Mbështetja e gjurit: Kur është e nevojshme?

Çfarë është ortoza e gjurit?

Ortoza e gjurit është një ortozë mjekësore me shumë përdorime. Mund të bëhet nga materiale elastike, shkume të qëndrueshme dimensionalisht, pjesë plastike të ngurtë dhe shufra metalike të rregullueshme për gjatësi.

Kur përdorni një ortozë gjuri?

Gama e madhe e produkteve të ortozave të ndryshme të gjurit bën të qartë se ka një shumëllojshmëri të gjerë përdorimesh (indikacionesh) për këtë ndihmë ortopedike.

Mbështetja e gjurit përdoret në rastet e paqëndrueshmërisë më të madhe. Kufizon përkuljen dhe shtrirjen e gjurit dhe lëvizjen rrotulluese të kofshës kundër pjesës së poshtme të këmbës me anë të komponentëve shtesë si shufrat stabilizuese plastike ose rregullon plotësisht nyjen. Aplikimet tipike të kësaj ortoze të gjurit janë lëndimet e ligamenteve dhe muskujve dhe kujdesi i gjurit pas operacionit.

Çfarë bëni me një ortozë gjuri?

Shumica e ortozave të gjurit nuk janë bërë me porosi për pacientin individual, por janë të gatshme. Ato ose mund të tërhiqen mbi gju si një çorape ose të fiksohen, komponentët e ndërlidhur dhe splintat vendosen mirë në nyjen e gjurit duke përdorur Velcro dhe rripa. Mjeku juaj do t'ju tregojë se si ta përdorni si duhet mbajtësin e gjurit.

Cilat janë rreziqet e një ortoze të gjurit?

Çfarë duhet të kem parasysh me ortozën e gjurit?

Për t'u siguruar që ortoza e gjurit përshtatet saktë dhe nuk rrëshqet, zgjedhja e madhësisë së duhur është vendimtare. Pjesa e pasme e gjurit nuk duhet të shtrëngohet.

Mjeku juaj do t'ju informojë se kur dhe sa kohë duhet të mbani ortozën e gjurit. Nëse ndjeni dhimbje, nëse këmba juaj fryhet rëndë, nëse ndjeni të ftohtë, ose nëse bëhet blu ose e bardhë, ju lutemi vizitoni menjëherë mjekun tuaj.