Prerje: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të çarjes? Ndihma e parë: ndaloni gjakderdhjen e rëndë me fashë presioni, shpëlajeni plagën me ujë të freskët rubineti, dezinfektoni (nëse ekziston një agjent i përshtatshëm), sillni skajet e çarjeve të vogla jashtë fytyrës së bashku me suva kryesore (shirita qepjeje)
 • Rreziqet e çarjes: Infeksioni i plagës (përfshirë infeksionin e tetanozit), dhëmbëza, tronditje në rast të çarjes së kokës.
 • Kur të shihni një mjek? për plagë të mëdha/të hapura, për çarje të fytyrës, për plagë të kontaminuara rëndë dhe/ose skaje të plagëve të plagosura, për plagë gërvishtëse, për plagë me gjakderdhje të madhe, për mbrojtje nga vaksina kundër tetanozit që mungojnë ose nuk dihen, për të vjella, të përziera, pavetëdije

Kujdes.

 • Kur trajtoni një çarje, përmbahuni nga përdorimi i ilaçeve shtëpiake si mielli, gjalpi, lëngu i qepës ose superngjitësi. Këto substanca nuk kanë vend në plagë ose në plagë!
 • Mos përdorni peroksid hidrogjeni (superoksid hidrogjeni) ose tinktura të jodit për të pastruar plagët. Peroksidi i hidrogjenit mund të depërtojë në të çarat e indeve dhe të ndryshojë pigmentin e kuq të gjakut në atë mënyrë që të ndodhin mbyllje vaskulare për shkak të mpiksjes së gjakut. Jodi, nga ana tjetër, mund të shkaktojë reaksione të rënda alergjike.
 • Mos e trajtoni plagën me pomadë shëruese, pluhur ose suva me spërkatje, pasi kjo do ta vonojë shërimin!

Prishje: Çfarë duhet bërë?

Së pari, duhet të qëndroni të qetë, edhe nëse një plagë ndonjëherë rrjedh shumë gjak. Qetësojeni të dëmtuarin, më pas jepni ndihmën e parë dhe trajtoni plagën. Kështu vazhdoni:

 • Shpëlajeni ose lyeni plagën: Lajeni gjakun me ujë të freskët rubineti. Nëse kjo nuk është e mundur, lyejeni plagën me një leckë të pastër ose copë garzë. Vetëm atëherë mund të vlerësoni se sa e madhe është plaga.
 • Dezinfektoni plagën: Tani dezinfektoni plagën me një dezinfektues joalkoolik nga farmacia.
 • Ndaloni gjakderdhjen: Nëse plaga rrjedh shumë gjak, duhet të vendosni një fashë presioni. Megjithatë, kini kujdes që të mos ndërpritni furnizimin me gjak në pjesën e prekur të trupit!
 • Çarje e vogël jashtë fytyrës: Nëse një çarje në lëkurën e kokës, këmbët ose krahët është më pak se 5 milimetra larg dhe mezi është e kontaminuar, mund ta trajtoni vetë. Pasi gjakderdhja të jetë ulur, shtyni me kujdes skajet e plagës së bashku. Pastaj ngjitni suva kryesore (shirita suture) mbi plagë.
 • Gungë e ftohtë nën çarje: Nëse përveç çarjes zhvillohet një gungë, duhet ta ftohni atë. Sidoqoftë, mos vendosni jastëkë ftohës ose kuba akulli direkt në lëkurë, por mbështillini ato me një copë leckë të pastër. Përndryshe ekziston rreziku i ngrirjes lokale.

Çarje: Shmangni ujin

Për sa kohë që plaga nuk është mbyllur ende, uji nuk duhet të futet në plagë. Prandaj, mbulojeni plagën me një suva të papërshkueshme nga uji kur bëni dush për rreth një javë. Megjithatë, nuk është gjithmonë e mundur të aplikoni një suva dushi, për shembull jo në rastin e një çarjeje në kokën me qime. Ju mund t'i lani flokët përsëri vetëm pasi plaga të jetë mbyllur.

Nëse çarja është shumë e madhe dhe është dashur të qepet, kapet ose ngjitet, duhet të ndiqni udhëzimet e mjekut në lidhje me kontaktin me ujin.

Lacerimi: koha e shërimit

Lacerimet zakonisht shërohen brenda dy deri në tre javë. Nëse ato janë të vendosura në zona shumë të stresuara të lëkurës, të tilla si rreth kyçeve, plaga mund të marrë më shumë kohë për t'u shëruar.

Sa kohë jeni të prekur nga një çarje në kokë varet nëse keni pësuar edhe një tronditje. Nëse po, mund të jenë të nevojshme disa ditë pushim në shtrat apo edhe shtrimi në spital.

Prerje: Rreziqet

Mjeku mund të kap, qep ose ngjit një çarje vetëm brenda gjashtë orëve. Pas kësaj, ai duhet ta lërë plagën hapur sepse në të kundërt rreziku i infektimit do të ishte shumë i lartë. Një plagë e infektuar kërkon më shumë kohë për t'u shëruar dhe mund të lërë plagë të shëmtuara. Përveç kësaj, disa infeksione, si tetanusi dhe helmimi i gjakut (sepsis), mbartin rreziqe që ndonjëherë janë kërcënuese për jetën.

Infeksioni i tetanozit

Sigurohuni që të bëni një vaksinë kundër tetanozit për çarje ose lëndime të tjera nëse nuk keni mbrojtje efektive ose nuk e dini statusin tuaj të vaksinimit.

Helmimi i gjakut (sepsë)

Plagët e patrajtuara të infektuara mund të shkaktojnë helmim të gjakut (sepsë). Në këtë rast, mikrobet përhapen përmes qarkullimit të gjakut në trup dhe shkaktojnë një reaksion kompleks inflamator. Shenjat përfshijnë temperaturë të lartë, konfuzion, frymëmarrje të përshpejtuar, rrahje të shpejta të zemrës dhe ngjyrë të zbehtë ose gri të lëkurës. Nëse nuk trajtohet, sepsa çon në dëmtim të organeve dhe dështim kardiovaskular!

tronditje

Një goditje ose goditje e fortë në kokë mund të lërë jo vetëm një çarje, por edhe një tronditje. Prandaj, personi i dëmtuar duhet të monitorohet nga afër për 48 orë për shenja të tronditjes. Këto përfshijnë dobësi të kujtesës, të përziera, të vjella, dhimbje koke, marramendje ose humbje të vetëdijes.

Prishje: Kur duhet të shkoni te mjeku?

 • I dëmtuari ndihet shumë i dobët, zbardhet si çarçaf dhe ka djersë të ftohtë në ballë (vendoseni në pozicionin e shokut derisa të vijë mjeku i urgjencës!).
 • I dëmtuari ka një çarje në kokë dhe ka qenë pa ndjenja menjëherë pas aksidentit (rrezik për tronditje ose hemorragji cerebrale!).
 • Nëse ka një çarje në kokë, të vjella, të përziera, dobësi të kujtesës ose përgjumje në rritje do të ndodhin brenda 48 orëve nga lëndimi (gjithashtu shenja tronditjeje ose gjakderdhjeje).
 • Personi i lënduar zhvillon ethe dhe simptoma të tjera si konfuzion, gulçim, puls të shpejtë ose lëkurë me ngjyrë të kaltërosh (shenjat e para të helmimit të gjakut = sepsë!) disa ditë pas mbajtjes së çarjes.
 • Personi i dëmtuar me plagë nuk ka mbrojtje aktuale tetanozit dhe zhvillon simptoma të tilla si ngërçe muskulore dhe vështirësi në gëlltitje pas disa ditësh ose javësh.

Dërgimi te mjeku i përgjithshëm ose pediatri thirret në rastet e mëposhtme:

 • Ju jeni duke marrë antikoagulantë ose imunosupresues (imunosupresorë të tillë si kortizoni).
 • Prishja është e thellë ose hapet më shumë se 5 mm larg njëra-tjetrës.
 • Skajet e plagës janë të rreckosura dhe jo të lëmuara.
 • Prerja është në fytyrë.
 • Lëndohet edhe kocka nën plagë.
 • Plaga është shumë e ndotur.
 • Ju vuani nga probleme të qarkullimit të gjakut, si diabeti.
 • Plaga është e acaruar, plaga është infektuar.
 • Plaga dhemb më shumë se në fillim, lëkura rreth plagës fryhet, ngrohet dhe skuqet (shenja që plaga është infektuar).
 • Keni temperaturë (një shenjë tjetër e infeksionit të plagës).
 • Pranë plagës ndjeni mpirje që nuk largohet as pas disa ditësh. Atëherë nervat mund të dëmtohen.
 • Plaga nuk është shëruar as pas dy deri në tre javë.

Çarje: ekzaminime te mjeku

 • Kur dhe si e mbajtët plagën?
 • Për plagët në kokë, keni qenë pa ndjenja pas lëndimit? A ju është dashur të vjella ishte/a keni të përzier? Jeni të përgjumur apo po përjetoni një dhimbje koke të fortë?
 • A ka lëndime të tjera?
 • A ka ndryshuar pamja e çarjes? Nëse po, si (ënjtje, skuqje, qelb, etj.)?
 • A ka ndonjë gjendje paraekzistuese (p.sh. diabeti, i cili mund të përkeqësojë shërimin e plagëve)?
 • A po merrni ju (ose fëmija juaj) ndonjë medikament (p.sh. kortizon ose barna të tjera që shtypin sistemin imunitar)?
 • A ka ndodhur ethet?
 • Kur ishte vaksinimi i fundit kundër tetanozit?

Lacerimi: trajtimi nga mjeku

Mjeku pastron plagën me kujdes me tretësirë ​​të kripur ose ujë. Nëse plaga vazhdon të rrjedhë shumë gjak, ai e ndalon gjakderdhjen me një fashë presioni. Mjeku mund të trajtojë çarje më të vogla me suva ose ngjitës të lëkurës.

Nëse lëndimi është më i madh ose në fytyrë dhe nuk kanë kaluar ende gjashtë orë, mjeku do të qepë ose do të kapë çarjen. Një anestetik i injektuar në zonën e plagës do të shtypë dhimbjen gjatë këtij procesi. Nëse është e nevojshme, pacientit më pas i jepet një ilaç kundër dhimbjes.

Nëse kanë kaluar më shumë se gjashtë orë, plaga mbetet e hapur dhe nuk qepet, ngjitet apo kapet me kapëse. Mjeku ujit laceracionin dhe vendos një salcë.

Mjeku kontrollon gjithashtu mbrojtjen kundër tetanozit. Nëse kanë kaluar më shumë se dhjetë vjet që nga injektimi i fundit i tetanozit (më shumë se pesë vjet për fëmijët), një përforcues është i nevojshëm.

Prerje: Kujdes pas

Nëse janë përdorur qepje që shpërndahen vetë për të qepur çarjen, ato nuk kanë nevojë të hiqen. Përndryshe, mjeku do t'i heqë qepjet, shiritat e qepjeve dhe ngjitësin e lëkurës nga fytyra pas katër deri në gjashtë ditë, nga krahët dhe këmbët pas dhjetë deri në katërmbëdhjetë ditë dhe nga nyjet mundësisht pas tre javësh.

Nëse plaga lë një mbresë, mund të kujdeseni për të me një pomadë që përmban panthenol. Përveç kësaj, ju duhet të mbroni mbresë nga dielli.