Kardioligji

Fjala "kardiologji" rrjedh nga greqishtja dhe do të thotë "mësimi i zemër“ Kjo disiplinë mjekësore ka të bëjë me studimin e njeriut zemër në gjendjen dhe funksionin e tij natyror (fiziologjik) dhe patologjik (patologjik), si dhe diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjes së zemrës. Ka mbivendosje të shumta midis kardiologjisë dhe disiplinave të tjera të mjekësisë së brendshme mjekësore njerëzore si angiologjia, pneumologjia dhe nefrologjia.

Në Gjermani, kardiologjia pediatrike është përgjegjëse për të fëmijëri dhe kështu mbi të gjitha kongjenitale zemër problemet si një subspecialitet i pediatrisë. Shpesh ekziston një bashkëpunim i ngushtë me kirurgjinë vaskulare dhe kardiake. Në Gjermani, kardiologjia ka fituar një rëndësi të konsiderueshme në dekadat e fundit për shkak të një shoqërie të plakur dhe shfaqjes gjithnjë e më të shpeshtë të sindroma metabolike (nivele të rritura të sheqerit dhe yndyrës në gjak, mbipeshë, presion të lartë të gjakut) nga njëra anë, dhe zhvillimi i metodave të reja kardiologjike ndërhyrëse nga ana tjetër.

Fotografitë klinike

Në një kuptim më të ngushtë, kardiologjia merret me sëmundjet e vetë zemrës. Këto përfshijnë keqformime kongjenitale dhe të fituara siç janë lidhjet patologjike midis dy atriumeve (atriumit) ose dhomave (barkusheve) (të ashtuquajturat vitae kardiake), ose defekte të valvola zemre, inflamacione (endokardit, miokard, perikarditi), aritmi kardiake, sëmundjet e miokardit dhe pamjaftueshmëria kardiake, si dhe dëmtimet. Në një kuptim më të gjerë, kardiologjia merret gjithashtu me anije që furnizojnë vetë zemrën (arteriet koronare), venat e mëdha dhe arteriet afër zemrës (vena kava/atriumi i djathtë dhe harku i aortës), dhe gjak qarkullimi (posaçërisht presion të lartë të gjakut) në përgjithësi. Në kardiologji përfshihen edhe fotografi klinike që mund të dëmtojnë zemrën, ose vetë shkaktohen nga një mosfunksionim i zemrës (për shkak të një shkaku kardiak).

Metodat diagnostikuese

Përveç një interviste të saktë mjekësore (anamnezë), ekzaminim fizik luan një rol të madh në kardiologji. Gjak mangësi në qarkullim dhe pamjaftueshmëri kardiake (infrakt) mund të zbulohet nga shenja të shumta si zbehje ose njollë blu (cianozë) ose mbajtja e ujit në këmbë, bark dhe mushkëri, siç mund të bëhen teste të thjeshta diagnostikuese. Një shembull i spikatur është i ashtuquajturi hepato-jugular zbaticë.

Këtu, ekzaminuesi siguron rritjen e rrjedhës së kthimit të gjakut në zemër duke ushtruar presion në gjakun e lagur mëlçi. Nëse zemra është e mbingarkuar nga rritja e papritur e gjakut që do të pompohet, vëllimi i tepërt grumbullohet përsëri në qafë venat, të cilat më pas bëjnë përshtypje me një zgjatim të dukshëm dhe tregojnë pamjaftueshmëri kardiake. Shumë informacion gjithashtu mund të fitohet duke dëgjuar thjesht (auskultimin) zemrën.

Çdo anomali në normën e pulsit dhe rregullsinë e ritmit mund të zbulohet nga veshi mjekësor i trajnuar, si dhe çdo defekt i valvulës ose ngjitja e perikardi për shkak të një zhurme fërkimi në rast të një inflamacioni të perikardit. elektrokardiogramë (EKG) regjistron aktivitetin elektrik të zemrës që rrjedh nga gjoks muri në qetësi, nën stres ose në jetën e përditshme dhe është i domosdoshëm për shumë pyetje kardiologjike si një mjet i thjeshtë, i shpejtë, i lirë dhe pa efekt anësor diagnostikues. Sidomos në rastet e aritmi kardiake, furnizim i mangët i muskulit të zemrës (akutisht për shkak të një infarkti ose tinëzisht për shkak të sëmundjes koronare të zemrës (CHD)), por edhe në rastet e ndërrimeve të elektroliteve, përgatitja e EKG-së ka një rëndësi të madhe diagnostike.

Për shkak të avantazheve të saj të përmendura më sipër dhe faktit që shumë sëmundje të zemrës mund të provohen ose të paktën të provohen nga ndryshimet në EKG, kjo metodë e ekzaminimit është pjesë e standardit diagnostik nëse një pacient në urgjencë ose rutinë dyshohet të ketë një lidhje të zemrës problem (kardiak). Në disa raste, ekzaminimi laboratorik i një mostre gjaku nga pacienti mund të jetë i nevojshëm, për shembull, nëse ekziston dyshimi për dëmtim të muskujve të zemrës, p.sh. në kontekstin e një furnizimi të reduktuar. ultratingull pajisja mund të përdoret për të ekzaminuar aktivitetin e zemrës ose nga jashtë ose nga ezofagu (transesofageal).

Në veçanti, keqformimet dhe defektet e valvulës mund të shfaqen shumë mirë, dhe performanca e pompimit të zemrës gjithashtu mund të matet. Me ndihmën e efektit Doppler, rrjedhat e gjakut mund të bëhen të dukshme, duke përfshirë ato në koronare anije që janë përgjegjës për furnizimin me gjak të zemrës. Madhësia e zemrës shpesh përcaktohet me anë të një të thjeshtë radioskopi të pjesës së sipërme të trupit (toraksit) (e cila rritet me mbingarkesë të zgjatur). Përveç kësaj, zonat individuale të zgjeruara të zemrës mund të identifikohen dhe kështu të sigurojnë një tregues të problemit themelor.

Më rrallë, është e nevojshme të bëni imazhe tre-dimensionale të zemrës duke përdorur një makinë CT ose MRI. Gjatë një procedure të vogël, është e mundur të futni një sondë në sistemin vaskular dhe të lëshoni një medium kontrasti në qarkullimin e gjakut. Rrjedha e gjakut anije (për shembull, enët koronare) pastaj mund të vizualizohen me anë të një fluoroskopie të shkurtër me rrezet X dhe mund të zbulohen ndonjë problem siç janë shtrëngimet. Gjatë këtyre të ashtuquajturave ekzaminime të kateterit, të cilat kryhen ose përmes sistemit venoz në zemrën e djathtë, ose përmes rrugës së enës arteriale kundër drejtimit të rrjedhës përmes aortën në zemrën e majtë, ndërhyrja terapeutike është gjithashtu e mundur.