Shirit Kinesio: Efektet & Aplikimi

Çfarë është taping?

Termi Kinesio-Tape është shkurtim për "Kinesiology Tape". Zbatimi i tij, ngjitja me shirit, daton që nga Kenzo Kase, një kiropraktor japonez i cili përdori fasha elastike për të trajtuar nyjet dhe muskujt që dhembin në fillim të viteve 1970.

Për shkak se shiriti Kinesio është i fiksuar në lëkurë, lëvizjet e lëvizin lëkurën kundër indit themelor. Ky stimul konstant thuhet se rregullon tensionin (tonifikimin) e muskujve duke aktivizuar receptorë të ndryshëm dhe duke shkaktuar transmetimin e sinjalit në sistemin nervor qendror. Përveç receptorëve të prekjes, këta receptorë përfshijnë receptorët e dhimbjes, receptorët e temperaturës dhe receptorët që i tregojnë trupit se ku janë ekstremitetet në hapësirë, për shembull (proprioceptorët).

Kenzo Kase gjithashtu supozoi se shiriti Kinesio ishte gjithashtu në gjendje të stimulonte pika të ndryshme akupunkture. Në këtë mënyrë, duhet të eliminohen shqetësimet e kanaleve të energjisë (meridianëve), të cilat, sipas Mjekësisë Tradicionale Kineze, kalojnë nëpër trupin tonë.

Qëllimi përfundimtar i çdo trajtimi duke përdorur Kinesio-Tape është të aktivizojë dhe mbështesë fuqitë vetë-shëruese të trupit.

Fjala "Kinesio-Tape" është shkurtesa për shiritin kinesiology. Emra të tjerë janë shirit fizio, shirit sportiv, shirit muskulor ose shirit mjekësor.

Ngjashëm me lëkurën e njeriut, shiriti kinesio mund të shtrihet përafërsisht 30 deri në 40 përqind.

Asnjë nga mekanizmat e sipërpërmendur të veprimit nuk mund të provohet eksperimentalisht deri më tani. Kështu, efektiviteti i tyre specifik nuk është vërtetuar qartë nga studimet. Metoda në rastin më të mirë mund të plotësojë, por jo të zëvendësojë trajtimin mjekësor konvencional.

Cili është përfitimi i tapingut?

  • Lëndimet e muskujve (dhimbje, tendosje, mbipërdorim, inflamacion, çarje të fibrave, ...)
  • Lëndimet e kyçeve (dhimbje, mbipërdorim, inflamacion, ënjtje, paqëndrueshmëri, ...)
  • Lëndimet e ligamenteve (dhimbje, tendosje, inflamacion, ligamente të këputura, ...)
  • Migrenë
  • Mbajtja e ujit (edemë)

Sidomos në rastin e lëndimeve sportive, Kinesio-Tape përdoret shpesh për të mbrojtur nyjet për shkak të komponentit të tij mbështetës. Nyjet e përmasave mesatare si kyçet e kyçit të këmbës, gjurit dhe bërrylit ngjiten shumë shpesh pas lëndimeve ose në rast të artrozës. Gjithashtu popullor është terapia e dhimbjes së shpinës, për shembull, me tension ose paqëndrueshmëri me anë të shiritit kinesio.

Si të aplikoni një shirit kinesio?

Në varësi të indikacionit, muskuli, kyçi ose ligamenti i prekur duhet të vendosen në një pozicion specifik. Lëkura duhet të jetë e pastër nga infeksionet dhe plagët, si dhe e thatë dhe e pastër. Së pari, prisni shiritin kinesio në gjatësinë e duhur dhe rrumbullakosni qoshet në mënyrë që të ngjitet më mirë në lëkurë. Më pas fërkohet ngrohtësisht me duar, në mënyrë që ngjitësi të zhvillojë efektin e tij.

Pas heqjes së filmit mbështetës, aplikohet Physio-Tape. Duhet pasur kujdes që të mos rrudhet dhe të mos shtrihet shumë ose shumë pak. Kjo është për të parandaluar që shiriti të pengojë zonën e trupit gjatë lëvizjeve ose të mos jepet komponenti mbështetës.

Në fillim, Kenzo Kase punonte vetëm me shirita ngjyrë lëkure. Më vonë ai përdori ngjyra të errëta kur temperatura nën shiritin kinesio duhet të rritet dhe ngjyra të lehta kur temperatura nën shirit duhet të ulet.

Sot ka ngjyra shumë të ndryshme shiriti kinesio. Kuptimi dhe mënyra e veprimit duket se bazohen në teorinë kineze të ngjyrave. Shumica e prodhuesve i atribuojnë shiritit blu kinesio një efekt ftohës dhe qetësues, ndërsa shiriti i kuq kinesio stimulon metabolizmin.

Në përgjithësi, duhet të zgjidhni ngjyrën që ju jep efektin më të mirë.

Cilat janë rreziqet e shiritit kinesio?

Efekti i shiritit Kinesio duhet të shpaloset kryesisht nëpërmjet përdorimit të duhur. Fiksimi i gabuar i shiritit në lëkurë mund të çojë gjithashtu në ënjtje dhe lëvizje të kufizuar.

Megjithatë, efekte të tilla anësore janë ekstreme, kështu që shiriti kinesio është një metodë trajtimi shumë e sigurt dhe me rrezik të ulët.

Mos aplikoni fizioterapi në plagë të hapura ose infeksione të lëkurës.

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje me një shirit Kinesio?

Pas aplikimit të shiritit kinesio, duhet të kontrolloni rregullisht nëse ndjeni ndonjë dhimbje, nëse ekstremiteti pulson, ndjehet i mpirë, nëse mund të lëvizni ndonjë gjë ose nëse lëkura është e ftohtë, blu ose e zbehtë. Kërkoni kujdes mjekësor nëse jeni të paqartë. Kjo është e vërtetë edhe nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen ose përkeqësohen.

Sigurohuni që t'i tregoni mjekut tuaj nëse keni një alergji ndaj copëzave, sepse në këtë rast duhet të përdoret një shirit kinesio antialergjik.

Irritimi i tepërt i lëkurës zakonisht manifestohet me kruajtje dhe skuqje. Në këtë rast, hiqni menjëherë shiritin kinesio.

Nëse shiriti kinesio nuk mund të hiqet nga lëkura pa dhimbje, rekomandohet një heqës i veçantë shiriti.