Mëlçia: Anatomia dhe funksioni

Çfarë është mëlçia?

Mëlçia e shëndetshme e njeriut është një organ i kuqërremtë në kafe me një qëndrueshmëri të butë dhe sipërfaqe të lëmuar, pak reflektuese. Nga jashtë, ajo është e rrethuar nga një kapsulë e fortë e indit lidhës. Pesha mesatare e mëlçisë tek femrat është 1.5 kilogramë dhe tek meshkujt 1.8 kilogramë. Gjysma e peshës llogaritet nga përmbajtja e lartë e gjakut të organit.

Katër lobet e mëlçisë

Organi përbëhet nga dy lobe të mëdha dhe dy të vogla. Dy lobet e mëdha quhen lobus dexter dhe lobus sinister (lobet e mëlçisë djathtas dhe majtas). Lobi i djathtë është dukshëm më i madh se lobi i majtë.

Në pjesën e poshtme të dy lobeve të mëdha janë dy të voglat: lobi katror (lobus quadratus) dhe lobi kaudat (lobus caudatus). Midis tyre është vrima hepatike (shih më poshtë).

Tetë segmente

Çdo segment përbëhet nga shumë lobula, një deri në dy milimetra në madhësi, të cilat kanë një formë gjashtëkëndore. Në pikën ku takohen tre lobula, ekziston një zonë e vogël e indit lidhës. Aty ndodhet një degë e vogël e arteries hepatike dhe e venës porta, si dhe një degë e vogël e kanaleve biliare. Kjo zonë quhet fusha periportale.

Lobulet përbëhen kryesisht nga qelizat e mëlçisë (hepatocitet). Këto shfaqin aktivitet të lartë metabolik dhe janë kryesisht përgjegjës për funksionin e mëlçisë.

Porta e mëlçisë

Portali hepatik (porta hepatis) ndodhet në pjesën e poshtme të gjëndrës së madhe. Enët e gjakut hyjnë në organ këtu, ndërsa kanali biliar (ductus hepaticus) dhe enët limfatike dhe fibrat nervore dalin.

Enët furnizuese të gjakut janë vena porta (Vena portae) dhe arteria hepatike (Arteria hepatica). Ky i fundit e furnizon organin me gjak të pasur me oksigjen. Vena portale, nga ana tjetër, transporton gjak të ngarkuar me lëndë ushqyese nga trakti tretës.

A rritet mëlçia përsëri?

Cili është funksioni i mëlçisë?

Mëlçia është organi qendror metabolik dhe përmbush shumë detyra jetike:

Mashtrues me lëndë ushqyese

Zorrët thithin sheqerin, acidet yndyrore, vitaminat, etj. nga tuli i ushqimit dhe i dërgon ato nëpërmjet venës porta në mëlçi. Mëlçia largon nga gjaku lëndët ushqyese të tepërta që aktualisht nuk i nevojiten trupit dhe i ruan ato. Nëse ndonjë zonë e trupit (siç është truri) raporton nevojën për disa lëndë ushqyese, organi i ruajtjes i lëshon ato përsëri dhe i fut në qarkullimin e gjakut.

Riciklimi dhe asgjësimi i mbeturinave

Një shumëllojshmëri e gjerë e produkteve metabolike konvertohen dhe shpërbëhen në hepatocitet. Organi metabolik e largon atë që është e papërdorshme ose nëpërmjet veshkave (substanca të tretshme në ujë) ose - të paketuara në biliare (shih më poshtë) - përmes zorrëve (substanca të tretshme në yndyrë).

Filtër me performancë të lartë

Hepatocitet filtrojnë hormonet e vjetra dhe qelizat e gjakut, bakteret dhe qelizat e dëmtuara nga gjaku. Ndotës të tillë si amoniaku (nga zbërthimi i proteinave), alkooli, pesticidet dhe plastifikuesit, si dhe ilaçet eliminohen gjithashtu nga mëlçia si një organ detoksifikues.

Fabrika e hormoneve

Përzierëse biliare

Deri në një litër biliare për tretjen e yndyrës përzihet së bashku çdo ditë në mëlçi dhe transportohet në fshikëzën e tëmthit ose direkt në duodenum për ruajtje.

Furnizuesi i kolesterolit

Kolesteroli është materiali fillestar për hormonet e rëndësishme dhe acidet biliare, si dhe një bllok ndërtimi i membranave qelizore. Trupi merr një pjesë të vogël të kolesterolit që i nevojitet nga ushqimi. Pjesën tjetër e prodhon vetë, në mëlçi.

Farmaci trupore

Mëlçia siguron faktorë të koagulimit që sigurojnë që një prerje e vogël të mos çojë në humbje gjaku kërcënuese për jetën (koagulimi i gjakut).

Makinë me performancë të lartë

Shifrat e mëposhtme ilustrojnë se sa me efikasitet i kryen mëlçia detyrat e saj: çdo minutë, 1.4 litra gjak rrjedh nëpër organ. Kjo bën rreth 2,000 litra lëng trupi në ditë, i cili filtrohet, detoksifikohet, lirohet nga lëndët ushqyese të tepërta ose ngarkohet me lëndët ushqyese të nevojshme nga rreth 300 miliardë hepatocite dhe lëshohet përsëri në qarkullim.

Ku ndodhet mëlçia?

Me sipërfaqen e poshtme, organi në formë pyke ngjitet me organe të ndryshme të barkut - veshkën e djathtë dhe gjëndrën mbiveshkore, duodenin, stomakun dhe zorrën e trashë, fshikëzën e tëmthit, pankreasin dhe shpretkën dhe zorrën e hollë.

Mëlçia është shkrirë në pjesën e poshtme të diafragmës. Prandaj, ai zhvendoset poshtë me çdo thithje dhe mund të palpohet nën harkun e djathtë brinjor edhe në një person të shëndetshëm kur thith thellë. Gjatë nxjerrjes, gjëndra e madhe tërhiqet pak lart me diafragmën.

Organi metabolik është gjithashtu i lidhur me murin e barkut nga disa ligamente dhe lidhet me stomakun dhe duodenin.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë mëlçia?

Detyrat e mëlçisë janë shumë të ndryshme, prandaj sëmundjet apo dëmtimet e organit shpesh kanë pasoja shumë të rënda shëndetësore. Pavarësisht nga kapaciteti i saj i lartë rigjenerues, gjëndra e madhe mund të dëmtohet aq rëndë (për shembull, nga alkooli, droga ose sëmundja) saqë nuk mund të kryejë më detyrat e saj (mjaftueshëm).

Në cirrozë, indi funksional i gjëndrës zëvendësohet ngadalë dhe në mënyrë të pakthyeshme nga indi lidhor, i cili, megjithatë, nuk është në gjendje të përmbushë detyrat e shumta të organit. Shkaqet e mundshme të cirrozës përfshijnë abuzimin me alkoolin, infeksionet virale dhe sëmundjet trashëgimore metabolike.

Mjekët flasin për mëlçi të dhjamosur kur përmbajtja e yndyrës në hepatocite është tepër e lartë. Shkaqet e mundshme përfshijnë obezitetin, abuzimin me alkoolin dhe abuzimin me drogën.

Kanceri i mëlçisë (karcinoma e mëlçisë) është një kancer relativisht i rrallë që prek kryesisht meshkujt. Tumori malinj zakonisht e ka origjinën nga hepatocitet (karcinoma hepatocelulare), ndonjëherë edhe nga kanalet biliare që rrjedhin në organ (karcinoma kolengioqelizore) ose enët e gjakut (angiosarkoma).

Simptomat tipike shoqëruese të sëmundjeve të sipërpërmendura mund të jenë lodhja dhe humbja e performancës, kruajtje, dhimbje nën harkun e djathtë brinjor, të përziera dhe të vjella, si dhe dëmtimi i koagulimit të gjakut dhe verdhëza (ikterus). Kjo e fundit shkaktohet nga një rritje e pigmentbilirubinës biliare në gjak.

Nëse organi qendror metabolik nuk mund të kryejë më detyrat e tij, ekziston rreziku për jetën. Një dështim i tillë i mëlçisë mund të ndodhë në mënyrë akute ose të zhvillohet në mënyrë kronike.