Anestezia lokale: Aplikimet, avantazhet, rreziqet

Çfarë është anestezia lokale?

Anestezia lokale shkakton shtypjen e dhimbjes në një zonë të kufizuar, për shembull në lëkurë ose në zonën e furnizimit të nervave të tëra në ekstremitete. Barnat e përdorura (anestetikët lokalë) ndërpresin transmetimin e sinjalit në mbaresat nervore. Kjo prodhon një anestezi lokale. Kohëzgjatja dhe forca e efektit varen nga lloji i anestezisë lokale dhe sasia e administruar.

Mjekët dallojnë disa lloje të anestezisë lokale:

  • anestezi sipërfaqësore: aplikimi i anestezisë lokale në lëkurë ose në mukozën
  • Anestezia e infiltrimit: injektimi i anestezisë lokale në lëkurë ose në inde të tjera
  • Anestezia rajonale (anestezi përçuese): Bllokim i një nervi të tërë, për shembull në nofull ose në dorë

Kur bëni anestezi lokale?

  • Lëndimet e ekstremiteteve
  • Eliminimi i dhimbjes në fyt kur vendosni një tub ushqimor ose një tub frymëmarrjeje kur jeni zgjuar
  • procedura të vogla kirurgjikale, të tilla si plagët e qepjes
  • ndërhyrjet dentare
  • dhimbje kronike, për shembull në shpinë ose muskuj
  • përgatitje për marrjen e mostrave të gjakut tek fëmijët me ndihmën e një patch analgjezik

Çfarë bëhet gjatë një anestezie lokale?

Në parim, anestezia lokale përdor barna speciale për të ndërprerë transmetimin e sinjaleve te nervat. Stimujt e dhimbjes, si dhe sinjalet për presion ose temperaturë, nuk transmetohen më nga zona e anestezuar në tru. Kjo do të thotë që pacienti nuk mund t'i perceptojë më me vetëdije këto stimuj në zonën e prekur të trupit.

Anestezi sipërfaqësore

Në anestezi sipërfaqësore, ilaçi anestetik aplikohet drejtpërdrejt në lëkurë ose në mukozën. Përdoren spërkatje, pomada dhe solucione. Agjentët absorbohen në lëkurë ose në mukozën dhe bllokojnë nervat atje në një zonë relativisht të vogël.

Anestezi infiltrimi

Anestezi rajonale

Cilat janë rreziqet e anestezisë lokale?

Në parim, anestezia lokale shoqërohet me shumë më pak rreziqe sesa anestezia e përgjithshme, pasi barnat e përdorura veprojnë vetëm brenda një zone të kufizuar dhe jo në të gjithë trupin. Megjithatë, është e mundur që sasi më të mëdha të përbërësve aktivë të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe më pas të kenë një efekt sistemik.

Reaksionet alergjike ndaj një anestezioni lokal janë gjithashtu të mundshme, megjithëse të rralla. Këto manifestohen, për shembull, me kruajtje dhe skuqje të lëkurës, dhe në raste të rënda edhe në shqetësime të frymëmarrjes dhe dështim të qarkullimit të gjakut. Për më tepër, vendi i injektimit mund të inflamohet pas injektimit të ilaçit nëse mikrobet hyjnë në të.

Çfarë duhet të kem parasysh gjatë anestezisë lokale?