lëkurë

Struktura e lëkurës

Lëkura (cutis), me sipërfaqe rreth 2 m2 dhe që përbën 15% të peshës trupore, është një nga organet më të mëdha te njerëzit. Përbëhet nga epiderma (lëkura e sipërme) dhe dermat (lëkura prej lëkure) poshtë. Shtresa më e jashtme, epiderma, është një skuamoz i keratinizuar, me shumë shtresa epiteli pa gjak anije. Lloji më i rëndësishëm i qelizave janë keratinocitet, të cilat formojnë keratinën, a ujë-proteinë fibroze të patretshme. Epiderma gjithashtu përmban qelizat e pigmentit (melanocitet) dhe qelizat imune. Shtresa e saj më e jashtme, shtresa e kornemës, përbëhet nga qeliza të vdekura me brirë. Epiderma vazhdimisht rinovon veten nga poshtë lart.

  • veshje e guaskës
  • Derma

Derma është perfuzionuar dhe përbëhet nga IND lidhës me elastike kolagjeni fibrave. Lloji më i rëndësishëm i qelizave janë fibroblastet. Dermat përmbajnë nerva dhe receptorët dhe përfaqëson origjinën e qime dhe gjëndrat. Nën dermis qëndron subcutis (hipodermë), e cila anatomikisht nuk llogaritet si lëkurë dhe përmban indet yndyrore. Cutis dhe subcutis së bashku formojnë mbulesën e lëkurës. Shtojcat e rëndësishme të lëkurës përfshijnë qime, thonjtë, ekrin gjëndrat e djersës, gjëndrat e aromës apokrine, dhe gjëndra dhjamor.

Funksionet e lëkurës

Lëkura kryen disa funksione të rëndësishme për trupin.

  • Ai siguron një pengesë kundër ndikimeve të dëmshme dhe kundër infeksioneve. Mbron nga stimujt fizikë, kimikë, termikë dhe biologjikë.
  • Lëkura ka ujë-prona të papërshtatshme. Nga njëra anë, ajo mbron nga ujë humbja nga brenda dhe nga ana tjetër siguron që asnjë ujë nga jashtë të mos depërtojë në ind.
  • Lëkura është e rëndësishme për termorregullimin. Parandalon humbjen e nxehtësisë dhe me hiperterminë e djersitjes.
  • Lëkura është një organ shqisor që ndjen prekjen, presionin, dhimbje, nxehtësia dhe të ftohtë.
  • Lëkura gjithashtu ka një funksion metabolik. Ajo sintetizon vitaminë D në shtresat e poshtme të epidermës, në shtresën bazale dhe shtresën spinosum.
  • Lëkura ka një funksion të rëndësishëm komunikimi dhe është e rëndësishme për pamjen e jashtme dhe atraktivitetin fizik.
  • Më në fund, lëkura mund të rigjenerohet dhe të shërohet Plagët.