Laksativët

Një laksativ (Laxantia) është një larmi medikamentesh që përdoren për të trajtuar kapsllëk me qëllim që të stimulohet përsëri aktiviteti i zorrëve dhe të lehtësohet apo edhe mundësohet i pacientit lëvizja e zorrëve. Laksativët zakonisht përdoren përkohësisht për kapsllëk, por në disa pacientë laksativët mund të jenë pjesë e mjekimit afatgjatë. Laksativët përdoren gjithashtu në diagnostikim, për shembull kur ekzaminoni zorrën e trashë dy pika kancer shqyrtimit.

Në raste të rënda, pacientëve me hemorroide gjithashtu mund t'u jepen laksativë për të zbutur jashtëqitjen dhe kështu të mbajnë presionin mbi anus sa më ulët që të jetë e mundur, gjë që nga ana tjetër duhet të parandalojë që hemorroidet të shqyehen. Bëhet një dallim midis llojeve të ndryshme të laksativëve, të gjitha bazohen në një mënyrë tjetër të veprimit. Ekzistojnë edhe ilaçe natyrore shtëpiake që mund të përdoren si laksativë për të butë kapsllëk.

Pika në të cilën tregohet një laksativ ndryshon nga pacienti në pacient dhe varet nga mosha, dietë dhe mbi të gjitha në gjendjen e mëparshme të shëndetësor dhe çdo sëmundje e mëparshme. Në përgjithësi, pacientët duhet të kenë lëvizje të zorrëve një herë në ditë, ku këto duhet të jenë të qetë, por të forta në formë, e cila përcaktohet nga e ashtuquajtura shkalla e karriges Bristol. Nëse një pacient nuk ka pasur ndonjë lëvizje të zorrëve për disa ditë, ai duhet të vizitojë një mjek në mënyrë që të përshkruajë laksativë nëse është e nevojshme. Megjithatë, para se të ndodhë kjo, pacienti mund të përpiqet të stimulojë aktivitetin e zorrëve në një mënyrë natyrale.

Mjetet juridike në shtëpi

Llaksuesit natyrorë përfshijnë disa ushqime, por lëvizja është përparësia e parë. Pacientët që ulen për periudha të gjata kohore gjatë gjithë ditës vuajnë më shpesh nga kapsllëku. Gjysmë ore nga running trajnimi mund të bëjë mrekulli dhe të shërbejë si një laksativ natyral.

Përveç kësaj, ka disa ushqime të cilat gjithashtu mund të përdoren si laksativë natyralë dhe që funksionojnë mirë, veçanërisht për kapsllëkun e butë. Njëra nga këto është kumbulla, e cila stimulon zorrët, veçanërisht në formën e lëngut, dhe gjithashtu ka një efekt dezinfektues në flora e zorrëve. Importantshtë e rëndësishme këtu të përdorni lëng natyral kumbulle pa aditivë, për më tepër nuk duhet të prisni një efekt brenda disa minutash; madje mund të ndodhë që efekti të ndodhë vetëm pas disa orësh.

Përveç kumbullës, për frutat e tjerë thuhet gjithashtu se kanë një efekt stimulues në traktin gastrointestinal (traktin gastrointestinal) dhe kështu shërbejnë si laksativë natyralë. Këto përfshijnë fruta të thata të tilla si fiq të thatë, hurma apo edhe rrush të freskët. Ushqimi pikant është gjithashtu shumë i dobishëm për tretjen.

Kjo stimulon flora e zorrëve dhe çon në tretje më të lehtë, kështu që mund të përdoret gjithashtu si laksativ për kapsllëk të lehtë. Një laksativ tjetër profilaktik është a dietë e pasur me fibra, që do të thotë bukë e pasur me fibra dhe shumë sallatë. Gjithashtu shumë të dobishëm janë të ashtuquajturit agjentë të ënjtjes, të tilla si fara liri ose fara indiane e pleshtave.

Këto fryhen, siç sugjeron emri, në traktin gastrointestinal dhe kështu sigurojnë që receptorët në murin e zorrëve të aktivizohen dhe kështu sigurojnë kalimin e përmirësuar dhe të përshpejtuar të zorrëve (peristaltikën). Mjetet juridike shtëpiake duhet të përdoren vetëm si laksativ për kapsllëkun e lehtë dhe si profilaksi për njerëzit që vuajnë nga kapsllëku veçanërisht shpesh. Sidoqoftë, një nga gjërat më të rëndësishme është gjithmonë të pini të paktën 1-2 litra ujë në ditë për të nxitur lëvizjen e zorrëve (peristaltikën). Duhet pasur kujdes me bananet, pasi ato normalisht pengojnë tretjen dhe nuk e nxisin atë, gjë që është kundërproduktive.