Lercanidipine: Efekti, Fushat e Përdorimit, Efektet anësore

Si funksionon lerkanidipina

Lerkanidipina është një përbërës aktiv nga grupi i bllokuesve të kanaleve të kalciumit, më saktë nga grupi i dihidropiridinave. Ka një efekt vazodilatues dhe në këtë mënyrë ul presionin e gjakut. Prandaj, lerkanidipina është një ilaç antihipertensiv. Duke ulur presionin e gjakut, parandalon sëmundje të rënda dytësore si sulmi në zemër dhe goditje në tru.

Bllokuesit e parë të kanaleve të kalciumit që u zhvilluan gjithashtu ndikuan pjesërisht në "kohën" e rrahjeve të zemrës, e cila gjithashtu ndërmjetësohet nga kalciumi - ata ngadalësuan rrahjet e zemrës. Megjithatë, agjentët më të rinj si lerkanidipina veprojnë shumë saktë vetëm në kanalet e kalciumit në muret e arterieve dhe nuk ndikojnë në rrahjet e zemrës.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Degradimi ndodh nga enzimat në mëlçi (kryesisht CYP3A4). Produktet e degradimit ekskretohen në urinë dhe jashtëqitje. Përafërsisht tetë deri në dhjetë orë pas gëlltitjes, gjysma e substancës aktive të absorbuar është zbërthyer.

Kur përdoret lerkanidipina?

Si përdoret lerkanidipina

Lercanidipina merret në formën e tabletave. Për shkak të efektit të tij depo, ai duhet të gëlltitet vetëm një herë në ditë. Duhet të merret në mëngjes të paktën 15 minuta para mëngjesit.

Arsyeja: vaktet, veçanërisht ato që përmbajnë yndyrë, sigurojnë që një përbërës aktiv të hyjë në qarkullim. Nëse ilaçi merret pas një vakt, për shembull, mund të ndodhin luhatje të paparashikueshme të presionit të gjakut.

Nëse dëshironi një efekt më të fortë, përbërësi aktiv kombinohet me agjentë të tjerë antihipertensivë (p.sh., beta bllokues, frenues ACE ose agjentë dehidratues) – rritja e dozës nuk do të përmirësonte efektin me lerkanidipinë.

Trajtimi i presionit të lartë të gjakut duhet të jetë afatgjatë.

Cilat janë efektet anësore të lerkanidipinës?

Një në një mijë deri në dhjetë mijë njerëz të trajtuar përjetojnë efekte anësore të tilla si përgjumje, takikardi kardiake, nauze, dispepsi, diarre, të vjella, skuqje të lëkurës, dhimbje muskujsh, rritje të urinimit dhe lodhje.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni lerkanidipinë?

contraindications

Lercanidipina nuk duhet të përdoret në:

  • ulje e shkallës së nxjerrjes së zemrës
  • @ gra të moshës së lindjes së fëmijëve pa një metodë të sigurt kontracepsioni
  • dështimi i zemrës (insuficienca kardiake)
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose veshkave
  • pacientët që kanë pasur një atak në zemër në katër javët e fundit
  • përdorimi i njëkohshëm i frenuesve të fortë të CYP3A4 (përfshirë lëngun e grejpfrutit, shih më poshtë)
  • përdorimi i njëkohshëm i ciklosporinës (imunosupresues)

Ndërveprimet

Përveç frenuesve të sipërpërmendur të CYP3A4 (frenuesit CYP3A4), ka edhe substanca që kanë një efekt të kundërt në sistemin e enzimës CYP3A4 - ato e "nxitin" atë. Kjo do të thotë, ato bëjnë që të prodhohet më shumë enzimë. Kjo bën që lerkanidipina të shpërbëhet më shpejt, gjë që dëmton efikasitetin e saj.

Nëse lerkanidipina përdoret së bashku me digoksinë (një ilaç për dështimin e zemrës), niveli plazmatik i digoksinës mund të rritet, duke rritur kështu efektin e saj.

Konsumimi i alkoolit mund të rrisë efektin antihipertensiv të lerkanidipinës.

Kufizimi i moshës

Lercanidipina është miratuar për përdorim te fëmijët 18 vjeç e lart. Siguria dhe efikasiteti i terapisë tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç nuk janë vërtetuar.

Shtatzënia dhe laktacioni

Meqenëse të dhënat për përdorimin e tij gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji janë ende të pamjaftueshme, lerkanidipina nuk duhet të merret gjatë kësaj kohe.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë lerkanidipinë

Përgatitjet që përmbajnë përbërësin aktiv lerkanidipinë janë të disponueshme me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër në çdo dozë dhe madhësi paketimi.

Që nga kur njihet lerkanidipina?

Përveç kombinimeve fikse me antihipertensivë të tjerë, ekzistojnë edhe preparate që përmbajnë vetëm përbërësin aktiv lerkanidipinë. Që nga skadimi i patentës, versione të ndryshme gjenerike kanë dalë në treg.