Lormetazepam: Efekti dhe Zbatimi

Si funksionon lormetazepam?

Lormetazepam qetëson, lehtëson ankthin dhe e bën më të lehtë të biesh në gjumë dhe të qëndrosh në gjumë gjatë gjithë natës. Gjithashtu mund të ndalojë krizat (antikonvulsant) dhe të relaksojë muskujt (relaksues muskulor).

Për këtë qëllim, lormetazepam lidhet me vendet e lidhjes së lajmëtarit endogjen GABA (receptorët e acidit gama-aminobutirik) dhe rrit efektin e tij frenues në qelizat nervore. Efekti depresiv shkakton efekte të shumta në varësi të qelizave nervore të trurit të frenuara.

Përbërësi aktiv është një nga të ashtuquajturat benzodiazepina me kohëzgjatje mesatare. Pas rreth dhjetë orësh, gjysma e përbërësit aktiv është larguar përsëri nga trupi. Prandaj, Lormetazepam është i përshtatshëm për trajtimin e çrregullimeve të fillimit të gjumit dhe të mbajtjes së gjumit.

Si ta përdorim saktë lormetazepam?

Nëse është e mundur, është më mirë të flini shtatë deri në tetë orë në mënyrë që të mos jeni dukshëm të lodhur dhe të papërqendruar më pas (efekti i varur). Gjithashtu, mos e merrni tabletën me stomakun plot menjëherë pas ngrënies, pasi kjo do të vonojë fillimin e efektit.

Para ose gjatë operacionit ose procedurave të tjera, mjekët gjithashtu mund të administrojnë lormetazepam direkt përmes venës. Për këtë qëllim, përbërësi aktiv është në dispozicion si një zgjidhje injeksioni në ampula.

Doza e Lormetazepam

Nëse është e mundur, është më mirë të flini shtatë deri në tetë orë në mënyrë që të mos jeni dukshëm të lodhur dhe të papërqendruar më pas (efekti i varur). Gjithashtu, mos e merrni tabletën me stomakun plot menjëherë pas ngrënies, pasi kjo do të vonojë fillimin e efektit.

Para ose gjatë operacionit ose procedurave të tjera, mjekët gjithashtu mund të administrojnë lormetazepam direkt përmes venës. Për këtë qëllim, përbërësi aktiv është në dispozicion si një zgjidhje injeksioni në ampula.

  Doza e Lormetazepam

 • si tretësirë ​​për injeksion nëpërmjet venave që përmban 0.4 deri në një miligram përbërës aktiv (0.1 deri në 0.8 miligram për fëmijët e moshës dy deri në dhjetë vjeç, fëmijët më të rritur si të rritur)

Nëse është e nevojshme, mjekët e japin këtë dozë edhe në ditën e procedurës deri në një orë më parë. Nëse mjekët duan të shkaktojnë gjumë anestezi me lormetazepam, ata japin deri në dy miligramë përmes venës.

Lormetazepam është miratuar tek fëmijët për përdorim vetëm para operacionit ose ekzaminimeve.

Kohëzgjatja e përdorimit

Është e rëndësishme të zvogëloni gradualisht dozën pas marrjes së barit disa herë nëse dëshironi të ndaloni marrjen e tij (“konik”). Nëse terapia ndërpritet papritur, mund të ndodhin të ashtuquajturat fenomene të rikthimit: Simptomat e përjetuara para marrjes së lormetazepam intensifikohen dhe shfaqen si shqetësime të gjumit, shqetësim ose ankth.

Cilat janë efektet anësore të lormetazepam?

Në raste individuale, lormetazepami shkakton të ashtuquajturën ataksi, e cila manifestohet në çrregullime të koordinimit dhe ekuilibrit. Për shkak të efektit relaksues dhe depresiv të muskujve, veçanërisht pacientët e moshuar rrezikojnë të bien më lehtë. Me përdorim të rregullt, simptomat zakonisht zhduken.

Të folurit e paqartë ose të ngadaltë ose dridhjet e syve (nistagmus) janë gjithashtu të mundshme. Pasi të ndaloni marrjen e lormetazepam, këto efekte anësore zakonisht zhduken plotësisht.

Efektet anësore të zakonshme gastrointestinale përfshijnë të vjella dhe nauze, dhimbje barku ose gojë të thatë.

Ndonjëherë një depresion para-ekzistues bëhet veçanërisht i dukshëm nën lormetazepam. Më parë, ankthi e ka kapërcyer sëmundjen. Më pas, lormetazepami që lehtëson ankthin mund të bëhet gjithashtu i rrezikshëm: Rreziku i mendimeve për vetëvrasje rritet. Në çrregullimet depresive, mjekët e administrojnë lormetazepam vetëm në kombinim me terapi antidepresive.

Ju mund të lexoni rreth efekteve të tjera anësore në fletëpalosjen e ilaçit tuaj lormetazepam. Nëse dyshoni se vuani nga ndonjë simptomë e padëshiruar, kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj.

Kur përdoret lormetazepam?

Mjekët përdorin lormetazepam për të.

 • Trajtoni pagjumësinë dhe shqetësimet e gjumit për periudha të shkurtra kohore.
 • qetësoni pacientët veçanërisht të shqetësuar dhe nervozë përpara procedurave ose ekzaminimeve kirurgjikale (të ashtuquajturat premedikacion).
 • pas operacioneve (postoperative).

Rrjedhimisht, lormetazepam i përket pilulave të gjumit (hipnotikëve) dhe qetësuesve (qetësuesve).

Kur nuk duhet të përdoret lormetazepam?

Barnat që përmbajnë lormetazepam nuk duhet të merren në:

 • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive, benzodiazepinave të tjera ose përbërësve të tjerë të ilaçit
 • dobësi e rëndë e mushkërive (insuficiencë respiratore), si për shembull në COPD të rënda.
 • sindromi i apnesë së gjumit (pauza në frymëmarrje gjatë gjumit)
 • intoksikimi akut me alkool, pilula të tjera gjumi, qetësues kundër dhimbjeve ose ilaçe psikotrope (neuroleptikë, antidepresivë, litium)
 • varësia e tanishme ose e kaluar nga alkooli, ilaçet ose droga
 • çrregullime të gjumit tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç

Cilat ndërveprime të barnave mund të ndodhin me lormetazepam?

Në mënyrë tipike, individët e prekur bëhen gjithnjë e më të përgjumur, ndoshta konfuzë dhe kanë frymëmarrje më të ngadaltë. Rënia e rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Lëreni mjekun tuaj t'ju shpjegojë se si ju dhe kujdestarët tuaj mund t'i dalloni shenjat e para dhe të veproni saktë nëse është e nevojshme!

 • Antipsikotikët si haloperidol
 • qetësues (qetësues)
 • disa ilaçe për depresionin (antidepresivë)
 • barna për trajtimin e epilepsisë (antiepileptikët)
 • ilaçe për alergji, të quajtura antihistamine, të tilla si cetirizina ose loratadina

Alkooli gjithashtu ka një efekt depresiv dhe rrit efektin e lormetazepam. Prandaj, pacientët në mënyrë ideale nuk pinë alkool gjatë trajtimit.

Ndërveprime të tjera me lormetazepam janë të mundshme nëse pacientët marrin gjithashtu medikamente kardiovaskulare si glikozidet kardiake ose beta-bllokuesit. Gjithashtu medikamentet që përmbajnë estrogjen (të tilla si "pilula e kontrollit të lindjes") mund të ndërveprojnë me lormetazepam.

Tregojini mjekut ose farmacistit tuaj për të gjitha barnat dhe suplementet dietike që po merrni ose keni marrë në javët e fundit. Kjo përfshin përgatitjet bimore dhe ato që mund t'i blini pa recetë.

Lormetazepam nuk është i aprovuar për trajtimin e çrregullimeve të gjumit te pacientët nën 18 vjeç. Mjekët zakonisht përdorin përbërësin aktiv vetëm për të qetësuar fëmijët dhe adoleshentët përpara operacioneve ose ekzaminimeve.

Lormetazepam gjatë shtatzënisë dhe laktacionit

Vetëm disa studime janë të disponueshme për lormetazepam në shtatzëni. Agjentë të tjerë nga grupi i benzodiazepinave janë studiuar më mirë.

Nëse jeni duke marrë lormetazepam dhe planifikoni të mbeteni shtatzënë ose mund të jeni shtatzënë, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Ai ose ajo do të diskutojë me ju trajtimin e mëtejshëm me lormetazepam.

Për lormetazepam gjatë ushqyerjes me gji, ka shumë pak përvojë për të përjashtuar efektet anësore të mundshme për fëmijën. Sipas ekspertëve, marrja e tij një herë nuk kërkon pushim nga ushqyerja me gji. Megjithatë, mjeku juaj ka shumë të ngjarë të përshkruajë medikamente të studiuara më mirë.

Tabletat Lormetazepam janë të disponueshme në Gjermani dhe Zvicër nga farmacitë me recetë të mjekut. Në Austri, tabletat (aktualisht) nuk janë në dispozicion.

Në Austri, megjithatë, lormetazepam është në dispozicion në "formë të lëngshme" si një zgjidhje injeksioni - ashtu si në Gjermani, por jo në Zvicër. Farmacitë i shpërndajnë preparatet direkt në ordinancë ose klinikë, për të cilat kërkohet edhe recetë e mjekut.

Në Gjermani, një përjashtim vlen për pacientët që janë të varur nga alkooli ose narkotikët. Në këto raste, ilaçi lormetazepam duhet të përshkruhet gjithmonë me recetë narkotike.

Informacione të tjera të rëndësishme rreth lormetazepam

Nëse pacientët marrin lormetazepam rregullisht për disa javë, trupi mësohet me të dhe efekti qetësues mund të ulet. Zhvillon një tolerancë. Pacientët më pas kërkojnë doza më të larta për të arritur efektin e plotë.

Lormetazepam është fizikisht dhe psikologjikisht i varur pas përdorimit të zgjatur. Prandaj, merrni ilaçin për një kohë sa më të shkurtër, në doza të ulëta dhe vetëm në konsultim me mjekun tuaj.

Simptomat e tërheqjes mund të shfaqen kur kaloni nga benzodiazepinat me veprim të gjatë (siç është nitrazepami) në lormetazepam.

Mbidozë

Një mbidozë e lehtë zakonisht i bën njerëzit të trullosur dhe të lodhur. Individët e prekur kanë probleme të koordinimit dhe ekuilibrit, të folurit të ngadalësuar dhe të paqartë, ose shikim të dobët, ndër simptoma të tjera.

Në një mbidozë më të rëndë, pacientët janë të vështirë të zgjohen dhe presioni i gjakut bie. Në raste të rënda, të sëmurët bëhen të pavetëdijshëm dhe nuk marrin më frymë adekuate.

Përbërësi aktiv flumazenil gjithashtu mund të neutralizojë efektin e lormetazepam. Flumazenil lidhet aty ku do të ankorohej edhe lormetazepam, duke e zhvendosur kështu atë nga objektivi i tij. Megjithatë, trajtimi mbart gjithashtu rreziqe të tilla si konvulsione dhe për këtë arsye përdoret vetëm në mbidoza të rënda.