Lipoma: përshkrimi, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Trajtimi nuk është absolutisht i nevojshëm. Nëse lipoma shkakton parehati, është shumë e madhe ose është estetikisht e pakëndshme, zakonisht mund të hiqet nga një mjek.
 • Prognoza: Rreziku i zhvillimit të një lipome beninje në një tumor malinj është shumë i ulët. Pas heqjes, lipomat herë pas here përsëriten.
 • Simptomat: Lipomat zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Rrallëherë shkaktojnë dhimbje.
 • Shkaqet: Shkaqet e sakta të lipomave nuk janë sqaruar ende.
 • Diagnoza: Palpacion, ekografi (sonografi), rreze X, rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi kompjuterike (CT), në disa raste merret mostra e indeve.
 • Parandalimi: Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar lipomat.

Çfarë është lipoma?

Lipoma është një tumor beninj i indit yndyror që zakonisht nuk shkakton simptoma. Prandaj njihet edhe si tumor yndyror. Lipoma i përket tumoreve të indeve të buta. Ai përbëhet nga qeliza të indit yndyror që janë të mbyllura në një kapsulë të indit lidhës. Një lipomë gjendet shpesh në këmbë, shpesh si një gungë e prekshme nën lëkurë në kofshë.

Si rregull, lipoma është e padëmshme dhe vetëm rrallë zhvillohet në një tumor malinj. Lipomat shfaqen më shpesh nga mosha 40 vjeçare, më rrallë tek fëmijët. Meshkujt i marrin këto gunga nën lëkurë pak më shpesh se femrat.

Ekzistojnë gjithashtu lipoma të thella, në gjoks ose në bark, por janë relativisht të rralla. Këto lipoma përfshijnë të ashtuquajturën lipoma preperitoneale. Ndodhet në murin e përparmë të barkut përballë peritoneumit. Peritoneumi është një shtresë e hollë që rreshton zgavrën e barkut dhe rrethon organet. Është jashtëzakonisht e rrallë të gjesh një lipomë prapa peritoneumit (retroperitoneal).

Nëse shfaqet një lipomë në kokë, ekziston mundësia që të jetë e ashtuquajtura lipoma subfasciale. Subfascial do të thotë që shtrihet nën një shtresë të indit lidhës (fascia) që mbështjell një muskul. Lipoma subfasciale në kokë shpesh rritet në kalimin nga balli në flokë.

Vende të tjera ku shfaqen shpesh lipomat subfasciale janë qafa dhe zona e shpatullave, më konkretisht tehu i shpatullës.

Në përgjithësi, lipomat shfaqen shpesh. Zonat e mëposhtme të trupit preken më shpesh nga lipomat:

 • Në këmbë, veçanërisht në kofshë, më pak në pjesën e poshtme të këmbës ose këmbës
 • Në trung, për shembull në krahë, ijë, bark (për shembull në nivelin e kafazit të kraharorit, nën kafazin e djathtë ose të majtë), në sqetull/sqetull, në qafë ose në zverk
 • Në krah ose në pjesën e sipërme të krahut (më rrallë në parakrah dhe në dorë ose dore dhe gishta) dhe në shpatull

Megjithatë, ka edhe shkaqe të tjera të mundshme të gungave nën lëkurë. Të ashtuquajturat çibane gjithashtu shkaktojnë gunga të prekshme nën lëkurë. Megjithatë, ndryshe nga lipomat, këto janë zakonisht të dhimbshme pasi shkaktohen nga folikulat e flokëve të përflakur. Zonat e zakonshme të trupit ku zhvillohen vlimet përfshijnë fytyrën, ijën ose zonën gjenitale, për shembull një lipomë në fund.

Në shumë raste, gunga ose trashje të vogla pas veshit nuk janë gjithashtu lipoma, por shpesh të ashtuquajturat atheroma. Këto zakonisht shkaktohen nga gjëndrat dhjamore të bllokuara.

Në raste të rralla, disa lipoma shfaqen në të njëjtën kohë. Mjekët më pas flasin për lipomatozë. Lipomat gjithashtu shfaqen më shpesh si pjesë e neurofibromatozës së sëmundjes trashëgimore.

Një lipoma rritet ngadalë dhe zakonisht është vetëm disa centimetra në madhësi. Megjithatë, në raste të rralla, një lipomë mund të arrijë një diametër prej më shumë se dhjetë centimetra (lipoma gjigante). Nga një madhësi prej dhjetë centimetrash, ajo klasifikohet nga mjekët si një lipomë e madhe.

Një formë e veçantë është angiolipoma. Kjo lipomë përmban enë gjaku që zakonisht bllokohen (trombozohen). Angiolipomat shpesh shkaktojnë dhimbje. Prek kryesisht të rinjtë. Në më shumë se gjysmën e rasteve, disa angiolipoma ndodhin në të njëjtën kohë.

Si trajtohet lipoma?

Megjithëse lipomat nuk zhduken vetë, trajtimi zakonisht nuk është i nevojshëm. Megjithatë, nëse lipoma është vizualisht shqetësuese, e përflakur, e dhimbshme ose shumë e madhe, është e mundur që një dermatolog ose kirurg ta heqë atë.

Kirurgji

Lipoma dhe kapsula e saj e indit lidhës mund të hiqen plotësisht me operacion. Lipomat që shtrihen direkt nën lëkurë janë veçanërisht të lehta për t'u prerë: Një kirurg pret lëkurën mbi lipomë dhe e shtyn atë jashtë. Pacientit zakonisht i jepet një anestezi lokale. Në rastin e lipomave shumë të mëdha ose të shumta, mund të jetë e nevojshme një anestezi e përgjithshme.

Një lipomë subfasciale ose muskulare është disi më komplekse për t'u hequr, pasi fillimisht duhet të ekspozohet nën indin lidhës ose muskulin. Megjithatë, anestezi lokale është zakonisht e mjaftueshme edhe këtu. Kirurgu pastaj qep plagën dhe vendos një fashë presioni. Një mbresë shpesh mbetet më pas.

Në rastin e lipomatozës, shpesh është e mundur që të hiqen disa lipoma pa pasur nevojë për një operacion të dytë.

Heqja e një lipome është zakonisht një operacion i vogël. Këshillohet të kihet parasysh se edhe operacionet e vogla shoqërohen me komplikime në raste të rralla. Ashtu si me shumicën e procedurave kirurgjikale, komplikimet e mëposhtme janë të mundshme:

 • i gjakosur
 • Infeksione të plagës
 • Çrregullimet e shërimit të plagës

Nëse anestezi e përgjithshme është e nevojshme, ka edhe rreziqe të përfshira. Megjithatë, komplikimet zakonisht ndodhin rrallë.

Liposuction

Një trajtim alternativ për heqjen kirurgjikale të lipomës është liposuksioni. Kjo do të thotë që mjeku nuk e pret lipomën, por e thith atë. Avantazhi i kësaj procedure është se ka më pak inde mbresë sesa me kirurgji.

Megjithatë, nuk është gjithmonë e mundur që të thithet plotësisht lipoma, duke përfshirë kapsulën e saj të indit lidhës. Në këtë rast, ekziston mundësia që lipoma të vazhdojë të rritet. Kjo është arsyeja pse heqja kirurgjikale është ende zakonisht trajtimi i preferuar.

Diskutoni me mjekun tuaj se cila procedurë është më e përshtatshme për ju.

Kompanitë ligjore të sigurimit shëndetësor mbulojnë vetëm kostot e heqjes së lipomës në disa raste. Kjo varet nga arsyeja pse lipoma hiqet. Është më mirë ta diskutoni këtë me mjekun tuaj!

A ka ilaçe shtëpiake për lipomat?

Shkaku i lipomave ende nuk është sqaruar në mjekësinë konvencionale. Naturopatia sheh produktet metabolike të grumbulluara si shkaktar të lipomave. Për këtë arsye, bëhen përpjekje për të stimuluar proceset e prishjes metabolike. Ndër të tjera, rekomandohet një dietë alkaline me shumë fruta, perime, produkte me drithëra integrale, lëngje frutash të holluara, ujë pa gaz dhe vajra bimore natyrale.

Një ilaç shtëpiak që ndahet mes të sëmurëve në forumet e internetit është përdorimi i një paste mjalti dhe mielli. Kjo hiqet tërësisht me ujë të ngrohtë pas një periudhe të caktuar aplikimi.

Megjithatë, sipas shumë mjekëve, trajtimi i lipomave me një pomadë është përgjithësisht një ilaç i papërshtatshëm në shtëpi. Në këtë kontekst, mjetet juridike shtëpiake për lipomat shpesh përfshijnë një referencë për pomadat tërheqëse (këto janë shpesh pomada të zeza). Megjithatë, ndryshe nga përdorimi efektiv i tyre në disa sëmundje inflamatore të lëkurës, përdorimi i tyre në lipoma është përgjithësisht joefektiv.

Disa pacientë raportojnë gjithashtu sukses me trajtimin e lipomës duke përdorur uthull molle ose vaj kokosi për të shpërndarë një lipomë. Nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur këto supozime. Uthulla e mollës dhe vaji i kokosit kundër lipomave mund të përdoren vetëm si një shtesë e trajtimit.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

A është e rrezikshme lipoma?

Lipomat kanë një prognozë të mirë. Ekziston vetëm një rrezik shumë i ulët që lipoma beninje të zhvillohet në një tumor malinj. Trajtimi zakonisht nuk është i nevojshëm.

Kushdo që shqetësohet nga gunga nën lëkurë ka mundësinë që ta heqë atë nga një mjek. Megjithatë, në disa raste lipomat formohen përsëri dhe përsëri.

Varet nga madhësia dhe vendndodhja e plagës për sa kohë do të jeni të sëmurë pasi të jetë hequr lipoma. Nëse bëhet fjalë për një lipomë të vogël dhe është e mundur të mbrohet plaga pas heqjes pavarësisht nga puna, zakonisht nuk është e nevojshme të merrni pushim mjekësor.

Megjithatë, nëse mjeku heq një lipomë më të madhe, për shembull, dhe plaga nuk mund të mbrohet në punë ose pacienti përjeton dhimbje, mjeku zakonisht lëshon një certifikatë të paaftësisë për punë.

Cilat janë simptomat e lipomës?

Në varësi të vendndodhjes së lipomës, dhimbja mund të shfaqet edhe kur shtypet ose shtrihet gjatë lëvizjes. Në disa raste, angiolipoma është e dhimbshme edhe pa ndikime të jashtme.

Cili është shkaku i lipomës?

Nuk dihet pse gunga formohen nën lëkurë. Është e mundur që një predispozicion gjenetik të nxisë rritjen e një lipome. Megjithatë, kjo ende nuk është vërtetuar qartë si shkaku i lipomave që shfaqen individualisht.

Shkaqet e lipomatozës, në të cilën shumë lipoma ndodhin njëkohësisht, gjithashtu nuk janë kuptuar plotësisht. Lipomatoza shpesh shfaqet tek pacientët që vuajnë edhe nga çrregullime metabolike si diabeti mellitus ose nivele të larta të acidit urik (hiperuricemia). Megjithatë, është e paqartë nëse këto janë në të vërtetë shkaqet e lipomës.

Gjithashtu po diskutohet nëse nivelet e larta të lipideve në gjak (hiperlipidemia) mund të çojnë në lipoma. Asgjë nuk dihet në literaturën aktuale mjekësore për shkaqet psikologjike të lipomave.

Ekziston një sëmundje trashëgimore në të cilën lipomat ndonjëherë shfaqen më shpesh: neurofibromatoza. Përveç të ashtuquajturave neurofibroma, të cilat i japin emrin sëmundjes, ndonjëherë rriten edhe shumë lipoma. Në varësi të llojit të sëmundjes, ato gjenden kryesisht në trup ose në krahë dhe këmbë.

Lipoma: ekzaminimi dhe diagnoza

Kjo pasohet nga një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) dhe/ose ekzaminim me rreze X të lipomës. Ndonjëherë mjekët kryejnë edhe një rezonancë magnetike (MRI) ose, në varësi të vendndodhjes, një tomografi kompjuterike (CT), për shembull në rastin e lipomave në bark ose në zgavrën e barkut.

Këto procedura imazherike i lejojnë mjekut të diferencojë lipomën nga cistat dhe neoplazitë e tjera (p.sh. fibroma). Është gjithashtu e mundur të shihet saktësisht se sa e madhe është gunga nën lëkurë. Kjo është e rëndësishme pasi lipoma është shpesh më e madhe se sa mund të ndihet përmes lëkurës.

Nëse, pas këtyre ekzaminimeve, ende nuk është e mundur të përcaktohet me siguri nëse gunga nën lëkurë është në të vërtetë një lipomë, merret një mostër indi dhe ekzaminohet në mikroskop.

Herë pas here, një lipomë zhvillohet në gjoksin e femrës. Në këtë rast, mjeku zakonisht heq gungën nën lëkurë për të përjashtuar mundësinë që të jetë liposarkoma. Ky është një tumor malinj i indeve të buta.

A mund të parandalohet lipoma?

Meqenëse shkaqet e zhvillimit të lipomave janë ende të panjohura, nuk ka masa specifike parandaluese. Në përgjithësi këshillohet që të mbani një mënyrë jetese të ekuilibruar.