Fraktura e këmbës: Simptomat dhe ndihma e parë

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni nëse keni një këmbë të thyer? Imobilizoni, bëni një thirrje urgjence, ftohni (thyerje të mbyllur të këmbës) ose mbulojeni me një salcë sterile (thyerje e hapur e këmbës)
 • Fraktura e këmbës – rreziqe: duke përfshirë dëmtimet shoqëruese të ligamenteve, nervave ose enëve të gjakut, humbje të rënda të gjakut, sindromën e ndarjes, infeksion të plagës
 • Kur të shihni një mjek? Një këmbë e thyer duhet të trajtohet gjithmonë nga një mjek për të parandaluar komplikimet dhe dëmtimet e përhershme.

Kujdes!

 • Frakturat e femurit shpesh shkaktohen nga rënia nga një lartësi, për shembull nga skela ose një aksident trafiku me shpejtësi të madhe.
 • Kyçja është e stabilizuar nga ligamentet. Këto mund të çahen nëse kyçi i këmbës thyhet.
 • Një frakturë e këmbës mund të shërohet veçanërisht mirë nëse metabolizmi funksionon mirë dhe fraktura trajtohet profesionalisht nga fillimi në fund. Kjo do të thotë imobilizim ose operacion, i ndjekur nga ushtrime/rehabilitim i synuar për të ruajtur dhe rindërtuar muskujt.

Këmba e thyer: Si ta njohim atë?

Dyshoni se keni thyer këmbën? Këto simptoma konfirmojnë dyshimin:

 1. Këmba mund të lëvizet vetëm në një masë të kufizuar ose aspak.
 2. Në zonën e lëndimit është formuar ënjtje.
 3. Zona e lëndimit dhemb (rëndë).
 4. Këmba ose pjesët e këmbës janë në një pozicion të panatyrshëm.
 5. Një zhurmë kërcitëse mund të dëgjohet kur lëvizni zonën e dëmtuar.

Simptoma të tilla si një qëndrim lehtësues dhe një plagë e hapur me fragmente të dukshme të kockave janë gjithashtu të mundshme. Në rastin e fundit, ka një frakturë të hapur të këmbës - në kontrast me një thyerje të mbyllur të këmbës, në të cilën lëkura mbi vendin e thyerjes nuk është dëmtuar.

Në një frakturë të këmbës, të paktën një nga tre kockat e gjata në këmbë shpërthen:

 • kocka e këmbës (tibia) dhe/ose
 • fibula në pjesën e poshtme të këmbës dhe/ose
 • kocka e kofshës (femuri).

Tibia dhe fibula

Thyerjet e tibisë dhe fibulës zakonisht shkaktohen nga një kthesë e dhunshme, për shembull në një aksident me snowboarding.

Mund të lexoni më shumë rreth shkaqeve dhe trajtimit të këtyre llojeve të frakturave të këmbës në artikullin Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë.

Nëse kocka e tibisë thyhet në pjesën e sipërme, kjo quhet një frakturë e pllajës tibiale.

Kjo shpesh shkaktohet nga kërcimi nga një lartësi e madhe. Mund të mësoni më shumë rreth këtij lloji të thyerjes së këmbës në artikullin Thyerja e pllajës së tibisë.

Megjithatë, dëmtimi më i zakonshëm në pjesën e poshtme të këmbës është një frakturë e kyçit të këmbës - një frakturë në zonën e kyçit të kyçit të këmbës që zakonisht ndodh kur këmba është e përdredhur.

Femuri

Femuri është kocka më e madhe në trupin e njeriut. Prandaj, normalisht duhet shumë forcë që të thyhet (për shembull në një aksident trafiku). Gjithçka që duhet të dini për këtë lloj këmbe të thyer mund të gjeni në artikullin Fraktura e femurit.

Njerëzit me osteoporozë shpesh thyejnë kofshën e tyre si rezultat i një rënieje ose goditjeje relativisht të padëmshme. Më pas, vija e thyerjes zakonisht kalon midis "kokës" dhe boshtit të kësaj kocke të gjatë, pra në qafën e kockës. Mund të mësoni më shumë për këtë të ashtuquajtur frakturë të qafës së femurit në artikullin Fraktura e qafës së femurit.

Këmba e thyer: çfarë të bëni?

Nëse dikush ka thyer këmbën e tij, ndihmësit e parë duhet të veprojnë si më poshtë:

Një këmbë e thyer është e dhimbshme dhe njerëzit e lënduar ka shumë të ngjarë të jenë të shqetësuar apo edhe të shqetësuar. Prandaj, qetësoni të prekurit dhe shpjegoni se çfarë po bëni. Kjo krijon besim. Për t'u mbrojtur nga infeksioni, duhet të vishni doreza të disponueshme përpara se të ndihmoni - veçanërisht në rastin e një frakture të hapur të këmbës. Ju duhet të merrni këto masa të ndihmës së parë nëse keni një këmbë të thyer:

 • Sigurojeni pacientin: Sidomos me fëmijët, mund të jetë gjithashtu e dobishme t'u shpjegoni atyre hapat e ardhshëm – kjo ndërton besimin.
 • Vendosni doreza njëpërdorimshe: Kjo është veçanërisht e këshillueshme në rastin e një frakture të hapur të këmbës për t'u mbrojtur nga infeksioni i mundshëm (kontakti me gjak!).
 • Imobilizoni: Sigurohuni që personi i prekur të mos lëvizë ose të mos ushtrojë peshë në këmbën e thyer nëse është e mundur. Ju gjithashtu mund të mbuloni këmbën e dëmtuar me një batanije të mbështjellë, rroba të mbështjella etj. për ta stabilizuar atë.
 • Ftohni frakturat e mbyllura të këmbëve: Vendosni me kujdes një paketë akulli ose një paketë të ftohtë në zonën e dëmtuar të këmbës për të lehtësuar dhimbjen dhe ënjtjen – por jo drejtpërdrejt në lëkurë, me një shtresë pëlhure në mes (rrezik nga ngrirja!). Nëse është e nevojshme, do të bëjnë gjithashtu pëlhura të lagura.
 • Mbuloni frakturat e hapura të këmbës: Mbuloni plagët e hapura me një fashë sterile.
 • Vazhdoni me kujdes: Kushtojini vëmendje shprehjeve të dhimbjes së personit të dëmtuar në çdo gjë që bëni.

Asnjëherë mos u përpiqni të “vendosni” frakturën dhe mos e lëvizni këmbën e lënduar!

Këmba e thyer: Rrezik

Një këmbë e thyer mund të shoqërohet me lëndime të rënda dhe komplikime të ndryshme. Pa trajtim, ato ndonjëherë mund të jenë të rrezikshme ose të çojnë në kufizime të përhershme.

Lëndimet e mundshme shoqëruese dhe komplikimet e një këmbë të thyer përfshijnë

 • Dëmtimi i lëkurës dhe indeve të buta (veçanërisht në rastin e një frakture të hapur të këmbës)
 • Lëndimet e ligamenteve: Sidomos nëse një nyje ose një kockë afër një nyje thyhet, zakonisht preken edhe ligamentet përreth.
 • Humbje gjaku: Nëse një kockë në këmbë thyhet, enët e gjakut gjithashtu mund të këputen. Më pas formohet një i ashtuquajtur hematoma frakture. Nëse i dëmtuari humbet shumë gjak, ai mund të shkojë në shok.
 • Lëndimet vaskulare dhe nervore
 • Pseudartroza: Nuk formohet ind i ri kockor midis fragmenteve të kockave për t'i kapërcyer ato, por fragmentet mbeten të lidhura në një mënyrë të lëvizshme. Ky "nyje false" mund të jetë e dhimbshme dhe të kufizojë lëvizshmërinë. Femuri është veçanërisht i ndjeshëm ndaj pseudoartrozës.

Këmba e thyer: Kur të shkoni te mjeku?

Nëse këmba e thyer trajtohet nga një specialist në një fazë të hershme, kjo përmirëson shanset për shërim dhe prognozë. Komplikimet dhe pasojat e përhershme (si kufizimi i përhershëm i lëvizjes) zakonisht mund të shmangen. Prandaj, gjithmonë duhet të ekzaminoni dhe trajtoni një këmbë të thyer nga një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Këmba e thyer: Ekzaminimi nga mjeku

Eksperti mjekësor për një këmbë të thyer është specialist i ortopedisë dhe kirurgjisë së traumës. Ai ose ajo fillimisht do t'ju bëjë pyetje juve ose personit të dëmtuar për të marrë një pamje të saktë se si ndodhi aksidenti, simptomat dhe çdo sëmundje të mëparshme dhe themelore (historia mjekësore). Mjekët bëjnë pyetje të tilla si:

 • Si ndodhi aksidenti?
 • Ku saktësisht keni dhimbje?
 • Si do ta përshkruanit dhimbjen (thikë, e shurdhër, etj.)?
 • A keni ndonjë ankesë tjetër (p.sh. mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash)?
 • A keni pasur ndonjëherë hernie më parë?
 • A jeni në dijeni të ndonjë gjendjeje para-ekzistuese/nën themelore (p.sh. osteoporoza)?

Mjeku mund të përdorë procedura imazherike për të konfirmuar dyshimin për një këmbë të thyer dhe për të përcaktuar më saktë llojin e frakturës. Zakonisht kryhet një ekzaminim me rreze X (në dy plane - nga përpara dhe nga ana). Nëse kërkohet sqarim edhe më i saktë, mund të merret në konsideratë një tomografi kompjuterike (CT) ose rezonancë magnetike (MRI), e cila gjithashtu tregon defekte të indeve të buta. Këto procedura më komplekse mund të jenë gjithashtu të nevojshme në përgatitjen për trajtimin kirurgjik të frakturës së këmbës.

Këmba e thyer: Trajtim nga mjeku

Mënyra se si mjeku trajton frakturën e këmbës varet nga ajo se cila kockë është thyer. Është e rëndësishme të dihet saktësisht se ku ndodhet fraktura dhe nëse bëhet fjalë për një frakturë të thjeshtë apo të komplikuar. Një frakturë e përbërë është e pranishme, për shembull, nëse kocka është copëtuar në shumë copa të vogla. Çdo dëmtim shoqërues luan gjithashtu një rol në zgjedhjen e trajtimit.

Në përgjithësi, qëllimi i trajtimit është të rivendosë kockën e thyer në një gjendje funksionale sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo mund të arrihet përmes terapisë konservative ose kirurgjisë.

Mund të lexoni më shumë rreth trajtimit të frakturave të kockave në artikullin Fraktura: Trajtimi.

Trajtimi pasues i një frakture të këmbës

Pasi të dy skajet e kockave janë rritur së bashku në mënyrë të qëndrueshme, kjo nuk do të thotë se procesi i rikuperimit është i plotë. Vetëm rehabilitimi profesional do ta shërojë plotësisht frakturën. Në një program të tillë rehabilitimi të dizajnuar individualisht, pacientët trajnojnë lëvizshmërinë e nyjeve me ushtrime veçanërisht të buta dhe gjithashtu rindërtojnë muskujt e dobësuar më parë në një mënyrë të synuar. Në varësi të nevojave të pacientit, rehabilitimi mund të kryhet në baza ambulatore ose spitalore.

Këmba e thyer: Përparimi dhe prognoza

Me trajtimin e duhur, një këmbë e thyer zakonisht shërohet mirë dhe pa pasoja. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti me fraktura të hapura të grimcuara ose lëndime shtesë vaskulare. Nëse zona e plagës infektohet, mund të zhvillohet edhe helmimi i gjakut (sepsis), i cili në raste veçanërisht serioze, por të rralla mund të çojë në amputim të këmbës së prekur.

Këmba e thyer: koha e shërimit