Transplantimi i veshkave: Fakte, Arsyet dhe Procedura

Kur keni nevojë për një transplant të veshkave?

Transplanti i veshkave ndonjëherë është mundësia e vetme e mbijetesës për pacientët me dështim të veshkave. Kjo ndodh sepse organi i çiftëzuar është jetik: Veshkat nxjerrin produkte të mbeturinave metabolike dhe substanca të huaja për trupin. Ato gjithashtu rregullojnë ekuilibrin e ujit të trupit dhe prodhojnë hormone. Sëmundje të ndryshme mund të çojnë në dështim të pakthyeshëm të veshkave:

  • diabeti mellitus
  • inflamacion i përsëritur i legenit të veshkave
  • veshka e tkurrur, për shembull për shkak të përdorimit afatgjatë të qetësuesve
  • sëmundja e veshkave cistike (veshkat cistike – një sëmundje gjenetike në të cilën formohen kavitete të mbushura me lëngje në të gjithë veshkat)
  • mbajtje urinare në veshka me dëmtim të indeve
  • Inflamacion i korpuskulave renale (glomerulonefriti)
  • Dëmtimi i veshkave për shkak të presionit të lartë të gjakut (nefroskleroza)

Transplanti i parë i veshkave u krye në SHBA në vitin 1954.

Dhurimi i veshkave të gjalla

Shumica e transplanteve të organeve (si zemra, mushkëritë ose kornea) vijnë nga individë të vdekur. Veshka është një përjashtim: sepse edhe një person i shëndetshëm mund t'i dhurojë një nga dy veshkat e tij ose të saj një pacienti me veshka. Aktualisht, rreth 25 për qind e të gjitha veshkave të donatorëve në Gjermani vijnë nga njerëz të gjallë. Është treguar se një veshkë dhuruese e gjallë funksionon më mirë dhe më gjatë se veshka e një personi të vdekur. Kjo, ndër të tjera, për faktin se transplanti i veshkës mund të planifikohet më saktë dhe marrësi ka një kohë më të shkurtër pritjeje për organin.

Për çfarë duhet të kujdesem pas transplantimit të veshkës?

Pas transplantimit të veshkës do të kujdeseni në qendrën e transplantit për një deri në dy javë, me kusht që të mos ketë probleme. Gjatë kësaj kohe, mjeku do të përshtatë terapinë e nevojshme imunosupresive me nevojat tuaja individuale: Ju do të keni nevojë për ilaçe gjatë gjithë jetës që shtypin sistemin imunitar (imunosupresues) në mënyrë që ai të mos refuzojë organin e huaj. Doza e këtyre barnave zgjidhet për të arritur efektin më të mirë të mundshëm me sa më pak efekte anësore.

Terapia imunosupresive nuk është e nevojshme vetëm nëse dhuruesi dhe marrësi i veshkës janë binjakë identikë.

Në shumicën e rasteve, veshka e transplantuar prodhon urinë menjëherë. Në disa raste, megjithatë, duhet pak kohë që veshka e transplantuar të rikuperohet nga procedura dhe të rifillojë funksionin e saj. Deri atëherë, terapia me dializë është e nevojshme.

Transplantimi i veshkave: jetëgjatësia dhe shanset për sukses

Nga 100 veshkat e transplantuara, 88 janë ende duke funksionuar një vit pas procedurës dhe 75 pas pesë vjetësh, sipas një studimi mbarë-Evropian me të dhëna nga viti 1990 deri në vitin 2019.

Prandaj, shanset për sukses të një transplanti të veshkave janë përgjithësisht mjaft të mira - një veshkë e transplantuar e kryen detyrën e saj në trupin e "huaj" mesatarisht për rreth 15 vjet. Sidoqoftë, në raste individuale, prognoza mund të jetë e ndryshme - në varësi, për shembull, nga gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit, nga sëmundja themelore që e bëri të nevojshëm transplantin e veshkave dhe nga sëmundjet dytësore ose shoqëruese.

Sapo një veshkë e transplantuar nuk mund të bëjë më punën e saj, pacienti do të kërkojë përsëri dializë; atëherë mund të jetë i nevojshëm një transplant i ri i veshkave.