Lëngu i grejpfrutit bën që tabletat të punojnë më shumë

Nëse tableta punoni mirë dhe si duhet jo gjithmonë ka të bëjë vetëm me marrjen e tyre rregullisht (mëngjes, mesditë, natë). Meqenëse ato merren shpesh dhe për lehtësi në kohën e ngrënies, është gjithashtu e rëndësishme nëse ato merren para, pas ose pas ngrënies, ose nëse stomak duhet të jetë bosh në kohën e marrjes. Dhe kjo nuk është e mjaftueshme: përveç kësaj, kjo gjithashtu varet nga ajo që hamë dhe sa pimë ose çfarë nuk duhet të hamë dhe nuk duhet të pimë.

Gjithmonë merrni tableta me ujë

Pllakat, tableta të veshura ose kapsula duhet të merret gjithmonë me një gotë të madhe të ujë. Alkool nuk është një pije e përshtatshme kur merrni ilaçe, sepse shumë substanca aktive nga fusha e ilaçe psikotrope, ilace gjumi dhe qetësuesit kanë një efekt më të fortë të pakontrolluar kur merren së bashku me alkool.

Ndërveprimet me ushqimin

Marrja e antibiotikët tetraciklinat dhe frenuesit e gyrase me qumësht ose me ushqime ose ilaçe të tjera që përmbajnë kalcium, magnezose hekur do të zvogëlojë përvetësim nga këto droga. Hekur tableta duhet gëlltitur me të ujë vetëm Pije të tjera si p.sh. çaj i zi, kafe, qumësht, dhe lëngjet e frutave ndërhyjnë në përvetësim of hekur.

Lëngu i grejpfrutit çon në përqendrime më të larta të ilaçit në gjak pas marrjes kalcium antagonistë, të cilët merren për presion të lartë të gjakut - gjithashtu do të ketë një efekt më të fortë.

Ushqimi si përshpejtues

Për agjentët e tjerë, përvetësim përmirësohet kur merren me ushqime të caktuara: Për shembull, agjentët spironolaktoni or fenitoina absorbohen më shpejt dhe plotësisht kur merren së bashku me ushqimin që është veçanërisht i pasur me yndyrë.

Në rastin e bllokuesve të beta-receptorëve si p.sh. propranololit, është e kundërta - më pak absorbohet. Shumë specifike droga për trajtimin e depresion (të ashtuquajturat Frenuesit MAO), së bashku me djathë ose ushqime të tjera që përmbajnë tyraminë, mund shpie në një rënie ekstreme në gjak presioni.

Koha e duhur e marrjes së tabletave

Gjithashtu, gjithmonë pyesni mjekun tuaj në cilën orë duhet të merrni ilaçin: për shembull, para, me ose pas një vakt. Kjo sepse për një numër ilaçesh, koha në të cilën ato merren është e rëndësishme: për shembull, anti-tuberkuloz droga rifampicinë dhe izoniazid vonohen dhe absorbohen vetëm në një masë të vogël pas ngrënies. E njëjta gjë vlen edhe për beta-bllokuesin celiprololi. Prandaj, këto barna duhet të merren gjithmonë bosh stomak.

Pra, me ilaçet, gjithçka ka të bëjë me kohën e duhur dhe mënyrën e duhur për t'i marrë ato. Pyesni urgjentisht në zyrën e mjekut ose në farmaci, në mënyrë që të mos vijë tashmë për shkak të marrjes së gabuar të efekteve anësore.