Cirroza e mëlçisë: Simptomat, kursi, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Ankesa të përgjithshme (p.sh. lodhje, mungesë oreksi, humbje peshe), shenja të lëkurës së mëlçisë (pëllëmbët dhe shputat e skuqura, kruajtje, verdhëz), asciti.
 • Shkaqet: Zakonisht abuzimi me alkoolin ose inflamacioni i mëlçisë i shkaktuar nga viruset (hepatiti); ndonjëherë sëmundje të tjera (p.sh. të rrugëve biliare, zemrës ose metabolizmit), mjekim dhe toksina
 • Diagnoza: Ekzaminimi fizik, analizat e gjakut, ekografia, mundësisht biopsia dhe gastroskopia
 • Ecuria e sëmundjes: Nëse nuk trajtohet, sëmundja përparon vazhdimisht. Terapia e përshtatshme mund të ndalojë dhëmbëzimin e indit të mëlçisë.
 • Prognoza: Varet nga sa e avancuar është tashmë cirroza e mëlçisë dhe nëse shkaku mund të eliminohet ose trajtohet
 • Parandalimi: Shmangni substancat e dëmshme që dëmtojnë mëlçinë (veçanërisht alkoolin), vaksinimin e hepatitit

Çfarë është cirroza e mëlçisë?

Për shkak të rimodelimit në rritje të indit të mëlçisë, funksioni i organit vazhdon të bjerë. Në fazën përfundimtare të cirrozës së mëlçisë, mëlçia përfundimisht nuk është më në gjendje të kryejë në mënyrë adekuate detyrat e saj si një organ metabolik qendror. Nëse të gjitha funksionet e mëlçisë prishen, mjekët flasin për dështim akut të mëlçisë. Dështimi i mëlçisë është një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes nga cirroza e mëlçisë.

Cilat janë simptomat e cirrozës së mëlçisë?

Cirroza e mëlçisë shkakton simptoma të ndryshme të përgjithshme si lodhje, mungesë oreksi ose të përziera. Ka edhe shenja të sëmundjes themelore. Nëse dëmtimi i mëlçisë është më i avancuar, shfaqen edhe simptoma specifike të cirrozës së mëlçisë.

Simptomat e përgjithshme të cirrozës së mëlçisë

Cirroza e mëlçisë fillimisht nuk shfaq fare simptoma ose manifestohet me simptoma të përgjithshme si p.sh

 • Lodhje dhe performancë e dobët
 • Presion dhe ndjenjë ngopjeje në pjesën e sipërme të barkut
 • Të përzier
 • Pesha humbje

Simptoma specifike të cirrozës së mëlçisë

Cirroza e mëlçisë në fazat e mëvonshme shoqërohet me shenja specifike të dëmtimit të mëlçisë. Këto përfshijnë, për shembull, të ashtuquajturat shenja të lëkurës së mëlçisë:

 • “Merimangat vaskulare” (merimangë naevi): Degë të vogla vaskulare, të dukshme që përhapen në formë ylli ose merimange (veçanërisht në fytyrë dhe dekolte)
 • Skuqja e shuplakave të duarve (eritema palmare) dhe shputave të këmbëve (eritema shputore)
 • Thonjtë me ngjyrë të bardhë (thonjtë e bardhë), thonjtë e ngritur (thonjtë e qelqit të orës)
 • Lëkurë e hollë si pergamenë me enë vezulluese
 • që kruhet

Gjithashtu ndodhin çrregullime hormonale, pasi mëlçia nuk i zbërthen më siç duhet hormonet seksuale femërore (estrogjenet) në rast dëmtimi. Kjo shkakton shenjat e mëposhtme të cirrozës së mëlçisë:

 • Meshkujt: zhvillimi i gjirit, humbja e qimeve të barkut (tullacja e barkut), tkurrja e testikujve, zvogëlimi i dëshirës ose fuqisë seksuale.

Ciroza e mëlçisë: shenja të komplikimeve

Komplikime të tilla shkaktojnë simptoma shtesë në cirrozën e mëlçisë:

Verdhëza: Në fazën e avancuar të cirrozës së mëlçisë, mëlçia nuk është më në gjendje të zbërthejë bilirubinën e pigmentit biliar. Ai depozitohet në inde. Si rezultat, lëkura dhe sklera e syrit (e bardha e syrit) marrin ngjyrë të verdhë. Urina është gjithashtu shpesh më e errët, ndërsa jashtëqitja bëhet e zbardhur.

Kanceri i qelizave të mëlçisë: Kanceri i qelizave të mëlçisë (karcinoma hepatocelulare) manifestohet si dhimbje presioni në pjesën e sipërme të djathtë të barkut. Megjithatë, simptomat nuk shfaqen gjithmonë në fazat e hershme. Për këtë arsye, të gjithë njerëzit me cirrozë të mëlçisë kontrollohen për karcinomën hepatocelulare si masë paraprake.

 • Faza 1: Personat që vuajnë janë disi të përgjumur, pak më të ngadaltë në reagimet e tyre dhe pak konfuzë. Gjithashtu ndodhin luhatje humori, përqendrim i dobët dhe fjalim i paqartë.
 • Faza 2: Përgjumja rritet. Për më tepër, të prekurit duken të dëshpëruar (apatikë), kanë duar të dridhura (dridhje) dhe shkrimi i tyre ndryshon.
 • Faza 4: Për shkak të dështimit të mëlçisë, të prekurit bien në koma (coma hepaticum). Ata nuk reagojnë më ndaj stimujve të dhimbjes, nuk shfaqin më asnjë refleks dhe ajri që thithin ka një erë tipike të ëmbël (foetor hepaticus).

Variçet e ezofagut

Gjakderdhja variceale në ezofag është kërcënuese për jetën dhe duhet të trajtohet menjëherë nga mjeku!

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Variçet e ezofagut.

Si përparon cirroza e mëlçisë?

Terapia efektive përfshin kryesisht eliminimin ose trajtimin adekuat të shkakut të sëmundjes. Për shembull, alkoolistët që ndalojnë përgjithmonë pijen kanë një prognozë relativisht të mirë për cirrozën e mëlçisë. Megjithatë, cirroza e mëlçisë nuk mund të kurohet, pasi dëmi që ka ndodhur tashmë nuk mund të kthehet. Vetëm përparimi i cirrozës mund të ndalet.

Komplikimet e cirrozës së mëlçisë përkeqësojnë më tej jetëgjatësinë e të prekurve. Brenda pesë viteve, tre në katër persona me komplikime vdesin. Pika e barkut në kombinim me hipertensionin portal çon në vdekje në gjysmën e të prekurve brenda dy viteve. Inflamacioni në bark e përkeqëson edhe më shumë prognozën.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në vendet e industrializuara, abuzimi me alkoolin është shkaku i më shumë se gjysmës së të gjitha rasteve të cirrozës së mëlçisë. Në pjesën tjetër të të prekurve, cirroza mund të gjurmohet në inflamacion të mëlçisë (hepatiti B ose hepatiti C) ose (më rrallë) në një sëmundje tjetër. Ndonjëherë edhe mjekimi shkakton sëmundjen.

Cirroza e mëlçisë për shkak të alkoolit

Si organ qendror metabolik, mëlçia është përgjegjëse për shpërbërjen e alkoolit. Kjo çon në një rritje të toksinave. Ato fillimisht bëjnë që mëlçia të ruajë një sasi jonormale të yndyrës - zhvillohet e ashtuquajtura mëlçia yndyrore. Në këtë fazë, ndryshimet në indin e mëlçisë janë ende pjesërisht të kthyeshme.

Lexoni gjithçka për mëlçinë e dhjamosur këtu.

Sasia e alkoolit që çon në cirrozë të mëlçisë ndryshon shumë nga personi në person. Në përgjithësi, edhe një konsum ditor i rreth 40 gram alkool mund të shkaktojë dëme të pakthyeshme në mëlçi te meshkujt. Gratë reagojnë më me ndjeshmëri ndaj stimulantit. Për ta, vetëm 20 gramë alkool në ditë mund të jenë të mjaftueshme për të shkaktuar dëmtim të përhershëm të mëlçisë.

Ciroza e mëlçisë për shkak të hepatitit viral

Shkaqe të tjera të cirrozës së mëlçisë

Shkaqe të tjera të cirrozës së mëlçisë janë shumë më të rralla, duke përbërë rreth pesë për qind të rasteve. Kjo perfshin

 • Sëmundjet e mëlçisë dhe biliare: Për shembull, inflamacioni i mëlçisë i lidhur me imunitetin (hepatiti autoimun), inflamacioni kronik i kanaleve të vogla biliare në mëlçi (cirroza primare biliare/kolangiti, PBC), inflamacioni kronik dhe dhëmbëzimi i kanaleve biliare të mesme dhe më të mëdha ( Kolangiti primar sklerozant, PSC)
 • Sëmundjet tropikale të tilla si shistozomiaza ose infektimi i mëlçisë
 • Sëmundjet e zemrës si dështimi kronik i zemrës së djathtë (cirroza kardiake)
 • Substancat toksike si tetrakloridi i karbonit ose arseniku
 • Barna të tilla si metotreksati (për kancerin dhe sëmundjet autoimune)

Në disa raste, nuk mund të gjendet asnjë shkak për sëmundjen. Më pas, mjekët flasin për të ashtuquajturën cirrozë kriptogjene të mëlçisë.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Ekzaminim fizik

Një tjetër tregues i rëndësishëm i cirrozës së mëlçisë janë të ashtuquajturat shenja të lëkurës së mëlçisë. Mjeku kontrollon, për shembull, nëse pëllëmbët e duarve janë të kuqe (erythema palmar), nëse janë të dukshme “nevi merimangë” ose nëse pacienti ka verdhëz (ikterus).

Testi i gjakut

Një test gjaku mund të përcaktojë shkallën e dëmtimit të mëlçisë. Nëse vlerat e mëposhtme zvogëlohen, kjo tregon se mëlçia nuk po punon më gjithashtu:

 • albuminë
 • Faktorët e koagulimit II, VII, IX, X (kjo ul vlerën Quick, dmth. duhet më shumë kohë që gjaku të mpikset)

Vlerat e mëposhtme mund të rriten në cirrozën e mëlçisë:

 • bilirubin
 • Amoniaku (në rastin e encefalopatisë hepatike)
 • Vlerat e mëlçisë GOT (ASAT), GPT (ALAT), GLDH dhe gama-GT

Në pacientët me hipertension portal, gjaku përmban më pak trombocite dhe qeliza të bardha të gjakut.

Metodat e imazhit

Ekzaminime të mëtejshme

Për të zbuluar rimodelimin strukturor në indin lidhor të dhëmbëzuar, mjeku merr një mostër indi (biopsi) nga mëlçia dhe e dërgon atë në laborator për analizë. Ndonjëherë indikohen ekzaminime të mëtejshme. Për shembull, mjekët shpesh rekomandojnë një gastroskopi për cirrozën e mëlçisë të sapo zbuluar. Kjo mundëson zbulimin e venave me variçe në ezofag ose stomak.

Fazat e cirrozës së mëlçisë: kriteret Child-Pugh

Cirroza e mëlçisë mund të ndahet në faza të ndryshme. Mjekët përdorin të ashtuquajturin rezultatin Child-Pugh: ai merr parasysh pesë kritere që japin një tregues se sa e avancuar është cirroza. Kriteret Child-Pugh janë

 • Asciti abdominal, i vlerësuar me ultratinguj
 • Dëmtimi i trurit për shkak të sëmundjes së mëlçisë (encefalopatia hepatike)
 • Përqendrimi i bilirubinës në gjak: Bilirubina është një produkt i zbërthimit të hemoglobinës së pigmentit të gjakut. Zakonisht shpërbëhet më tej në mëlçi. Në rastin e cirrozës së mëlçisë, ajo grumbullohet në gjak.

Mjeku kontrollon çdo kriter për pacientin dhe jep pikë për secilin kriter:

kriter

Pika 1

Pikë 2

Pikë 3

Albumi (g/dl)

> 3,5

2,8 - 3,5

<2,8

i rrëmbyeshëm

asnje

pak

theksuar

Bilirubina (mg/dl)

<2,0

2,0 - 3,0

> 3,0

encefalopatia hepatike

asnje

mesatar

theksuar

Vlera e shpejtë (%) ose INR

> 70 % ose < 1.7

40 – 70 % ose 1.7 – 2.3

< 40 % ose > 2.3

Fazat e cirrozës së mëlçisë

Bazuar në fazën, mjeku është në gjendje të vlerësojë se sa i lartë është rreziku i vdekjes për pacientin gjatë dymbëdhjetë muajve të ardhshëm:

Rezultati Child-Pugh

fazë

Vdekshmëria 1-vjeçare

5 - 6

Fëmija A

3 deri 10%

7 - 9

Fëmija B

10 deri 30%

10 - 15

Fëmija C

50 deri 80%

Siç tregon tabela, vdekshmëria në vitin e parë të fazës Fëmija A është ende mjaft e ulët. Megjithatë, ajo rritet ndjeshëm ndërsa cirroza e mëlçisë përparon.

Terapi

Trajtimi i shkaqeve

Çdo terapi e cirrozës së mëlçisë përfshin trajtimin sa më mirë të sëmundjes themelore që e ka shkaktuar atë. Për shembull, mjeku përshkruan ilaçe antivirale për inflamacionin e mëlçisë (hepatitin).

Barnat që shtypin sistemin imunitar ndihmojnë me hepatitin autoimun dhe agjentët që lidhin hekurin me hemokromatozë. Në këtë sëmundje, mëlçia preket nga akumulimi i hekurit të tepërt.

Shmangia e substancave që dëmtojnë mëlçinë

Është gjithashtu e rëndësishme që të prekurit të shmangin substancat që janë të dëmshme për mëlçinë. Kjo përfshin kryesisht alkoolin. Të prekurit që konsumojnë rregullisht shumë alkool duhet patjetër të kërkojnë mbështetje nga të afërmit, miqtë dhe/ose grupet e vetë-ndihmës (siç janë Alkoolistët Anonimë).

Abstenimi nga alkooli nuk vlen vetëm për njerëzit me cirrozë të mëlçisë të shkaktuar nga alkooli, por edhe për të gjithë njerëzit e tjerë të prekur.

Trajtimi i komplikimeve

Trajtimi i synuar i komplikimeve është gjithashtu shumë i rëndësishëm. Për shembull, diuretikët ndihmojnë në nxjerrjen e lëngut të grumbulluar. Në rastet e rënda të ascitit, mund të jetë e nevojshme një e ashtuquajtur birë: Kjo përfshin që mjeku fut një gjilpërë të hollë në zgavrën e barkut për të kulluar lëngun përmes një tubi.

Cirroza e mëlçisë dhe ushqyerja

Nëse është e nevojshme një dietë e veçantë, mjeku që trajton pacientin do ta diskutojë këtë me ta. Për shembull, njerëzit mbipeshë me mëlçi të yndyrshme duhet të hanë një dietë me pak yndyrë dhe me kalori të ulët. Së bashku me ushtrimet e rregullta, kjo ndihmon për të humbur peshë.

Është gjithashtu e këshillueshme që të gjithë njerëzit e tjerë me cirrozë të mëlçisë të sigurojnë lëvizje të rregullta të zorrëve në mënyrë që të mbështesin eliminimin e toksinave nëpërmjet zorrëve. Një dietë e pasur me fibra dhe një marrje adekuate e lëngjeve ndihmojnë në këtë. Pacientët duhet të diskutojnë me mjekun e tyre se sa duhet të pinë në ditë. Në raste të caktuara, ata nuk duhet të pinë shumë lëngje, për shembull në rastin e ascitit.

Parandalim

Një vaksinim kundër hepatitit mund të parandalojë shkaktarin e dytë më të zakonshëm të cirrozës së mëlçisë. Një vaksinim i tillë këshillohet veçanërisht përpara udhëtimeve të planifikuara jashtë vendit.

Këshillohet gjithashtu të jeni të vetëdijshëm për kimikatet toksike në vendin e punës (tetraklorur karboni, benzinë, etj.): Mjekët e kompanisë ose mjekët e punës mund të japin informacion për rreziqet e mundshme dhe masat e sigurisë në punë.