Veshkat: Anatomia dhe sëmundjet e rëndësishme

Çfarë është veshka?

Veshka është një organ i kuqërremtë në kafe që shfaqet në çifte në trup. Të dy organet janë në formë fasule. Diametri i tyre gjatësor është dhjetë deri në dymbëdhjetë centimetra, diametri tërthor pesë deri në gjashtë centimetra dhe trashësia rreth katër centimetra. Një veshkë peshon midis 120 dhe 200 gram. Veshka e djathtë është zakonisht disi më e vogël dhe më e lehtë se e majta.

Çdo veshkë ka dy sipërfaqe (sipërfaqja e përparme dhe e pasme, facies anteriore dhe e pasme), dy pole (poli i sipërm dhe i poshtëm i veshkave) dhe dy skaje (skaja e brendshme dhe e jashtme, margo medialis dhe lateralis).

Në skajin e lakuar nga brenda të organit drejt qendrës është një depresion në formë kamare, i ashtuquajturi portal renale (-hilus). Arteria renale (arteria renalis) dhe vena (vena renalis) kalojnë nëpër të: arteria mbart gjakun e ngarkuar me produkte të mbeturinave në organ, vena nxjerr përsëri gjakun e pastruar. Pikat e hyrjes dhe daljes së nervave dhe enëve limfatike ndodhen gjithashtu në hilusin e veshkës.

Struktura e përbërë nga tre zona

Një seksion gjatësor i anatomisë së veshkave tregon tre zona:

Brenda është legeni i veshkave, dhoma grumbulluese për urinën e prodhuar. Nga ana e jashtme është medulla renale e strijuar imët (medulla renalis). Lëvorja e veshkave (cortex renalis), e cila duket me ngjyrë më të çelur se medulla, shtrihet në pjesën e jashtme.

Majat e piramidave medulare në formë koni quhen papila renale dhe secila ka një hapje të vogël mikroskopike. Këto hapen në një zgavër të vogël, kaliksin e veshkave. Urina e përfunduar mblidhet në kaliçe dhe kalon në legenin e veshkave.

Medulla dhe korteksi së bashku formojnë parenkimën renale. Ai përmban rreth 1 deri në 1.4 milion njësi të vogla filtri, të ashtuquajturat nefron. Ai gjithashtu përmban qeliza të specializuara që prodhojnë hormonet renin dhe eritropoietin. Renina është e rëndësishme për rregullimin e presionit të gjakut, eritropoetina për formimin e rruazave të kuqe të gjakut.

Kapsula e indit lidhor dhe shtresa yndyrore

Çdo veshkë është e mbuluar nga një kapsulë e përafërt, një mbështjellje transparente e indit lidhor. Rreth kësaj është një shtresë e fortë e indit yndyror, e cila është e rrethuar nga një tjetër mbështjellës i hollë i indit lidhor.

Kapsula e yndyrës dhe indit lidhës mbron organin e ndjeshëm nga dëmtimet e goditjes dhe e ankoron atë në murin e pasmë të barkut.

Nefroni

Nefronet janë njësitë funksionale të veshkave. Struktura e këtyre njësive filtri Mund të mësoni më shumë rreth strukturës së nefroneve në artikullin Nephron.

Cili është funksioni i veshkave?

Mund të lexoni gjithçka që duhet të dini për funksionin e veshkave në tekstin anësor Funksioni i veshkave.

Ku ndodhet veshka?

Ku ndodhen saktësisht veshkat?

Ato ndodhen midis murit të pasmë të peritoneumit dhe muskujve të shpinës (muskuli psoas dhe muskuli quadratus lumborum). Pozicioni i saktë varet nga frymëmarrja dhe pozicioni i trupit. Dallimi në lartësi midis dy organeve të shkaktuar nga frymëmarrja është tre centimetra.

Veshkat shtrihen përafërsisht nga rruaza e dymbëdhjetë torakale deri te rruaza e tretë lumbare. Megjithatë, për shkak të mëlçisë (në pjesën e sipërme të djathtë të barkut), veshka e djathtë është mesatarisht deri në dy centimetra më e ulët se e majta.

Veshka e djathtë shtrihet në afërsi të mëlçisë, duodenit dhe kthesës së djathtë të zorrës së trashë (përkulja e kolonit të djathtë). Në të majtë, ka marrëdhënie fqinje me stomakun dhe shpretkën, bishtin e pankreasit, pjesën zbritëse të zorrës së trashë (kolon zbritës), venën shpretkë dhe arterien shpretkë.

Një gjëndër mbiveshkore (gjëndra suprarenale) ulet në majë të secilit prej dy poleve të organeve të sipërme. Kjo është një gjëndër e rëndësishme hormonale.

Para dhe pas çdo veshke janë shtrëngimet e indit lidhor, të ashtuquajturat fasciae. Ato shtrihen nga diafragma në kreshtën e zorrëve.

Njësia arkitekturore e veshkave, kapsulës së yndyrës dhe fascisë shpesh përmblidhet nën termin shtrat renal.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë veshka?

Simptomat e mundshme të sëmundjeve të veshkave përfshijnë dhimbje të shurdhër të shpinës dhe dhimbje kolike të shpinës që rrezaton drejt fshikëzës. Urina mund të jetë me ngjyrë të kuqe ose të turbullt dhe erë të pakëndshme. Shkuma e urinës mund të vërehet shpesh edhe në sëmundjet e veshkave.

Përveç kësaj, prodhimi i urinës mund të reduktohet në mënyrë që pacientët të kalojnë vetëm pak urinë ose aspak (anuria). Ënjtja e qepallave ose kyçeve të këmbës (edema) mund të tregojë gjithashtu sëmundje renale.

Simptoma të tjera mund të shfaqen kur sëmundja përparon. Këto përfshijnë humbje të oreksit, të përzier, të vjella, një ndjenjë të përgjithshme dobësie, ngjyrë të zbehtë ose gri të lëkurës, gulçim dhe mbajtje të ujit (veçanërisht në këmbë). Kruarja e lëkurës, era e keqe e gojës ose një shije metalike në gojë si dhe një erë e fortë acidike e trupit mund të shoqërojnë gjithashtu një sëmundje renale.

Sëmundjet më të rëndësishme të veshkave janë

  • Gurët në veshka (nefrolithiasis)
  • Inflamacion i veshkave (legenit) (glomerulonefriti, pielonefriti)
  • Dëmtimi i organeve për shkak të medikamenteve të tilla si qetësues të caktuar
  • Keqformime të organeve
  • arterioskleroza renale
  • Dështimi akut dhe kronik i veshkave (insuficienca renale)
  • Tumoret beninje dhe malinje

Një opsion është larja e gjakut, ku gjaku i pacientit filtrohet ose përmes një makinerie (hemodialize) ose peritoneumit të vetë pacientit (dializa peritoneale). Opsioni i dytë është transplantimi i një veshke të shëndetshme nga një dhurues organesh.