Vetmia: Çfarë ndihmon?

Vështrim i shkurtër: Vetmia

 • Çfarë ndihmon kundër vetmisë? p.sh. kujdesi për veten, strukturimi i jetës së përditshme, profesioni kuptimplotë, kontakti gradual me të tjerët, ndihmë psikologjike nëse është e nevojshme, mjekim
 • Çfarë mund të bëjë çdo individ për njerëzit e vetmuar: kushtojini vëmendje njerëzve të tjerë; veçanërisht kushtojini kohë dhe vëmendje njerëzve të moshuar, të dobët ose të palëvizshëm në mjedisin tuaj.
 • Nga vjen vetmia? Zakonisht nga një kombinim i disa faktorëve, p.sh. disa tipare të karakterit, lidhje shoqërore me cilësi të dobët, përvoja të këqija, rrethana shoqërore, faza kritike në jetë.
 • A mund t'i sëmurë njerëzit vetmia? Me vetminë kronike, rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, çrregullimeve të gjumit, demencës, depresionit, ankthit dhe çrregullimeve obsesive-kompulsive dhe mendimeve për vetëvrasje.

Çfarë ndihmon kundër vetmisë?

Mund të ketë mënyra të ndryshme për të dalë nga vetmia, veçanërisht në kombinim. Hapat e mëposhtëm janë veçanërisht të rëndësishëm:

Kujdesi për veten - rizbulimi i gëzimit të jetës

 • Bëjini vetes kënaqësi, plotësoni një dëshirë.
 • Gjeni një hobi që ju pëlqen ose ringjallni një hobi të lënë pas dore.
 • Kujdesuni për veten dhe dëgjoni nevojat tuaja.
 • Mos e lini pas dore higjienën tuaj personale, ushqehuni shëndetshëm dhe ushtroheni rregullisht në ajër të pastër.
 • Takoni veten me mirësi dhe dhembshuri. Filloni të pëlqeni veten.

Kjo mund t'ju japë pak vitalitet në jetën tuaj të përditshme, pa pasur nevojë të mbështeteni në kontakte intensive nga jashtë.

Krijo strukturë

Duke ndërmarrë hapa të vegjël për të hyrë në kontakt me njerëzit e tjerë

Çfarë mund të bëni kur jeni vetëm? Me hapa të vegjël mund të përpiqeni të riktheheni në kontakt me njerëzit. Sidomos në krizën e koronës, ku kontakti i drejtpërdrejtë njerëzor do të reduktohet për një kohë të caktuar, ju mund të përdorni mirë mundësitë e komunikimit teknik për të luftuar vetminë tuaj:

Sigurisht që ekziston edhe mundësia e takimit me njerëz virtualisht, në rrjetet sociale apo grupet e chat-it mund të shkëmbeni ide me njerëz që ndajnë interesat dhe hobi tuaj. Sidomos në kohë izolimi, kjo është shumë e dobishme.

Edhe në krizën e koronës, lejohet, për shembull, t'u buzëqeshni këmbësorëve të tjerë kur dilni për shëtitje. Nëse ju kthehet një buzëqeshje, mund të fitoni guxim dhe të filloni një bisedë me njerëz nga jeta juaj e përditshme, si fqinjët tuaj - në shkallët ose mbi gardhin e kopshtit. Disa fjalë shpesh janë të mjaftueshme për të filluar.

 • Mund të takoni njerëz me të njëjtin mendim, për shembull, në kurse në qendrën e arsimit të të rriturve ose në grupe sportive, të mësoni një gjuhë të re ose të vazhdoni arsimimin tuaj në fushën tuaj të interesit.
 • Marrja e një pozicioni vullnetar është dyfish efektive: ju përjetoni ndjenjën e kënaqshme të të qenit i nevojshëm dhe të ndihmoni të tjerët dhe mund të krijoni kontakte të reja në të njëjtën kohë.

Marr ndihmë

Nëse dëshironi t'i besoni dikujt dhe nuk dini se ku të drejtoheni, mund të filloni duke telefonuar shërbimin e këshillimit telefonik. Aty do të gjeni njerëz që mund t'ju dëgjojnë me vëmendje dhe në mënyrë aktive dhe t'ju japin këshilla të vlefshme. Grupet e vetë-ndihmës janë gjithashtu një vend i mirë për të filluar.

Kapërcimi i vetmisë në pleqëri

Në një moshë më të madhe, është gjithashtu më e vështirë të krijoni kontakte të reja dhe miqësitë janë më të vështira për t'u krijuar. Por edhe në këtë moshë, ka mënyra për t'u lidhur me të tjerët:

 • Nëse mundeni, përfitoni nga mundësitë virtuale si grupet e bisedave ose faqet e rrjeteve sociale.
 • Qëndroni në kontakt ose bëni kontakte me të afërmit më të rinj nëpërmjet shërbimeve të mesazheve të shkurtra ose telefonatave video.
 • Nëse është e mundur, jetoni hobi tuaj ose gjeni të reja.
 • Edukohu më tej, p.sh. me një studim në pleqëri ose me një kurs gjuhe – ndërkohë ka edhe oferta online.
 • Edhe aktivitetet e vogla ndihmojnë: Për shembull, sugjerojini një fqinji që të shkoni për shëtitje së bashku.
 • Përdorni takimet e të moshuarve në komunitetin tuaj.
 • Nëse gjendja juaj fizike e lejon, bashkohuni me një grup hiking ose një klub.

Çfarë mund të bëjë çdo individ për të vetmuarit

Është e rëndësishme që të kujdesemi për njëri-tjetrin. Jo çdo person që jeton vetëm, i ri apo i vjetër, është i vetmuar. Megjithatë, nëse dikush ankohet për vetminë, duhet ta marrim seriozisht. Mund të jetë një shenjë paralajmëruese e depresionit fillestar. Atëherë ne duhet të jemi aty për atë person dhe të gjejmë kohë për të.

Këshillë. Kur kontakti i drejtpërdrejtë është përsëri i mundur në mënyrë të sigurtë, ne duhet të vizitojmë të afërmit dhe të njohurit tanë të moshuar, të dobët dhe t'u japim atyre pak nga koha jonë.

Ata i shoqërojnë njerëzit te mjeku, parukierja, farmacia ose banka, për shembull, dhe ndihmojnë me blerjet. Përveç kësaj, shumë shërbime vizitore ofrojnë aktivitete të përbashkëta si shëtitjet dhe ekskursionet (p.sh. shoqërimi në ngjarje, muze ose kafene). Shumë shoqata vizitojnë gjithashtu të moshuar, të sëmurë dhe të vetmuar në spitale ose shtëpi pleqsh.

Vetmia: simptoma

Përkufizimi i vetmisë është ndjenja e të qenit jashtë, mungesa e përkatësisë dhe izolimi emocional. Ndjenjat tipike të vetmisë përfshijnë trishtimin, dëshpërimin, pafuqinë, mungesën e shpresës, mërzinë, zbrazëtinë e brendshme, keqardhjen për veten, dëshirën dhe dëshpërimin.

Ndjenjë subjektive

Në të kundërt, edhe njerëzit me shumë kontakte sociale në familje, punë, shkollë apo institucione sociale mund të ndihen të vetmuar.

Kontaktet sociale mungojnë shumë

Karakteristikat e zakonshme të njerëzve të vetmuar

Tiparet e zakonshme të shfaqura nga njerëzit e vetmuar përfshijnë si më poshtë:

 • Shihni veten shumë ndryshe nga sa do t'i përshkruanin njerëzit e tjerë,
 • janë shumë autokritikë
 • kushtojini më shumë vëmendje dështimeve sesa sukseseve,
 • justifikojnë veten në mbrojtje,
 • kanë frikë nga refuzimi,
 • zhvlerësojnë homologët e tyre,
 • mbi-përshtatur,
 • tërhiqen shpejt në vetvete,
 • janë introverte ose kanë aftësi sociale më pak të zhvilluara,

Megjithatë, këto karakteristika nuk çojnë domosdoshmërisht në vetmi! Lidhjet sociale me cilësi të lartë dhe rrjetat mbështetëse mund t'i kapin këta njerëz.

Në të kundërt, njerëzit me tipare krejtësisht të ndryshme të karakterit shpesh janë gjithashtu të vetmuar. Kjo mund të ndodhë, për shembull, nëse atyre u mungojnë rrjete të tilla ose kanë pasur përvoja drastike negative në marrëdhëniet me njerëz të tjerë.

Vetmia kronike

Nga vjen vetmia?

Vetmia nuk lind domosdoshmërisht kur marrëdhëniet e mira shoqërore bëhen më të pakta apo edhe mungojnë. Disa njerëz janë të kënaqur edhe me pak kontakte.

Vetmia zhvillohet kur jemi në mënyrë të pavullnetshme vetëm ose mendojmë se marrëdhëniet dhe kontaktet ekzistuese shoqërore nuk janë të mjaftueshme. Në të njëjtën kohë, njerëzit e vetmuar shpesh kanë turp për situatën e tyre, gjë që mund t'i shtyjë ata edhe më tej në tërheqje dhe dorëheqje.

Faktorët që mund të shkaktojnë vetminë

Familje me një person

Plakja e shoqërisë

Falë kujdesit tonë të mirë mjekësor, njerëzit po plaken gjithnjë e më shumë. Në të njëjtën kohë, lindshmëria dhe martesat po bien. Të moshuarit shpesh nuk përfshihen domosdoshmërisht në familje, sepse të afërmit jetojnë, për shembull, në qytete të tjera, ose i kushtojnë pak rëndësi kontakteve të ngushta familjare.

Përveç kësaj, veçanërisht në pleqëri, varfëria ose problemet shëndetësore e bëjnë të vështirë pjesëmarrjen në jetën publike për njerëzit që jetojnë vetëm.

Ndryshuar sjelljen e komunikimit

Komunikimi po ndryshon si rezultat i mediave sociale. Disa njerëz komunikojnë në mënyrë aktive me kontakte virtuale, por kontaktet e tyre të drejtpërdrejta me njerëz të vërtetë shpesh humbasin si rezultat.

Anasjelltas, disa njerëz gjejnë kontakte të reja nëpërmjet internetit që mund të zhvillohen në marrëdhënie dashurie, miqësi ose partneritete profesionale në botën reale.

Fëmijë të vetëm

Papunësia ose ndryshimi në pension (pension).

Nëse puna bie, kolegët dhe një rutinë e strukturuar e përditshme mungojnë papritur. Në të njëjtën kohë, të prekurit duhet të kufizohen financiarisht, prandaj tërhiqen edhe më shumë. Në afat të gjatë, kjo mund të çojë në vetmi.

Sëmundjet

Sëmundjet kronike, kanceri, depresioni, çrregullimet psikotike dhe demenca në veçanti mund t'i bëjnë të prekurit të ndihen të vetmuar.

Fazat kritike të jetës

Eksperienca të këqija

Në disa raste, vetmia është gjithashtu vetëmbrojtje sepse njerëzit kanë pasur përvoja të këqija me shoqërinë. Për shembull, dikush që është ngacmuar, është në listën e hiteve të shefit (bossing), ose ka përvoja të tjera përjashtimi, mund të bëhet i vetmuar.

Rrethana të jashtëzakonshme

A mund të të sëmurë vetmia?

A sëmuren njerëzit nga vetmia apo njerëzit mund të vdesin edhe nga vetmia? Fakti është - njerëzit e vetmuar kronik kanë një rrezik më të lartë për:

 • stresi kronik
 • Sëmundje kardiovaskulare
 • çrregullime të gjumit
 • Demenca
 • Depresion
 • ankthi dhe çrregullimet obsesive-kompulsive
 • Ideacion vetëvrasës

Siç tregojnë të dhënat shëndetësore, njerëzit e vetmuar gjithashtu vizitojnë një mjek më shpesh dhe janë më shpesh në trajtim spitalor – ndër të tjera për shkak të sëmundjeve psikosomatike si dhimbja e shpinës.

Bëhet problematike kur vetmia shoqërohet me palëvizshmëri, pafuqi dhe izolim social, veçanërisht te fëmijët, të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara. Atëherë mund të shfaqen mangësi të kujdesit kërcënues për jetën.

Kur duhet të shihni një mjek?

Këshillë: Në krizën e koronës, shumë klinika, klinika ambulatore psikiatrike dhe praktika psikoterapeutike ofrojnë konsultime telefonike dhe video ose ndërhyrje online si një alternativë ndaj një bisede të drejtpërdrejtë.

Çfarë bën mjeku?

Pas kësaj, mjeku do të punojë me ju për të gjetur se çfarë mbështetje keni nevojë. Për shembull, tashmë mund të jetë e mjaftueshme për të strukturuar më mirë ditën tuaj - për shembull, me programe të mbikëqyrura nga mjekësia si "Programi iFightDepression", me të cilin mund të vetëmenaxhoni veten në internet dhe pa pagesë.

Nëse vetmia shoqërohet me sëmundje mendore si depresioni, ankthi ose çrregullimi obsesiv-kompulsiv, mjeku mund të përshkruajë edhe medikamente të përshtatshme (p.sh., antidepresivë).

Parandaloni vetminë

Marrëdhëniet sociale të qëndrueshme dhe të besueshme janë mbrojtja më e mirë për shëndetin mendor dhe fizik.