Kanceri i laringut: Zbulimi i hershëm i simptomave tipike

Si shfaqet kanceri i laringut?

Shenjat e kancerit të laringut varen nga vendndodhja e tumorit në laring. Nuk ka dallime midis burrave dhe grave për sa i përket simptomave të kancerit të laringut.

Simptomat e kancerit të laringut në tumoret glotike

Në rreth dy të tretat e të gjitha rasteve të kancerit të laringut, tumori rritet në glottis, i cili përbëhet nga kordat vokale dhe kërci. Simptomat e hershme që tregojnë një tumor glotik janë

  • Ngjirje e zërit e vazhdueshme me një tingull vokal të ashpër dhe frymëmarrës
  • Gërvishtje e vazhdueshme e fytit dhe/ose nevojë e vazhdueshme për të pastruar fytin
  • Kollë kronike

Nëse këto simptoma vazhdojnë për më shumë se tre/katër javë, këshillohet që të konsultoheni me mjekun. Kjo është mënyra e vetme për të përcaktuar shkakun. Në një fazë të mëvonshme, të avancuar të kancerit glottik të laringut, shtohen simptoma të tjera:

  • Vështirësi në frymëmarrje me zhurmë të dëgjueshme të frymëmarrjes
  • Frymëmarrje e shkurtër (dispne)
  • dhimbje veshi

Meqenëse simptomat fillestare janë tashmë mjaft të dukshme, karcinomat glotike zakonisht mund të zbulohen herët.

Simptomat e kancerit të laringut në tumoret supraglotike

Tumoret malinje mbi nivelin e rrudhave vokale (supraglottis) janë forma e dytë më e zakonshme e kancerit të laringut. Simptomat e hershme janë

  • Dhimbje kur gëlltitet
  • Disfagia e pashpjegueshme
  • Një ndjesi e paqartë e trupit të huaj në fyt dhe dhimbje që rrezaton në vesh

Rreziku i madh i karcinomave supraglotike qëndron në faktin se ato zakonisht mund të zbulohen vetëm relativisht vonë. Në kohën e diagnozës, metastazat e tumorit zakonisht janë formuar tashmë në nyjet limfatike të qafës së mitrës. Kjo mund të njihet nga një gungë e prekshme në qafë, e cila zakonisht është pa dhimbje.

Simptomat e kancerit të laringut në tumoret subglotike

Kanceri i laringut rrallë zhvillohet në zonën nën nivelin e rrudhave vokale. Simptomat e tumoreve të tilla subglotike bëhen të dukshme relativisht vonë: vetëm rritja në madhësi çon në vështirësi në frymëmarrje. Nëse palosjet vokale fiksohen, shfaqet ngjirurit e zërit.

Keni qartësuar në një fazë të hershme shenjat e mundshme të kancerit të laringut

Nëse vëreni një ose më shumë nga simptomat e përmendura, është e rëndësishme që të shihni një mjek - në rast se në të vërtetë janë simptoma të kancerit të laringut.

Një fillim i ri i zërit të zërit që zgjat më shumë se dy deri në tre javë është veçanërisht i dukshëm. Kjo mund të tregojë një tumor në zonën e palosjeve vokale. Një specialist i veshit, hundës dhe fytit do të sqarojë ngjirjen e zërit të vazhdueshëm dhe simptoma të tjera të mundshme të kancerit të laringut dhe, nëse është e nevojshme, do të fillojë trajtimin e menjëhershëm.