Vaji japonez i mentes dhe mentes: efektet

Cili është efekti i vajit të bimëve mjekësore japoneze?

Nenexhiku japonez (Mentha arvensis var. piperascens) përmban një vaj esencial (Menthae arvensis aetheroleum) që është shumë i pasur me mentol. Vaji i bimëve mjekësore japoneze (Menthae arvensis aetheroleum partim mentholum depletum) mund të merret nga ky vaj menteje japoneze me një proces të komplikuar. Ai ende përmban rreth gjysmën e mentolit origjinal.

Për shkak të këtij spektri efektesh, vaji i bimëve mjekësore japoneze përdoret për ankesat e mëposhtme, për shembull:

  • ankesa funksionale të tretjes si fryrje ose fryrje (përdorim i brendshëm)
  • simptoma të ftohjes si ftohja dhe ngjirja e zërit (përdorimi i brendshëm dhe i jashtëm)
  • Dhimbje muskulore (përdorim i jashtëm)
  • Dhimbje koke (përdorim i jashtëm)

Vaji esencial i nenexhikut japonez (vaji i mentes) është më pak i kushtueshëm se vaji esencial i mentes, kështu që shpesh ofrohet si një falsifikim i vajit të mentes.

Si përdoret nenexhiku japonez?

Për çrregullime funksionale gastrointestinale dhe katarre të frymëmarrjes, të rriturit mund të marrin dy pika vaj esencial të mentes japoneze një ose dy herë në ditë së bashku me një copë kub sheqeri ose një gotë ujë. Doza ditore është tre deri në gjashtë pika.

Për të thithur vajin e bimëve mjekësore japoneze për inflamacionet e rrugëve të frymëmarrjes si ftohja, shtoni tre deri në katër pika vaj esencial në një tas me ujë të nxehtë dhe thithni avujt që rriten.

Për të lehtësuar dhimbjet e muskujve ose dhimbjet e kokës, aplikoni vaj esencial të nenexhikut japonez në mënyrë topike. Për shembull, ju mund t'i fërkoni tempujt me tre deri në katër pika nëse keni dhimbje koke.

Preparate te gatshme me vaj menteje

Ekzistojnë gjithashtu preparate të gatshme për përdorim të bazuar në vajin e mentes, si kapsula për përdorim të brendshëm. Pomadat me përbërës supozohet të ndihmojnë me pickimin e mushkonjave që kruhet. Ju lutemi përdorni këto produkte sipas udhëzimeve në paketimin ose rekomandimeve të mjekut ose farmacistit tuaj.

Diskutoni fillimisht dozën dhe aplikimin e vajit të mentes japoneze ose vajit të bimëve mjekësore japoneze me mjekun ose farmacistin tuaj!

Herë pas here, acarimi i lëkurës dhe ekzema shfaqen pas përdorimit të jashtëm. Përdorimi i brendshëm mund të shkaktojë shqetësime në stomak tek njerëzit me stomak të ndjeshëm.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni vaj nenexhik

  • Në përgjithësi: Diskutoni gjithmonë me mjekun fillimisht përdorimin e vajit të mentes / vajit të bimëve mjekësore japoneze dhe vajrave të tjera esenciale tek fëmijët!
  • Për përdorim gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, nuk ka studime mbi sigurinë. Prandaj, gratë e prekura duhet të përmbahen nga përdorimi i tij.
  • Në rast të sëmundjes së gurëve të tëmthit, bllokimit të rrugëve biliare, inflamacionit të fshikëzës së tëmthit ose dëmtimit të mëlçisë, vaji esencial nuk duhet të përdoret brenda.

Si të merrni produkte me nenexhik japonez

Mund ta merrni vajin esencial të mentes japoneze për përdorim mjekësor në farmacinë dhe farmacinë tuaj. Aty do të gjeni edhe një shumëllojshmëri të preparateve të gatshme me bazë nenexhiku si kapsula apo pomada.

Për përdorimin dhe dozën e duhur, ju lutemi lexoni fletën e paketimit dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është nenexhiku japonez?

Përfaqësues të njohur të gjinisë së nenexhikut janë, përveç mentes japoneze të lartpërmendur (Mentha arvensis var. piperascens), mente (M. x piperita), mentja (M. spicata, e njohur edhe si nenexhik), nenexhiku Polei (M. pulegium) dhe nenexhik maroken ose nenexhik Nana (M. viridis var. nanah). Të gjitha llojet e mentes përmbajnë vaj esencial me mentol si përbërës kryesor aktiv. Menteja dhe nenexhiku japonez kanë rëndësinë më të madhe mjekësore.

Vaji esencial (Menthae arvensis aetheroleum) që gjendet në nenexhikun japonez të lulëzuar nxirret me distilim me avull dhe është shumë i pasur me mentol në rreth 80 për qind.