Lidokaina: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon lidokaina

Lidokaina është një përbërës aktiv i klasës antiaritmike Ib, dmth ajo shtyp fluksin e joneve të natriumit nëpërmjet kanaleve të tyre në zemër. E aplikuar në nivel lokal, lidokaina gjithashtu bllokon kanalet e natriumit dhe në këtë mënyrë pengon ndjesinë dhe transmetimin e dhimbjes (efekti anestetik lokal).

Efekt antiaritmik

Për të shkaktuar një rrahje të vetme zemre, kërkohen shumë hapa individualë në muskujt e zemrës dhe rrugët nervore të lidhura me to. Kryesisht të përfshirë në këtë janë të ashtuquajturat kanale natriumi në membranat qelizore, të cilat bëhen të depërtueshme ndaj grimcave të vogla të ngarkuara të natriumit (jonet e natriumit) kur ngacmohen. Në këtë mënyrë, ngacmimi transmetohet përgjatë rrugëve nervore. Në fund të këtij transmetimi është tensionimi i muskujve të zemrës (kontraktimi).

Më pas mund të jetë e nevojshme që të trajtohen aritmitë me ilaçe. Përdoren të ashtuquajturat barna antiaritmike si lidokaina. Bllokon kanalet e natriumit, të cilat mund të normalizojnë rrahjet e zemrës.

Efekti anestetik lokal

Kanalet e natriumit janë gjithashtu të nevojshme për transmetimin e dhimbjes. Ato lejojnë që stimuli të transmetohet përgjatë rrugëve nervore në palcën kurrizore dhe trurin, në mënyrë që njeriu të mund t'i përgjigjet stimulit (për shembull, duke e tërhequr shpejt dorën nga një sobë e nxehtë).

Bllokimi i synuar i kanaleve të natriumit nga lidokaina, si në anestezinë e përcjelljes ose të infiltrimit, pengon transmetimin e stimujve të dhimbshëm - zona e trajtuar anestezohet për një kohë të shkurtër.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Kur përdoret si anestetik, lidokaina aplikohet nga jashtë në zonën përkatëse të lëkurës (p.sh. si pomadë) ose injektohet në afërsi të një nervi furnizues. Në varësi të administrimit të zgjedhur, efekti ndodh pas rreth 20 minutash (pomadë) ose menjëherë (injeksion).

Substanca aktive shpërbëhet në mëlçi nga disa enzima. Produktet e degradimit ekskretohen nga veshkat.

Kur përdoret lidokaina?

Indikacionet për përdorimin (indikacionet) e lidokainës përfshijnë:

 • forma të caktuara të aritmisë kardiake
 • Anestezia e mukozës në rastet e dhimbjeve dhe inflamacioneve të lehta (p.sh. inflamacion i gojës dhe i fytit, hemorroide)
 • Infiltrimi, përcjellja dhe anestezi epidurale për bllokadën nervore
 • terapi nervore (vetëm disa preparate të lidokainës miratohen për këtë qëllim)
 • derdhje e parakohshme (pomadë lidokaine ose llak lidokaine)

Si përdoret lidokaina

Përbërësi aktiv duhet të aplikohet ndryshe në varësi të objektivit terapeutik.

Pomadë lidokaine përdoret për të anestezuar lëkurën.

Lehtësimi nga dhimbjet në mukozën arrihet me xhel lidokainë, supozitorë lidokainë ose sprej lidokainë. Doza varet nga zona që do të anestezohet. Fëmijët dhe pacientët e moshuar marrin një dozë më të ulët.

Për aritmitë kardiake, substanca aktive duhet të injektohet drejtpërdrejt në gjak në formën e një tretësire.

Për dhimbje neuropatike, një copë lidokaine aplikohet në zonën e prekur për një maksimum prej 12 orësh.

Cilat janë efektet anësore të lidokainës?

Aplikimi lokal në lëkurë dhe mukozë

Shpesh (d.m.th., një deri në dhjetë përqind e atyre që trajtohen), aplikimi lokal i lidokainës shkakton efekte anësore si acarim ose skuqje të përkohshme të lëkurës. Rrallëherë (në më pak se 0.1 përqind të atyre që trajtohen), ndodhin reaksione alergjike.

Përdorimi intravenoz

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni lidokainë?

contraindications

Barnat që përmbajnë lidokainë nuk duhet të injektohen në:

 • mosfunksionim i rëndë kardiak (bllokim i përcjelljes së impulsit, performancë e dobët e zemrës)
 • sulmi në zemër në tre muajt e fundit
 • mungesë vëllimi ose tronditje
 • hipotension i rëndë (presion i ulët i gjakut <90/50 mmgHg)
 • disa sëmundje neurologjike (p.sh. skleroza e shumëfishtë)

Kufizimet

Lidokaina duhet të përdoret me kujdes në rastet e mosfunksionimit të lehtë kardiak, rrahjeve tepër të ngadalta të zemrës (bradikardi), mosfunksionimit të mëlçisë dhe veshkave, presionit të ulët të gjakut dhe niveleve të ulëta të kripës në gjak (kalium).

Në rast të përdorimit të zgjatur të substancës aktive, vlerat e gjakut duhet të kontrollohen rregullisht.

Llaçet që përmbajnë substancën aktive mund të aplikohen vetëm në zonat e padëmtuara të lëkurës pa irritim të lëkurës.

ndërveprime të drogës

Ndërveprimet me barna të tjera ndodhin kryesisht me përdorim intravenoz.

Në të kundërt, barnat e mëposhtme mund të fuqizojnë efektet dhe efektet anësore të lidokainës:

 • cimetidinë (përdoret për trajtimin e urthit dhe ulçerës së stomakut)
 • Norepinefrina (për mosfunksionimin e zemrës)

Kufizimi i moshës

Miratimi është specifik për përgatitjen. Në përgjithësi, solucionet, xhelat, pomadat dhe supozitorët që përmbajnë lidokainë janë të destinuara për përdorim që nga viti i parë i jetës. Lozet dhe spërkatjet që përmbajnë lidokainë miratohen për përdorim nga mosha gjashtë vjeç.

Përgatitjet e kombinuara (p.sh., supozitorët me përbërës të tjerë aktivë) dhe copëzat që përmbajnë lidokainë nuk duhet të përdoren tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Barnat që përmbajnë lidokainë duhet të përdoren gjatë shtatzënisë dhe laktacionit vetëm nëse është absolutisht e nevojshme.

Përdorimi si anestezik lokal është i mundur gjatë shtatzënisë. Si një agjent antiaritmik, lidokaina u jepet grave shtatzëna vetëm në rastet e aritmive të rënda kardiake.

Trafikueshmëria dhe funksionimi i makinerive

Përdorimi i lidokainës mund të dëmtojë aftësinë për të reaguar. Prandaj, mjeku kurues vendos rast pas rasti nëse një pacient megjithatë mund të marrë pjesë aktive në trafikun rrugor ose të përdorë makineri të rënda.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë lidokainë

Ilaçet e destinuara për aplikim në lëkurë dhe mukoza janë të disponueshme pa recetë në barnatore në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Solucionet e lidokainës për përdorim intravenoz janë në dispozicion në farmaci vetëm me recetë të mjekut.

Sa kohë është njohur lidokaina?

Përbërësi aktiv është i njohur për një kohë të gjatë. Së pari, u zbulua efekti i saj anestetik. Menjëherë pas kësaj, u zbulua edhe efekti antiaritmik i lidokainës.