Laktuloza: Efektet, Fushat e Aplikimit, Efektet anësore

Si funksionon përbërësi aktiv laktuloza

Laktuloza është një sheqer artificial i dyfishtë (disakerid sintetik) i prodhuar duke filluar nga sheqeri i qumështit (laktoza). Ka veti laksative, lidhëse të amoniakut dhe prebiotike.

Laktuloza përbëhet nga dy sheqerna galaktozë dhe fruktozë. Ndryshe nga laktoza, laktuloza është e patretshme dhe kështu mbetet në zorrë. Kjo tërheq ujin në zorrë, duke bërë që përmbajtja e zorrëve të zbutet.

Në zorrën e trashë (zorrës së trashë), laksativi mund të shpërbëhet pjesërisht nga bakteret që gjenden atje. Produktet e shpërbërjes që rezultojnë (acidi laktik, acidi acetik dhe acidet e tjera organike) stimulojnë lëvizshmërinë e zorrëve dhe në këtë mënyrë lehtësojnë lëvizjet e zorrëve.

Një efekt tjetër, por më rrallë i përdorur, i këtyre acideve të prodhuara gjatë zbërthimit të laktulozës është se ato krijojnë një mjedis më acid në zorrë. Kjo është e dobishme në disa sëmundje të mëlçisë.

Nëse mëlçia nuk mund të përmbushë më funksionin e saj të detoksifikimit, produktet metabolike toksike si amoniaku grumbullohen në gjak në përqendrime më të larta. Kjo lidhet nga mjedisi acidik në zorrën e trashë dhe kështu hiqet në mënyrë efektive nga gjaku.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Zakonisht, efekti laksativ, me të cilin përbërësi aktiv gjithashtu largohet përsëri nga trupi, shfaqet pas dy deri në dhjetë orë. Megjithatë, nëse doza është e pamjaftueshme, mund të kalojnë 24 deri në 48 orë para se të ndodhë lëvizja e parë e zorrëve.

Kur përdoret laktuloza?

Laktuloza përdoret për kapsllëk që nuk mund të përmirësohet mjaftueshëm nga dietat me fibra të larta dhe masa të tjera të përgjithshme (marrja e mjaftueshme e lëngjeve, dieta e ekuilibruar, etj.).

Përbërësi aktiv jepet edhe në situata që kërkojnë lëvizje më të lehta të zorrëve, si pas operacionit në zonën e rektumit ose në rastet e ulçerës rektale.

Për më tepër, laktuloza përdoret në parandalimin dhe trajtimin e të ashtuquajturës "encefalopati portokavale", një sëmundje e mëlçisë në të cilën ndodhin nivele të larta të amoniakut në gjak.

Mund të përdoret si trajtim një herë, afatshkurtër ose afatgjatë.

Si përdoret laktuloza

Përbërësi aktiv tregtohet si shurup laktulozë (ose lëng laktulozë) ose pluhur. Të dyja format e dozimit mund të përzihen në lëng ose të merren të paholluara, por duhet të pihet gjithmonë lëng i mjaftueshëm me të (të paktën një e gjysmë deri në dy litra në ditë).

Cilat janë efektet anësore të laktulozës?

Efektet anësore të tilla si dhimbje barku, fryrje, nauze, të vjella dhe diarre ndodhin në më shumë se një në dhjetë persona të trajtuar, veçanërisht në fillim të terapisë. Ashpërsia e efekteve anësore varet nga niveli i dozës.

Me përdorim afatgjatë, duhet të priten shqetësime në ekuilibrin e ujit dhe elektrolitit.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni laktulozë?

contraindications

Laktuloza nuk duhet të merret në rastet e:

  • obstruksion i zorrëve (ileus)
  • perforimi i zorrëve
  • perforimi i dyshuar i zorrëve

ndërveprime të drogës

Disa medikamente shkaktojnë humbje të kaliumit si efekt anësor, si diuretikët, derivatet e kortizonit dhe amfotericina B (agjent antifungal). Laksativi mund të rrisë këtë efekt anësor.

Mungesa e kaliumit, ndër të tjera, mund të rrisë efektin e glikozideve kardiake (ilaçe për dështimin e zemrës). Në rastin e barnave me lëshim të vonuar të përbërësit aktiv (të ashtuquajturat barna retard), efekti mund të shkurtohet sepse laktuloza përshpejton kalimin e zorrëve.

Për të qenë në anën e sigurt, laksativi nuk duhet të përdoret në sëmundjet akute inflamatore gastrointestinale ose çrregullime të ekuilibrit të ujit dhe elektroliteve.

Kufizimi i moshës

Shtatzënia dhe laktacioni

Barnat që përmbajnë substancën aktive laktulozë mund të përdoren gjatë shtatzënisë dhe laktacionit. Vëzhgimet e mëparshme flasin kundër një efekti teratogjen (duke shkaktuar keqformim).

Laktuloza është një nga laksativët e zgjedhur gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë laktulozë

Ilaçet që përmbajnë përbërësin aktiv laktulozë janë të disponueshme vetëm në farmacitë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, por nuk i nënshtrohen recetës. Megjithatë, ato mund të përshkruhen për disa sëmundje themelore në kurriz të sigurimit shëndetësor ligjor.

Sa kohë është njohur laktuloza?

Në vitin 1930, u përshkrua për herë të parë se laktuloza formohet nga sheqeri i qumështit (laktoza) duke u ngrohur. Në vitin 1956, mjeku Friedrich Petuely ishte në gjendje të demonstronte se administrimi i laktulozës çon në një numër të shtuar të laktobacileve të caktuara në jashtëqitje dhe kështu mund të lehtësonte efektet anësore të antibiotikëve me spektër të gjerë.

Po kështu, ai zbuloi efektin laksativ nga laktuloza. Në vitet 1960, laksativi më në fund doli në treg në Evropë.