Humbja e libidos: trajtimi, shkaqet

Vështrim i shkurtër

  • Çfarë është humbja e libidos?: Mungesa e dëshirës për seks dhe shqetësimi i dëshirës seksuale.
  • Trajtimi: Në varësi të shkakut: terapi e sëmundjes themelore, këshillim për seksin ose martesën, këshillimin për jetën, etj.
  • Shkaqet: p.sh. shtatzënia/lindja, menopauza, mungesa e testosteronit, sëmundjet e zemrës, vaskulare ose nervore, diabeti, cirroza e mëlçisë ose pamjaftueshmëria e veshkave, por edhe depresioni, stresi psikologjik apo medikamente të caktuara.
  • Kur të shkoni te mjeku: Nëse mungesa e dëshirës seksuale është shqetësuese ose shtohen simptoma që tregojnë një sëmundje.

Çfarë është humbja e libidos?

Nëse dëshira seksuale mungon për më shumë se gjashtë muaj, mjekët flasin për një çrregullim të apetencës. Në këtë rast, libidoja ose mund të mungojë plotësisht për gjashtë muaj ose të kthehet përsëri dhe përsëri dhe pastaj të zhduket përsëri.

frekuencë

Në sondazhe të ndryshme, mesatarisht rreth 30 për qind e të gjitha femrave ndërmjet moshës 18 dhe 59 vjeç shprehin mungesë interesi për seksin. Kështu, ulja e dëshirës seksuale është mosfunksionimi seksual më i zakonshëm në seksin femëror.

Në mesin e meshkujve midis moshës 18 dhe 59 vjeç, midis 14 dhe 17 përqind raportojnë ulje të dëshirës seksuale, në varësi të grupmoshës. Burrat kanë edhe më shumë gjasa të përmendin vetëm derdhjen e parakohshme midis problemeve seksuale.

Çfarë ndihmon në humbjen e libidos?

Nëse humbja e libidos bazohet në një shkak psikologjik ose social (p.sh. problemet e partneritetit, stresi), këshillimi seksual, partneri ose jeta mund të jetë gjithashtu i dobishëm. Kërkoni këshilla nga mjeku juaj.

Qëllimi i terapisë nuk është aspak të kesh një dëshirë të vazhdueshme për seks, por përkundrazi të kthehesh në një nivel komod.

Këshilla: Çfarë mund të bëni vetë

Lexoni më shumë se si të rrisni epshin në artikullin "Libido".

Humbja e libidos: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ka shumë arsye pse dëshira për seks pakësohet. Shkaqet e mundshme të humbjes së libidos në të dy gjinitë përfshijnë:

  • Hipotiroidizmi: Kjo është një gjëndër tiroide joaktive. Gjëndra tiroide prodhon shumë pak hormon tiroide, gjë që rezulton në një humbje të dëshirës seksuale, ndër të tjera.
  • Sëmundjet neurologjike: Ndonjëherë sëmundjet që prekin sistemin nervor (si goditja në tru ose skleroza e shumëfishtë) janë shkaku i humbjes së dëshirës seksuale.
  • Diabeti: Diabeti gjithashtu mund të kontribuojë që një person të ketë pak ose aspak dëshirë për seks – ndonjëherë për shkak të dëmtimit nervor të lidhur me sheqerin (neuropatia diabetike) ose dëmtimit vaskular (angiopati diabetike), por ndonjëherë edhe sepse të prekurit vuajnë mendërisht nga sëmundja.
  • Dobësia e veshkave: Ulja e dëshirës seksuale mund të zhvillohet edhe në kontekstin e pamjaftueshmërisë së veshkave, pasi formimi i hormoneve seksuale mund të shqetësohet gjithashtu.
  • Depresioni: Ato shoqërohen shpesh me humbje të libidos. Ndonjëherë mungesa e dëshirës seksuale është simptomë e depresionit, pasi kjo ndonjëherë ndikon dhunshëm në jetën emocionale. Në raste të tjera, mjekimi për sëmundjen është shkaku i humbjes së dëshirës seksuale.
  • Shkaqet sociale: Presionet e punës dhe familjes, stresi, si dhe problemet e marrëdhënieve mund të jenë arsye të tjera të mundshme kur dikush nuk ka më dëshirë të bëjë seks.

Përveç kësaj, ka ende shkaqe specifike gjinore të humbjes së dëshirës seksuale:

Shkaqet e humbjes së dëshirës seksuale tek gratë

Sëmundjet gjinekologjike si endometrioza, thatësia vaginale ose dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale (dyspareunia) gjithashtu mund të bëjnë që gratë të mos kenë më dëshirë të bëjnë seks.

Gjatë menopauzës, vezoret gradualisht ndalojnë së prodhuari estrogjen. Kështu, niveli i hormoneve seksuale femërore zvogëlohet, duke shkaktuar shpesh një rënie të dëshirës seksuale te gratë e prekura.

Shkaqet e humbjes së libidos tek meshkujt

Çrregullime të tjera seksuale si problemet e ereksionit janë gjithashtu shkaqe të mundshme të humbjes së dëshirës seksuale.

Humbja e libidos: ekzaminime dhe diagnoza

Ekzaminime të ndryshme shpesh ndihmojnë edhe për të përcaktuar shkakun e humbjes së dëshirës seksuale. Këto përfshijnë teste laboratorike të tilla si matja e niveleve të hormoneve në gjak, ekzaminimet fizike (p.sh. matja e presionit të gjakut), ekzaminimi gjinekologjik ose urologjik dhe procedurat e imazherisë.

Humbja e libidos: Kur të shkoni te mjeku?

Pika e parë e kontaktit është shpesh mjeku i familjes, por ndonjëherë edhe gjinekologu (për femrat) apo urologu (për meshkujt). Nëse një shkak psikologjik për humbjen e dëshirës seksuale është i mundur, një psikoterapist mund të ndihmojë gjithashtu. Nëse nuk jeni të sigurt, mund të shkoni edhe në një qendër këshillimi seksual për të gjetur se si të veproni më mirë në rast të humbjes së dëshirës seksuale.