Alergjia nga lateksi: Shkaqet, simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Kruajtje, skuqje, gërvishtje, ënjtje të lëkurës, e mundshme në të gjithë trupin, simptomat shfaqen menjëherë ose me vonesë kohore; të rralla: reaksione alergjike kërcënuese për jetën (shok anafilaktik)
 • Trajtimi: shmangni kontaktin me lateksin, medikamentet
 • Ecuria e sëmundjes dhe prognoza: Alergjia nuk mund të kurohet, simptomat mund të lehtësohen duke shmangur materialet që përmbajnë lateks.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Nuk dihet shkaku i saktë, reagim i tepruar i sistemit imunitar, rritje e rrezikut në profesione të caktuara, kontakt i hershëm me latex si operacione të përsëritura, alergji të kryqëzuara.
 • Diagnoza: konsultë mjekësore, test i lëkurës (prick test), test gjaku, ndoshta test provokimi
 • Parandalimi: Shmangni kontaktin e hershëm me lateksin, informoni mjekun tuaj nëse e dini se jeni alergjik ndaj lateksit, mbani gjithmonë me vete pasaportën tuaj të alergjisë dhe ilaçet e urgjencës

Çfarë është një alergji ndaj lateksit?

Alergjia ndaj lateksit është një reaksion alergjik ndaj lateksit natyral ose produkteve sintetike të lateksit. Rreth një deri në dy për qind e popullsisë globale janë të prekur nga kjo lloj alergjie. Është një nga alergjitë profesionale më të zakonshme dhe është shkaku i dytë më i zakonshëm i një reaksioni të rëndë alergjik gjatë operacionit.

Lateksi natyral merret nga pema e gomës. Përdoret në prodhimin e suvave, dorezave të disponueshme, kateterëve, kanulave dhe produkteve të tjera mjekësore. Megjithatë, lateksi mund të gjendet edhe në objektet e përditshme, si biberonët, prangat e rrobave prej gome, tullumbacet, prezervativët dhe shishet e ujit të nxehtë.

Alergjia nga lateksi mund të ndahet në dy lloje të ndryshme alergjie: "lloji i menjëhershëm" i shpejtë (lloji 1) dhe "lloji i vonuar" më i ngadalshëm (lloji 4).

 • Në rastin e alergjisë së lateksit të tipit 1, trupi zakonisht reagon brenda pak minutash me shenja alergjike dhe prodhon të ashtuquajturat antitrupa IgE kundër disa proteinave në lateksin natyral.
 • Alergjitë e lateksit të tipit 4 shkaktohen nga aditivët (ngjyrues, antioksidantë, etj.) në lateks. Alergjia e tipit 4 zakonisht ndodh vetëm disa orë pas kontaktit me lateksin. Të ashtuquajturat limfocitet T të sistemit imunitar i njohin gabimisht aditivët si të rrezikshëm dhe përpiqen t'i luftojnë ato.

Alergji nga lateksi: Prezervativët

Cilat janë simptomat e një alergjie nga lateksi?

Simptomat e një alergjie nga lateksi ndryshojnë shumë dhe varen, ndër të tjera, nga mënyra se si alergjenët arrijnë te personi:

Alergji nga lateksi i tipit 1

Me këtë reaksion alergjik, rruaza me shumë kruarje zakonisht shfaqen menjëherë në vendin ku lëkura ra në kontakt me lateksin. Lëkura është shumë e kuqe. Ndryshimet ndonjëherë përhapen në të gjithë trupin.

Kjo vlen veçanërisht për dorezat latex pluhur që përdoren shpesh në mjekësi. Vendosja e dorezave nxit alergjenët, që do të thotë se të prekurit herë pas here i thithin ato. Më pas vuajnë nga një kollë irrituese dhe madje edhe gulçim. Sytë lotojnë dhe hunda rrjedh. Ndonjëherë alergjia ndaj lateksit shkakton një sulm astme.

Kur përdorin prezervativë që përmbajnë lateks, gratë në veçanti mund të përjetojnë simptomat e mëposhtme për shkak të mukozës së ndjeshme në zonën gjenitale:

 • kruarja
 • djegur
 • skuqje
 • ënjtje

Kjo është e mundur edhe te meshkujt. Megjithatë, për shkak të lëkurës disi më pak të ndjeshme të penisit, kjo është më pak e zakonshme.

Shoku anafilaktik ose alergjik është një urgjencë mjekësore dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Alergji nga lateksi i tipit 4

Gjatë prodhimit të lateksit, shpesh shtohen aditivë që kanë një efekt alergjik. Në rastin e alergjisë së lateksit të tipit 4, simptomat zakonisht shfaqen vetëm pas më shumë se dymbëdhjetë orësh. Zona e prekur e lëkurës reagon me skuqje, papula ose flluska, në disa raste me kruajtje shtesë. Kjo njihet edhe si dermatiti i kontaktit.

Nëse kontakti me aditivët vazhdon, ekzema mund të bëhet kronike. Zona e lëkurës bëhet më e trashë, me luspa dhe e plasaritur dhe është më e ndjeshme ndaj infeksionit.

Me këtë lloj alergjie, ndryshimet e lëkurës përhapen edhe në të gjithë trupin në disa raste dhe në raste të rralla ndodh shoku anafilaktik.

Si trajtohet një alergji ndaj lateksit?

Për njerëzit që vuajnë nga një alergji ndaj lateksit, është e rëndësishme të shmangin kontaktin me lateksin. Dorezat pa lateks ose prezervativët pa lateks tani janë në dispozicion kudo.

Nëse jeni të prekur dhe shpesh bini në kontakt me produkte latex në punë, pyesni mjekun e kompanisë ose shoqatën e sigurimit të përgjegjësisë së punëdhënësve për masat mbrojtëse në vendin e punës. Ndonjëherë një ndryshim i punës është i pashmangshëm për të shmangur lateksin.

Ilaçe për alergjitë ndaj lateksit

Ndonjëherë përdorimi i kortizonit në formë pomadash ose tabletash është i nevojshëm për të shtypur sistemin imunitar. Në rast të një reaksioni të rëndë alergjik në të cilin preket i gjithë trupi, kortizoni dhe antihistaminet janë medikamente urgjente. Mjeku i injekton këto direkt në qarkullimin e gjakut nëpërmjet venave.

Pasaporta e alergjisë dhe kompleti i urgjencës

Është e rëndësishme që çdo i prekur nga alergjia të ketë me vete një pasaportë alergjike. Kjo pasaportë liston substancat ndaj të cilave personi në fjalë është alergjik. Këshillohet që në çdo takim me mjekun të tregoni pasaportën e alergjisë në mënyrë që stafi mjekësor të përdorë produkte të përshtatshme pa lateks.

Në varësi të ashpërsisë së alergjisë, është gjithashtu e nevojshme që personat me alergji të kenë me vete një çantë urgjence. Ai përmban ilaçe që reduktojnë sistemin imunitar dhe stabilizojnë qarkullimin në rast të një reaksioni të rëndë alergjik.

Si zhvillohet një alergji ndaj lateksit?

Vetë lateksi natyral është një substancë alergjike. Lateksi i prodhuar në mënyrë industriale përmban gjithashtu shumë aditivë si antioksidantë ose ngjyra, të cilat ndonjëherë shkaktojnë alergji.

Nuk është ende e qartë se pse zhvillohen alergjitë. Studiuesit supozojnë se alergjitë shkaktohen nga një kombinim i shumë faktorëve.

Studiuesit kanë zbuluar se veçanërisht kontakti i hershëm i lëkurës me lateksin është një faktor rreziku për zhvillimin e një alergjie ndaj lateksit. Për shembull, foshnjat me "shpin e hapur" (spina bifida) më parë operoheshin me doreza që përmbanin lateks. Këta fëmijë kishin shumë më shumë gjasa të zhvillonin një alergji ndaj lateksit më vonë në jetë sesa fëmijët pa spina bifida.

Mjekët dyshojnë se kontakti i hershëm me lateks gjatë operacionit është shkaku i zhvillimit të alergjisë.

Faktorët e rrezikut

Grupe të caktuara njerëzish kanë një rrezik në rritje të alergjisë ndaj lateksit:

 • Personeli mjekësor është shumë i ekspozuar ndaj lateksit. Prandaj, alergjia ndaj lateksit është e përhapur në këtë grup profesional. Ato përfshijnë gjithashtu staf të kujdesit për dhomën, kopshtarët dhe personelin nga industria e gomës ose tregtia e parukerisë.
 • Nëse njerëzit kanë rënë në kontakt të shpeshtë me lateksin gjatë procedurave mjekësore, ata gjithashtu kanë një rrezik në rritje për të zhvilluar një alergji ndaj lateksit. Për shembull, fëmijët me spina bifida, trajtimi i të cilëve zakonisht përfshin shumë operacione.
 • Njerëzit që marrin shpesh një kateter të fshikëzës dhe ata që kanë nevojë për kujdes.

Shmangni lateksin në jetën e përditshme

Meqenëse përmbajtja e lateksit në shumë mallra të konsumit nuk është etiketuar mjaftueshëm, nuk është e lehtë të shmanget plotësisht lateksi në jetën e përditshme. Produktet e mëposhtme përmbajnë veçanërisht lateks:

 • Prezervativët dhe diafragmat
 • dyshekët
 • ngjitëse
 • Balona
 • Biberonët dhe bashkëngjitjet e shisheve të gjirit
 • Gomë dhe çamçakëz
 • Shirita gome (të qepura në veshje)
 • këpucët
 • Doreza shtëpiake
 • Gomat e makinave

Alergjitë e kryqëzuara me alergjinë ndaj lateksit

Pacientët që vuajnë nga një alergji ndaj lateksit ndonjëherë kanë gjithashtu një reaksion alergjik ndaj ushqimeve të caktuara. Kjo quhet një alergji e kryqëzuar. Banania, kivi, fiku ose avokado janë shkaktarë të zakonshëm. Disa bimë kanë gjithashtu një efekt alergjik në shumë raste. Këto përfshijnë pemën e manit, pemët e gomës, poinsettias, kërpin dhe oleander.

Si diagnostikohet një alergji ndaj lateksit?

Nëse dyshohet për një alergji ndaj lateksit, këshillohet që të konsultoheni me një mjek. Mjeku fillimisht do të bëjë disa pyetje për të vlerësuar rrezikun e një alergjie:

 • Cilat janë simptomat tuaja?
 • A vuani nga alergji të tjera?
 • Cila është profesioni juaj?

Kjo pasohet nga një ekzaminim i detajuar i zonës së prekur të lëkurës. Më në fund, mjeku ka në dispozicion një numër testesh alergjie për të ndihmuar në diagnostikimin e alergjisë ndaj lateksit.

Provë mashtrimi

Testi RAST

Në testin RAST, pacientit i merret gjak për të parë nëse ka antitrupa kundër lateksit natyror. Megjithatë, pasi antitrupat nuk mund të zbulohen gjithmonë, ky test është më pak përfundimtar sesa testi me prick.

Test provokimi

Ky test kryhet për të diagnostikuar qartë një alergji ndaj lateksit. Pacienti mban një dorezë latex për 20 minuta. Nëse shfaqen simptoma, të tilla si ndryshime të lëkurës ose probleme të qarkullimit të gjakut, doreza hiqet menjëherë. Diagnoza konfirmohet.

Meqenëse ndonjëherë shfaqen simptoma të rrezikshme të alergjisë, pacienti duhet të monitorohet nga afër gjatë testit.

Si përparon një alergji ndaj lateksit?

Alergjia ndaj lateksit nuk mund të kurohet, por mund të kontrollohet me mjekimin e duhur dhe mbi të gjitha duke shmangur kontaktin me lateksin.

Alergjia ndaj lateksit zakonisht zhvillohet vetëm në një moshë më të madhe dhe më pas zakonisht zgjat gjithë jetën. Është e këshillueshme që të prekurit të shmangin kontaktin me lateksin në mënyrë që të mbeten pa simptoma. Ndonjëherë kjo nënkupton ndryshimin e vendeve të punës për të shmangur kontaktin e mëtejshëm me lateksin. Shoqata e sigurimit të përgjegjësisë së punëdhënësve ose mjeku i kompanisë mund të ofrojnë mbështetje këtu.

A mund të parandalohet një alergji ndaj lateksit?

Meqenëse arsyet e sakta të zhvillimit të alergjive nuk dihen saktësisht, është e vështirë t'i parandaloni ato.

Është e nevojshme që të prekurit nga një alergji e njohur ndaj lateksit të informojnë mjekët dhe dentistët që i trajtojnë për alergjinë. Nëse alergjia është e rëndë, këshillohet që si masë profilaktike të mbani gjithmonë çantën e urgjencës të përshkruar nga mjeku me mjekimin e duhur.

Në spitale, ka rekomandime dhe procedura për stafin dhe pacientët për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të një alergjie nga lateksi. Për shembull, përgjithësisht rekomandohet përdorimi i dorezave kirurgjikale që janë të ulëta në alergjen latex në sallat e operacionit; gjithashtu janë të ndaluara dorezat me pluhur.

Për njerëzit me një rrezik të shtuar të zhvillimit të një alergjie ndaj lateksit, siç janë njerëzit me spina bifida, rekomandohet që spitalet të përdorin doreza dhe materiale natyrale pa lateks, veçanërisht në sallat e operacionit dhe zonat e anestezisë. Studimet kanë treguar se alergjitë e lateksit ndodhin dukshëm më rrallë kur merren masat e duhura.