Intoleranca ndaj laktozës: nxitësit, simptomat, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Intoleranca ndaj laktozës – Shkaqet: Mungesa e enzimës laktazë, e cila është arsyeja pse laktoza nuk mund të përthithet ose mund të përthithet dobët. Në vend të kësaj, ai metabolizohet nga bakteret e zorrëve, duke prodhuar gazra, ndër të tjera.
 • Simptomat: Dhimbje barku, diarre, fryrje, erë intestinale, fryrje, nauze, simptoma jo specifike si dhimbje koke.
 • Diagnoza: historia mjekësore, testi i frymëmarrjes H2, testi i dietës/ekspozimit.
 • Trajtimi: Rregullimi i dietës, shmangia e produkteve të qumështit, tabletave të laktazës
 • Prognoza: intoleranca ndaj laktozës nuk është sëmundje dhe nuk është e rrezikshme, por mund të kufizojë cilësinë e jetës.

Intoleranca ndaj laktozës: shkaqet dhe shkaktarët

Intoleranca ndaj laktozës është një formë e intolerancës ushqimore (intolerancës ushqimore). Njerëzit e prekur nuk mund të tolerojnë sheqerin e qumështit (laktozë) ose mund të tolerojnë vetëm sasi të vogla të tij. Arsyeja për këtë është mungesa e enzimës:

Sheqeri i qumështit (laktoza) është një përbërës natyral i qumështit dhe produkteve të qumështit, si dhe shtohet në ushqime të tjera të ndryshme. Është disakarid dhe si i tillë nuk mund të përthithet nga mukoza e zorrës së hollë. Për ta bërë këtë, së pari duhet të ndahet në dy përbërësit e tij - sheqernat individuale galaktozë dhe glukozë. Këto më pas mund të kalojnë përmes murit të zorrëve.

Si rezultat, laktoza udhëton e pandryshuar nga zorra e hollë në zorrën e trashë. Aty shërben si ushqim për bakteret. Kjo lë mbetjet që shkaktojnë simptomat tipike. Këto produkte të mbeturinave përfshijnë acide laktike, acide yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe gazra si hidrogjeni, dioksidi i karbonit dhe metani.

Megjithëse arsyeja për intolerancën ndaj laktozës është në fund të fundit gjithmonë mungesa e enzimës laktazë, kjo mungesë mund të ndodhë në mënyra të ndryshme. Prandaj, simptomat ndryshojnë në ashpërsi dhe mund të shfaqen fillimisht në mosha të ndryshme.

Intoleranca primare e laktozës

Intoleranca primare e laktozës zhvillohet në mënyrë të pavarur (në kontrast me formën dytësore). Mungesa themelore e laktazës ose zhvillohet natyrshëm gjatë adoleshencës (mungesë fiziologjike e laktazës) ose ekziston që nga lindja (mungesa e laktazës neonatale):

Mungesa fiziologjike e laktazës

Të porsalindurit normalisht mund të metabolizojnë laktozën pa probleme – ata duhet ta bëjnë këtë, sepse qumështi i gjirit përmban laktozë (madje më shumë se qumështi i lopës). Prandaj, trupi i vogël prodhon sasi të bollshme të enzimës laktazë, e cila është e nevojshme për përdorimin e laktozës.

Sa shumë laktozë tolerohet ndryshon shumë nga individi në individ dhe gjithashtu varet nga predispozita gjenetike. Për shembull, ndërsa shumica e afrikanëve dhe aziatikëve të rritur janë intolerantë ndaj laktozës, ka relativisht pak individë të prekur në mesin e të rriturve evropiano-veriorë.

Mungesa e laktazës neonatale

Kjo është një intolerancë kongjenitale ndaj laktozës tek foshnjat - një çrregullim metabolik shumë i rrallë. Për shkak të një defekti gjenetik, trupi ose nuk është në gjendje të prodhojë fare laktazë që nga fillimi i jetës ose mund të prodhojë vetëm sasi të vogla. Kjo është arsyeja pse quhet edhe intolerancë absolute ndaj laktozës.

Foshnjat e prekura marrin diarre të vazhdueshme nga qumështi i nënës së tyre vetëm pas disa ditësh. Ushqyerja me gji atëherë nuk është e mundur. Në rrethana të caktuara, laktoza e patretur madje mund të kalojë përmes mukozës së stomakut dhe zorrëve drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut, ku mund të shkaktojë simptoma të rënda të helmimit. E vetmja terapi e mundshme është abstenimi gjatë gjithë jetës nga laktoza.

Nëse të porsalindurit kanë probleme me laktozën, kjo nuk duhet të jetë domosdoshmërisht për shkak të intolerancës kongjenitale ndaj laktozës. Trakti tretës në përgjithësi mund të reagojë me shumë ndjeshmëri në javët e para të jetës. Ndonjëherë prodhimi i laktazës nuk është ende i qetë, por zakonisht ky problem largohet shpejt.

Intoleranca e fituar (sekondare) ndaj laktozës

 • Sëmundja kronike inflamatore e zorrëve si sëmundja e Crohn
 • Infeksioni gastrointestinal
 • intoleranca ndaj glutenit (sëmundja celiake)
 • Alergjitë e ushqimit

Kirurgjia në traktin gastrointestinal gjithashtu mund të bëjë që pacienti të mos tolerojë më laktozën, ose ta tolerojë atë më pak mirë.

Intoleranca sekondare e laktozës mund të zhduket përsëri pasi shkaku themelor të jetë trajtuar me sukses dhe qelizat mukozale në zorrë të jenë rikuperuar (për shembull, nga një infeksion i zorrëve).

Intoleranca ndaj laktozës: simptoma

Simptomat e mëposhtme zakonisht shfaqen në intolerancën ndaj laktozës kur një sasi individualisht e patolerueshme e laktozës përfundon në zorrë:

 • Barku i fryrë
 • Ndjenja e plotësisë
 • era e zorrëve
 • zhurmat e forta të zorrëve
 • dhimbje barku
 • nauze, rrallë me të vjella
 • diarre

Fryrja dhe dhimbja e barkut shkaktohen nga gazrat e prodhuara nga bakteret në zorrën e trashë gjatë dekompozimit të laktozës së patretur. Produkte të tjera të mbeturinave të prodhuara në këtë proces – përkatësisht acidet laktike dhe yndyrore – kanë një efekt “hidrofil”. Si rezultat, më shumë lëngje derdhet në zorrë dhe prodhon diarre.

Paradoksalisht, intoleranca ndaj laktozës mund të çojë gjithashtu në kapsllëk. Kjo është kur dekompozimi bakterial i laktozës prodhon kryesisht metan. Ky gaz ngadalëson aktivitetin e zorrëve, duke shkaktuar ngadalësinë e zorrëve.

Çfarë ndikon në simptomat e intolerancës ndaj laktozës?

Shkalla e mungesës së laktazës

Pas intolerancës ndaj laktozës qëndron mungesa e enzimës laktazë. Sa e theksuar është kjo mangësi ndryshon shumë nga personi në person. Disa të sëmurë praktikisht nuk prodhojnë laktazë fare, kjo është arsyeja pse ata shpesh reagojnë me ndjeshmëri ndaj çdo marrjeje të laktozës. Të tjerët kanë ende një sasi të caktuar enzime, në mënyrë që të mund të tolerojnë të paktën sasi të vogla të laktozës.

Përmbajtja e laktozës në vakt dhe përbërës të tjerë

Sigurisht, përmbajtja e laktozës në një vakt luan një rol vendimtar. Sa më shumë laktozë të përmbajë, aq më të rënda janë simptomat e intolerancës ndaj laktozës.

Përveç kësaj, ndikim ka edhe përbërja tjetër e ushqimit. Kjo ndodh sepse, në varësi të lëndëve të tjera ushqyese me të cilat gëlltitet laktoza, ajo mund të ketë një efekt të ndryshëm në përpunimin në zorrë. Një shembull janë produktet e qumështit të thartë (si kos ose kefir): Edhe pse ato përmbajnë një sasi relativisht të lartë të laktozës, ato shpesh tolerohen mirë në intolerancën ndaj laktozës. Arsyeja për këtë janë bakteret e acidit laktik, të cilat janë gjithashtu të pranishme me bollëk - ato mund të shpërbëjnë sasi më të mëdha të laktozës në zorrë.

Përbërja e florës së zorrëve

Shpejtësia e transportit të ushqimit

Rruga që merr ushqimi gjatë tretjes është e njëjtë për të gjithë njerëzit. Megjithatë, koha që duhet nuk është. Vështirë se ka dallime sa i përket stomakut, por shpejtësia e transportit të pulpës së ushqimit përmes zorrëve ndryshon shumë nga personi në person.

Kjo nga ana tjetër ka një ndikim në simptomat e intolerancës ndaj laktozës. Kjo ndodh sepse sa më gjatë të mbetet pulpa e ushqimit në zorrën e hollë, aq më shumë kohë i duhet laktazës për të zbërthyer sheqerin e qumështit. Nëse, nga ana tjetër, lëviz shpejt, më shumë laktozë e patretur arrin në zorrën e trashë, ku shkakton simptomat tipike.

Kohëzgjatja e transportit të ushqimit përmes zorrës së hollë varion përafërsisht nga një deri në dy orë e gjysmë, por në disa njerëz ajo qëndron edhe jashtë këtij intervali. Prandaj, koha pas së cilës shfaqen simptomat e intolerancës ndaj laktozës tek të prekurit ndryshon gjithashtu.

Perceptimi personal i dhimbjes

Çdo person e percepton dhimbjen ndryshe. Aty ku disa njerëz shkojnë te mjeku shumë kohë më parë, të tjerët vështirë se vënë re asgjë. Edhe në rastin e intolerancës ndaj laktozës, shqetësimi ndihet i ndryshëm nga personi në person.

Simptomat e intolerancës ndaj laktozës si fryrja dhe dhimbja e barkut mund të jenë më të rënda nëse të sëmurët ndalojnë gazrat e zorrëve ndonjëherë me erë të keqe në publik nga turpi. Gazrat, të cilët nuk mund të dalin, shtrijnë murin e zorrëve, duke shkaktuar shqetësim shtesë.

Simptomat e intolerancës ndaj laktozës jashtë traktit gastrointestinal.

Përveç simptomave gastrointestinale, intoleranca ndaj laktozës mund të shkaktojë edhe simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje koke
 • Marramendje @
 • Çrregullimet e kujtesës
 • moskokëçarje
 • Dhimbje në gjymtyrë
 • puçrra fytyre
 • gjendjet depresive
 • çrregullime gjumi
 • djersitje
 • Aritmi kardiake

Ndonëse këto shenja të intolerancës ndaj laktozës nuk janë tipike, në disa raste ato mund të shfaqen përveç simptomave gastrointestinale ose edhe vetëm. Në rastin e fundit, intoleranca ushqimore është e vështirë të zbulohet.

Se si intoleranca ndaj laktozës mund të shkaktojë simptoma jashtë traktit gastrointestinal në radhë të parë është ende në diskutim. Një shpjegim i mundshëm është se shpërbërja bakteriale e laktozës në zorrën e trashë prodhon metabolitë toksikë që hyjnë në gjak. Këto mund të shkaktojnë probleme në struktura të ndryshme të trupit (veçanërisht në indet nervore).

Intoleranca ndaj laktozës: Diagnoza

Përveç kësaj, të gjithë kanë gaze dhe dhimbje barku herë pas here, kështu që këto simptoma shpesh nuk shoqërohen me intolerancë ndaj laktozës për një kohë të gjatë dhe jo gjithmonë njihen menjëherë si simptoma të intolerancës ndaj laktozës as nga mjekët.

Intoleranca ndaj laktozës: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Nëse vëreni ankesa të vazhdueshme gastrointestinale tek ju ose tek fëmija juaj, duhet të shkoni gjithmonë te mjeku për të gjetur shkakun. Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për intolerancë ndaj laktozës është mjeku juaj i familjes ose një specialist i mjekësisë së brendshme.

Histori mjekesore

Para së gjithash, mjeku do t'ju pyesë në detaje për simptomat tuaja, për çdo sëmundje të mëparshme dhe për mjekimin që po merrni. Në këtë mënyrë, ai merr historinë tuaj mjekësore (anamnezën), e cila mund t'i japë atij të dhëna fillestare për shkaqet e mundshme të ankesave tuaja. Pyetjet e mundshme që mund të bëjë mjeku përfshijnë:

 • Cilat janë saktësisht ankesat tuaja?
 • Prej sa kohësh keni ankesa të tilla?
 • A shfaqen simptoma të tilla si dhimbje barku, fryrje dhe diarre pas ngrënies së disa ushqimeve (siç janë produktet e qumështit)?
 • A ka ndonjë rast të njohur të intolerancës ushqimore si intoleranca ndaj laktozës në familjen tuaj?
 • A keni një gjendje gastrointestinale (p.sh. sëmundja e Crohn, sëmundja celiac, gripi i stomakut)?
 • A po merrni ndonjë medikament? Nëse po, cilat?

Ekzaminim fizik

Intervista e historisë mjekësore pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku dëgjon barkun me një stetoskop për të vlerësuar tingujt e zorrëve. Ai gjithashtu palpon butësisht barkun. Qëllimi kryesor i ekzaminimit fizik është të përjashtojë shkaqet e tjera të simptomave. Nëse është e nevojshme, mund të nevojiten edhe ekzaminime të mëtejshme, për shembull, përcaktimi i niveleve të inflamacionit në gjak ose ekzaminimi me ultratinguj i barkut.

Testi i intolerancës ndaj laktozës

Nëse mjeku dyshon për intolerancën ndaj laktozës si shkakun e simptomave tuaja, ai ose ajo mund të sugjerojë një dietë ose test lëshimi të ndjekur nga një test stresi për të sqaruar situatën: Për ta bërë këtë, së pari duhet të shmangni qumështin dhe produktet e qumështit për një periudhë të caktuar. koha. Më pas do t'ju jepet një solucion laktozë për të pirë për të parë se si trupi juaj reagon ndaj saj.

Gjithashtu i mundur është një test i tolerancës ndaj laktozës me matje të sheqerit në gjak para dhe pas pirjes së një solucioni të caktuar të laktozës. Nëse nuk mund të metabolizoni laktozën, niveli i sheqerit në gjak nuk do të rritet për shkak të solucionit të pijes.

Megjithatë, i ashtuquajturi test i frymëmarrjes me hidrogjen (testi i frymëmarrjes H2) përdoret më së shpeshti për të diagnostikuar intolerancën ndaj laktozës. Ajo bazohet në faktin se bakteret e zorrëve prodhojnë edhe gaz hidrogjeni kur shpërbëjnë laktozën. Kjo mund të zbulohet në ajrin e nxjerrë.

Intoleranca ndaj laktozës: Trajtim

Me një dietë me laktozë të ulët ose pa laktozë – e përshtatur me tolerancën individuale ndaj laktozës – simptomat e intolerancës ndaj laktozës zakonisht mund të shmangen ose të paktën të reduktohen. Nëse dëshironi të shijoni një copë tortë kremi ose një akullore me qumësht, mund të merrni paraprakisht një preparat që përmban enzimën laktazë. Kjo parandalon ankesat.

Intoleranca dytësore e laktozës shpesh mund të eliminohet plotësisht nëse sëmundja themelore mund të trajtohet me sukses.

Intoleranca ndaj laktozës: dietë

Në rastin e intolerancës ndaj laktozës, është e rëndësishme të rregulloni dietën në atë mënyrë që të mos shfaqen simptoma ose të paktën sa më pak të jetë e mundur. Për këtë qëllim, trupi duhet të ushqehet vetëm me aq laktozë sa mund të tolerojë. Se sa do të thotë kjo në terma konkretë mund të zbulohet vetëm me provë dhe gabim. Çdo person ka një nivel të ndryshëm tolerance ndaj laktozës. Disa njerëz me intolerancë ndaj laktozës duhet të shmangin laktozën në mënyrë shumë strikte (për shembull, në rastin e mungesës së laktazës neonatale). Megjithatë, shumë prej tyre së paku mund të metabolizojnë sasi të vogla të laktozës.

Intoleranca ndaj laktozës: ushqime me përmbajtje laktozë