IUI: Inseminimi intrauterin – Procedura, shanset, rreziqet

Çfarë është IUI?

Inseminimi intrauterin është një nga teknikat më të vjetra riprodhuese. Ai përfshin përdorimin e një shiringe dhe një tubi të gjatë të hollë (kateter) për të shpërndarë spermën direkt në mitër në kohën e përsosur, menjëherë pas ovulacionit. Në të kaluarën, kishte dy variante të tjera: në njërën, sperma futej vetëm deri në qafën e mitrës (intracervikale), dhe në tjetrën, vetëm në hyrjen vaginale (intravaginale). Megjithatë, të dyja metodat nuk praktikohen më sot.

Mostra e spermës për IUI mund të vijë nga bashkëshorti i vetë pacientit (inseminimi homolog) ose nga një donator i huaj (inseminimi heterolog).

Cila është procedura për IUI?

Së pari, mostra e spermës përgatitet për IUI në laborator. Pjesa tjetër e procedurës IUI varet nëse gruaja ka një cikël normal menstrual ose nëse ovulacioni duhet të shkaktohet artificialisht.

Mostra e spermës

Sperma e ngrirë (e kriopservuar) ose e freskët e marrë me masturbim në ditën e inseminimit intrauterin është e përshtatshme për IUI.

Para IUI, sperma duhet të pastrohet dhe të ndahet nga lëngu seminal në laborator. Kjo është e rëndësishme sepse kampioni i spermës përmban substanca që mund të ndikojnë në suksesin e implantimit (mikrobe, prostaglandina, citokina).

Procedura IUI pa trajtim hormonal (cikli spontan).

Nëse gruaja ka një cikël normal, spontan, transferimi i spermës bëhet në kohën e ovulacionit: afërsisht midis ditës së 11-të dhe të 13-të të ciklit, mjeku kontrollon maturimin e folikulit dhe strukturën e rreshtimit të mitrës nëpërmjet një ekografie vaginale. Nëse gjithçka është gati për implantimin e vezës së fekonduar dhe përqendrimi i hormoneve në gjak (estrogjen, progesteron, LH) tregon ovulimin e afërt, mund të fillojë IUI.

Procedura IUI me trajtim hormonal (cikli ovulues i induktuar).

Në rast të çrregullimeve të ciklit ose nëse cilësia e spermës së partnerit nuk është optimale, mjeku i rekomandon gruas trajtim hormonal përpara inseminimit intrauterin: hormonet, të administruara në formën e injeksioneve (gonadotropinave) ose tabletave (klomifen), stimulojnë maturimin e folikulave. në vezore. Kjo mendohet të rrisë suksesin e IUI.

Nëse dhe në çfarë mase vezët i përgjigjen stimulimit hormonal, mund të kontrollohet me ultratinguj përmes vaginës (vaginale) dhe me analizën e gjakut të niveleve të hormoneve. Nëse veza është mjaft e madhe (15 deri në 20 milimetra), mjeku shkakton ovulimin hormonalisht (induksionin e ovulacionit). Menjëherë pas kësaj, ose më së voni brenda 36 orëve, duhet të fillojë inseminimi aktual.

Procedura IUI

Për kë është IUI i përshtatshëm?

Transferimi i spermës është i përshtatshëm për çiftet në të cilët nuk mund të identifikohen shkaqe serioze të infertilitetit pas një ekzaminimi të plotë (infertilitet idiopatik).

Tek gratë, fekondimi mund të pengohet nga çrregullimet e ciklit, endometrioza, ndryshimet anatomike në qafën e mitrës ose mukoza e qafës së mitrës që është e vështirë të kalohet. Tek meshkujt, mund të jetë për shkak të një numri të ulët të spermës, spermës së ngadaltë ose mungesës së derdhjes nëse lindja e fëmijëve nuk funksionon.

Ndonjëherë është gjithashtu e nevojshme të shmanget kontakti i drejtpërdrejtë seksual, për shembull në çiftet e prekura nga infeksioni HIV. Edhe atëherë, inseminimi intrauterin mund të përmbushë dëshirën për të pasur një fëmijë.

Kërkesat

Megjithatë, thjesht transferimi i spermës nuk është i mjaftueshëm. Si burri ashtu edhe gruaja duhet të plotësojnë disa kërkesa organike.

Për gruan, këto janë:

  • Tubat fallopiane me funksion të vazhdueshëm (funksioni i tubave)
  • mukus i mitrës i ndërtuar mjaftueshëm për implantim
  • ovulacioni (i shkaktuar spontanisht ose hormonalisht)

Burri ka nevojë për:

  • spermatozoa të pllenueshme (të fuqishme).
  • spermatozoidet e lëvizshme
  • numër i mjaftueshëm i spermës në spermiogram (përndryshe injektimi intracitoplazmatik i spermës, ICSI mund të jetë më i përshtatshëm)

IUI: Shanset për sukses

Shkalla e suksesit është rreth shtatë deri në 15 për qind për cikël trajtimi dhe me stimulim hormonal të gruas. Pas disa cikleve të trajtimit, mund të arrihet edhe deri në 40 për qind. Megjithatë, vetëm deri në një moshë rreth 35 vjeç. Në gratë e moshuara, perspektiva e shtatzënisë nëpërmjet inseminimit intrauterin bie në katër për qind për cikël.

Ilaçi i përdorur për stimulimin hormonal dhe numri i folikulave të stimuluara gjithashtu luajnë një rol. Për të pasur sukses me IUI, folikulat e stimuluar duhet të jenë të pranishëm. Megjithatë, nëse më shumë se dy folikula maturohen, rreziku i një shtatzënie të shumëfishtë rritet, prandaj mjekët këshillojnë kundër inseminimit në këtë rast.

Inseminimet e shumëfishta brenda një cikli nuk japin ndonjë përfitim shtesë, siç kanë treguar studimet e IUI. Prandaj, inseminimet e shumëfishta nuk përdoren sot.

Avantazhet dhe disavantazhet e IUI

Avantazhi i metodës IUI është se në kohën e përsosur, shumë qeliza të fuqishme të spermës hyjnë drejtpërdrejt në mitër. Kjo rrit shanset për shtatzëni.

Nëse trajtimi hormonal është i nevojshëm si pjesë e IUI, është thelbësore që ai të monitorohet me kujdes nga një mjek (duke përdorur ultratinguj dhe analiza hormonale). Kjo është për shkak se mund të ndodhë mbistimulim, duke bërë që më shumë se dy deri në tre folikula të maturohen në të njëjtën kohë. Rezultati janë shtatzënitë e shumëfishta, me një rrezik të shtuar për nënën dhe fëmijët. Në rastin më të keq, zhvillohet sindroma e hiperstimulimit ovarian, e cila shoqërohet me dhimbje, mbajtje uji në bark, probleme me frymëmarrjen ose të përziera dhe mund të bëhet kërcënuese për jetën.

Megjithatë, inseminimi aktual intrauterin (IUI), pra transferimi i pastër i spermës, është relativisht i pakomplikuar për t'u kryer, i lirë, i sigurt dhe zakonisht nuk shkakton dhimbje.