Kontuzion i gjurit: Përkufizimi, Kohëzgjatja, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Një gju i mavijosur zakonisht shërohet pa komplikime. Koha e shërimit të dëmtimit varet nga ashpërsia e mavijosjes si dhe nga dëmtimet e mundshme shoqëruese.
  • Trajtimi: Ftohja e zonës së prekur rekomandohet si masë e ndihmës së parë. Nëse është e nevojshme, përdoren edhe qetësues kundër dhimbjeve në formë pomadash ose tabletash.
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Një kontuzion i gjurit ndodh si rezultat i një traume të hapur (për shembull, një rënie ose goditje). Një kontuzion i gjurit ndodh shpesh gjatë sportit.
  • Simptomat: Përveç dhimbjes, vërehet një kontuzion i gjurit, për shembull, nga lëvizshmëria e kufizuar.
  • Diagnoza: Përveç një ekzaminimi fizik dhe historisë mjekësore, mjeku mund të përdorë teknika imazherike për të diagnostikuar një kontuzion të gjurit.
  • Parandalimi: Nëse është e nevojshme, veshja e veshjeve mbrojtëse do të parandalojë një kontuzion të gjurit gjatë sportit.

Çfarë është kontuzion i gjurit?

Sa kohë duhet për tu shëruar?

Një kontuzion i gjurit është zakonisht i padëmshëm dhe shërohet pa komplikime. Kohëzgjatja e kontuzionit të gjurit varet nga ashpërsia e dëmtimit dhe dëmtimeve të mundshme shoqëruese. Për sa kohë mjeku e largon një pacient të sëmurë pas një kontuzion të gjurit ose për sa kohë ai ose ajo duhet të përmbahet nga sportet varet gjithashtu nga ashpërsia e kontuzionit dhe dëmtimet e mundshme shoqëruese.

Si rezultat i kontuzionit të gjurit, bursit akut mund të zhvillohet në pjesën e përparme të kapakut të gjurit (bursitis praepatellaris). Simptomat përfshijnë dhimbje dhe skuqje në zonën e kapakut të gjurit, dhimbje presioni dhe dhimbje kur përkulni nyjen e gjurit.

Trupi dhjamor Hoffa, i vendosur midis pllajës tibiale dhe kupës së gjurit, gjithashtu inflamohet ose fryhet, nëse është e nevojshme, si rezultat i një kontuzion të gjurit. Kjo rezulton në dhimbje kur gjunjëzoheni dhe përkulni gjurin.

Si mund të trajtohet një mavijosje në gju?

Megjithatë, nëse mjetet juridike në shtëpi funksionojnë vërtet kundër një gjuri të mavijosur zakonisht nuk është vërtetuar ose të paktën nuk është studiuar mjaftueshëm.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Gjithashtu këshillohet që ta merrni lehtë në gjurin e dëmtuar dhe mundësisht ta imobilizoni me fashë. Për shembull, është e mundur të aplikoni një fashë me pomadë diklofenaku (diklofenaku është një qetësues) ose një fashë kompresioni ftohëse (fashë presioni). Presioni nga jashtë kundërshton ënjtjen.

Nëse është e nevojshme, mjeku do t'i përshkruajë pacientit ilaçe kundër dhimbjes.

Kontuzion i gjurit: simptoma

Si ndodh një kontuzion i gjurit?

Një kontuzion i gjurit është rezultat i një traume të mprehtë, të tillë si një rënie ose goditje në gju. Shpesh është një dëmtim sportiv. Por është gjithashtu e mundur që të mavijoni gjurin tuaj në jetën e përditshme, për shembull, nëse shkelni në shkallë dhe goditni gjurin në skajin e një hapi.

Kontuzion i gjurit: ekzaminime dhe diagnoza

Nëse dyshohet për një kontuzion të gjurit ose një lloj tjetër dëmtimi i gjurit, mjeku fillimisht do të flasë me pacientin për të marrë historinë e tij ose të saj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme për t'u bërë janë:

  • Si ka ndodhur lëndimi?
  • Cilat janë simptomat tuaja?
  • Ku e ndjeni saktësisht dhimbjen?
  • A mund ta lëvizni nyjen e gjurit pa asnjë problem?

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku palpon me kujdes gjurin e dëmtuar dhe kontrollon lëvizshmërinë dhe qëndrueshmërinë e kyçit. Gjatë këtij ekzaminimi shpesh mund të zbulohen dëmtime të ligamenteve ose të kapakëve të gjurit.

Si mund të parandalohet një kontuzion i gjurit?

Për të parandaluar kontuzionin e gjurit, rekomandohet të vishni veshje të përshtatshme mbrojtëse gjatë aktiviteteve sportive.