Lipodema: Terapia, Simptomat, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Terapia e kompresimit, kullimi manual limfatik, ushtrimet, kontrolli i peshës, procedurat kirurgjikale si liposuksioni (liposuksioni)
 • Simptomat: Rritje simetrike e indit yndyror në këmbë (dhe/ose krahë), dhimbje presioni dhe tensioni, tendencë për mavijosje, disproporcionale, zakonisht duart dhe këmbët nuk preken.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Nuk kuptohen plotësisht, ndoshta faktorë gjenetikë, ndikime hormonale, veçanërisht estrogjeni
 • Parandalimi: Nuk është e mundur parandalimi i përgjithshëm, kontrolli i peshës, ushtrimet dhe terapia e hershme për të parandaluar përparimin e sëmundjes
 • Përparimi dhe prognoza e sëmundjes: Nuk është e mundur kurimi, lehtësimi i simptomave përmes metodave të duhura të trajtimit

Çfarë është lipoedema?

Lipoedema karakterizohet nga një rritje e indit yndyror nënlëkuror në zona të caktuara të trupit. Kjo veçanërisht prek të pasmet, ijet dhe kofshët. Përveç rritjes së yndyrës nënlëkurore, uji depozitohet në inde (edema). Lipoedema konsiderohet sëmundje vetëm kur ndryshimet shkaktojnë simptoma.

Si vazhdon operacioni dhe cilat trajtime të tjera ekzistojnë?

Megjithatë, rrjedha e sëmundjes mund të zbutet - përmes metodave konservative dhe/ose kirurgjikale të trajtimit.

Një aspekt i rëndësishëm i trajtimit të lipoedemës është zvogëlimi i faktorëve që nxisin gjendjen.

Këto përfshijnë mbi të gjitha

 • mbipeshë
 • Mbajtja e ujit në inde (edemë)
 • Stresi psikologjik

Fizioterapi

Terapia përfshin drenazh limfatik manual në formën e lëvizjeve scooping, rrotulluese dhe pompuese. Terapisti fillimisht i kryen këto në trung larg nga lipoedema për të krijuar thithje. Më pas kryhet drenimi limfatik në zonën e vetë lipoedemës.

Drenimi limfatik manual fillimisht kryhet çdo ditë për një orë në një periudhë prej tre deri në katër javë.

Trajtimi me kompresim

Procedurat e tjera fizioterapeutike janë gjithashtu ndonjëherë të dobishme në trajtimin e lipoedemës. Këto përfshijnë terapi me valë shoku, për shembull. Përmirëson qarkullimin e gjakut në inde. I ashtuquajturi ngjeshje pneumatike e ndërprerë ushtron presion të alternuar të ulët dhe të lartë në zonën e prekur nga makineria.

Fizioterapia në spital ndonjëherë rekomandohet për pacientët me lipoedemë të rëndë.

Sporti është një pjesë e rëndësishme e terapisë

Edhe pse nuk ka terapi specifike për të trajtuar vetë lipoedemën, sporti dhe ushtrimet janë shtylla të rëndësishme në trajtimin e lipoedemës. Edhe pse kjo nuk zvogëlon numrin e qelizave yndyrore, megjithatë ka kuptim: aktiviteti fizik siguron që të mbeteni të lëvizshëm dhe të shkathët.

Ushtrimi gjithashtu ndihmon për të reduktuar peshën e tepërt dhe për të mbajtur një peshë të shëndetshme trupore.

Çfarë roli luan dieta në lipoedemë?

Nuk ka një dietë specifike të lipoedemës që ndihmon kundër rritjes simetrike të indit yndyror në këmbë dhe/ose krahë. Megjithatë, shtimi në peshë ose obeziteti rrisin rrezikun e përkeqësimit të lipoedemës. Prandaj këshillohet një dietë e ekuilibruar për të arritur ose mbajtur një peshë të shëndetshme trupore.

Masa të tjera konservatore

Trajtimi i lipoedemës përfshin gjithashtu kujdesin e lëkurës. Parandalon inflamacionin dhe infeksionin në zonën e prekur të lëkurës. Prandaj është e rëndësishme të aplikoni kremin me kujdes në lëkurë në mënyrë që ajo të mos thahet dhe të plasaritet. Këshillohet që lëndimet e vogla të trajtohen menjëherë në mënyrë që të mos inflamohen apo infektohen.

Kirurgjia e lipoedemës: liposuksion

Lipoedema mund të trajtohet kirurgjikisht duke përdorur liposuksion. Indi yndyror i tepërt nënlëkuror hiqet përgjithmonë. Procedura kryhet, për shembull, nëse simptomat vazhdojnë ose madje rriten pavarësisht terapisë konservative të lipoedemës.

Liposuksioni indikohet gjithashtu nëse indi yndyror nënlëkuror vazhdon të rritet pavarësisht nga trajtimi konservativ konsistent.

Liposuction përmirëson simptomat e shumicës së pacientëve gjatë shumë viteve. Në veçanti, dhimbja dhe tendenca për mavijosje mund të reduktohen me procedurën, si dhe reduktohet edhe perimetri i ekstremiteteve të prekura.

Masat konservative (p.sh. ngjeshja) shpesh nuk janë më të nevojshme pas liposuksionit ose janë të nevojshme vetëm në një masë më të vogël.

Procedura e liposuksionit

Këshillohet që liposuksioni për lipoedemë të kryhet vetëm në qendra të specializuara – qoftë mbi baza ambulatore ose spitalore.

Liposuksioni kryhet përafërsisht në dy hapa:

 • Mjeku përdor një kanulë për të futur një sasi të madhe të një lëngu të veçantë ujitës në indin e lipoedemës. Kjo e ashtuquajtur solucion tumescent përmban një anestezik lokal, kripë të zakonshme dhe adrenalinë, ndër të tjera.

Kjo teknikë quhet gjithashtu liposuction "i lagësht". Ndonjëherë mbështetet nga një rrymë uji ose dridhje:

 • Liposuction me ndihmën e ujit (WAL): Pas administrimit të solucionit tumescent, dhjami lirohet me një avion uji në formë ventilatori dhe thithet jashtë.
 • Liposuksioni me dridhje: Kanula thithëse është bërë për të dridhur. Meqenëse qelizat dhjamore janë më inerte se enët e gjakut dhe qelizat nervore, ato lirohen dhe thithen.

Një maksimum prej pesë litrash mund të hiqen në një seancë. Në raste të rënda, zakonisht nevojiten disa seanca për të reduktuar ndjeshëm lipoedemën.

Si me çdo procedurë kirurgjikale, efektet anësore (të rënda) janë të mundshme me liposuksion. Ndër të tjera, ekziston rreziku i dëmtimit të sistemit limfatik. Si rezultat më pas zhvillohet limfoedema dytësore.

Cilat janë simptomat e lipoedemës?

Lipoedema karakterizohet nga një rritje e indit yndyror në ekstremitete. Këmbët zakonisht preken. Më rrallë, lipoedema zhvillohet në krahë (veçanërisht në krahët e sipërm). Herë pas here, të dy krahët dhe këmbët preken. Shumë rrallë, lipoedema zhvillohet në pjesë të tjera të trupit (bark, etj.).

Lipoedema e këmbëve ndonjëherë prek edhe të pasmet në mënyrë të barabartë. Megjithatë, këmbët janë lënë jashtë. Duart janë lënë jashtë edhe në rastin e lipoedemës në krahë. Një e ashtuquajtur "jakë dhjamore" ndonjëherë vërehet në kalimin midis lipoedemës dhe duarve ose këmbëve.

Lipoedema shfaqet më shpesh në lidhje me obezitetin e përgjithshëm, por jo domosdoshmërisht duhet. Gjithashtu vërehet shpesh te femrat shumë të holla. Prandaj, lipoedema nuk ka të bëjë me konstituimin e trupit!

Inflamacionet dhe infeksionet formohen më lehtë në palosjet e lëkurës të shkaktuara nga shumimi i indit yndyror.

Shpesh mund të ndihen gunga të vogla në indin yndyror nënlëkuror të ekstremiteteve të prekura, të cilat ndonjëherë bëhen më të mëdha ndërsa gjendja përparon. Në fazat e mëvonshme, formohen të ashtuquajturat dewlaps (lobe dhjamore).

Dhimbje dhe mavijosje

Dhimbja e lipoedemës ndonjëherë është aq e rëndë, veçanërisht në fazat e mëvonshme të sëmundjes, saqë të prekurit lëvizin më pak dhe janë të kufizuar në jetën e tyre të përditshme.

Simptomat e lipoedemës përfshijnë një tendencë të shtuar për mavijosje: edhe lëndimet e vogla shkaktojnë një "mavijosje". Megjithatë, nuk ka çrregullime të koagulimit në të gjithë trupin. Enët në indin e prekur janë me sa duket më të prekshme. Si rezultat, mavijosjet formohen më shpejt se te njerëzit e tjerë.

Lipoedema është një sëmundje progresive. Kjo do të thotë që simptomat e lipoedemës rriten nëse nuk trajtohen: për shembull, lipoedema e lehtë e shkallës së parë zakonisht zhvillohet në lipoedemë të avancuar me rritje të mëdha të indit yndyror.

Kjo mund të jetë shumë stresuese emocionalisht për ata që janë prekur. Shumë pacientë ndihen gjithnjë e më të pakëndshëm brenda dhe me trupin e tyre. Vetëvlerësimi vuan dhe ndonjëherë zhvillohet ankthi dhe depresioni.

Lipedemë apo obezitet? Dallimet me sëmundjet e tjera

Simptomat e lipoedemës shpesh ngatërrohen me shenjat e sëmundjeve të tjera. Për shembull, të qenit shumë mbipeshë (obeziteti) shkakton simptoma të ngjashme. E njëjta gjë vlen edhe për limfedemën dhe lipohipertrofinë.

Disa njerëz pyesin veten se si mund të dallohen celuliti dhe lipoedema nga njëri-tjetri. Edhe pse celuliti (“lëkura e portokallit”) shpesh shfaqet si një gjendje e lëkurës së valëzuar në vithet dhe kofshët e grave, ai nuk është një sëmundje.

Tabela e mëposhtme rendit ndryshimet më të rëndësishme midis lipoedemës, limfoedemës, lipohipertrofisë dhe obezitetit:

Lipoedema

Limfedema

Lipohipertrofia

trashje

Përndryshe, personi i prekur është zakonisht i dobët. Kjo e bën trupin të duket qartësisht joproporcional.

Rritje asimetrike (e njëanshme) e indit yndyror. Nëse preket një këmbë ose krah, atëherë zakonisht edhe këmba/dora.

Trupi duket paksa joproporcional.

Rritje simetrike e indit yndyror në të dy këmbët (dhe mollaqe).

Trupi duket qartësisht joproporcional.

Mbushjet e yndyrës së tepërt pak a shumë kudo në trup.

Proporcione trupore normale ose pak të pabarabarta.

Me mbajtje uji në inde (edemë).

Nuk ka mbajtje uji në inde.

Mbajtja e ujit në inde (edemë) është e mundur.

Dhimbje presioni.

Pa dhimbje presioni.

Pa dhimbje presioni.

Pa dhimbje presioni.

Tendencë e konsiderueshme për mavijosje.

Nuk ka tendencë për mavijosje.

Tendenca për mavijosje të mundshme.

Nuk ka tendencë për mavijosje.

Pamjet klinike individuale ndodhin ndonjëherë të kombinuara, për shembull nëse të prekurit janë obezë përveç që kanë lipoedema.

Si mund të njihet lipoedema?

Por cili mjek është personi i duhur për t'u konsultuar nëse keni lipoedemë? Nëse dyshohet për lipoedema, këshillohet që të konsultoheni me një specialist. Këtu përfshihen dermatologët, si dhe specialistët e venave dhe limfës (flebologë dhe limfologë).

Konsultimi mjek-pacient

Para së gjithash, mjeku do t'ju flasë në detaje për të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme që mund të bëjë mjeku janë

 • Keni tendencë për të mavijosur në zonën e prekur të trupit?
 • Prej sa kohësh keni këto ankesa? A kanë ndryshuar me kalimin e kohës?
 • A jeni duke marrë suplemente hormonale (burra dhe gra) apo jeni në një fazë ndryshimi hormonal (gratë, p.sh. pubertet, shtatzëni, menopauzë)?
 • Çfarë keni bërë deri tani për të luftuar rritjen e fortë të indit yndyror (përpjekje për humbje peshe, sport, etj.)?
 • A njihen raste të ngjashme në familjen tuaj?

Ekzaminim fizik

Së bashku me gjetjet nga konsultimi, një ekzaminim fizik i synuar zakonisht është i mjaftueshëm që mjeku të vendosë diagnozën e lipoedemës. Edhe rritja simetrike e indit yndyror në gjymtyrë me një bust ndryshe të hollë jep një tregues të qartë.

E ashtuquajtura shenja e Stemmer-it përdoret për të dalluar lipoedemën dhe limfedemën, për shembull në këmbë. Është pozitive nëse asnjë palosje e lëkurës nuk mund të hiqet nga pjesa e përparme e këmbës. Kjo nuk është e mundur me limfedemën. Me lipoedemë, megjithatë, është e mundur: lëkura në këmbë (në dorë) mund të ngrihet paksa.

Por kini kujdes: pasi ka edhe forma të përziera të lipoedemës dhe limfoedemës, shenja negative e Stemmer nuk përjashton lipoedemën!

Mjeku inspekton me kujdes zonën e prekur dhe kërkon ndryshime në lëkurë. Për shembull, ai kontrollon nëse lëkura është e tendosur dhe nëse mund të ndihen gunga në indin nënlëkuror. Zona e prekur është zakonisht shumë e dhimbshme dhe e prekshme. Përveç kësaj, inflamacioni dhe infeksionet ndonjëherë zhvillohen në palosjet e lëkurës me lipoedemë.

Është gjithashtu e dobishme të llogaritet raporti i perimetrit të belit me perimetrin e ijeve ose me lartësinë e trupit. Kjo e bën më të lehtë të dallosh nëse shpërndarja e yndyrës është joproporcionale.

Klasifikimi i lipoedemës

Lipoedema mund të klasifikohet sipas kritereve të ndryshme:

Në varësi të vendndodhjes së lipoedemës, mjekët bëjnë dallimin midis llojit të kofshës, llojit të gjithë këmbës, llojit të këmbës së poshtme, llojit të krahut të sipërm, llojit të gjithë krahut dhe llojit të krahut të poshtëm. Shumë pacientë kanë gjithashtu një model të përzier (si p.sh. lloji i kofshës dhe i krahut të sipërm).

 • Faza e lipedemës 1 (faza fillestare): Sipërfaqe e lëmuar e lëkurës, e trashur në mënyrë të barabartë dhe nënlëkurë homogjene
 • Faza 2 e lipoedemës: Sipërfaqja e lëkurës e pabarabartë, kryesisht e valëzuar; struktura nodulare në nënlëkurë
 • Faza 3 e lipoedemës: Rritje e theksuar e perimetrit në zonën e prekur të trupit me pjesë të trupit të varura (dewlap)

Ekzaminimet imazherike dhe funksionale

Ekzaminimet imazherike nuk janë të nevojshme për diagnozën e lipoedemës. Megjithatë, mjekët me përvojë ndonjëherë ekzaminojnë zonën e prekur me ultratinguj për të vlerësuar madhësinë e lipoedemës dhe gjendjen e enëve të gjakut.

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi kompjuterike (CT) kryhet vetëm te pacientët me lipoedema në raste individuale. Këto procedura zakonisht përdoren për të sqaruar sëmundje të tjera.

Diagnoza alternative

Meqenëse lipoedema ndonjëherë i ngjan sëmundjeve të tjera, është e rëndësishme të bëhet dallimi midis shkaqeve të tjera.

Këto diagnoza diferenciale përfshijnë

 • Mbipesha e rëndë (mbipesha)
 • limfoedema
 • Lipohipertrofia
 • Lipoma (tumor yndyror i rrethuar, i kapsuluar dhe i padëmshëm)
 • Forma të tjera të edemës si myxedema (ënjtje e ngjashme me edemën e indit nënlëkuror për shkak të sëmundjes së tiroides)
 • Sëmundja e derkut (obeziteti dolorosa)
 • Sindroma e Madelung (rritje e indit dhjamor në qafë, rreth shpatullave ose në zonën e legenit)
 • Fibromialgji (sëmundje reumatizmale kronike me dhimbje të forta muskulore)

Cilat janë shkaqet e lipoedemës?

Shkaqet e sakta të lipoedemës nuk dihen. Sidoqoftë, ekspertët kanë disa supozime. Për shembull, sistemi hormonal dhe një predispozitë gjenetike duket se luajnë një rol vendimtar në zhvillimin e lipoedemës.

Në të njëjtën kohë, sipas njohurive aktuale, nuk ka asnjë provë që një dietë e varfër, shumë pak ushtrime ose "sjellje të tjera të këqija" shkaktojnë lipedemë.

Hormonet

Mendohet se në veçanti hormoni estrogjen luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e lipoedemës. Qelizat dhjamore reagojnë ndaj estrogjenit përmes vendeve të veçanta të lidhjes (receptorëve) në sipërfaqen e tyre.

Tek ata pak meshkuj me lipoedemë, gjithmonë mund të zbulohet një çrregullim hormonal. Kjo gjithashtu sugjeron që hormonet janë të përfshira në zhvillimin e lipoedemës.

Shkaqet e ndryshimeve hormonale te meshkujt me lipoedemë janë, për shembull

 • Mungesa e testosteronit ose hormonit të rritjes
 • Terapia hormonale, p.sh. si pjesë e trajtimit të kancerit të prostatës

Ndryshimet dhe çrregullimet hormonale çojnë në çekuilibër në kontrollin e brendshëm të peshës së trupit, në nerva në indin dhjamor dhe në procese inflamatore.

Predispozita gjenetike – a është lipoedema e trashëgueshme?

Demtimet vaskulare

Përveç çrregullimit të indit yndyror, lipoedema mendohet se shkaktohet nga një mosfunksionim inflamator i enëve në indin nënlëkuror të pacientit. Anijet në zonën e prekur thuhet se kanë "rrjedhje" që nxisin transferimin e lëngjeve në inde. Kjo gjithashtu i bën ata më të ndjeshëm ndaj mavijosjes dhe kontribuon në dhimbje.

A mund të parandalohet lipoedema?

Megjithatë, ka masa që mund të ndihmojnë për të parandaluar përparimin ose përkeqësimin e lipoedemës. Këto përfshijnë një dietë të ekuilibruar, një peshë të shëndetshme trupore dhe stërvitje të rregullt. Trajtimi i hershëm është gjithashtu i rëndësishëm për të parandaluar përparimin e lipoedemës.

A ka një kurë për lipoedemën?

Nëse lipoedema është diagnostikuar, trajtimi është thelbësor. Kjo mund të parandalojë që ajo të përparojë më tej dhe të kufizojë cilësinë e jetës së të prekurve. Sipas njohurive aktuale, nuk është e mundur të kurohet lipoedema. Megjithatë, metodat moderne të trajtimit mund të lehtësojnë ndjeshëm simptomat.