gjatë, supozohej se kruajtja shkaktohet nga të njëjtat mbaresa nervore si stimuli i dhimbjes. Megjithatë, gjetjet më të fundit sugjerojnë se është një nëngrup i veçantë i fibrave nervore që ngacmohen nga neurotransmetues të caktuar, para së gjithash histamina dhe serotonina. Kjo tezë mbështetet, për shembull, nga fakti se opiumet frenojnë dhimbjen, por shkaktojnë kruajtje.

Kërvishtja prodhon stimuj dhimbjeje që maskojnë kruajtjen për një kohë të shkurtër dhe ofrojnë lehtësim. Megjithatë, stimulimi mekanik i lëkurës çliron substanca të dërguara, të cilat nga ana tjetër nxisin kruajtjen - zhvillohet një rreth vicioz. Të prekurit ndonjëherë e perceptojnë lëkurën e kruar si djegie ose pak të dhimbshme.

Klasifikimi i kruajtjes

Kruajtja mund të ndahet sipas natyrës së lëkurës:

 • Pruritus cum materia: Kruarja bazohet në një sëmundje tashmë të dukshme të lëkurës.
 • Pruritus sine materia: Në këtë rast, lëkura ende duket dukshëm e shëndetshme dhe pa ndryshime.
 • Pruritus me shenja kronike të gërvishtjeve: Këtu, lëkura gërvishtet në atë masë saqë nuk është më e dukshme nëse një sëmundje e lëkurës qëndron në themel të saj.

Çfarë ndihmon kundër kruajtjes?

Çfarë mund të bësh vetë

Pavarësisht nga shkaku i kruajtjes – ilaç dhe lehtësim që shpesh mund të krijoni edhe me këshilla të thjeshta:

 • Shmangni lëkurën e thatë: Përmbahuni nga klima e thatë e dhomës, dushet e shpeshta, banjat, seancat e saunës ose produktet e kujdesit që përmbajnë alkool. Lëkura e thatë është shpesh edhe lëkura me kruarje.
 • Reduktoni faktorët irritues: Ushqimi shumë pikant, alkooli, stresi, eksitimi dhe zemërimi shpesh shkaktojnë kruajtje. Mundohuni t'i kufizoni këta faktorë në jetën tuaj.
 • Bëni një dush miqësor ndaj lëkurës: Një dush në ujë të vakët për jo më shumë se 20 minuta zëvendëson një dush të shpejtë. Kur e bëni këtë, përmbahuni nga përdorimi i xhelave për tharjen e dushit. Mos e fërkoni lëkurën me peshqir në rast të sëmundjeve të lëkurës ose shenjave të rënda të gërvishtjeve, por lyejeni butësisht. Më pas rilyeni me kremra.
 • Zgjidhni veshje të ajrosura: Vishni veshje të lirshme që nuk e prishin trupin ose nuk irriton lëkurën, si p.sh. pambuku.
 • Siguroni lehtësim të shpejtë: Në rast të shfaqjes së papritur të kruajtjes së rëndë, ndihmoni kompresat e ftohta dhe të lagura me kos ose pak uthull. Të mira janë edhe llapa me çaj të zi. Me të gjitha kompresat e lagura, aplikoni përsëri kremin në lëkurë më pas. Locionet me ure ose mentol freskojnë dhe hidratojnë lëkurën që kruhet.
 • Përdorni teknika relaksimi: Disa metoda të tilla si trajnimi autogjen, relaksimi progresiv i muskujve ose joga jo vetëm që ndihmojnë në uljen e stresit, por synojnë gjithashtu të largojnë vëmendjen nga gërvishtjet, veçanërisht në rastet e kruajtjes kronike.

Trajtimi mjekësor

Trajtimi varet gjithmonë nga sëmundja themelore dhe ndryshon në përputhje me rrethanat.

Cilat mund të jenë shkaqet e kruajtjes?

Kruajtja mund të ketë shkaqe të ndryshme. Mundësitë variojnë nga pickimi i insekteve te sëmundjet e lëkurës e deri te sëmundjet sistemike.

Reagimet e lëkurës dhe sëmundjet e lëkurës

Reaksionet e lëkurës (të tilla si ndryshimet e shpejta të temperaturës) dhe sëmundjet e lëkurës janë shkaktarët kryesorë të kruajtjes. Për shembull, pruritusi ka shkaktarët e mëposhtëm:

 • Neurodermatiti (ekzema atopike): Kjo manifestohet me kruajtje të theksuar të lëkurës, ndonjëherë të shoqëruar me skuqje dhe flluska. Kruajtja e krahëve dhe kërrusja e krahëve si dhe pjesa e pasme e gjunjëve është tipike. Duart, këmbët dhe qafa gjithashtu preken shpesh.
 • Psoriasis: Në psoriasis, zonat me luspa dhe kruarje të lëkurës formohen në një sfond të skuqur. Këto zhvillohen veçanërisht në vijën e flokëve, bërryla dhe gjunjë.
 • Infeksion mykotik: Infektimi me kërpudhat e lëkurës Candida shkakton një skuqje kruajtjeje të lëkurës në sqetull ose (te gratë) nën gji, e cila ndonjëherë ka erë të pakëndshme, veçanërisht në palosjet e lëkurës. Sëmundje të tjera kërpudhore janë gjithashtu të mundshme, për shembull një liken i ijeve (tinea inguinalis). Këtu, pjesa e brendshme e kofshëve dhe zona e ijeve shpesh kruhet.
 • Parazitët: Zgjebja (skabies mite) në veçanti privon shumë njerëz nga gjumi; kruarja ndodh shpesh në mbrëmje dhe gjatë natës, dhe në mot të ngrohtë.
 • Faktorët mjedisorë: Toksinat e çliruara nga pickimi i insekteve, bimëve, kimikateve ose parazitëve shpesh shkaktojnë dhimbje përveç kruajtjes së rëndë.
 • Kruajtja akuagjenike: Këtu, një kruajtje thumbuese ndodh për shkak të kontaktit me ujin ose ndryshimeve të temperaturës në ajër.
 • Lëkura e thatë: Shkallëzimi i lëkurës kur nxirret në verë, mungesa e lagështirës, ​​dushi ose tharja e produkteve të kujdesit të lëkurës shkaktojnë kruajtje në lëkurë.

Këto sëmundje autoimune manifestohen me simptoma të ndryshme, por të gjitha kanë të përbashkët kruajtjen e lëkurës.

Sëmundjet e organeve të brendshme dhe sistemeve të organeve

Shumë sëmundje të tjera shoqërohen gjithashtu me kruajtje:

 • Sëmundjet e veshkave: Një pjesë e madhe e pacientëve me insuficiencë të rëndë të veshkave që marrin pastrimin e gjakut (dializë) vuajnë nga kruajtje e rëndë dhe e përgjithësuar menjëherë pas terapisë. Shkaqet e sakta janë ende të paqarta.
 • Çrregullime të tiroides: Lëkura e mbinxehur dhe e kruar është e zakonshme në hipertiroidizëm. Pruritusi është i rrallë në hipotiroidizëm.
 • Diabeti mellitus: Dëmtimi i nervave (neuropatitë) si dhe rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve kërpudhore të lëkurës ndonjëherë shkaktojnë reaksione kruajtjeje të lëkurës tek diabetikët.
 • Infeksioni HIV: Mungesa e imunitetit favorizon sëmundjet e lëkurës të shkaktuara nga kërpudhat ose parazitët, të cilat nuk bien në sy, por ndonjëherë shoqërohen me kruajtje të rëndë. Pruritus gjithashtu ndodh ndonjëherë gjatë rrjedhës së terapisë antivirale.
 • Sëmundje të tjera infektive: Lija e dhenve dhe fruthi shoqërohen shpesh me kruajtje të vazhdueshme.
 • Policitemia vera: Trashja e gjakut për shkak të formimit të tepërt të qelizave të gjakut shfaqet fillimisht si pruritus akuagjenik (kruajtje pas kontaktit me ujin).
 • Anoreksia nervore, intoleranca ndaj glutenit ose kequshqyerja ndonjëherë shoqërojnë kruajtjen.
 • Sëmundjet neurologjike: Dëmtimi i sistemit nervor qendror, si në sklerozën e shumëfishtë (sëmundja inflamatore e sistemit nervor qendror me simptoma të paralizës dhe ngurtësimit), polineuropatitë (dëmtimi i nervave periferikë, për shembull në krahë ose këmbë), ose sëmundje virale si p.sh. si herpes zoster (herpes zoster).

Medikamente

Ka mjaft medikamente që potencialisht shkaktojnë kruajtje:

 • Antibiotikët
 • opiates
 • Anti-inflammatories
 • Antimalarikët
 • Barnat psikotrope (për trajtimin e sëmundjeve mendore)
 • Hormonet
 • Diuretikët (barna që përdoren për kullim, diuretikë)
 • Citostatikët (substanca që pengojnë rritjen dhe/ose ndarjen e qelizave)
 • droga antihipertensive
 • Ari (përbërjet e arit janë ose janë përdorur, për shembull, në terapinë e reumatizmit)
 • Antikoagulantët

Shkaqe të tjera të kruajtjes

Përveç kësaj, ka shkaqe të tjera të kruajtjes së lëkurës:

 • Luhatjet hormonale: Ndonjëherë kruajtje e përgjithësuar ndodh gjatë shtatzënisë, gjatë ciklit menstrual ose pas menopauzës (klimakterike).
 • Terapitë e kancerit: Shumë pacientë me kancer përjetojnë kruajtje në lëkurë si rezultat i terapisë si rrezatimi ose medikamente të ndryshme.

Kruarja: ekzaminimet dhe diagnoza

Kontakti i parë është mjeku dermatolog, i cili njeh ndryshimet e lëkurës dhe sëmundjet e lëkurës. Mjekët nga specialitete të tjera (si mjekët internistë ose psikiatër) thirren nëse shkaku i kruajtjes së lëkurës nuk është "i qartë në lëkurë", por është i fshehur në trup.

Alergjitë ekzistuese, infektimi i anëtarëve të familjes me parazitë, vendet e pushimeve të vizituara së fundmi dhe marrja e medikamenteve i japin mjekut gjithashtu të dhëna të rëndësishme për shkakun e kruajtjes. Gjithashtu, përmendni çdo ankesë tjetër, edhe nëse ato duken të parëndësishme (për shembull, marramendje ose dobësi).

Ekzaminimi fizik përfshin palpimin e mëlçisë, shpretkës, nyjeve limfatike dhe veshkave për të zbuluar sëmundjet organike.

Nëse kruajtjet e lëkurës shfaqen pa ndonjë arsye të dukshme, pasojnë ekzaminime të mëtejshme. Testet e gjakut mund të përdoren për të zbuluar ndryshimet në mëlçi, fshikëzën e tëmthit, veshkat, si dhe inflamacionin ose ndryshime të tjera shqetësuese. Në analizat e mëtejshme, mjeku kontrollon gjakun për sëmundje autoimune, për shembull.

Nëse dyshohet për një sëmundje të organeve të brendshme si sëmundjet e mëlçisë, veshkave ose tumorit, ekzaminimet imazherike si rreze X, ultratinguj, tomografi kompjuterike (CT) dhe imazhe me rezonancë magnetike (MRI) janë shpesh informuese.

Kruarje: Kur të shkoni te mjeku?

Kruajtja e lëkurës pas një pickimi të insekteve ose një reaksioni alergjik është shumë i pakëndshëm, por zakonisht kalon vetë brenda një kohe të shkurtër. Këto ngjarje të njëhershme nuk janë arsye për të parë një mjek. Megjithatë, nëse kruajtja e vazhdueshme shfaqet përsëri dhe përsëri pa ndonjë arsye të dukshme, rekomandohet që një specialist të shikojë më nga afër kruajtjen.

Në përgjithësi, rekomandohet të shihni një mjek nëse:

 • Kruajtja ndodh për një kohë jashtëzakonisht të gjatë dhe pa ndonjë arsye të dukshme (në të gjithë trupin)
 • Janë të pranishme ankesa shtesë si lodhja, lodhja ose temperatura
 • Lëkura shfaq ndryshime të tjera përveç kruajtjes