Levonorgestrel: Efektet, aplikimet, efektet anësore

Si funksionon levonorgestrel

Si një progestogjen, levonorgestrel ndikon në rregullimin e trupit të ciklit menstrual. Kjo mund të ndahet përafërsisht në dy faza, secila prej të cilave zgjat rreth dy javë: faza folikulare dhe faza luteale.

Ovulacioni paralajmëron gjysmën e dytë të ciklit, fazën luteale. Vezorja ose folikuli i vezores që është pjekur në të, lëshon vezën, e cila më pas merret nga tubi fallopian. Është në gjendje të fekondohet për rreth 12 deri në 24 orë. Folikuli tashmë i zbrazët në vezore shndërrohet në trup të verdhë dhe fillon të prodhojë progesteronin e hormonit të trupit të verdhë.

Nëse, nga ana tjetër, fekondimi nuk bëhet, trupi i verdhë tkurret, që do të thotë se nuk prodhohet më progesteron. Me menstruacionet e ardhshme, endometriumi i trashur më pas derdhet dhe ekskretohet së bashku me vezën e pafertilizuar.

Levonorgestrel si një pilulë kontraceptive

Po kështu, levonorgestrel e bën sekretimin e qafës së mitrës më viskoz, gjë që e bën më të vështirë hyrjen e spermës në mitër. Progesteroni natyral nuk mund të përdoret për këto qëllime, sepse do të shpërbëhej me shpejtësi në mëlçi pas gëlltitjes.

Për kontracepsion, levonorgestrel merret vetëm ose në kombinim me hormone të tjera (siç është etinil estradioli) në faza ose përgjithmonë si një "pilulë" që i përshtatet ciklit.

Për më tepër, doza më të larta të levonorgestrelit miratohen gjithashtu si "pilula e mëngjesit të pasëm". Mund të zvogëlojë në mënyrë drastike mundësinë e shtatzënisë deri në tre ditë (72 orë) pas marrëdhënies seksuale të pambrojtur.

Levonorgestrel si një DIU hormonale

IUD-ja hormonale lëshon në mënyrë të qëndrueshme levonorgestrel në zgavrën e mitrës, ku kryesisht trash mukozën e qafës së mitrës (mukozën e qafës së mitrës). Kjo krijon një pengesë natyrore për spermatozoidet në rrugën e tyre drejt vezës.

Levonorgestrel gjithashtu ngadalëson ndërtimin e rreshtimit të mitrës, duke parandaluar kështu implantimin e vezës. Në këtë mënyrë, periudha menstruale e gruas shpesh shkurtohet ose zvogëlohet.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes, levonorgestrel absorbohet plotësisht në zorrë dhe arrin nivelet më të larta në gjak pas tre orësh. Nëse përbërësi aktiv merret vetëm një herë (si me "pilulën e mëngjesit pas"), gjysma e përbërësit aktiv ekskretohet përsëri pas rreth dy ditësh.

Kur merret në mënyrë të përsëritur (si pilulë kontraceptive), përbërësi aktiv grumbullohet në trup dhe ekskretimi vonohet.

Levonorgestrel shpërbëhet në mëlçi dhe rreth gjysma ekskretohet në urinë dhe gjysma me jashtëqitje.

Kur përdoret levonorgestrel?

Levonorgestrel është miratuar për kontracepsion si një DIU hormonale, për përdorim oral si një agjent i vetëm (i njohur si "mini-pilula") ose në kombinim me një estrogjen (zakonisht etinil estradiol).

Si përdoret levonorgestrel

Një pilulë e kombinuar që përmban levonorgestrel dhe një estrogjen përdoret zakonisht për kontracepsion. Merret për 21 ditët e para të ciklit (duke filluar nga dita e parë e menstruacioneve), mundësisht në të njëjtën kohë çdo ditë.

Minipilula, e cila përmban vetëm levonorgestrel, merret vazhdimisht. Gratë duhet të jenë edhe më të kujdesshme për të marrë rregullisht pilulën. Nëse një grua harron të marrë një pilulë për më shumë se tre orë, mbrojtja kontraceptive nuk është më e garantuar për të paktën shtatë ditë.

Kujdes: Kjo vlen vetëm për minipilulën si përjashtim – me pilula të tjera kontraceptive, mos merrni kurrë dy tableta në të njëjtën kohë!

Një pajisje intrauterine (spiralja hormonale) me levonorgestrel mund të qëndrojë në mitër deri në pesë vjet. Prandaj preferohet të jetë i përshtatshëm për kontracepsion afatgjatë.

Përdorimi i DIU-së me hormon levonorgestrel

Mjekët zakonisht vendosin DIU-në hormonale brenda shtatë ditëve nga fillimi i menstruacioneve. Levonorgestrel më pas hyn në fuqi menjëherë. IUD-ja hormonale gjithashtu mund të vendoset direkt pas abortit ose abortit në tremujorin e parë.

Mjeku kontrollon pozicionin e spirales së levonorgestrelit në intervale të caktuara. Kontrolli i parë është zakonisht katër deri në dymbëdhjetë javë pas vendosjes së DIU. IUD-ja hormonale mund të hiqet në çdo kohë, por duhet të hiqet më së voni pas tre ose pesë vjetësh, në varësi të përgatitjes. Është e mundur të vendosni një DIU të re menjëherë pas kësaj.

Për të siguruar kontracepsion të vazhdueshëm, nevojitet një IUD e re menjëherë pas heqjes. Përndryshe, mund të përdorni një metodë tjetër kontraceptive (p.sh. prezervativ) të paktën shtatë ditë para heqjes.

Si të merrni levonorgestrel si "pilulën e mëngjesit pas"?

Levonorgestrel duhet të merret si një kontraceptiv urgjent ("pilula e mëngjesit pas") sa më shpejt të jetë e mundur pas marrëdhënies seksuale të pambrojtur, por jo më vonë se 72 orë:

Cilat janë efektet anësore të levonorgestrelit?

Efektet anësore të levonorgestrelit varen nga doza. Kështu, ato ndodhin më shpesh në doza më të larta, më së shumti me "pilulën e mëngjesit të pasmë".

Më shumë se dhjetë për qind e grave të trajtuara përjetojnë dhimbje koke, të përziera, dhimbje në fund të barkut, gjakderdhje vaginale dhe lodhje.

Efektet anësore të marrjes së pilulës si kontraceptiv janë zakonisht më pak të shpeshta dhe më pak të rënda.

Toleranca e "pilulës së mëngjesit pas" mund të përmirësohet duke ngrënë një vakt të vogël (p.sh. një sanduiç) në të njëjtën kohë.

Simptomat e organeve gjenitale të përflakur janë të ndryshme. Nëse vëreni simptoma, kontrollojini ato menjëherë nga një mjek. Nëse nuk trajtohet, rritet rreziku i reaksioneve të rënda inflamatore, helmimit të gjakut ose fertilitetit të dëmtuar.

Shpesh, pacientët marrin edhe kiste ovariane, të cilat zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë dhe zhduken vetë. Megjithatë, ata duhet të ekzaminohen gjithmonë nga një mjek, pasi në disa raste trajtimi është i nevojshëm.

Dhimbja ose rritja e gjakderdhjes mund të tregojnë se DIU nuk po përshtatet më siç duhet. Megjithatë, ai gjithashtu mund të rrëshqasë ose të nxirret pa e vënë re pacientin. Prandaj, është një ide e mirë që rregullisht të ndjeni fijet e marrjes së bashkangjitur në IUD. Në këtë mënyrë, është e mundur të kontrollohet nëse është ende në vend. Megjithatë, kjo nuk thotë asgjë nëse është pozicionuar saktë në mitër.

Çfarë duhet të kem parasysh kur përdor levonorgestrel?

contraindications

 • Hipersensitiviteti ndaj përbërësit aktiv ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit.

Levonorgestrel si pilulë kontraceptive nuk duhet të merret si shtesë në rastet e mëposhtme:

 • shtatzënia e njohur ose e dyshuar
 • sëmundjet ekzistuese tromboembolike (të tilla si tromboza e venave të thella, emboli pulmonare)
 • sëmundjet e mëparshme ose ekzistuese arteriale dhe kardiovaskulare (të tilla si sulmi në zemër, goditje në tru)
 • diabeti me ndryshime vaskulare
 • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose tumore të mëlçisë
 • gjakderdhje vaginale e pashpjegueshme

Levonorgestrel si një sistem intrauterin i lëshimit të barnave nuk duhet të përdoret në:

 • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose përbërësve të tjerë të ilaçit
 • Inflamacion akut ose i përsëritur i organeve gjenitale të brendshme si inflamacioni i vaginës (kolpitis) ose i qafës së mitrës (cerviciti)
 • shtatzënësi
 • Ndryshimet patologjike të qelizave ose sëmundjet malinje në qafën e mitrës (qafën e mitrës) ose në mitër (mitër).
 • kanceret e ndikuar nga hormonet seksuale (p.sh. kanceri i gjirit)
 • keqformime të qafës së mitrës ose mitrës që ndërhyjnë në futjen ose heqjen e spirales hormonale
 • gjakderdhje vaginale e pashpjegueshme
 • sëmundje të rënda të mëlçisë ose tumore të mëlçisë

Ndërveprimet

Shembuj të agjentëve të tillë janë agjentët kundër epilepsisë dhe konvulsioneve (si p.sh. fenobarbitali, fenitoina, karbamazepina, topiramati), agjentët kundër infeksioneve (si rifampicina, efavirenz, ritonavir, griseofulvin) dhe antidepresiv bimor St.

Marrja e levonorgestrelit mund të rrisë rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru te pacientët me çrregullime të koagulimit dhe te duhanpirësit.

Kufizimi i moshës

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Gratë shtatzëna nuk duhet të marrin preparate hormonale si pilula kontraceptive (levonorgestrel vetëm ose së bashku me një estrogjen) ose "pilulën e mëngjesit pas". Përdorimi aksidental i një pilule kontraceptive ose "pilulës së mëngjesit pas" gjatë shtatzënisë nuk kërkon testime të mëtejshme diagnostikuese.

Preparatet intrauterine levonorgestrel (IUD hormonale) nuk duhet të përdoren gjatë shtatzënisë.

Nëse mbeteni shtatzënë me një DIU levonorgestrel, shtatzënia është në një rrezik më të lartë jashtë mitrës (p.sh. shtatzënia ektopike). Ky rrezik rritet tek gratë që kanë pasur tashmë një shtatzëni të tillë ekstrauterine, kirurgji tubale ose sëmundje inflamatore të legenit.

Nëse dyshoni se jeni shtatzënë gjatë përdorimit të IUD-së levonorgestrel, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Ai do të diskutojë procedurën e mëtejshme me ju.

Si të merrni ilaçe me levonorgestrel

Pilula e "mëngjesit pas" me levonorgestrel është në dispozicion pa recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, si dhe në shumë vende të tjera evropiane, dhe mund të blihet pa recetë pas një konsultimi të plotë në farmaci.

Pilula kontraceptive me levonorgestrel, nga ana tjetër, kërkon një recetë. IUD hormonale gjithashtu kërkon një recetë dhe vendoset nga një mjek.

Që nga kur njihet levonorgestrel?

Kontraceptivi nuk është i mbrojtur me patentë, prandaj kompani të shumta farmaceutike tregtojnë preparate që përmbajnë përbërësin aktiv levonorgestrel.