Terapia me laser: Arsyet, Procedura, Rreziqet

Çfarë është terapia me lazer?

Terapia me laser është aplikimi i rrezeve lazer në fushën mjekësore ose kozmetike. Rrezet e lazerit janë të bashkuara dhe veçanërisht rreze drite me energji të lartë që drejtohen posaçërisht në një pjesë të trupit gjatë trajtimit me lazer dhe kanë një efekt atje.

Në varësi të efektit biologjik që rrezet e lazerit duhet të kenë në inde, mjeku ndryshon gjatësinë e valës, intensitetin, kohëzgjatjen e pulsit dhe frekuencën e pulsit të lazerit.

 • Ablacioni me laser (ablimi i indeve, për shembull në rastin e lazerit të qumështit)
 • Koagulimi me lazer (vdekja qelizore e shkaktuar termikisht)
 • Epilimi me laser (heqja e përhershme e qimeve)
 • Fototerapia me laser

Kur kryhet terapia me lazer?

Terapia me laser mund të përdoret për të trajtuar sëmundjet dhe për të lehtësuar shqetësimet, si dhe për arsye kozmetike, të tilla si plagët ose nishanet.

Terapia me laser për arsye kozmetike

 • enët e vogla të zgjeruara sipërfaqësore (telangiektazia)
 • rrudhat
 • rritjen e padëshiruar të flokëve
 • skuqje e lëkurës
 • plagët
 • birthmarks

lasik

Si të përdorni lazerin në oftalmologji, mund të lexoni në tekstin Lasik.

Terapia me laser për sëmundjet e lëkurës

Shembuj të trajtimeve të justifikuara mjekësisht me lazer në dermatologji janë:

 • Rosacea
 • njolla port-vere
 • cysts
 • Sëmundjet virale (për shembull lythat gjenitale ose sarkoma e Kaposit në HIV)
 • Sëmundjet malinje të tumorit të lëkurës (për shembull basalioma)
 • Çrregullimet e kornifikimit (keratoza)
 • Warts
 • Sëmundjet fungale të thonjve
 • psoriasis

Çfarë bëni gjatë terapisë me lazer?

Procedurat e terapisë me lazer ndryshojnë në varësi të procedurës:

Ablacioni me lazer

Koagulimi me lazer

Koagulimi me laser përdoret kryesisht në oftalmologji. Okulisti përdor rreze lazer për të gjeneruar nxehtësi në indin e kornesë ose retinës, gjë që shkatërron qelizat. Qelizat e veçanta të sistemit imunitar - të quajtura fagocite - më pas heqin indin e vdekur dhe plaga shërohet.

Epilimi me laser

Fototerapia me laser

Sidomos në sëmundjen e psoriazës dhe njollave të bardha, pacienti mund të trajtohet me fototerapi lazer. Për këtë qëllim, mjeku zakonisht përdor të ashtuquajturin lazer excimer, i cili lëshon valë UVB. Ai i drejton këto rreze me dozë të lartë në mënyrë specifike në zonat e prekura të lëkurës. Zonat fqinje të lëkurës të shëndetshme janë të kursyera.

Cilat janë rreziqet e terapisë me lazer?

Rreziqet specifike të terapisë me lazer në oftalmologji përfshijnë:

 • terapi me lazer të shumëfishtë në mungesë të suksesit terapeutik
 • vizion i dëmtuar i ngjyrave
 • vizion më i dobët në muzg ose errësirë
 • fushë e ngushtuar e shikimit
 • ndryshimi i presionit intraokular, ndoshta me trajtimin pasues
 • vrimat e zeza në fushën vizuale (skotoma)

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje pas terapisë me lazer?

Si duhet të silleni pas terapisë me lazer varet nga lloji dhe arsyeja e trajtimit.

Pas terapisë me lazer të syve, nuk duhet të drejtoni automjet për të paktën 24 orë. Më së voni pas tre muajsh rekomandohet një kontroll oftalmologjik për të kontrolluar suksesin e trajtimit. Nëse vëreni ndonjë ankesë ose anomali pas trajtimit, këshillohet që në një fazë të hershme të vizitoni okulistin tuaj.