Obstruksioni i veshkave dhe shtatzënia: Shkaqet, simptomat dhe terapia

Kongjestion i veshkave dhe shtatzënia

Kur urina nuk mund të rrjedhë më nga veshkat në fshikëz, ajo kthehet në veshka dhe bën që ato të fryhen. Mjekët më pas flasin për kongjestion të veshkave (hidronefrozë). Prek vetëm njërën veshkë ose të dyja. Në varësi të ashpërsisë, simptomat variojnë nga një ndjesi e lehtë tërheqjeje në anët deri në dhimbje të forta, ethe, nauze dhe të vjella. Dhimbja gjatë urinimit është gjithashtu një ankesë e mundshme e bllokimit të veshkave.

Shtatzënia: Ndryshimet fizike

Gjatë shtatzënisë, organizmi femëror pëson ndryshime të mëdha. Sistemi urinar është gjithashtu i prekur: Sasia e ujit të trupit rritet me rreth 40 për qind. Prandaj, dy veshkat, të cilat veprojnë si stacion filtrimi, duhet të bëjnë më shumë punë. Lëngu i trupit filtrohet në indin e jashtëm të veshkave (korteksin e veshkave) dhe më pas kalon në një tub grumbullues brenda veshkës, kalicët renale. Kalkulat renale nga ana e tyre e kalojnë urinën në legenin e veshkave, nga ku ajo transportohet nëpërmjet traktit urinar drenues në fshikëzën urinare. Së fundi, urina ekskretohet nga fshikëza nëpërmjet uretrës, e cila është disa centimetra e gjatë tek gratë.

Shtatzënia: fëmija shtyp sistemin urinar

Sa më e avancuar të jetë shtatzënia, aq më shumë hapësirë ​​kërkohet nga mitra dhe fëmija në rritje. Në këtë proces, të dy ureterët shtrydhen në një masë më të madhe ose më të vogël. Sa më shumë të frenohet dalja e urinës, aq më i rëndë është kongjestioni i veshkave – i dallueshëm në ultratinguj nga kalicët renale të zgjeruara rëndë, legenin dhe traktin urinar. Kjo formë e rëndë e kongjestionit të veshkave ndodh deri në tre përqind të të gjitha nënave të ardhshme. Është disi më e zakonshme në shtatzënitë multiple.

Mbyllja e veshkave mund të prekë të dy veshkat, por zakonisht është veshka e djathtë ajo që shkakton simptomat. Kjo sepse, nga njëra anë, një pjesë e zorrëve mbron traktin urinar të majtë nga shtrydhja. Nga ana tjetër, mitra dhe një enë gjaku e vendosur në anën e djathtë, vena ovariane, bëjnë më shumë presion në traktin urinar të djathtë.

Infeksionet e traktit urinar për shkak të kongjestionit të veshkave

Infeksionet në traktin urinar duhet të trajtohen, pasi ato mund të ngjiten në veshka dhe të çojnë në inflamacion (kronik) të legenit renale. Pasoja të tjera të mundshme të baktereve në urinë përfshijnë preeklampsinë, peshën më të ulët të lindjes dhe lindjen e parakohshme. Prandaj, gratë shtatzëna duhet të jenë të sigurta për të parë një mjek nëse dyshojnë për një infeksion të traktit urinar.

Shkaqe të tjera të bllokimit të veshkave

Shtatzënia dhe ndryshimet e saj nuk janë shkaktari i vetëm i mundshëm për bllokimin e veshkave. Sëmundje dhe komplikime të ndryshme mund të jenë gjithashtu pas saj si:

  • Gurët e fshikëzës urinare
  • Gurët në veshka
  • Kanceri i fshikëzës, traktit urinar, zorrës së trashë ose mitrës (qafa e mitrës)

Gjatë shtatzënisë, kur gurët në sistemin urinar shkaktojnë kongjestion të rëndë të veshkave, mjekët e trajtojnë atë ose me një stent ureteral ose një tub të futur përmes lëkurës në veshkë. Të dyja trajtimet kullojnë urinën nga veshkat. Insertet mund të qëndrojnë në trup deri në lindje, por duhet të ndryshohen rregullisht.

Mbyllja e veshkave dhe shtatzënia: Kur të shkoni te mjeku?

Megjithatë, një bllokim i lehtë i veshkave mund të tregohet tashmë nëse keni ndjenjën se fshikëza nuk zbrazet kurrë plotësisht dhe vazhdimisht duhet të shkoni urgjentisht në tualet. Shenjat e mundshme mund të jenë edhe nëse ju vijnë vetëm sasi të vogla të urinës kur urinoni dhe pa presion dhe duhet të shkoni më shpesh në tualet gjatë natës.

Por mos u shqetësoni shumë në lidhje me bllokimin e veshkave. Gjatë shtatzënisë, gjinekologu që merr pjesë i kushton vëmendje shumë të kujdesshme shëndetit të nënës së ardhshme (dhe, natyrisht, fëmijës). Gjatë kontrolleve të rregullta, ai ose ajo mund të zbulojë dhe trajtojë shenjat e mundshme të alarmit në një fazë të hershme.