Jamball: Efektet dhe aplikimi

Çfarë efekti ka jamballi?

Falë ëmbëlsisë së saj, rrënja e jamballit përdoret për përgatitjen e stimuluesve si jamballi. Përdorimi medicinal i jamballit u shfaq tashmë në Egjiptin e lashtë, ku veçanërisht faraonëve u pëlqente të pinin pijen e ëmbël.

Përbërësit më të rëndësishëm të rrënjës së jamballit janë saponinat (veçanërisht glicirrizina) dhe komponimet dytësore bimore si flavonoidet (si liquiritin).

Prandaj, përdorimi i jamballit njihet mjekësisht për sëmundjet e mëposhtme:

  • ulcerat e stomakut dhe duodenale
  • Inflamacion i mukozës së stomakut (gastrit)
  • kollë dhe katara bronkiale

Një studim i vogël gjithashtu tregon se ekzema e lëkurës mund të trajtohet në mënyrë efektive nga një xhel që përmban ekstrakt jamballi. Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme.

Mjekësia eksperimentale përdor gjithashtu lëngun e rrënjës së jamballit për urthin dhe problemet e stomakut të lidhura me acidin.

Si përdoret jamballi?

Ka disa mënyra për të përdorur jamballin.

Jamballi si një ilaç shtëpiak

Rrënjët e thara, të qëruara ose të paqëruara dhe të prera të jamballit me stolon e tyre përdoren në mjekësi. Mund të përgatisni një çaj prej tij, për shembull, për ulcerat gastrointestinale ose ftohjet:

Përndryshe, rrënjët e jamballit mund t'i përgatisni edhe me ujë të ftohtë, ta zieni pak dhe më pas ta lini të piqet. Pini një filxhan çaj të ngrohtë me rrënjë jamball disa herë në ditë. Doza ditore është 5 deri në 15 gram rrënjë jamballi.

Produktet e jamballit që përmbajnë më shumë se 200 miligram glikirrizinë për 100 gram duhet të etiketohen si "likoriz i fortë" dhe mund të shiten vetëm në farmaci. Ju lutemi respektoni marrjen e rekomanduar të treguar në paketim.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Në barnatore mund të merrni respektivisht shurup jamballi dhe lëng jamballi, të cilat bëhen nga rrënjët. Ato merren të holluara me ujë të nxehtë. Ekstraktet nga rrënja e jamballit përdoren gjithashtu në prodhimin e kapsulave, tabletave dhe preparateve të tjera të gatshme. Këto zakonisht përmbajnë bimë të tjera mjekësore.

Dozimin dhe përdorimin e saktë të preparateve mund ta mësoni në paketimin përkatës ose nga mjeku ose farmacisti juaj.

Me përdorim të zgjatur dhe në doza më të larta, mund të ndodhë një çekuilibër në ekuilibrin mineral: Uji dhe natriumi mbahen në trup, ndërsa shumë kalium humbet. Si pasojë e mëtejshme, mund të ndodhë mbajtja e ujit në inde (edemë), presioni i lartë i gjakut dhe proteinat e muskujve në urinë.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni jamball

  • Asnjëherë mos merrni jamball ose jamball nëse keni sëmundje të mëlçisë ose veshkave, presion të lartë të gjakut ose mungesë kaliumi. Në këto raste rritet rreziku i efekteve anësore të rrënjës së jamballit.
  • Gratë gjithashtu duhet të shmangin jamballin dhe jamballin gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni jamballin dhe produktet e tij

Rrënja e jamballit, preparatet e gatshme të bëra prej saj dhe jamballin mund ta gjeni në farmaci dhe shumë barnatore. Për përdorim të duhur, ju lutemi lexoni insertet përkatëse të paketimit dhe bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është jamballi?

Bima shumëvjeçare shumëvjeçare drunore rritet një deri në dy metra e lartë dhe ka një sistem rrënjor të gjerë. Bima i detyrohet emrit të saj gjenerik latin (Glycyrrhiza) dhe gjerman ( jamball) shijes shumë të ëmbël të rrënjëve. Përgjegjës për ëmbëlsinë është përbërësi glicyrrhizin (greqisht: glyks = i ëmbël, rhiza = rrënjë), i cili është rreth 50 herë më i ëmbël se sheqeri i kallamit (saharoza).