Laringiti: Shkaqet dhe simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Ngjitur e zërit, humbje e zërit, dhimbje të fytit, vështirësi në gëlltitje, kollë nervoze, ndjesi trupi të huaj në fyt, pastrim i shpeshtë i fytit.
 • Faktorët e rrezikut: Alergji, urth kronik (refluks), shtrembërim i septumit të hundës, tendosje të kordave vokale, irritues në ajrin që thithim, sinusit.
 • Shkaqet: Infeksioni me viruse ose baktere, refluks i heshtur.
 • Trajtimi: Pushoni zërin, shmangni ushqimet pikante ose të nxehta, duhanin, alkoolin, thithjen; antibiotikë vetëm në rast të infeksionit bakterial, lehtësim simptomash
 • Diagnoza: Bazuar në simptomat tipike, me laringoskop nga specialisti i veshit, hundës dhe fytit, përcaktimi laboratorik i patogjenëve.
 • Prognoza: Forma akute zakonisht shërohet shpejt vetë, kronike shpesh përsëritet, mundësisht ndryshim në mukozën (polipe, rritje ose tharje e gjëndrave mukoze)
 • Parandalimi: Nuk ka mundësi të parandalimit të sigurt, forcimi i përgjithshëm i sistemit imunitar, zëri i lirë

Çfarë është laringiti?

Në laringit, i njohur edhe në mjekësi si laringit, mukozat e laringut si dhe kordat vokale janë të përflakur. Shpesh është rezultat i një infeksioni respirator të shkaktuar nga viruse ose baktere. Personat që rëndojnë shumë zërin e tyre duke folur shumë dhe me zë të lartë ose duke bërtitur kanë më shumë gjasa të zhvillojnë laringit.

Laringiti: Cilat janë simptomat?

Simptomat e mëposhtme janë karakteristike për laringitin:

 • të ngjirurit e zërit
 • Ndryshimi i zërit (disfonia)
 • Dhimbje të fytit
 • Vështirësi gëlltitje
 • Kollë irrituese
 • pastrim i shpeshtë i fytit
 • ndjesi e trupit të huaj ("gungë në fyt")
 • ndoshta ethe (laringjiti akut)

Tek gratë dhe burrat, simptomat e laringitit janë të ngjashme.

A është laringiti ngjitës?

Nëse një infeksion me viruse dhe/ose baktere është shkaku i laringitit, individët e prekur janë potencialisht ngjitës për të tjerët. Viruset shkaktare si viruset e gripit përhapen, për shembull, duke u ngjitur në pika të vogla lëngu që nxirren jashtë kur njerëzit flasin ose kolliten dhe thithen përsëri nga njerëzit e tjerë.

Kushdo që është i infektuar nuk merr domosdoshmërisht laringit, por përkundrazi – për të qëndruar me shembullin e viruseve të gripit – sëmuret me grip që nuk përhapet në laring. Sa ngjitës është një laringit dhe për sa kohë ndryshon në varësi të patogjenit.

Prandaj, rekomandohet të qëndroni në shtëpi edhe nëse keni laringit për të mbrojtur të tjerët nga infeksioni.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ka disa shkaqe të laringitit:

Viruset dhe bakteret

Për më tepër, ka disa faktorë rreziku që favorizojnë zhvillimin e laringitit:

Kordat vokale të stresuara shumë

Njerëz të tillë si këngëtarët ose mësuesit që e tendosin shpesh dhe shumë zërin e tyre kanë më shumë gjasa të zhvillojnë laringit. Aparati vokal më pas irritohet dhe mbingarkon.

Ajri irritues i frymëmarrjes

Njerëzit të cilët shpesh marrin frymë në ajër të thatë, pluhur, avuj kimikë ose ndotës irritues si tymi i cigares gjithashtu marrin shpejt laringit.

Alergji ose sinusit.

Laringiti është gjithashtu pasojë e mundshme e sëmundjeve të tjera: Për shembull, nëse keni një hundë të bllokuar kronikisht për shkak të alergjive, ju merrni frymë pothuajse ekskluzivisht përmes gojës, duke nxitur kështu faringjit dhe laringit. Kjo vlen edhe për sinusitin kronik.

Septumi i hundës i përkulur

Një septum i përkulur i hundës e bën edhe më të vështirë frymëmarrjen dhe për këtë arsye favorizon edhe laringitin.

Urthi kronik (sëmundja e refluksit)

Tek njerëzit me sëmundje të refluksit, lëngu i stomakut hyn në mënyrë të përsëritur në ezofag. Kjo gjithashtu shpesh inflamon laringun, ose acarohet aq shumë sa zhvillohet laringiti. Mjeku i referohet laringitit të shkaktuar nga refluksi si laringit gastrica. Kjo formë e refluksit shpesh nuk vërehet sepse nuk ndodh urth dhe për këtë arsye quhet edhe refluks i heshtur.