Inflamacioni i veshkave: Simptomat, Trajtimi, Kursi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Në varësi të formës së inflamacionit të veshkave, glomerulonefriti: shpesh asimptomatike për një kohë të gjatë, ankesa jo specifike si ethe dhe/ose dhimbje kyçesh në nefritin intersticial, dhimbje tipike për inflamacionin e legenit renale.
 • Diagnoza: intervista doktor-pacient (historia mjekësore), ekzaminimi fizik, analizat e gjakut dhe urinës, në disa raste procedura imazherike dhe heqja e një kampioni indi.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Në glomerulonefrit, zakonisht sistemi imunitar i përfshirë; nxitësit e nefritit intersticial shpesh droga, sëmundje të tjera themelore; inflamacion i legenit renale zakonisht për shkak të infeksionit bakterial
 • Parandalimi: parandalimi shkakor i vështirë, një mënyrë jetese e përgjithshme e shëndetshme me marrjen e mjaftueshme të lëngjeve dhe dietë të ekuilibruar, si dhe aktivitet fizik të dobishëm për shëndetin (veshkave).

Çfarë është inflamacioni i veshkave?

Prandaj, inflamacioni i veshkave ndonjëherë ka pasoja serioze nëse veshka funksionon vetëm në një masë të kufizuar ose jo më fare. Në disa raste, ekziston edhe rrezik për jetën.

Këshillohet urgjentisht që gjithmonë një inflamacion i veshkave të sqarohet nga mjeku.

Llojet e inflamacionit të veshkave

Mjekët dallojnë tre forma të inflamacionit të veshkave, në varësi të llojit të indit të përflakur:

 1. Inflamacion i korpuskulave renale (glomerulonefriti)
 2. Nefrit intersticial
 3. Inflamacion i legenit renale (pielonefriti)

Te glomerulonefriti inflamohen të ashtuquajturat korpuskula renale (corpuscles Malpighi). Këto përbëhen nga një kapsulë dhe një lëmsh ​​vaskulare, e ashtuquajtura glomerulus. Emri i kësaj forme të inflamacionit të veshkave rrjedh nga kjo e fundit.

Nefrit intersticial

Në nefritin intersticial inflamohet i ashtuquajturi intersticium i veshkave. Ky është indi intersticial - kryesisht indi lidhës dhe mbështetës - i veshkave, i cili mbyll korpuskulat renale dhe sistemin e lidhur të tubulave të vogla urinare. Nëse preken edhe tubulat urinare (tubulat renale), pacienti ka nefrit tubulointersticial.

Inflamacion i legenit renale (pielonefriti)

Të gjitha informacionet e rëndësishme në lidhje me faktorët e rrezikut, simptomat, trajtimin dhe parandalimin e pielonefritit mund t'i lexoni në artikullin Sëmundja inflamatore e legenit të veshkave.

Cilat janë simptomat?

Nëse simptomat shfaqen me inflamacionin e veshkave dhe si duken saktësisht, varet nga forma e sëmundjes, shkaqet e saj dhe rrjedha e sëmundjes. Në disa raste, individët e prekur nuk shfaqin simptoma për një kohë të gjatë. Inflamacioni i veshkave dhe dëmtimi i shkaktuar i veshkave më pas mbeten të patrajtuara për (shumë) gjatë.

Simptomat e glomerulonefritit

Në ndryshim nga inflamacioni i legenit renale, inflamacioni i korpuskulave renale (glomerulonefriti) zakonisht përparon pa dhimbje. Mjekët shpesh e zbulojnë sëmundjen vetëm rastësisht gjatë ekzaminimeve rutinë. Ndonjëherë sëmundja vërehet vetëm kur veshkat tashmë janë dëmtuar rëndë dhe larja e gjakut (dializa) ose transplantimi janë të pashmangshme.

Shenjat e mëposhtme, ndër të tjera, tregojnë inflamacion të korpuskulave renale:

 • Urina me ngjyrë të kuqërremtë ose kafe (gjak në urinë)
 • Mbajtja e ujit në inde (edemë) veçanërisht në fytyrë dhe qepalla
 • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • Lodhja dhe lodhja

Inflamacioni i veshkave ndonjëherë çon në përkeqësim akut të funksionit të veshkave (insuficiencë renale akute). Në të kundërt, në disa pacientë të prekur, veshka humbet funksionin e saj ngadalë dhe gjatë disa viteve, duke kulmuar në dështimin kronik të veshkave që kërkon dializë.

Simptomat e nefritit intersticial shfaqen në forma të ndryshme. Ndonjëherë nuk ka fare simptoma (kurs asimptomatik). Në raste të tjera, simptomat përfshijnë:

 • Ethe
 • dhimbje të përbashkët
 • Skuqje të lëkurës
 • Ndryshimet nodulare nën lëkurë (erythema nodular, erythema nodosum)
 • Urina e përgjakshme ose e turbullt, me shkumë

Në afat të gjatë, njerëzit me nefrit intersticial përjetojnë simptoma të tilla si një ngjyrë e verdhë-kafe e lëkurës, dhimbje koke dhe një pamje të përgjithshme të dehidratuar. Është e mundur që atëherë të ndodhë dështimi kronik i veshkave.

Një simptomë tipike e pielonefritit është dhimbja në krahë, e cila është dhimbje në anën e pjesës së poshtme të shpinës.

Për më shumë shenja të pielonefritit, shihni artikullin Inflamacioni i legenit të veshkave.

Si trajtohet inflamacioni i veshkave?

Trajtimi efektiv përfshin eliminimin ose trajtimin e shkakut të nefritit nëse është e mundur. Nëse, për shembull, sistemi imunitar është i përfshirë në zhvillimin e nefritit, mjeku ndonjëherë përshkruan barna për të shtypur përgjigjen imune. Imunosupresues të tillë përfshijnë glukokortikoidet (kortizoni).

Nëse sëmundjet ekzistuese themelore si lupus eritematoz sistemik ose virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV) janë shkaku i inflamacionit të veshkave, mjekët përpiqen të intensifikojnë trajtimin e tyre.

Përveç kësaj, mjekët shpesh rekomandojnë masa të përgjithshme terapeutike për inflamacionin e veshkave. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Pushimi fizik
 • Dietë me pak proteina
 • Dietë me pak kripë në rast të mbajtjes së ujit në inde (mundësisht edhe medikamente dehidratuese)

Nëse glomerulonefriti nuk shkakton asnjë simptomë, në urinë nuk dallohet ose nuk zbulohet pothuajse asnjë proteinë dhe gjak, dhe funksioni i veshkave dhe presioni i gjakut janë normale, zakonisht është e mjaftueshme që pacientët të bëjnë kontrolle të rregullta nga mjeku i tyre (përfshirë gjakun dhe urinën teste).

Ilaçet shtëpiake dhe inflamacioni i veshkave? Shumë njerëz i trajtojnë inflamacionet e traktit urinar të poshtëm, si cistiti, shpesh me mjete juridike shtëpiake, të paktën në fazat fillestare. Kjo shprehimisht nuk rekomandohet në rastin e inflamacionit të veshkave. Rekomandohet fuqimisht ekzaminimi dhe trajtimi i hershëm mjekësor.

Si diagnostikohet inflamacioni i veshkave?

Së pari, mjeku do të ketë një bisedë me ju. Këtu ai merr historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e rëndësishme janë:

 • A ka ankesa dhe nëse po, cilat janë ato?
 • Keni ndonjë sëmundje të mëparshme apo themelore?
 • Keni marrë ndonjë medikament apo e bëni rregullisht? Dhe nëse po, cilat janë ato?

Ky informacion e ndihmon mjekun të kufizojë shkaqet e mundshme të ankesave dhe të vlerësojë rrjedhën e sëmundjes.

Testet e gjakut dhe urinës janë të rëndësishme për diagnostikimin e mëtejshëm të inflamacionit të veshkave. Në analizën e gjakut, vlera e kreatininës është veçanërisht e rëndësishme: nëse është e ngritur, kjo tregon funksionin e dëmtuar të veshkave. Mjeku gjithashtu e kontrollon urinën në laborator për proteina dhe gjak, ndër të tjera.

Rritja e sekretimit të proteinave nëpërmjet urinës në glomerulonefrit bën që përqendrimi i proteinave në gjak të bjerë me kalimin e kohës. Paralelisht, nivelet e lipideve në gjak rriten (hiperlipoproteinemia). Nëse ndodh edhe mbajtja e ujit, mjekët flasin për sindromën nefrotike. Për një mjek, një kombinim i këtyre simptomave është një shenjë e qartë e inflamacionit të veshkave ose dëmtimit të korpuskulave renale.

Çfarë e shkakton inflamacionin e veshkave?

Format e ndryshme të inflamacionit të veshkave (glomerulonefriti, nefriti intersticial dhe pielonefriti (inflamacioni i legenit renal)) kanë shkaqe të ndryshme themelore.

Shkaqet e glomerulonefritit

 • Glomerulonefriti primar: Kjo ndodh kur asnjë sëmundje ekzistuese themelore nuk është shkaku i inflamacionit të veshkave ose korpuskulave renale, por sëmundja ekziston në vetë veshkën. Një shembull i kësaj është i ashtuquajturi nefrit IgA ose nefropati IgA, i njohur gjithashtu si sëmundja e Berger-it. Ky është shkaku më i zakonshëm i glomerulonefritit në mbarë botën.

Shkaqet e glomerulonefritit sekondar përfshijnë:

 • Virusi i imunitetit të njeriut (HIV)
 • Disa sëmundje të indit lidhor (sëmundje autoimune) si lupus eritematoz sistemik (SLE)
 • Inflamacion i rreshtimit të brendshëm të zemrës (endokarditi lenta) i shkaktuar nga disa baktere (streptokoke)
 • inflamacion i mëlçisë (hepatiti)
 • Kancer
 • Medikamente
 • Defekte gjenetike

Shkaqet e nefritit intersticial

Nefriti akut intersticial zakonisht zhvillohet si një reaksion alergjik ndaj ilaçeve. Ndonjëherë efektet toksike të disa substancave kimike janë gjithashtu pas saj. Mjekët i referohen kësaj si "nefriti intersticial abakterial", d.m.th. inflamacion intersticial i veshkave që nuk shkaktohet nga bakteret. Më rrallë, infeksionet me baktere ose viruse ose shkaqe gjenetike janë shkaktari.

Nëse nefriti intersticial rezulton në infeksion jo vetëm të indit përreth të veshkave, por edhe të tubulave renale, mjekët e quajnë nefrit tubulointersticial. Shkaqet e kësaj forme të inflamacionit të veshkave janë:

 • Infeksionet
 • Reagimet ndaj medikamenteve
 • Sëmundje të tjera, si glomerulonefriti, që përhapen në indin intersticial të veshkave

Cila është rrjedha e një inflamacioni të veshkave?

Prognoza e inflamacionit të veshkave është shumë e ndryshueshme në varësi të llojit, ashpërsisë dhe ecurisë (akute ose kronike). Kohëzgjatja e sëmundjes gjithashtu nuk është e parashikueshme në të gjithë bordin.

Nefriti akut shërohet në shumë raste nëse diagnostikohet dhe trajtohet në kohë. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në dështim të plotë të veshkave në raste të rënda.

Diagnoza dhe trajtimi i hershëm janë veçanërisht të rëndësishëm në rastin e glomerulonefritit me progresion të shpejtë (RPGN). Kjo ndonjëherë merr një rrjedhë të rëndë dhe çon mjaft shpejt (brenda javësh ose muajsh) në dështim të veshkave. Nëse veshkat kanë ende funksion të mbetur në fillim të trajtimit, funksioni i veshkave përmirësohet në më shumë se 60 për qind të të prekurve.

Kurset kronike të inflamacionit të veshkave janë të mundshme, për shembull kur njerëzit marrin qetësues me doza të larta për një kohë të gjatë (anfropati analgjezike).

Si të ruaj shëndetin e veshkave?

Sa i ndryshëm është inflamacioni i veshkave sa një sëmundje, po aq janë edhe shkaqet. Megjithatë, ka disa masa që në përgjithësi ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të trupit tuaj dhe, në veçanti, të veshkave tuaja. Kjo perfshin:

 • Hiqni dorë nga duhani. Kjo do të mbrojë enët tuaja të gjakut, jo vetëm ato në veshkat tuaja.
 • Siguroni aktivitet fizik të përditshëm, i cili kontribuon në presionin normal të gjakut dhe parandalon diabetin mellitus.
 • Hani një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar për të rregulluar peshën tuaj trupore dhe për të mbajtur depozitat në enët e gjakut në minimum.