Pamjaftueshmëria e veshkave (dobësia e veshkave)

Vështrim i shkurtër

  • Insuficienca renale – Përkufizim: Në insuficiencën renale (dobësi e veshkave, dështimi i veshkave), veshkat kanë aftësi të kufizuar ose aspak për të nxjerrë substanca urinare – d.m.th. dëmtimi i shëndetit.
  • Format e sëmundjes: dështimi akut i veshkave (fillimi i papritur, potencialisht i kthyeshëm) dhe insuficienca renale kronike (fillimi gradual, zakonisht progresiv, jo i kthyeshëm, por mund të ngadalësohet nëse është e nevojshme).
  • Shkaqet: Në dështimin e papritur të veshkave, p.sh., aksidente, djegie, inflamacion, infeksion, dështim të zemrës, tumore, gurë në veshka, medikamente. Në rastin e dobësisë kronike të veshkave, p.sh. diabeti, presioni i lartë i gjakut, cistat në veshka, inflamacionet, medikamentet.
  • Trajtimi: Në varësi të shkakut dhe ashpërsisë së insuficiencës renale. Trajtimi i shkakut dhe faktorëve ekzistues të rrezikut (si presioni i lartë i gjakut), rregullimi i ekuilibrit të lëngjeve, acido-bazës dhe elektroliteve, shmangia e barnave që dëmtojnë veshkat, dializa ose transplantimi i veshkave nëse është e nevojshme. Përveç kësaj, rekomandime dietike.

Çfarë është insuficienca renale?

Në insuficiencë renale (dobësi e veshkave, dështim i veshkave), veshkat nuk mund të kryejnë më funksionin e tyre kryesor, ose mund ta bëjnë këtë vetëm në një masë të kufizuar. Kjo konsiston në filtrimin dhe pastrimin e vazhdueshëm të gjakut - domethënë filtrimin e ujit të tepërt, mineralet dhe produktet metabolike dhe nxjerrjen e tyre si urinë.

Çfarë ndodh me dështimin e veshkave?

Kur veshkat nuk mund të filtrojnë më gjakun (mjaftueshëm), substancat urinare grumbullohen në trup. Këto janë produkte përfundimtare të metabolizmit që duhet të ekskretohen me urinë, të tilla si ure, acidi urik dhe kreatinina.

Përveç kësaj, uji dhe mineralet gjithashtu grumbullohen në trup gjatë insuficiencës renale. Ndër të tjera, kjo mund të shkaktojë ënjtje të indeve (edemë) dhe aritmi kardiake (për shkak të shumë kaliumit). Si pasojë e mëtejshme, acidoza metabolike (gjaku metabolikisht "acid") mund të zhvillohet në insuficiencë renale.

Insuficienca renale - akute ose kronike

Mjekët flasin për insuficiencë renale akute kur funksioni i veshkave bie në mënyrë akute, pra brenda një periudhe të shkurtër kohe. Kjo humbje e funksionit është potencialisht e kthyeshme. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Dështimi akut i veshkave.

Në dështimin kronik të veshkave, funksioni i veshkave bie gradualisht dhe përgjithmonë. Mund të gjeni më shumë informacion për këtë formë të dëmtimit të veshkave në artikullin Insuficienca renale kronike.

A është i shërueshëm dështimi i veshkave?

Nëse "dështimi i veshkave" i referohet saktë fazës përfundimtare të insuficiencës renale kronike, përgjigja është jo (përsa i përket veshkave të sëmura). Dëmtimi i veshkave këtu është aq i gjerë sa që të sëmurët varen nga dializa (“larja e gjakut”) për të mbijetuar – ose nga një veshkë e re (transplanti i veshkave).

Edhe në fazat e hershme, insuficienca renale kronike nuk është e shërueshme në kuptimin që indi tashmë i shkatërruar i veshkave rifiton kapacitetin e tij funksional. Megjithatë, me trajtimin e hershëm dhe të duhur, sëmundja nuk përparon as në fazën përfundimtare (ose të paktën vetëm shumë ngadalë).

Insuficienca renale akute, nga ana tjetër, mund të shërohet: Nëse trajtohet shpejt, funksioni i veshkave zakonisht rikuperohet plotësisht. Megjithatë, një pjesë e vogël e pacientëve mbeten me dështim kronik të veshkave. Pa trajtim, dështimi i veshkave është zakonisht fatal.

Një përgjigje e plotë për këtë pyetje nuk është e mundur. Në thelb:

Dializa mund të jetë shpëtimtare në rastet e dëmtimit të rëndë të veshkave. Megjithatë, jetëgjatësia e pacientëve me dializë kronike është ulur ndjeshëm (krahasuar me popullatën normale të së njëjtës moshë).

Situata është veçanërisht kritike nëse janë të pranishme edhe sëmundje shoqëruese si diabeti ose insuficienca kardiake. Faktorë të tjerë, si mosha e pacientit, ndikojnë gjithashtu në shkallën në të cilën jetëgjatësia shkurtohet në rastin e dështimit të veshkave.

Prognoza duket më e mirë kur pacientët me sëmundje të rëndë të veshkave marrin një veshkë donatore: ata kanë një jetëgjatësi dukshëm më të lartë pas transplantimit të veshkave sesa pacientët me dializë.

Lexoni më shumë rreth jetëgjatësisë së njerëzve me dështim kronik të veshkave këtu.

Si ndodh dështimi i veshkave?

Në veçanti, tek njerëzit e moshuar dhe të dobët, dështimi akut i veshkave është shpesh për shkak të faktit se ata pinë shumë pak, kështu që trupi thahet (dehidratimi). Disa medikamente, infeksione, inflamacioni jo-infektiv i veshkave, tumoret ose dështimi i zemrës mund të shkaktojnë gjithashtu dështim të papritur të veshkave.

Mund të mësoni më shumë rreth shkaqeve të dështimit akut të veshkave këtu.

Dështimi kronik i veshkave shpesh shkaktohet nga diabeti. Nivelet e ngritura vazhdimisht të glukozës në gjak dëmtojnë korpuskulat renale (glomeruli), d.m.th., njësitë filtruese të veshkave. Kjo formë e dëmtimit të veshkave quhet "nefropati diabetike".

Presioni i lartë i gjakut për një kohë të gjatë gjithashtu shpesh dëmton veshkat në mënyrë kronike. Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë inflamacionin e veshkave dhe sëmundjen cistike të veshkave (zakonisht formimi kongjenital i kaviteteve të shumta të mbushura me lëngje (ciste) në veshka).

Insuficienca renale: simptoma

Dështimi akut i veshkave shpesh shfaqet vetëm me simptoma jospecifike, siç është lodhja e shpejtë. Simptoma më e dukshme mund të jetë gjithashtu ulja e sasisë së urinës. Megjithatë, kjo nuk ndodh gjithmonë. Disa individë të prekur madje nxjerrin sasi të tepërt të urinës (poluria).

Dobësia kronike e veshkave fillimisht nuk shfaq simptoma. Vetëm kur dëmtimi i veshkave përparon, shenjat e sëmundjes shfaqen gradualisht, për shembull dobësi, kruajtje, ngjyrosje e verdhë e pistë e lëkurës (ngjyra e lëkurës kafe-au-lait) dhe erë e ajrit të nxjerrë, lëkurës dhe djersës së ngjashme me urinën (fetor uremik).

Nëse veshkat nxjerrin shumë pak ujë, ai zakonisht grumbullohet në inde. Rezultati është, për shembull, mbajtja e ujit (edemë) në këmbë. Megjithatë, “mbihidrimi” mund të prekë edhe mushkëritë (edema pulmonare).

Lexoni më shumë për shenjat e funksionit të dëmtuar të veshkave në artikullin Dështimi i veshkave – simptomat.

Insuficienca renale: Diagnoza

Diagnoza fillon me një diskutim të detajuar midis mjekut dhe pacientit për të marrë një histori mjekësore. Ndër të tjera, mjeku pyet se çfarë ankesash ka pacienti dhe sa kohë kanë ekzistuar ato. Ai gjithashtu pyet për sëmundjet themelore (si presioni i lartë i gjakut) dhe medikamentet që po merr pacienti.

Intervista e historisë mjekësore pasohet nga një ekzaminim fizik dhe analiza e gjakut dhe urinës. Vlerat e gjakut që lidhen me insuficiencën renale përfshijnë kreatininën, urenë dhe pastrimin e kreatininës. Këto vlera të veshkave i japin mjekut një tregues se sa është i dëmtuar funksioni i veshkave.

Zbulimi i një sasie të shtuar të proteinave në urinë (proteinuria) është gjithashtu informativ. Shpesh sinjalizon insuficiencë renale, por mund të ketë edhe shkaqe të tjera.

Mund të mësoni më shumë rreth ekzaminimeve dhe diagnozës së dështimit akut të veshkave këtu. Nëse dëshironi të dini më shumë rreth vlerësimit të dështimit kronik të veshkave, ju lutemi lexoni këtu.

Dështimi i veshkave: faza

Insuficienca renale akute mund të ndahet në katër faza gjatë rrjedhës së sëmundjes, ndër të tjera: Fillon me fazën e dëmtimit (faza fillestare), e cila zgjat vetëm orë deri në ditë dhe përfundon me fazën e rikuperimit. Gjatë kësaj të fundit pak a shumë rikuperohet funksioni i veshkave, i cili mund të zgjasë deri në dy vjet. Përveç kësaj, dështimi akut i veshkave ndahet në tre faza, në varësi të masës së vlerave të veshkave dhe daljes së urinës.

Mund të mësoni më shumë rreth fazave dhe fazave të përparimit të dështimit akut të veshkave këtu.

Mund të lexoni më shumë rreth shkallëve të ndryshme të ashpërsisë së dështimit kronik të veshkave në artikullin Dështimi i veshkave – fazat.

Insuficienca renale: Trajtim

Terapia e pamjaftueshmërisë renale varet nga shkaku dhe ashpërsia e gjendjes.

Në çdo formë të insuficiencës renale, mjekët monitorojnë dhe rregullojnë ekuilibrin acido-bazik dhe elektrolit (elektrolitet = kripërat e gjakut). Ata mund të përshkruajnë ilaçe për këtë qëllim. Të ashtuquajturit diuretikë (“tableta uji”) ndonjëherë janë të nevojshëm në mënyrë që të prekurit të mund të urinojnë ende mjaftueshëm dhe të eliminojnë “toksinat”.

Është gjithashtu e rëndësishme të shmangni barnat që dëmtojnë veshkat në rastet e insuficiencës renale ose t'i përdorni ato vetëm me kujdes dhe në doza të reduktuara. Për shembull, ibuprofeni i mirënjohur qetësues dhe antipiretik nuk duhet të merret në rast të insuficiencës së rëndë renale.

Është mirë që të merrni ilaçe vetëm pasi të këshilloheni me mjekun tuaj.

Mund të lexoni më shumë rreth trajtimit të dështimit akut të veshkave këtu. Ju mund të lexoni se si trajtohet dështimi kronik i veshkave këtu.

Insuficienca renale: Të ushqyerit

Pacientët me insuficiencë renale gjithashtu mund të bëjnë diçka vetë për të lehtësuar tendosjen në veshkat e tyre dhe për të përmirësuar gjendjen e tyre të përgjithshme. Për shembull, është e rëndësishme të mbani një sy në marrjen tuaj të proteinave dhe kalorive. Funksioni i dëmtuar i veshkave mund të çojë në rritjen e ndarjes së proteinave dhe çrregullime të metabolizmit të yndyrës.

Personat me insuficiencë renale kronike duhet të konsumojnë ushqime që përmbajnë shumë fosfat, në mënyrë natyrale ose si shtesë, në mënyrë të moderuar. Këtu përfshihen arrat, të brendshmet, buka integrale, qumështi, djathi i përpunuar dhe disa lloje sallamesh.

Rekomandime të veçanta vlejnë edhe për pacientët me insuficiencë renale që janë në dializë.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Ushqyerja në dështimin e veshkave.