Jejunum (Zorra e Vogël): Anatomia dhe funksioni

Çfarë është jejunumi?

Jejunumi, zorra e zbrazët, është pjesa e mesme e zorrës së hollë, d.m.th. shtrihet midis duodenit dhe ileumit. Nuk ka kufi të qartë për këtë të fundit. Të dyja së bashku (jejunum dhe ileum) quhen gjithashtu zorrë e hollë.

Jejunumi fillon në nivelin e vertebrës së dytë lumbare dhe është i gjatë rreth dy deri në dy metra e gjysmë. Ashtu si ileumi, ai është ngjitur në murin e pasmë të barkut nga një dyfishim peritoneal, i ashtuquajturi mezenteri dhe formon unaza të shumta të lëvizshme lirisht.

Muri i jejunumit përbëhet nga një shtresë e dyfishtë muskulature, e cila është e mbuluar nga brenda nga mukoza dhe nga jashtë nga peritoneumi. Mukoza ka shumë palosje Kerckring dhe gjëndra Lieberkühn. Palosjet Kerckring janë palosje mukozale tërthore që zgjerojnë shumë sipërfaqen e brendshme të rektumit. Kjo rrit kapacitetin e tij absorbues.

Gjëndrat Lieberkühn janë depresione tubulare në muret e zorrëve të vogla. Ashtu si palosjet Kerckring, ato shërbejnë për të rritur sipërfaqen. Ata gjithashtu sekretojnë enzima që janë të rëndësishme për tretjen.

Vilet e zorrëve të vogla (zvarritjet në formë gishti të murit të zorrëve) dhe projeksionet e vogla si fije në sipërfaqen qelizore të epitelit të murit (mikrovilet) e zgjerojnë më tej sipërfaqen e brendshme të jejunumit.

Nga vjen emri jejunum?

Cili është funksioni i jejunumit?

Në jejunum, zbërthimi enzimatik i përbërësve të ushqimit, i cili tashmë ka filluar në pjesët e sipërme të traktit tretës, vazhdon. Blloqet ndërtuese që rezultojnë të lëndëve ushqyese kryesore (sheqerna të thjeshta, aminoacide, acide yndyrore etj.) si dhe uji, vitaminat dhe elektrolitet absorbohen në gjak (resorbimi).

Përveç funksionit të absorbimit, zorra e zbrazët ka edhe funksionin e gjëndrave: qelizat e kupës në mukozën e zorrëve prodhojnë një mukozë që mbulon të gjithë sipërfaqen e brendshme dhe në këtë mënyrë mbron mukozën nga vetë-tretja nga acidi i stomakut.

Muri muskulor i jejunumit përmbush një funksion tjetër të rëndësishëm:

  • Lëvizjet e segmentimit e ndajnë tulin e ushqimit në pjesë më të vogla duke e shtrënguar atë
  • lëvizjet e lavjerrësit përziejnë përmbajtjen e zorrëve duke i lëvizur ato mbrapa dhe mbrapa në mënyrë që të vijnë në kontakt të barabartë me lëngjet tretëse
  • lëvizjet peristaltike të murit të jejunumit transportojnë përmbajtjen e zorrëve më tej drejt ileumit

Çfarë problemesh mund të shkaktojë jejunumi?

Sëmundjet e izoluara të jejunumit janë të rralla. Në shumicën e rasteve preket e gjithë zorra e hollë, për shembull në rastin e inflamacionit të zorrës së hollë (enterit) ose mbylljes akut të arteries që furnizon zorrën e hollë (infarkti i arteries mezenterike).

Në rastin e intolerancës gjenetike ndaj glutenit (proteina gluten në drithëra), mukoza në zorrën e hollë (edhe në jejunum) dëmtohet nga një reagim i gabuar i sistemit imunitar, i cili dëmton përthithjen e lëndëve ushqyese.