Leukocitoza: Shkaqet, Simptomat & Trajtimi

Nëse numri i të bardhës gjak qelizat e gjetura në gjak tejkalojnë nivelet normale, mjekët i referohen asaj si leukocitoza, e cila në vetvete është e padëmshme në moderim, por mund të jetë paralajmëruese e pranisë së sëmundjeve të tjera, më serioze.

Çfarë është leukocitoza?

Emri leukocitozë rrjedh nga fjala e huaj greke, rrokja "leukos", e cila përkthehet si "e bardhë". Kështu leukocitoza i referohet të bardhës gjak qelizat. Njeriu gjak përbëhet nga një numër i madh i përbërësve të ndryshëm, njëra prej të cilave është qelizat e bardha te gjakut. Meqenëse secilit prej përbërësve të gjakut i është caktuar detyra e vet, është e rëndësishme që trupi të mbajë atë përqendrim të përbërësve individualë në sasinë e duhur. Në leukocitozë, ky nuk është më rasti, siç ndodh qelizat e bardha te gjakut janë më të bollshme në gjak sesa duhet. Normalisht, sasia e qelizat e bardha te gjakut i pranishëm në trupin e një personi të shëndetshëm është rreth katër deri në njëmbëdhjetë mikrolitra. Nëse tejkalohet kufiri i njëmbëdhjetë litrave, leukocitoza është e pranishme. Në vlera ekstreme përtej 100,000 mikrolitrave, ekziston një rast i ashtuquajtur hiperleukocitoza.

Shkaqet

Shkaqet e leukocitozës mund të ndryshojnë, duke filluar nga të parrezikshmit deri te pararendësit e sëmundjeve të rrezikshme për jetën. Zakonisht, leukocitoza shkaktohet nga një infeksion i padëmshëm. Një nga detyrat kryesore të qelizave të bardha të gjakut është pikërisht mbrojtja imune. Nëse Sistemi imunitar regjistron një trup të huaj patogjen që ka pushtuar trupin, varet nga qelizat e bardha të gjakut, si një nga elementët mbështetës të mbrojtjes imunitare jo specifike, për të gjetur dhe shkatërruar trupin e huaj. Në këtë drejtim, nuk është për t'u habitur nëse numri i qelizave të bardha të gjakut rritet në kontekstin e një infeksioni; në këtë rast, leukocitoza nuk është as e rrezikshme dhe as e denjë për hetime të mëtejshme. Veçanërisht ata të prekur nga sëmundjet kronike inflamatore, të tilla si pacientët me semundja Crohn, një kronik pezmatim e zorrëve, më shpesh kanë nivele të ngritura të qelizave të bardha të gjakut në gjakun e tyre. Sidoqoftë, leukocitoza mund të shkaktohet edhe nga administratë of droga. Dihet që agjentët anti-inflamatorë si p.sh. glukokortikoide mund të stimulojë padashur trupin për të prodhuar më shumë qeliza të bardha të gjakut. Cleshtë më e qartë, sidoqoftë, dhe këtu është që ekzaminimi më i afërt i leukocitozës bëhet i detyrueshëm, është fakti që përqendrimet e tepërta të qelizave të bardha të gjakut - si çdo lloj tjetër i anomalisë së gjakut - mund të jetë një shenjë e mundshme e leukimiose kancer të gjakut.

Diagnostifikimi dhe progresioni

Ndryshe nga sëmundjet në kuptimin e ngushtë, leukocitozës i mungojnë simptomat e veta karakteristike. Incshtë e padukshme për pacientin pikërisht sepse nuk shkakton dhimbje ose shqetësime të tjera. Mënyra e vetme për të zbuluar një numër të ngritur të qelizave të bardha të gjakut është Testi i gjakut. Gjatë këtij ekzaminimi rutinë nga një mjek i familjes, shqyrtohet përbërja e gjakut, si dhe përbërja e tij nga përbërësit më të rëndësishëm, që përfshin qelizat e bardha të gjakut. Nëse zbulohet leukocitoza, kjo varet nga faktorë të ndryshëm nëse duhet të fillojnë ekzaminime të mëtejshme. Nëse numri i qelizave të bardha të gjakut është ngritur pak, mjeku do ta marrë këtë si një mundësi për të kryer një tjetër Testi i gjakut në vizitën tjetër për të përcaktuar nëse leukocitoza e lehtë ishte vetëm e përkohshme dhe a numërimi i gjakut është kthyer në normale. E njëjta gjë vlen edhe nëse mjeku që merr pjesë ka zbuluar një infeksion dhe kështu ka një dyshim fillestar për atë që mund të ketë shkaktuar leukocitozën. Në rastin e hiperleukocitozës së përmendur tashmë, dmth., Rasti i leukocitozës jashtëzakonisht të ngritur, bëhen qasje të mëtejshme të nevojshme për të gjetur shkakun e leukocitozës.

komplikimet

Leukocitoza duhet të ekzaminohet dhe trajtohet gjithmonë nga një mjek. Kjo është një sëmundje serioze që, në rastin më të keq, mund shpie deri në vdekje. Si rregull, sidoqoftë, sëmundja themelore përgjegjëse për leukocitozën duhet gjithashtu të trajtohet. Sidoqoftë, ndërlikimet dhe simptomat e mëtejshme të kësaj sëmundje varen shumë nga ashpërsia e sëmundjes dhe shkaku i saj. Për këtë arsye, një parashikim i përgjithshëm në lidhje me rrjedhën e mëtejshme nuk është i mundur. Në raste të rënda, të prekurit vuajnë nga leukimi dhe janë jashtëzakonisht të kufizuara në jetën e tyre të përditshme. Pacientët mund të jenë gjithashtu të varur nga ndihma e njerëzve të tjerë në jetën e tyre të përditshme. Cilësia e jetës së të prekurve gjithashtu zvogëlohet ndjeshëm nga leukocitoza. Në shumë raste, megjithatë, trajtimi i sëmundjes themelore nuk është i mundur, kështu që vetëm simptomat mund të kufizohen. Pacientët janë të varur gjatë gjithë jetës terapi për ta bërë më të lehtë jetën e tyre të përditshme. Kjo gjithashtu mund të rezultojë në një jetëgjatësi të reduktuar për personin e prekur. Në rastin e një sëmundjeje të zgjatur, mund të ndodhë edhe dëmtim pasues.

Kur duhet të shkojë te mjeku?

Me simptoma të përgjithshme të sëmundjes, të tilla si ethe, nuk është ende e detyrueshme të shkosh te mjeku. Sidoqoftë, nëse simptomat vazhdojnë më gjatë se zakonisht ose edhe bëhen më të forta gjatë kursit, kërkohet këshilla mjekësore. Nëse tashmë ekziston një dyshim konkret i leukocitozës, duhet të vizitohet zyra më e afërt e mjekut. Infeksione të rënda dhe simptoma të tuberkuloz tregojnë një sëmundje të përparuar që duhet të trajtohet menjëherë. Nëse leukocitoza mbetet e patrajtuar, kjo mund të ndodhë shpie te komplikimet dhe, në raste serioze, te vdekja e pacientit. Për këtë arsye, shenjat paralajmëruese të përshkruara duhet të merren seriozisht, edhe nëse ende nuk ka ndonjë dyshim konkret të leukocitozës. Bestshtë më mirë për ata që preken të konsultohen menjëherë me mjekun e tyre të familjes, i cili mund të bëjë diagnozën dhe të fillojë më tej masat. Në varësi të gjetjeve dhe pamjes së simptomave, mjeku do të konsultohet me specialistë të tjerë terapi. Në mënyrë tipike, leukocitoza trajtohet nga internistë, dermatologë, kardiologë dhe hematologë. Fëmijët duhet të paraqiten tek pediatri nëse përmenden simptomat.

Trajtimi dhe terapia

Pikërisht sepse leukocitoza nuk është sëmundje në kuptimin e ngushtë, një rritje (e lehtë) e qelizave të bardha të gjakut përqendrim në gjak nuk është një tregues për trajtim. Faktori vendimtar, në varësi të ashpërsisë së leukocitozës, është përcaktimi i shkakut aktual. Këto janë zakonisht infeksione ose një efekt anësor për shkak të administratë e anti-inflamator droga ose thjesht stres. Por megjithatë, varësisht nga kohëzgjatja dhe ashpërsia e leukocitozës, sëmundje më serioze si p.sh. leukimi duhet të përjashtohet si një shkak i mundshëm. Me përjashtim të trajtimit të sëmundjes themelore, nuk ka trajtim për vetë leukocitozën.

Parashikimi dhe prognoza

Prognoza për leukocitozën bazohet në një sërë faktorësh. Lloje të ndryshme të leukocitozës kanë një shans më të mirë për kurim sesa të tjerët. Leukemia akute është e shërueshme në shumë raste. Nëse sëmundja zbulohet herët, parashikimi është i mirë. Në përgjithësi, perspektivat e mbijetesës janë rritur shumë vitet e fundit. Terapitë moderne përmirësojnë shanset e shërimit dhe lehtësojnë simptomat. Si rezultat, edhe pacientët e sëmurë rëndë mund të mbajnë një cilësi të caktuar të jetës. Në ditët e sotme, koha e mbijetesës mund të zgjatet edhe në njerëz të sëmurë rëndë. Faza e sëmundjes gjithashtu luan një rol. Nëse leuçemia tashmë është zhvilluar, mundësitë e shërimit janë më të dobëta. Faktori vendimtar është se sa mirë terapi punon Mosha dhe e përgjithshme kusht e pacientit gjithashtu luan një rol. Në leuceminë akute të patrajtuar, mbijetesa është mesatarisht tre muaj. Me trajtim, 95 nga 100 fëmijë dhe 70 nga 100 të rritur mbijetojnë për pesë vjet. Parashikimi është më i keq në leuçemia akute mieloide, e cila është fatale në gjysmën e rasteve. Në rast të rikthimit, shpesh zgjidhet terapi më agresive. Procedurat e vështira mund të përkeqësojnë jetëgjatësinë e përgjithshme të pacientëve. Pacientët mund të mbështesin në mënyrë aktive terapinë duke bërë ndryshime në stilin e jetës dhe gjithashtu duke parë simptoma të pazakonta që mund të tregojnë leuçemi.

Parandalim

Leukocitoza mund të parandalohet, në masën që kjo është fare e mundur, duke shmangur sëmundjen themelore si shkakun e saj. Shpesh kjo nuk është e mundur nëse, për shembull, ekziston një sëmundje inflamatore jo e shëndetshme e një natyre kronike ose nëse personi i prekur duhet të marrë anti-inflamator droga përkohësisht për shkak të një sëmundje diku tjetër.

Ndiqe

Në varësi të shkallës së ashpërsisë së leukocitozës, intensiteti i ndjekjes varet. Individët e prekur mbështeten në trajtimin gjatë gjithë jetës për këtë çrregullim për të lehtësuar simptomat dhe për të parandaluar ndërlikimet e mëtejshme. Diagnostifikimi dhe trajtimi i hershëm kanë një efekt shumë pozitiv në ecurinë e mëtejshme të sëmundjes. Pacientët duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë një jetese të shëndetshme. Kjo drejtohet drejt një ekuilibri dietë dhe ushtrime të rregullta.

Çfarë mund të bësh vetë

Leukocitoza nuk ka nevojë të trajtohet domosdoshmërisht. Nëse është zbuluar një nivel i rritur i qelizave të bardha të gjakut, masa më e rëndësishme është që gjaku të testohet rregullisht. Në këtë mënyrë, nëse leukocitoza rritet, është e mundur të reagoni shpejt, për shembull duke ndryshuar ilaçet ose duke marrë vetë-ndihmën e duhur masat. Ndonjëherë është e mjaftueshme për të zvogëlimin e stresit në jetën e përditshme dhe në punë. Një ndryshim në dietë mund të ndihmojë gjithashtu që vlerat paksa të ngritura të kthehen në një nivel normal. Kështu mund të bëjnë sportet ose një vizitë në saunë, sepse të gjitha masatzvogëlimin e stresit rregullojnë natyrshëm përqindjen e qelizave të bardha dhe të kuqe të gjakut në gjak. Nëse leukocitoza vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore, një vizitë te mjeku është e nevojshme. Possibleshtë e mundur që ekziston një shkak serioz që qëndron në themel të simptomave, i cili duhet të përcaktohet gjatë një ekzaminimi të gjerë. Nëse shkaku është leuçemia, trajtimi duhet të fillohet menjëherë. Që kur kanceri i gjakut është një sëmundje serioze, personi i prekur duhet gjithashtu të kërkojë ndihmë terapeutike për të shoqëruar trajtimin. Indicatedshtë treguar për të mbështetur terapinë me masat e sugjeruara nga mjeku për të përmirësuar mundësinë e shërimit.