Keqthithja pas heqjes së zorrës së hollë: Terapia e të ushqyerit

Përshtatja e zorrëve të mbetura

Bazat e terapi pas heqjes kirurgjikale të segmenteve të zorrës së hollë janë fillimi i shpejtë i proceseve të adaptimit. Proceset e adaptimit janë të një rëndësie të konsiderueshme sepse zorra e mbetur duhet të marrë përsipër edhe detyrat e segmentit të hequr. Gjatë adaptimit, përdorimi i shtuar i zorrëve të mbetura çon në përhapje, si dhe rritje të qelizave të zorrëve të vogla mukozës. Kjo nga ana tjetër çon në një rritje në madhësinë e vileve, si dhe kriptave. Përveç kësaj, aktiviteti i enzimave në mukozëszorrë e hollë është rritur. Si rezultat, përvetësim kapaciteti në pjesën tjetër të zorrëve përmirësohet. Sidoqoftë, përshtatja e zorrëve të mbetura ndryshon nga individi në individ dhe kështu vazhdon të përcaktojë shkallën e keqthithjes. Vetëm kur të jetë arritur përshtatja maksimale - faza e stabilizimit - zorra e mbetur mund të rithith lëndët ushqyese thelbësore dhe substancat vitale në sasi të mjaftueshme dhe të sigurojë mbulimin optimal të kërkesave të lëndëve ushqyese dhe substancave vitale. Përshtatja pas operacionit mund të ndahet në tre faza

 • Faza e hiper sekretimit - menjëherë pas prerjes kirurgjikale, pacientët përjetojnë masivitet diarre që zgjat afërsisht 1-4 javë, shoqëruar me humbje të konsiderueshme të lëngjeve dhe elektroliteve. Pacientët duhet të ushqehen me lëngje, lëndë ushqyese dhe substanca jetësore përmes një linje venoze (në mënyrë parenterale) gjatë kësaj kohe dhe të monitorohen vazhdimisht përqendrimet e tyre të elektroliteve në serum. Nëse ushqimi parenteral nuk sigurohet në kohën e duhur ose në mënyrë adekuate, mungesat e energjisë, lëndëve ushqyese dhe substancave vitale mund të zhvillohen shpejt
 • Faza e adaptimit - diarre (diarre) dhe kështu edhe humbjet e lëngjeve të mëdha si dhe të elektroliteve ngadalë. Faza zgjat deri në maksimum 12 muaj. Në varësi të shkallës së adaptimit, ushqimi mund të fillohet në formë të lëngshme ose përmes a stomak tub (enteral). Pacientët me adaptim tashmë të mirë mund të ushqehen me gojë. Vendosja e ushqimit mbi zorrë është jashtëzakonisht e rëndësishme për të parandaluar atrofinë (regresionin) e zorrëve. Ushqimi oral është kërkesa themelore për përshtatjen e zorrëve të mbetura.
 • Faza e stabilizimit - arrihet përshtatja maksimale, zvogëlimi i dukshëm i diarresë dhe steatorresë (jashtëqitjet yndyrore); stabilizimi zakonisht ndodh 3-12 muaj pas heqjes, por mund të zgjasë disa vjet; arritja e ushqimit të vetëm enteral ose oral, megjithëse rezeksionet e gjera të zorrëve të holla mund të kërkojnë ushqim parenteral gjatë gjithë jetës në raste individuale

Si rregull, ushqimi parenteral duhet të plotësohet me ushqim oral sa më shpejt të jetë e mundur në periudhën e menjëhershme postoperative. Në veçanti, kjo duhet të bëhet për të rritur furnizimin e ujë, vitamina, minerale, Si dhe elementët gjurmë. Ushqimi oral është jashtëzakonisht i rëndësishëm për stimulimin e adaptimit të zorrëve të mbetura. Nëse përshtatja e zorrëve të mbetura dhe kështu furnizimi oral i energjisë, lëndëve ushqyese dhe elementeve vitale është i mjaftueshëm, ushqimi parenteral duhet të zvogëlohet progresivisht. Një furnizim shtesë i substratit glutamine mund të përshpejtojë procesin e adaptimit. glutamine është thelbësore për metabolizmi i energjisë të zorrës së hollë mukozës dhe nxit aktivitetin e qelizave të zorrëve. Aminoacidi përmirëson kështu përvetësim të lëndëve ushqyese dhe substancave vitale dhe kontribuon në një mbulim adekuat të kërkesave.

Rëndësia e faktorëve të rritjes

Ushqimi parenteral ose ushqyerja me dieta formula të përcaktuara kimikisht vonon procesin e adaptimit. Për këtë arsye, e paprekur proteinat, të tilla si faktori i rritjes epidermale, neurotensina dhe insulinë- si faktori i rritjes, dhe yndyrnat me zinxhir të gjatë Acidet yndyrore duhet të administrohet njëkohësisht me ushqimin parenteral ose enteral. Këto proteina dhe yndyra Molekulat e njihen si faktorë të rritjes. Nëse pacientët ushqehen në mënyrë parenterale pa shtesë administratë të faktorëve të rritjes, faktori i rritjes epidermale dhe faktori transformues i rritjes i pranishëm në zorrë shkatërrohen nga proteina-degraduese Enzimat të pankreasit të pranishëm në zorrë. Zëvendësimi i njëkohshëm me të paprekur proteinat, nga ana tjetër, parandalon degradimin e gjerë të rritjes Molekulat e. proteinat janë në gjendje të bllokojnë Enzimat të pankreasit dhe kështu mbrojnë faktorët e rritjes nga degradimi. Shtesë administratë me proteina të paprekura rrit kështu numrin e tyre brenda zorrëve. Duke stimuluar rritjen e qelizave në mukozën e zorrëve, faktorët e rritjes përmirësojnë lëndën ushqyese dhe jetësore përvetësim. Në kthim, proteinat e rritjes sigurojnë një rritje të mukozës densitet dhe një rritje të caktuar në gjatësinë e mbetjes dy pika. Më në fund, faktorët e rritjes promovojnë përshtatjen e mbetjes dy pika.

Rekomandime ushqyese

Qasja terapeutike përcaktohet nga vendndodhja dhe shkalla e humbjes së sipërfaqes resorptive dhe intervali kohor pas operacionit.

Rekomandimet mjekësore ushqyese mbi një gjatësi të mbetur të zorrës së hollë prej 60-80 cm

Nga një gjatësi e mbetur e zorrë e hollë prej 60-80 cm, ushqimi oral - ushqim i lehtë i plotë - duhet të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur pas operacionit. Ushqimi i plotë i lehtë përbëhet nga ushqime që treten lehtë, me substancë të lartë jetësore dhe përmbajtje energjie. Ushqime, metoda të përgatitjes dhe pjata të tilla duhet të shmangen nga përvoja shpie më shpesh ndaj simptomave të intolerancës. Në përgjithësi, ushqimet e skuqura pikante, të gjitha pjatat e përgatitura me yndyrna shumë të nxehta, dhe ushqimet në përgjithësi me shumë yndyrna dhe sheqer duhet të shmanget. Qëllimi është që të arrihet shpejt përshtatja maksimale e zorrëve të mbetura për të kompensuar humbjen e aftësisë thithëse. Si rregull, një përbërje komplekse dietë - me zinxhir të mesëm dhe të gjatë Acidet yndyrore, proteina të ndryshme, të tilla si di- dhe tripeptide - çon në adaptim më të mirë. Për këtë arsye, përshtatja nën ushqimin oral përfundon zakonisht pas një maksimumi prej dy vitesh - shpesh pas rreth dy ose tre muajsh. Ujë-fijet e tretshme dietike, siç janë pektinat që gjenden në fruta, bimë mishrat dhe mukilazhet, janë thelbësore për rivendosjen e funksionit të zorrëve. Ndryshe nga ujë-fijet e tretshme dietike, deri në njëqind përqind e tyre prishen dhe absorbohen nga bakteret. Fibrat dietike të tretshme formojnë viskozë zgjidhje dhe kanë një kapacitet edhe më të lartë të lidhjes së ujit sesa fibrat dietike të patretshme. Duke zgjatur tranzitin e zorrëve, duke ulur frekuencën e jashtëqitjes, duke rritur lidhjen e ujit dhe duke rritur peshën e jashtëqitjes, fibrat dietike të tretshme kundërveprojnë diarre dhe kështu humbjet e larta të lëngjeve dhe elektroliteve [6.1]. Marrja e lëngjeve duhet të ndodhë afërsisht një orë pas vaktit, pasi pirja shtesë në kohën e ngrënies përshpejton zbrazjen e stomakut dhe kalimin e zorrëve të holla. Rekomandohet që kërkesat për ujë të plotësohen përmes lëngjeve izotonike - pijeve elektrolitike, të tilla si magnez- ose sodium- ujëra minerale të pasura dhe përzierje karbohidrate-elektrolitësh, të tilla si spritzers me lëng portokalli ose molle. Pijet izotonike kanë të njëjtën gjë përqendrim të grimcave osmotikisht aktive si ato në gjak dhe prandaj absorbohen dhe rithithen me një shpejtësi të shpejtë nga pjesa tjetër e zorrëve. Sepse ato pasurohen me minerale, lëngjet izotonike japin një kontribut optimal në plotësimin e kërkesave të substancave ushqyese dhe vitale. Yndyrnat LCT Nëse pacientët vuajnë nga steatorrea ose sindroma e humbjes së proteinave enteral, këshillohet të zëvendësohen 50-75% e yndyrave dietike me zinxhir të gjatë me zinxhir të mesëm Acidet yndyrore - Yndyrna MCT1. Rëndësia e yndyrnave MCT në menaxhimin dietik të steatorrhea dhe sindromës së humbjes së proteinave enteral

 • MCT janë copëtuar më shpejt në zorrën e hollë sesa yndyrnat LCT nën ndikimin e enzimës pankreatike lipase2
 • Për shkak të tretshmërisë së tyre më të mirë të ujit, zorra e mbetur mund të thithë yndyrnat MCT më lehtë
 • Prania e kripërave biliare nuk është e nevojshme për thithjen e MCT
 • Yndyrnat MCT akoma mund të përdoren brenda zorrëve, përkatësisht në mungesë dhe mungesë të lipazës dhe kripërave biliare - siç është rasti në sindromën e zorrëve të shkurtra
 • La zorrë e hollë ka një kapacitet më të madh thithës për MCT sesa për LCT.
 • Lidhja e yndyrnave MCT me kimomikronet e transportimit të lipoproteinave nuk është e nevojshme, sepse acidet yndyrore me zinxhir të mesëm transportohen përmes gjakut portal dhe jo përmes limfave të zorrëve
 • Për shkak të heqjes me portalin gjak, presioni limfatik nuk rritet gjatë thithjes së MCT dhe ka më pak limfë rrjedhja në zorrë, duke zvogëluar humbjen e proteinave të zorrëve - rritje e proteinave plazmatike.
 • Në thithjen e acideve yndyrore me zinxhir të gjatë, nga ana tjetër, presioni limfatik rritet dhe kështu kalimi i limfës në zorrë - kongjestioni limfatik çon në një humbje të lartë të proteinave plazmatike
 • MCT oksidohet më shpejt në ind sesa LCT
 • Zinxhir mesatar trigliceridet zvogëloni humbjen e ujit me jashtëqitje nga stimulimi i ulët i tkurrjes së fshikëzës së tëmthit, duke rezultuar në të ulët biliare kripë përqendrim brenda zorrëve - zvogëlimi i diarresë kologjene.
 • Yndyrnat MCT përmirësojnë statusin e përgjithshëm ushqyes
 • Zëvendësimi i MCT për LCT më pas zvogëlon sekretimin e dhjamit fekal - lehtësimin e steathorrhea - dhe sindromën e humbjes së proteinave enteral.

Yndyror MCT acide janë në dispozicion në formën e margarinës MCT - nuk është e përshtatshme për tiganisje - dhe MCT gatim vajra - mund të përdoren si yndyrë gatimi. Kalimi në zinxhirin e mesëm trigliceridet përndryshe duhet të jetë gradual dhimbje në bark, të vjella dhe dhimbje koke mund të ndodhë - duke rritur sasinë ditore të MCT nga dita në ditë me rreth 10 gram derisa të arrihet sasia ditore përfundimtare prej 100-150 gram. Yndyrat MCT janë të paqëndrueshme në nxehtësi dhe nuk duhet të nxehen për shumë kohë dhe kurrë mbi 70 ° C. Për më tepër, duhet pasur kujdes për të mbuluar kërkesat e tretshme në yndyrë vitamina A, D, E dhe K dhe yndyrore thelbësore acide siç janë përbërjet omega-3 dhe omega-6. Kur administrohen MCT, të tretshme në yndyrë vitamina janë zhytur në mënyrë adekuate.

Rekomandime ushqyese për diarre masive

Në pacientët me sindromë të zorrës së shkurtër me diarre masive dhe një kërkesë shumë të lartë për energji, lëndë ushqyese dhe substanca jetësore, zëvendësimi me yndyrna MCT nuk ofron përfitime të konsiderueshme. Në raste të tilla, pacienti duhet të ushqehet vazhdimisht përmes një tubi nazogastrik me një rritje të kujdesshme të sasisë, gjithashtu përqendrim me një formulë dietë - dietë elementare me përbërës të zhytur lehtësisht. Një elementar dietë i siguron pacientit një përzierje të ekuilibruar plotësisht mbuluese të kërkesave me substanca jetësore mono ose molekulare të ulëta, të tilla si aminoacidet, oligopeptidet, mono-, di- dhe oligosakaridet, triacilgliceridet, vitaminat, Elektrolitet si edhe elementët gjurmë, në lëng të gatshëm për përdorim ose pluhur formë Përbërja e përbërësve duhet të rregullohet individualisht.

Rekomandime ushqyese nga një gjatësi e mbetur e zorrës së hollë prej 30-50 cm

Nga një gjatësi e mbetur e zorrës së hollë prej 30-50 cm, pacienti duhet të ushqehet në mënyrë parenterale për një periudhë afatgjatë - ushqimi parenteral në shtëpi, pasi që mbulimi i mjaftueshëm i lëndëve ushqyese dhe kërkesave të substancave vitale nuk mund të sigurohet nga ushqimi oral.

Rekomandime ushqyese në heqjen e ileumit terminal

Nëse ileumi terminal është resektuar tek pacientët, vitaminë B12 duhet te administrohen ne menyre parenterale. Humbjet e mëdha të lëngut, Elektrolitet, dhe vitaminat e tretshme në ujë për shkak të diarresë kologjene duhet të kompensohen me marrje të lartë dietike. Përveç kësaj, droga loperamid për të frenuar peristaltikën e rritur në dy pika shkaktuar nga acide biliare dhe mund të përdoret kolestramina për të lidhur acidet biliare në zorrën e trashë. Këto droga lehtësojnë diarrenë kologjene dhe zvogëlojnë humbjet e mëdha të ujit dhe substancave vitale. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet nivelit të ulët biliare përqendrimet e acidit në lëngun biliar, pasi thithja e yndyrës dëmtohet ndjeshëm nga formimi i zvogëluar i micelës. Në varësi të shkallës së steathorrhea, vitaminat e tretshme në yndyrë A, D, E dhe K duhet të zëvendësohen. Përveç kësaj, me zinxhir të gjatë yndyror të përbashkët acide duhet të zëvendësohen pjesërisht me yndyrna MCT për të rritur thithjen e yndyrës dhe për të përmirësuar energjinë bilancit. Për më tepër, biliare humbja e acidit nxit urinimin acid oksalik sekretim (hiperoksaluria), duke rritur rrezikun e veshkë formimi i gurit. Pacientët me një ileum të hequr duhet të shmangin ushqimet që përmbajnë acid oksalik, të tilla si panxhar, majdanoz, raven, spinaq, copëza dhe arra. Rekomandime dietike për zorrën e trashë të paprekur ose të hequr

Në rastet e sindromës së zorrëve të shkurtra dhe njëkohësisht të zorrës së trashë të paprekur, kërkohet më pak marrje e energjisë parenterale nën një dietë me karbohidrate të larta. Kjo është për shkak të aftësisë së zorrës së trashë për të ruajtur energjinë bilancit. Me ndihmën e bakteret, ajo konverton karbohidratet nuk përdoret nga pjesa tjetër e zorrëve, si dhe fibra dietike, në acide yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe i rithith ato. Acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër mund të përdoren si substrate që sigurojnë energji. Pacientët mund të ushqehen me gojë nëse kanë një gjatësi të mbetur të zorrës së hollë të paktën 50-70 cm me një zorrë të trashë të ruajtur dhe funksionale. Nëse zorra e trashë është hequr plotësisht, ushqimi oral është i mundur ekskluzivisht nga një gjatësi e mbetur e zorrëve të vogla prej 110 -115 cm.

Rekomandime të përgjithshme ushqyese

Në përgjithësi, pacientët duhet të mbajnë një konsum ditor të energjisë prej afërsisht 2,500 kilokalori. Në varësi të vendndodhjes dhe shkallës së humbjes së sipërfaqes thithëse, është e rëndësishme që periodikisht të vlerësohet lëngu dhe elektroliti i pacientëve bilancit-sodium, klor, kalium, kalcium, magnez, fosfor-si dhe përqendrimet serike të vitaminave-vitaminave A, D, E, K, B9, B12-dhe elementët gjurmë-hekur, zink, selen. Në këtë mënyrë, simptomat e mundshme të mungesës mund të parandalohen.

Sindroma e zorrëve të shkurtra - mungesa e substancës vitale

Substanca vitale Simptomat e mungesës
Vitamina A
 • Lodhje, humbje e oreksit
 • Prodhimi i zvogëluar i Antitrupat dhe i dobësuar Sistemi imunitar.
 • Mbrojtja antioksiduese e zvogëluar
 • Përshtatja e errët e dëmtuar, verbëria e natës
 • Sëmundjet e rrugët e frymëmarrjes, infeksione të frymëmarrjes për shkak të ndryshimeve në mukozën.
 • Çrregullimet e spermatogjenezës
 • Anemi (anemi)

Rritja e rrezikut të

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Çrregullime të rritjes së kockave të gjata
 • Çrregullime në formimin e indeve dentare - dentinë çrregullime.
 • Keqformimet e traktit dëgjimor, tretës dhe gjenitourinar
Beta-carotene
 • ulur antioxidant mbrojtja, rritja e rrezikut për peroksidimin e lipideve si dhe dëmtimi oksidativ i ADN-së.
 • Sistemi i imunizuar i dobësuar
 • Rritja e rrezikut të kancerit të lëkurës, mushkërive, prostatës, qafës së mitrës, gjirit, ezofagut, stomakut dhe zorrës së trashë.
 • Reduktuar mbrojtjen e lëkurës dhe syve
Vitamina D Humbja e mineraleve nga kockat - shpinë, legen, ekstremitete - rezulton në

 • hypocalcemia
 • Ulur densitetin e kockave
 • deformime
 • Dobësia e muskujve, veçanërisht në ijë dhe legen
 • Rritja e rrezikut të osteoporozës së mëvonshme
 • Formimi i osteomalacisë

Simptomat e osteomalacisë

 • Dhimbje kockore - shpatulla, shpina, legeni, këmbët.
 • Fraktura spontane, shpesh në unazën e legenit.
 • Gjoks hinkë
 • “Harta zemër forma ”e legenit femëror.
 • Humbja e dëgjimit, zhurma në vesh
 • i shqetësuar Sistemi imunitar me infeksione te perseritura.
 • Rritja e rrezikut për kancerin e zorrës së trashë, gjirit dhe prostatës

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Dëmtimi i zhvillimit të kockat dhe dhëmbët.
 • Mineralizimi i zvogëluar i kockat me një tendencë për thyerje spontane dhe lakimin e kockave - formimin e rakit.

Simptomat e rakitave

 • Çrregullime në rritjen gjatësore të kockave
 • Skelet i deformuar - kafkë, shpinë, këmbë.
 • Legeni atipik në formë zemre
 • Mbajtja e vonuar e dhëmbëve të qumështit, deformimi i nofullës, malokluzioni
Vitamina E
 • Mungesa e mbrojtjes kundër sulmit radikal dhe peroksidimit të lipideve.
 • Ul përgjigjen imune
 • Ndjeshmëri e lartë ndaj infeksionit
 • Sëmundja e qelizave të muskujve për shkak të inflamacionit të indeve të muskujve - miopatitë.
 • Tkurrja, si dhe dobësimi i muskujve
 • Sëmundja e periferisë sistemi nervor, çrregullime neurologjike, çrregullime në transmetimin e informacionit neuromuskular - neuropatitë.
 • Numri dhe jeta e reduktuar e kuqe gjak qelizat.

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Anemi (anemi)
 • Dëmtimi i enëve të gjakut çon në gjakderdhje
 • Çrregullimet në transmetimin e informacionit neuromuskular.
 • Sëmundja e retinës, shqetësimet vizuale - retinopatia neonatale.
 • Kronik gjatë sëmundja, shqetësimi i frymëmarrjes - dysplasia bronkopulmonare.
 • Hemorragji cerebrale
Vitamina K Çrregullimet e koagulimit të gjakut që çojnë në

 • Hemorragji në indet dhe organet
 • Gjakderdhje nga grykat e trupit
 • Mund të shkaktojë sasi të vogla të gjakut në jashtëqitje

Aktiviteti i zvogëluar i osteoblasteve çon në.

 • Rritja urinare kalcium sekretim
 • Deformime të rënda të kockave
Vitaminat e grupit B, të tilla si vitamina B1, B2, B3, B5, B6. Çrregullimet në qendër dhe periferike sistemi nervor shpie te.

 • Sëmundja nervore në ekstremitete, dhimbje ose mpirje e ekstremiteteve.
 • Dhimbje muskulore, humbje ose dobësi, dridhje e pavullnetshme e muskujve
 • Hyperexcitabiliteti i zemër muskujve, rënie në prodhimin kardiak - takikardi.
 • Humbja e kujtesës
 • Gjendja e përgjithshme e dobësisë
 • Sinteza e kolagjenit e dëmtuar që rezulton në shërimin e dobët të plagës
 • Pagjumësi, çrregullime nervore, shqetësime shqisore.
 • Përgjigja e dëmtuar e qelizat e bardha te gjakut deri te pezmatimi.
 • Anemia për shkak të zvogëlimit të prodhimit të qelizave të kuqe të gjakut, qelizave të bardha të gjakut dhe trombociteve
 • Prodhimi i zvogëluar i antitrupave
 • Dëmtimi i mbrojtjes imune qelizore dhe humorale.
 • Gjendjet e konfuzionit, dhimbjet e kokës
 • Çrregullime gastrointestinale, stomak dhimbje, të vjella, të përzier.

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Çrregullimet e biosintezës së proteinave dhe ndarjes së qelizave.
 • Çrregullimet e sistemit nervor qendror
 • Çrregullimi i funksionit nervor dhe pamjaftueshmëria kardiake - beriberi
 • Atrofi i muskujve të skeletit
 • Rritja e rrezikut të mosfunksionimit dhe dështimit të zemrës
Acidi folik Ndryshimet e mukozës në gojë, zorrë dhe traktin urogjenital çojnë në

 • Dispepsi - diarre (diarre).
 • Thithja e zvogëluar e lëndëve ushqyese dhe substancave vitale
 • Pesha humbje

Çrregullimet e numërimit të gjakut

 • Anemi (anemia) çon në të shpejtë lodhje, gulçim, ulje e aftësisë për t’u përqendruar, dobësi e përgjithshme.

Formimi i dëmtuar i qelizave të bardha të gjakut çon në

 • Reduktimi i përgjigjes imune ndaj infeksioneve.
 • Formacioni i zvogëluar i antitrupave
 • Rreziku i gjakderdhjes për shkak të zvogëlimit të prodhimit të trombociteve

Nivelet e ngritura të homocisteinës rrisin rrezikun për

 • Arteroskleroza (arteriosklerozë, forcim i arterieve).
 • Sëmundja koronare e zemrës (CHD)

Çrregullime neurologjike dhe psikiatrike, të tilla si.

 • Rënia e kujtesës
 • Depresion
 • agresion
 • Nervozizëm

Simptomat e mungesës tek fëmijët Çrregullimet në replikimin e kufizuar në sintezën e ADN-së dhe përhapja e zvogëluar e qelizave rrisin rrezikun për

 • Keqformimet, çrregullimet e zhvillimit
 • Vonesa në rritje
 • Çrregullimet e maturimit të qendrës sistemi nervor.
 • Ndryshimi i palcës kockore
 • Mungesa e qelizat e bardha te gjakut si edhe trombocitet.
 • Anemi (anemi)
 • Lëndimet e mukozës së zorrës së hollë
 • Çrregullimet e biosintezës së proteinave dhe ndarjes së qelizave
Vitamina B12
 • Ulja e shikimit dhe njollat ​​e verbra
 • Mungesa funksionale e acidit folik
 • Sistem mbrojtës antioksidant i dobësuar

Numërimi i gjakut

 • Anemi (anemia) zvogëlon aftësinë e përqendrimit, çon në lodhje, dobësi dhe gulçim.
 • Reduktimi i qelizave të kuqe të gjakut, më i madh se mesatarja dhe i pasur me hemoglobinë.
 • Rritja e dëmtuar e qelizave të bardha të gjakut dobëson sistemin imunitar
 • Rreziku i gjakderdhjes për shkak të prodhimit të zvogëluar të trombocitet.

Trakti gastrointestinal

 • Atrofia e indeve dhe pezmatimi i mukozave.
 • Gjuhë e ashpër, e djegur
 • Thithja e zvogëluar e lëndëve ushqyese dhe substancave vitale
 • Humbja e oreksit, humbje peshe

Disordersrregullime neurologjike

 • Mpirje dhe ndjesi shpimi gjymtyrësh, humbje të ndjeshmërisë së prekjes, dridhje dhe dhimbje.
 • i dobët bashkërendim të muskujve, atrofi të muskujve.
 • Ecje e paqëndrueshme
 • Dëmtimi i palcës kurrizore

Çrregullime psikiatrike

 • Çrregullime të kujtesës, konfuzion, depresion
 • Agresiviteti, agjitacioni, psikoza
Vitamina C
 • Mungesa e antioksidantëve

Dobësia e enëve të gjakut çon në

 • Gjakderdhje anormale
 • Gjakderdhje nga mukoza
 • Hemorragjia në muskuj shoqërohet me dobësi në muskujt e përdorur shumë
 • Inflamuar, si dhe gjakderdhje mishrat (malcim nullesh).
 • Ngurtësimi dhe dhimbja e kyçeve
 • Shërimi i dobët i plagëve

Deficiti i karnitinës çon në

 • Simptomat e lodhjes, lodhje, indiferencë, nervozizëm, depresion.
 • Nevoja e rritur për gjumë, ulja e performancës.
 • Dobësia e sistemit imunitar me rritje të rrezikut të infeksionit
 • Mbrojtja e zvogëluar e oksidimit rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës, apopleksisë (goditje në tru)

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Sistemi i imunizuar i dobësuar
 • Infeksionet e përsëritura të traktit respirator, fshikëzës urinare dhe tubit dëgjimor, i cili është i lidhur me nazofaringën përmes zgavrës timpanike të veshit të mesëm

Rritja e rrezikut të vitaminë C sëmundja e mungesës - Sëmundja Möller-Barlow në foshnjëri me simptoma të tilla si.

 • Plagë të mëdha (hematoma).
 • Fraktura patologjike të kockave të shoqëruara me dhimbje të forta
 • Fitimi pas çdo prekjeje më të vogël - "fenomeni i kërcimit të kërcimit".
 • Ngecja e rritjes
kalcium Demineralizimi i sistemit skeletor rrit rrezikun e

 • Ulur densitetin e kockave
 • osteoporosis, veçanërisht në gratë me mungesa e estrogjenit.
 • Zbutja e kockave, si dhe deformimet e kockave - osteomalacia.
 • Tendenca për të stres frakturat e sistemit skeletor.
 • Muskul dhimbje barku, tendenca e spazmës, shtimi i tkurrjes së muskujve.
 • Aritmi kardiake
 • Çrregullime të mpiksjes së gjakut me prirje të rritur të gjakderdhjes
 • Rritja e ngacmimit të sistemit nervor, depresion.

Rritja e rrezikut të

 • Hipertensioni (presioni i lartë i gjakut)

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Zhvillimi i dëmtuar i kockave dhe dhëmbëve
 • ulur dendësia e kockave në të porsalindurin.
 • Ulja e mineralizimit të kockat me prirje për fraktura spontane dhe lakimin e kockave - formimin e rakit.

Simptomat e rakitave

 • Çrregullime në rritjen gjatësore të kockave
 • Skelet i deformuar - kafkë, shpinë, këmbë.
 • Legeni atipik në formë zemre
 • Mbajtja e vonuar e dhëmbëve të qumështit, deformimi i nofullës, malokluzioni i dhëmbëve.

Mungesa shtesë e vitaminës D çon në

Magnez Rritja e ngacmimit të muskujve dhe nervave çon në

 • Pagjumësia, vështirësi në përqendrim
 • Spazmat e muskujve dhe enëve të gjakut
 • Mpirje, si dhe ndjesi shpimi gjilpërash në ekstremitete.
 • Palpitimet e zemrës dhe aritmitë, ndjenja e ankthit.

Rritja e rrezikut të

 • Përgjigja imune e zvogëluar
 • Infarkti i miokardit (sulm në zemër)
 • Humbje akute e dëgjimit

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Vonesa në rritje
 • Hyperactivity
 • Pagjumësia, vështirësi në përqendrim
 • Dridhjet e muskujve, ngërçet
 • Rrahjet e zemrës dhe aritmitë
 • Përgjigja imune e zvogëluar
Sodium
Kalium
Chloride
 • Çrregullimet e ekuilibrit acid-bazë
 • Zhvillimi i alkalozës metabolike
 • Të vjella të rënda me humbje të mëdha të kripës
Fosfor
 • Mobilizimi i rritur nga kocka me zbutjen e kockave, si dhe deformimet e kockave - osteomalacia.
 • Çrregullimet në formimin e qelizave me dëmtimin e funksionit të qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut.
 • Çrregullimet në ekuilibrin acid-bazë me formimin e acidozë metabolike.

Sëmundja e nervave, e cila çon në transportimin e informacionit midis sistemit nervor qendror dhe muskujve

 • Ndjesi shpimi gjilpërash, dhimbje por edhe paralizë sidomos në duar, duar dhe këmbë.

Simptomat e mungesës tek fëmijët

Simptomat e rakitave

 • Çrregullime në rritjen gjatësore të kockave
 • Skelet i deformuar - kafkë, shpinë, këmbë.
 • Legeni atipik në formë zemre
 • Mbajtja e vonuar e dhëmbëve të qumështit, deformimi i nofullës, malokluzioni
Hekur
 • Sindromi i lodhjes kronike (CFS)
 • Humbja e oreksit
 • Çrregullimet e termorregullimit
 • Ndjeshmëri e lartë ndaj infeksionit të traktit të sipërm respirator
 • Lëkura e thatë me kruajtje
 • Zvogëlimi i përqendrimit dhe retentiveness
 • Rritja e acid laktik formimi gjate sforcimit fizik te shoqeruar me muskuj dhimbje barku.
 • Thithja e rritur e toksinave mjedisore
 • Rregullimi i temperaturës së trupit mund të shqetësohet
 • Anemi (anemi)

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Shqetësimi i zhvillimit fizik, mendor dhe motorik.
 • Çrregullime të sjelljes
 • Mungesa e përqendrimit, çrregullime të të nxënit
 • Çrregullime në zhvillimin e inteligjencës së fëmijës
 • Humbja e oreksit
 • Ndjeshmëri e lartë ndaj infeksionit të traktit të sipërm respirator
 • Rregullimi i temperaturës së trupit mund të shqetësohet
zink Në vend të zinkut, kadmiumi toksik është i integruar në proceset biologjike, duke rezultuar në

 • Ndryshimet inflamatore në mukozat e hundë dhe fytit.
 • Kollë, dhimbje koke, ethe
 • Të vjella, diarre, dhimbje ngërçesh në rajonet e barkut.
 • Mosfunksionimi renal dhe rritja e sekretimit të proteinave.
 • Osteoporoza, osteomalacia

çon

 • Çrregullime në funksionimin e sistemit imunitar
 • Frenimi i mbrojtjes qelizore çon në rritjen e ndjeshmërisë ndaj infeksionit
 • Çrregullimet e shërimit të plagës dhe ndryshimet e mukozës, pasi zinku kërkohet për sintezën e indit lidhës
 • Tendenca e rritur e keratinizimit
 • Simptoma të ngjashme me puçrrat
 • Rënie progresive, rrethore e flokëve

Çrregullimet metabolike, të tilla si.

 • Humbje peshe pavarësisht rritjes së marrjes së ushqimit
 • Dështimi i qelizave beta në pankreas - rrezik i lartë i zhvillimit të diabetit me fillim të të rriturve (diabet mellitus i tipit II)
 • Çrregullime të mpiksjes së gjakut, kronike anemi.
 • Reduktimi i sensit të erë dhe shije, zvogëlimi i shikimit, natën verbëri, sensorineural humbjen e dëgjimit.
 • lodhje, depresion, psikozë, shizofreni, agresiviteti.
 • Mashkull varfëri për shkak të hipofunksionit të gonadave.

Simptomat e mungesës tek fëmijët Përqendrimet e ulëta të zinkut në plazmë dhe qelizat e bardha të gjakut shkaktojnë

 • Keqformimet dhe deformimet sidomos të sistemit nervor qendror.
 • Çrregullimet e rritjes dhe prapambetje me zhvillim të vonuar seksual.
 • Ndryshimet e lëkurës në ekstremitete - duar, këmbë, hundë, mjekër dhe vesh - dhe gryka natyrore.
 • Çrregullimet e shërimit të plagës
 • Humbja e flokeve
 • Infeksione akute dhe kronike
 • Hiperaktiviteti dhe aftësia e kufizuar e të mësuarit
Selen
 • Humbje peshe, plogështi në zorrë, dispepsi.
 • Depresioni, nervozizmi, pagjumësi.
 • Humbja e kujtesës, vështirësi në përqendrim, dhimbje koke
 • imunodeficiencës
 • Sindromi i lodhjes kronike (CFS)
 • Mosfunksionimi i tiroides për shkak të mungesës së selen-dieodazat e varura.
 • Aktiviteti i zvogëluar i peroksidazave glutathione çon në një rritje të peroksideve dhe kështu në rritjen e formimit radikal dhe rritjen e formimit të prostaglandinave pro-inflamatore
 • dhimbje të përbashkët për shkak të proceseve pro-inflamatore.
 • Ndjeshmëria e rritur e mitokondrisë
 • Steriliteti mashkullor

Rritja e rrezikut të

 • Dëme të mëlçisë
 • Dhimbje dhe ngurtësi të muskujve
 • Sëmundja Keshan - infeksione virale, sëmundje e muskujve të zemrës - cardiomyopathy, infrakt, aritmi.
 • Sëmundja Kashin-Beck - sëmundje degjenerative e përbashkët me çrregullime të metabolizmit të kockave dhe nyjeve, të cilat munden shpieosteoarthritis dhe deformimet e rënda të kyçeve.

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • imunodeficiencës
 • Mosfunksionimi i tiroides
 • Rritja e formimit radikal
 • Ndjeshmëria e rritur e mitokondrisë
 • Ndjeshmëria e rritur ndaj infeksioneve
 • Rrit nevojën për vitaminë E
Bakër
 • Deficitet neurologjike
 • reduktuar spermë lëvizshmëria me çrregullime të pjellorisë.
 • Zvogëlimi i elastinës në anije, vazokonstriksion ose mbyllje, trombozë.
 • Anemi (anemi) për shkak të formimit të dëmtuar të gjakut.
 • Rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksionit
 • Total i rritur kolesterolit dhe LDL nivelet e kolesterolit.
 • Intoleranca ndaj glukozës
 • Çrregullimet e flokëve dhe pigmenteve
 • Osteoporoza për shkak të sintezës së dëmtuar të kolagjenit
 • Përhapja e qelizave të muskujve të lëmuar
 • Dobësi, lodhje

Çrregullimet metabolike të bakrit

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Anemia për shkak të hematopoezës së dëmtuar çon në çrregullime të maturimit të qelizave të bardha të gjakut dhe mungesë të qelizave mbrojtëse në gjak
 • Deshtimi te lulezoj
 • Ndryshimet e skeletit me ndryshimet në moshën e kockave.
 • Ndjeshmëria e rritur ndaj infeksioneve, infeksione të shpeshta të frymëmarrjes
Molibden
 • Nauze, e rëndë dhimbje koke, defektet qendrore të fushës vizuale.
 • Distrregullime vizuale
 • Hyperexcitability e muskujve të zemrës, rënie në prodhimin kardiak - takikardi.
 • Ritmi i përshpejtuar i frymëmarrjes - takipnea.
 • Intoleranca e aminoacideve me degradim të mangët të squfuri-që përmban aminoacidet - homocysteine, cisteine, methionine.
 • Formimi i gurëve në veshka
 • Humbja e flokeve
Acidet yndyrore thelbësore - përbërësit omega-3 dhe 6.
 • dobësuar Sistemi imunitar, ndjeshmëri e shtuar ndaj infeksioneve.
 • Ritmi i trazuar i zemrës
 • Shikimi i shqetësuar
 • Shërimi i trazuar i plagës
 • Mpiksja e trazuar e gjakut
 • Humbja e flokeve
 • Hipertensioni (presioni i lartë i gjakut)
 • Hiperlipidemia (çrregullimi i metabolizmit të lipideve)
 • Dëmtimi i veshkave dhe gjaku në urinë
 • Funksionaliteti i zvogëluar i qelizave të kuqe të gjakut
 • Ndryshimet e lëkurës - lëkurë e lëkundur, e çarë, e trashur.
 • Çrregullime të fertilitetit tek gratë dhe burrat
 • Zvogëlimi i funksionit të mëlçisë
 • Simptoma të rritura të artritit, alergjive, aterosklerozës, trombozës, ekzemës, sindromës premenstruale - lodhje, përqendrim i dobët, ndryshim i theksuar i oreksit, dhimbje koke, dhimbje të nyjeve ose muskujve
 • Rritja e rrezikut të kancerit

Simptomat e mungesës tek fëmijët

 • Çrregullime në rritjen e tërë trupit
 • Zhvillimi i pamjaftueshëm i trurit
 • Reduktimi i aftësisë për të mësuar
 • Çrregullime neurologjike - përqendrim dhe performancë e dobët
Proteinë me cilësi të lartë
 • Çrregullime në tretje dhe thithjen e substancave vitale dhe humbjet rezultuese të ujit dhe elektroliteve.
 • Atrofi i muskujve
 • Tendenca për të grumbulluar ujë në indet - edemë
Aminoacidet, të tilla si glutamina, leucina, izoleucina, valina,
tirosinë, histidinë, karnitinë
 • Çrregullime në funksionin e nervave dhe muskujve
 • Ulur performancën
 • Prodhimi i kufizuar i energjisë dhe lodhja dhe dobësia muskulore që rezulton.
 • Dëmtimi i formimit të hemoglobinës
 • i rëndë dhimbje të përbashkët dhe ngurtësi në artrit pacientët.
 • Shterimi i lartë i muskujve masë dhe rezervat e proteinave.
 • Mbrojtje e pamjaftueshme nga radikalet e lira
 • Dobësimi i sistemit imunitar, pasi që aminoacidet janë burimet kryesore të energjisë për sistemin imunitar
 • Çrregullime në sistemin e tretjes
 • Luhatjet në nivelet e sheqerit në gjak
 • Rritja e niveleve të lipideve dhe kolesterolit në gjak
 • Aritmi kardiake

1 MCT = yndyrna me acide yndyrore me varg mesatar; tretja dhe thithja e tyre është më e shpejtë dhe e pavarur nga acide biliare, kështu që ato preferohen në sëmundjet e pankreasit dhe zorrëve. 2 LCT = yndyrna me acide yndyrore me zinxhir të gjatë; ato absorbohen drejtpërdrejt në depot e yndyrës së trupit pa shumë konvertim dhe lirohen prej tyre vetëm shumë ngadalë. Ato njihen gjithashtu me termin "yndyrna të fshehura".