Laminektomia: Përkufizimi, Procedura, Rreziqet

Çfarë është laminektomia?

Laminektomia është një procedurë kirurgjikale në shtyllën kurrizore. Në të, kirurgu heq pjesë të trupit kockor vertebral për të eliminuar ngushtimin (stenozën) e kanalit kurrizor.

Kur kryhet laminektomia?

Përafërsisht, qëllimi i një laminektomie është të lehtësojë presionin në kanalin kurrizor dhe palcën kurrizore që kalon nëpër të. Një arsye e zakonshme është stenoza kurrizore - një ngushtim i kanalit kurrizor në të cilin kalon palca kurrizore. Funksioni i tij është të transmetojë sinjale midis trurit dhe pjesës tjetër të trupit.

Prandaj, stenoza kurrizore mund të çojë në dhimbje ose paralizë, për shembull. Zakonisht ndodhin në zonën e shtyllës kurrizore lumbare dhe mund të shkaktohen, ndër të tjera, nga tumoret ose ngjitjet kockore.

Ndonjëherë, megjithatë, një laminektomi nuk mund të shmanget, për shembull nëse tashmë ndodhin paralizë ose shqetësime shqisore - një tregues i mundshëm i një bllokimi të konsiderueshëm të palcës kurrizore ose nervave që vijnë prej tij (rrënjët nervore). Më pas, operacioni duhet të kryhet menjëherë për të shpëtuar indin nervor të prekur.

Kombinimi me bllokimin vertebral

Në rastet e stenozës kurrizore me shtrirje të gjatë (d.m.th., ngushtimi në një zonë më të gjatë përgjatë shtyllës kurrizore), mjeku ndonjëherë duhet të heqë pjesë të disa trupave vertebralë. Kjo shpesh bën që shtylla kurrizore të bëhet e paqëndrueshme. Për të parandaluar këtë, laminektomia kombinohet në raste të tilla me bllokim vertebral (spondilodezë). Në këtë rast, pjesa e prekur e shtyllës kurrizore ngurtësohet me pllaka dhe vida.

Çfarë bëhet gjatë një laminektomie?

Duke përdorur një rreze X, kirurgu lokalizon vendin e saktë të stenozës dhe e shënon atë në lëkurë me një stilolaps me majë. Pas një prerjeje të vogël të lëkurës, kirurgu ekspozon shtyllën kurrizore duke shkëputur me kujdes muskujt. Tani ai heq harkun(at) vertebral me dalta të vogla kockash ose instrumente mulliri. Nëse ngushtimi ekziston vetëm në njërën anë, zakonisht mjafton një hemilaminectomy. Përndryshe, mjeku heq të gjithë harkun vertebral së bashku me ligamentet.

Përpara se plaga të mbyllet, kirurgu vendos një drenazh në zonën e kirurgjisë për të lejuar që gjaku dhe lëngu i plagës të rrjedhin. Zakonisht hiqet në ditën e parë ose të dytë pas laminektomisë.

Cilat janë rreziqet e një laminektomie?

Rreziqe të tjera të laminektomisë për të cilat pacienti duhet të jetë i vetëdijshëm përfshijnë:

  • Sindromi i humbjes së lëngut cerebrospinal (rrjedhja e lëngut nervor).
  • Formimi i një lidhjeje tubulare midis hapësirës së lëngut nervor dhe sipërfaqes së lëkurës (fistula e lëngut cerebrospinal)
  • Infeksionet dhe çrregullimet e shërimit të plagëve
  • Inflamacion i diskut ndërvertebral dhe trupave vertebral (përkatësisht diszitis dhe spondilodiscitis)
  • paqëndrueshmëria e shtyllës kurrizore
  • dhimbje kronike të shpinës, për shembull për shkak të ngjitjeve me dhëmbëza
  • ngushtimi i ri i kanalit kurrizor (mund të kërkojë kirurgji të mëtejshme)

Çfarë duhet të kem parasysh pas një laminektomie?

Operacioni në shtyllën kurrizore ndonjëherë çon në një shqetësim të funksionit të fshikëzës. Për këtë arsye, para operacionit do t'ju vendoset një kateter i fshikëzës. Do të hiqet në ditët e para pas laminektomisë.

Pas katër deri në gjashtë javë, zakonisht mund të lëvizni shtyllën kurrizore përsëri në një masë normale. Megjithatë, mbajtja e peshës nuk lejohet deri rreth tre muaj pas laminektomisë.