Kolesteroli LDL: Çfarë do të thotë vlera juaj laboratorike

Isfarë është kolesteroli LDL?

Kolesteroli LDL është një lipoproteinë, d.m.th., një përbërje e yndyrave (siç është kolesteroli) dhe proteinave. Vetëm në një përbërje të tillë substancat e patretshme në ujë, siç janë esteret e kolesterolit, mund të transportohen në gjakun kryesisht ujor. Lipoproteina të tjera përfshijnë kolesterolin HDL dhe kolesterolin VLDL. Ky i fundit është pararendës i LDL.

Mëlçia fillimisht prodhon VLDL (lipoproteina me densitet shumë të ulët), e cila është e ngarkuar me kolesterol dhe yndyrna të tjera (trigliceride). Nëpërmjet zbërthimit të triglicerideve nga disa enzima dhe ndryshimeve në strukturën e lipoproteinës, kolesteroli LDL prodhohet nëpërmjet një faze të ndërmjetme (IDL). Detyra e tij është të transportojë kolesterolin nga mëlçia në qelizat e trupit. Këto qeliza kanë nevojë për kolesterolin për të ndërtuar membranën qelizore dhe për të prodhuar hormone të ndryshme (siç është estrogjeni).

Normalisht, qelizat rregullojnë thithjen e kolesterolit duke mos paraqitur më receptorë për marrjen e tij në sipërfaqen e tyre kur ka një tepricë. Në të njëjtën kohë, prodhimi i kolesterolit në mëlçi frenohet nëse niveli i kolesterolit në gjak është i mjaftueshëm.

Hiperkolesterolemia familjare, nga ana tjetër, shkaktohet nga një defekt në receptorin LDL. Të prekurit kanë pak ose aspak struktura funksionale të receptorit LDL. Si rezultat, ateroskleroza zhvillohet në fëmijëri dhe simptomat dytësore si sëmundjet koronare të zemrës zhvillohen shumë më herët se zakonisht.

Kur përcaktohet kolesteroli LDL?

Vlera e kolesterolit LDL është veçanërisht e rëndësishme nëse mjeku dëshiron të vlerësojë rrezikun e aterosklerozës. Kjo luan një rol të veçantë nëse pacientët tashmë vuajnë nga shenja të sëmundjeve kardiovaskulare si sëmundjet koronare të zemrës. Vlera e LDL-së përcaktohet gjithashtu nëse dyshohet për një çrregullim lipometabolik ose për të monitoruar suksesin e një terapie për uljen e lipideve (p.sh. dieta ose mjekimi).

Vlerat e gjakut – LDL

Për të përcaktuar kolesterolin LDL, mjeku merr mostra gjaku nga pacienti. Pacienti duhet të jetë agjërues për testin e parë, por duhet të përmbahet nga ngrënia e vakteve me yndyrë të tepërt dhe pirja e alkoolit, veçanërisht në ditët paraprake. Në ditët e sotme, shumë laboratorë mund të përcaktojnë edhe LDL, pavarësisht nëse pacienti është agjërues apo jo. Prandaj, pacientët nuk duhet të jenë më të agjëruar për kontrolle pasuese.

Megjithatë, nëse ka faktorë rreziku për sëmundje kardiovaskulare, kolesteroli LDL duhet të jetë edhe më i ulët, përkatësisht më pak se 100 mg/dl (ose të paktën LDL e ngritur duhet të reduktohet së paku përgjysmë). Nëse pacientët tashmë vuajnë nga sëmundje koronare, për shembull, ekspertët rekomandojnë një kolesterol LDL më pak se 70 mg/dl.

Raporti LDL/HDL mund të jetë gjithashtu i dobishëm në vlerësimin e rrezikut të një pacienti për arteriosklerozë: Sa më shumë kolesterol LDL dhe sa më pak kolesterol HDL të ketë dikush, aq më i lartë është koeficienti dhe anasjelltas.

Në njerëzit që nuk kanë faktorë të tjerë rreziku për arteriosklerozë (si presioni i lartë i gjakut), raporti LDL/HDL duhet të jetë nën katër. Në të kundërt, një raport nën tre rekomandohet për njerëzit me faktorë të tillë të tjerë rreziku dhe një raport nën dy për njerëzit që tashmë kanë arteriosklerozë, për shembull.

Raporti LDL/HDL tani ka humbur një pjesë të rëndësisë së tij kur bëhet fjalë për vlerësimin e rrezikut kardiovaskular. Me sa duket, nivelet jashtëzakonisht të larta të kolesterolit "të mirë" HDL (mbi përafërsisht 90 mg/dl) përbëjnë një rrezik në rritje të arteriosklerozës. Prandaj, sa më poshtë nuk vlen për kolesterolin HDL: sa më shumë, aq më mirë.

Kolesteroli LDL tek fëmijët dhe adoleshentët

Tek fëmijët e vegjël, vlerat e mëposhtme udhëzuese të kolesterolit LDL konsiderohen të pranueshme, në varësi të moshës:

Vlera e LDL

1-3 vjet

<90 mg / dl

4-7 vjet

<100 mg / dl

8-19 vjet

<110 mg / dl

E mëposhtme vlen edhe për fëmijët më të rritur dhe adoleshentët: Nivelet e kolesterolit LDL luhaten më shumë se tek të rriturit. Ndryshon me zhvillimin fizik. Nivelet e LDL-së rriten veçanërisht në tre vitet e para dhe drejt fundit të pubertetit. Në përgjithësi, vajzat kanë pak më shumë kolesterol LDL në gjak sesa djemtë e së njëjtës moshë.

Kur kolesteroli LDL është shumë i ulët?

Kolesteroli LDL është i ulët vetëm në raste shumë të rralla. Studimet kanë treguar gjithashtu se edhe në nivele shumë të ulëta, ka ende rezerva të mjaftueshme për prodhimin e hormoneve, për shembull. Shkaku i një niveli të ulët mund të jetë kequshqyerja, megjithëse kjo është shumë e rrallë në vendet e industrializuara. Arsyet e tjera të mundshme për kolesterolin e ulët LDL (ose të paktën sëmundje të lidhura) janë

 • Çrregullime metabolike
 • Sëmundje të rënda (kanceri, infeksione të rënda)
 • Gjëndra tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)
 • Dobësi të mëlçisë
 • Operacionet
 • Mbidozimi i barnave për uljen e kolesterolit
 • Semundje mendore

Kur kolesteroli LDL është shumë i lartë?

Hiperkolesterolemia dytësore, nga ana tjetër, zakonisht është rezultat i një stili jetese jo të shëndetshëm me shumë pak aktivitet fizik dhe një rritje të marrjes së kalorive dhe yndyrës. Shkaqe të tjera të mundshme janë

 • Diabetes mellitus
 • Gjëndra tiroide joaktive (hipotiroidizëm)
 • Mosfunksionimi i veshkave
 • Sëmundjet kronike të mëlçisë ose të traktit biliar
 • Anoreksia (mekanizmi i paqartë)

Shtatzënia gjithashtu mund të çojë në rritjen e niveleve të LDL. E njëjta gjë vlen edhe për disa medikamente, veçanërisht hormonet seksuale ose disa medikamente për HIV.

Si mund ta ulim kolesterolin LDL?

Nëse kolesteroli LDL është shumë i lartë, zakonisht ka nevojë për veprim. Arterioskleroza që rezulton dhe progresive është një faktor rreziku i rëndësishëm për zhvillimin e sëmundjeve të tjera: Rritja e okluzionit vaskular do të thotë që indet e trupit furnizohen me gjak dhe oksigjen gjithnjë e më pak vital. Pasojat e mundshme janë çrregullime të qarkullimit të gjakut si sëmundjet koronare të zemrës, të cilat mund të çojnë në një atak në zemër. Megjithatë, arterioskleroza ka pasoja të rënda edhe në pjesë të tjera të trupit, si në tru (infarkti) ose në këmbë (sëmundja okluzive e arterieve periferike, PAOD).