Encefaliti japonez: Shkaktarët, simptomat, parandalimi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është encefaliti japonez? Një inflamacion i trurit i shkaktuar nga një virus, i cili është veçanërisht i zakonshëm në Azinë Juglindore.
 • Shkaqet: Viruset e encefalitit japonez, të cilat transmetohen nga mushkonjat që thithin gjak
 • Simptomat: zakonisht nuk ka ose vetëm simptoma të lehta si dhimbje koke dhe temperaturë, te fëmijët kryesisht ankesa gastrointestinale. Rrallë raste të rënda me simptoma të tilla si temperaturë e lartë, qafë të ngurtë, kriza, paralizë, humbje të vetëdijes dhe madje edhe koma.
 • Diagnoza: Zbulimi i antitrupave specifikë kundër virusit të encefalitit japonez në gjak ose lëngun cerebrospinal (CSF)
 • Trajtimi: i mundshëm vetëm trajtimi simptomatik (lehtësimi i simptomave); kujdes intensiv mjekësor nëse është e nevojshme
 • Prognoza: 1 në 250 persona të infektuar sëmuren rëndë. Deri në 30 për qind e të prekurve vdesin. 20 deri në 30 për qind e të mbijetuarve pësojnë dëme të përhershme pasuese (të tilla si paraliza).

Encefaliti japonez: Përshkrimi

Encefaliti japonez është një inflamacion i trurit i shkaktuar nga një virus. Ekziston rreziku i infeksionit kryesisht në Azinë Juglindore dhe në rajonin perëndimor të Paqësorit, dhe për këtë arsye për më shumë se tre miliardë njerëz.

Encefaliti japonez: Zonat e shfaqjes dhe rrezikut

Zonat e rrezikut për infeksion me encefalitin japonez variojnë nga Azia Lindore (p.sh. Siberia Lindore, Korea, Japonia) në Azinë Juglindore (Tajlandë, Vietnam, Kamboxhia, Filipine, Indonezi, etj.) dhe Azinë Jugore (Indi, Nepal, etj.). Në rajonin e Paqësorit Perëndimor, ju gjithashtu mund të infektoheni me virusin e encefalitit japonez në Papua Guinea e Re, për shembull. Dhe sëmundja virale madje shfaqet në majën veriore të Australisë.

Në zonën me klimë të butë të Azisë, encefaliti japonez mund të infektohet veçanërisht në verë dhe në vjeshtë. Në rajonet tropikale-subtropikale, rreziku më i madh i infeksionit është gjatë dhe pas sezonit të shirave. Megjithatë, në përgjithësi është e mundur të infektoheni me patogjenët e encefalitit japonez në këto zona gjatë gjithë vitit.

Encefaliti japonez: simptoma

Nga infeksioni deri në shfaqjen e simptomave të para (periudha e inkubacionit) kalojnë 14-XNUMX ditë. Megjithatë, shumica e njerëzve të infektuar nuk shfaqin fare simptoma ose vetëm simptoma të lehta të ngjashme me ato të një infeksioni të ngjashëm me gripin (si ethe dhe dhimbje koke). Tek fëmijët me encefalit japonez, dhimbja e barkut dhe të vjellat mund të jenë simptomat kryesore fillestare.

 • temperaturë të lartë
 • dhimbje koke
 • qafë e ngrirë
 • Ndjeshmëria ndaj dritës
 • Çrregullim i koordinimit të lëvizjeve (ataksi)
 • Dridhje (dridhje)
 • Ndërgjegja e dëmtuar deri në gjendje kome
 • konfiskimet
 • Paraliza spastike

Këto simptoma të rënda të encefalitit japonez mund të shpjegohen me përhapjen e infeksionit në sistemin nervor qendror: zhvillohet një inflamacion i trurit (encefaliti), i cili më pas mund të përhapet në meningje (inflamacion i kombinuar i trurit dhe meningjeve = meningoencefalit). Inflamacion shtesë i palcës kurrizore është gjithashtu i mundur (meningomieloencefaliti).

Një rrjedhë e tillë e rëndë e encefalitit japonez shpesh është fatale ose lë pasoja neurologjike dhe psikiatrike. Këto përfshijnë, për shembull, shenjat e paralizës, krizat e përsëritura ose humbjen e aftësisë për të folur.

Encefaliti japonez shpesh merr një rrjedhë të rëndë, veçanërisht te fëmijët e vegjël dhe të moshuarit.

Encefaliti japonez: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Encefaliti japonez shkaktohet nga virusi i encefalitit japonez (JEV). I përket të ashtuquajturve flaviviruse. Anëtarë të tjerë të kësaj familjeje virusesh përfshijnë virusin e Nilit Perëndimor, virusin e etheve të verdha dhe agjentin shkaktar të encefalitit të lindur nga rriqrat (TBE).

Ndryshe nga derrat e infektuar ose shpendët e ujit, sasia e virusit në gjakun e njerëzve të infektuar nuk mund të rritet kurrë në atë masë sa që mushkonjat e shëndetshme të infektohen gjatë një vakti gjaku dhe kështu të bëhen rrezik infeksioni për njerëzit e tjerë.

Ekziston një rrezik në rritje i kontraktimit të encefalitit japonez, veçanërisht për popullatën në zonat rurale dhe peri-urbane në rajonet me rrezik të përmendur më sipër. Në këto zona, njerëzit zakonisht jetojnë në afërsi të kafshëve pritëse të patogjenit (derrat, shpendët e ujit).

Encefaliti japonez është veçanërisht i zakonshëm në rajonet me kultivim të gjerë të orizit dhe/ose rritje të derrave. Zonat e kultivimit të orizit luajnë një rol sepse mjedisi i lagësht siguron kushte optimale të mbarështimit për vektorët kryesorë të sëmundjes - mushkonjat e fushës së orizit. Lagështia është gjithashtu arsyeja pse shpërthimet e sëmundjes janë shpesh më të shpeshta gjatë sezonit të shirave dhe më pas - shumë ujëra të ndenjur të kombinuara me një klimë të ngrohtë ofrojnë kushte ideale për përhapjen e virusit të encefalitit japonez.

Encefaliti japonez: ekzaminimi dhe diagnoza

Në të njëjtën kohë, shkaqet e tjera të mundshme të inflamacionit të trurit (p.sh. viruse të tjera, baktere) duhet të përjashtohen me ekzaminime të përshtatshme. Kjo parandalon të neglizhohen shkaqe të tjera, të trajtueshme, siç janë infeksionet bakteriale.

Encefaliti japonez: trajtim

Deri më sot, nuk ka një terapi të synuar, pra shkakësore, për encefalitin japonez. Sëmundja mund të trajtohet vetëm në mënyrë simptomatike, pra duke lehtësuar simptomat e pacientit. Për shembull, mjeku mund t'i administrojë pacientit antikonvulsantët.

Encefaliti japonez shpesh trajtohet në njësinë e kujdesit intensiv. Nëse është e nevojshme, një gjendje e përgjithshme e keqe mund të stabilizohet më mirë atje. Mbi të gjitha, presioni intrakranial duhet të monitorohet nga afër dhe mundësisht të reduktohet (encefaliti mund të shkaktojë fryrje të rrezikshme të trurit!).

Encefaliti japonez duhet të trajtohet sa më shpejt dhe me kujdes. Kjo rrit shanset e pacientit për të mbijetuar dhe zvogëlon rrezikun e dëmtimit dytësor.

Encefaliti japonez: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Encefaliti japonez: Vaksinimi

Kushdo që planifikon një udhëtim në një zonë ku encefaliti japonez është i përhapur, mund të mbrojë veten nga infeksioni me një vaksinë. Vaksina e disponueshme mund të injektohet nga mosha 2 muajshe. Për mbrojtje efektive duhen dy doza vaksinash. Ato zakonisht administrohen me 28 ditë largësi.

Për të rriturit deri në moshën 65 vjeç, ekziston gjithashtu mundësia e një orari më të shpejtë vaksinimi, për shembull për udhëtime në Azi të planifikuara me një njoftim të shkurtër. Në këtë rast, doza e dytë e vaksinimit jepet shtatë ditë pas vaksinimit të parë.

Mund të mësoni më shumë rreth administrimit, efektivitetit dhe efekteve anësore të mundshme të këtij vaksinimi në artikullin Vaksinimi i encefalitit japonez.

Encefaliti japonez: masa të tjera parandaluese

Përveç vaksinimit, ekziston një mënyrë tjetër për të parandaluar infeksionin me virusin e encefalitit japonez – duke u mbrojtur me kujdes nga pickimi i mushkonjave:

Mushkonjat Culex që transmetojnë virusin e encefalitit japonez janë kryesisht aktive në mbrëmje dhe gjatë natës. Prandaj, gjatë kësaj kohe, duhet të bëni kujdes të veçantë për t'u mbrojtur nga pickimi i mushkonjave nëse jeni në një zonë të rrezikshme. Këshilla të rëndësishme:

 • Përdorni një mjet të përshtatshëm kundër mushkonjave.
 • Flini nën një rrjetë mushkonjash për të mbajtur larg nga ju bartësit e encefalitit japonez gjatë natës.