Ivy për kollën dhe bronkitin?

Cili është efekti i dredhkës?

Ivy (Hedera helix) ka një efekt anti-inflamator dhe antioksidant. Gjethet e dredhkës (Hedera helicis folium) përdoren në mjekësi. Ndër të tjera, ato përmbajnë substanca dytësore bimore, konkretisht saponinat dhe flavonoidet.

Një saponinë specifike triterpene, hedera saponin C (hederacoside C), metabolizohet në trup për të formuar alfa-hederin farmakologjikisht aktive. Kontribuon në efektin antispazmatik, mukolitik dhe ekspektorant të bimës medicinale.

Ivy ka këtë efekt:

  • sekrecione-tretës
  • qetësues
  • antispasmodic
  • antiviral
  • antibiotik
  • anti-inflamator

Ivy mund të lehtësojë kollën veçanërisht nëse sekretohet një sasi e tepërt e mukusit viskoze.

Të gjitha pjesët e dredhkës janë helmuese për njerëzit. Në mjekësi përdoren vetëm sasi të vogla.

Fushat e aplikimit të dredhkës

Bima medicinale përdoret për të trajtuar inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes dhe simptomat e sëmundjeve kronike inflamatore bronkiale, si p.sh.

  • kollë e shkaktuar nga ftohja
  • Bronkit akut dhe kronik
  • kollë e mirë
  • kolle e thate

Mjekësia popullore ka shumë përdorime të tjera për dredhkën. E aplikuar nga jashtë, bima medicinale thuhet se ndihmon me sëmundjet e lëkurës dhe ankesat e lëkurës si ulcera dhe celuliti.

Si përdoret dredhka?

Ivy është i disponueshëm, për shembull, në formën e çajrave të tretshëm të çastit, pikave, shurupit për kollën, tabletave dhe tabletave shkumësuese. Ka kuptim ta kombinoni me bimë të tjera si trumza apo rrënja e aguliçes. Prandaj, këto bimë u shtohen shumë përgatitjeve të dredhkës. Për shembull, ekzistojnë preparate dredhkë-trimzë që ndihmojnë kundër kollës.

Infuzionet e çajit të bëra nga gjethet e dredhkës nuk përdoren zakonisht dhe nuk rekomandohen.

Në përgjithësi, preparatet e standardizuara të dredhkës parashikojnë një dozë ditore prej 0.3 gram medikamenti medicinal. Dozat deri në 0.8 gram të barit në ditë zakonisht tolerohen mirë.

Megjithatë, gjatë përdorimit dhe dozimit të preparateve të dredhkës, ndiqni udhëzimet në fletëudhëzimin e paketimit ose rekomandimet e mjekut ose farmacistit tuaj.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë dredhka?

Dozat e larta të preparateve të dredhkës mund të shkaktojnë probleme me stomakun, të përziera dhe të vjella te njerëzit e ndjeshëm.

Gjethet e freskëta të dredhkës dhe lëngu i gjetheve mund të shkaktojnë reaksione alergjike në kontakt me lëkurën.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni dredhkë

Përbërësit e dredhkës janë të disponueshëm si në produktet medicinale të përfunduara që përmbajnë alkool ashtu edhe në ato pa alkool, megjithëse produktet pa alkool rekomandohen për fëmijët.

Nuk ka studime sigurie të disponueshme për përdorim gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji. Prandaj është më mirë të shmangni përgatitjet e dredhkës gjatë këtyre fazave të jetës.

Përgatitjet e dredhkës janë gjithashtu të papërshtatshme për fëmijët nën moshën dy vjeç, sepse ato mund të përkeqësojnë simptomat e frymëmarrjes. Fëmijët nga mosha dy deri në katër vjeç duhet të përdorin preparate të tilla vetëm me këshilla mjekësore.

Nëse ethe, gulçim ose pështymë e përgjakshme shfaqen me sëmundje të frymëmarrjes, konsultohuni gjithmonë me mjekun tuaj.

Si të merrni produkte dredhkë

Një shumëllojshmëri e gjerë e preparateve të dredhkës si shurupi për kollën, tabletat dhe pikat janë të disponueshme në farmaci dhe barnatore. Diskutoni llojin dhe kohëzgjatjen e përdorimit si dhe ndërveprimet e mundshme në kombinim me preparatet kimike me mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është dredhka?

Ivy (Hedera helix) i përket familjes Araliaceae. Është i përhapur në të gjithë Evropën dhe tani gjendet në shumë forma të kultivuara dhe kopshtare.

Gjethet në lastarët e lulëzuar, nga ana tjetër, janë në formë diamanti deri në heshtak dhe me majë të gjatë. Gjatë periudhës së lulëzimit, lulet e dredhkës që nuk bien në sy, të gjelbër në të verdhë shfaqen në tufë lulesh sferike. Ato zhvillohen në manaferra me madhësi bizele, blu-zi. Ashtu si gjethet, ato janë pak helmuese.

Ivy mori emrin e saj latin për shkak të rrënjëve të saj ngjitëse: Fjala greke "hedra" do të thotë "të ulesh" - një referencë për ngjitjen e bimës pas mureve dhe pemëve. Emri i species "helix" (greqisht = i përdredhur) shpjegon gjithashtu karakteristikën e binjakëzimit të bimës lart.