Karbohidratet

Karbohidratet quhen edhe sakaride (sheqerna). Ato përbëhen nga atome karboni, acidi dhe hidrogjeni dhe janë një term kolektiv për përbërje të ndryshme sheqeri. Karbohidratet janë një nga përbërësit kryesorë ushqyes, së bashku me proteinat dhe yndyrnat, dhe mbi të gjitha sigurojnë energji për kërkesat e përditshme ndaj të cilave trupi ynë është i ekspozuar.

Kur ecni, running, frymëmarrje, ulur dhe duke bërë sport, karbohidratet sigurojnë që energjia e re të jetë vazhdimisht e disponueshme për muskujt. Përveç sigurimit të energjisë, karbohidratet janë gjithashtu përgjegjës për stabilitetin dhe mirëmbajtjen strukturore në qelizat, indet dhe organet. Një gram karbohidrate siguron 4.1 kcal (kilokalori) energji dhe është shpejt i disponueshëm në krahasim me yndyrën dhe proteinat.

Karbohidratet ruhen në trupin tonë si glukozë. Vendet kryesore të magazinimit janë mëlçi me rreth 140 gram dhe muskujt skeletor me deri në 600 gram. Ushqimet e ndryshme që përmbajnë karbohidrate mund të dallohen sipas indeksit të tyre glikemik (GI), i cili siguron informacion në lidhje me shpejtësinë e thithjes së karbohidrateve nga ushqimi.

Sa më i lartë të jetë indeksi glicemik, aq më shumë karbohidrate mund të gëlltiten. Karbohidratet përdoren gjithashtu në shumë produkte të tjera të përditshme. Ato mund të gjenden në ngjitës dhe rrotulla filmi.

Kimi

Karbohidratet janë, së bashku me yndyrnat (lipidet) dhe proteinat, një nga tre lëndët ushqyese kryesore për trupin e njeriut. Ato mund të ndahen në sheqerna të thjeshtë (monosakaride) dhe sheqerna të shumëfishtë (polisaharide); këto të fundit janë të përbëra nga të parat. Monosakaridet më të rëndësishme për njerëzit janë të Përzier në kombinime të caktuara, ato formojnë disakaride të tilla si Polisakaridet, nga ana tjetër, përbëhen nga një numër shumë më i madh i monosakarideve të ndërlikuara.

Në bimë kjo formë e ruajtjes së karbohidrateve quhet niseshte, në mish (dhe në përputhje me rrethanat në trupin e njeriut) glikogjen. I vetmi ndryshim midis të dyve është mënyra se si monosakaridet janë të lidhura me njëra-tjetrën. Nëse karbohidratet merren me ushqim, ato së pari duhet të ndahen në përbërësit e tyre monosakaridë para se të absorbohen në qarkullimin e gjakut.

Fakti që ky hap është anashkaluar në marrjen e monosakarideve është baza për mençurinë "Dekstroza shkon direkt në gjak“ Zbërthimi tashmë fillon në zgavrën e gojës në formën e enzimës amilazë që përmbahet në pështymë. Prishja vazhdon në traktin e zorrëve përpara se monosakaridet të transportohen nga brendësia e zorrëve përmes qelizave të murit të zorrëve në rrethinën gjak anije, nga ku mund të shpërndahen në të gjithë trupin.

Karbohidratet prandaj hyjnë në qelizat e trupit vetëm nga gjak në formën e monosakarideve. Ekzistojnë në thelb tre mundësi këtu: Ose molekulat përdoren si blloqe ndërtimi, për shembull për molekulat e sheqerit në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut që përcaktojnë grupet e gjakut, ose ato përdoren për të prodhuar energji - në këtë rast ato ose mund të ndahen direkt në ATP, njësia energjetike e trupit, ose mund të kombinohen për të formuar glukogjen, formën e ruajtjes së karbohidrateve të trupit. Kjo e fundit ndodh kur ka një tepricë ushqyesish dhe glukogjeni që rezulton mund të zbërthehet përsëri më vonë siç kërkohet dhe pjesët e tij individuale të përdoren për të prodhuar ATP.

  • Glukoza (dekstroza)
  • Fruktoza (sheqeri i frutave)
  • Manozë
  • Galaktozë (sheqer qumështi).
  • Maltoza (dy molekula glukoze)
  • Sukrozë (glukozë + fruktozë)
  • lactose (glukozë dhe galaktozë).