Presioni i ulët i gjakut: pragjet, simptomat, shkaqet

 • Simptomat: Ndonjëherë asnjë, por shpesh simptomat përfshijnë palpitacione, marramendje, dhimbje koke, lodhje, gulçim.
 • Shkaqet: Presioni i ulët i gjakut është pjesërisht i trashëgueshëm. Megjithatë, mund të shkaktohet edhe nga ndikimet mjedisore, sëmundjet ose mjekimet, si dhe nga disa qëndrime të trupit ose nga ndryshimet (të shpejta) të pozicionit.
 • Diagnoza: Matje e përsëritur e presionit të gjakut, analiza të caktuara të qarkullimit të gjakut, nëse është e nevojshme ekzaminime të mëtejshme (si ekografi dhe analiza gjaku). Vlerat e pragut: 110 deri në 60 mmHg tek meshkujt, 100 deri në 60 mmHg tek femrat.
 • Trajtimi: Mjetet juridike në shtëpi dhe masat e përgjithshme si dushi i alternuar, ushtrimet fizike, ushqimi mjaft i kripur, pirja e shumë lëngjeve; nëse e gjithë kjo nuk ndihmon: mjekimi
 • Prognoza: Zakonisht e padëmshme, vetëm në raste të caktuara nevojitet vëzhgim nga afër

Presioni i ulët i gjakut: Tabela e vlerave të pragut

Termi presion i gjakut i referohet presionit në arteriet e mëdha. Këto janë enët që largohen nga zemra. Sa i lartë apo i ulët është presioni brenda arterieve varet, nga njëra anë, nga elasticiteti dhe rezistenca e mureve të enëve të gjakut. Nga ana tjetër, presioni i gjakut ndikohet nga forca rrahëse e zemrës - me fjalë të tjera, nga sasia e vëllimit të gjakut që transportohet në qarkullim për çdo rrahje zemre. Rrahjet e zemrës gjithashtu luajnë një rol.

Në çfarë njësi matet presioni i gjakut?

Presioni i gjakut shprehet në "milimetra merkur" (mmHg). Vlera e sipërme (sistolike) përshkruan presionin e gjakut në momentin kur muskuli i zemrës tkurret dhe nxjerr gjak. Vlera më e ulët (diastolike) i referohet fazës së relaksimit të zemrës (plakjes), kur ajo mbushet përsëri me gjak.

Presioni i gjakut mund të llogaritet duke përdorur formulën e mëposhtme:

Presioni i gjakut = vëllimi i goditjes × rrahjet e zemrës × rezistenca vaskulare sistemike.

Pra, nëse trupi dëshiron të rrisë presionin e gjakut, një ose më shumë nga këto parametra duhet të rritet. Kjo është mënyra se si trupi arrin në një presion më të lartë të gjakut matematikisht: ai mund të transportojë më shumë gjak për rrahje zemre (të rrisë vëllimin e goditjes), të bëjë zemrën të rrahë më shpesh (të rrisë rrahjet e zemrës) ose të bëjë enët e gjakut në trup më të ngushta në mënyrë që rritet rezistenca vaskulare.

Presioni i ulët i gjakut: vlera

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), presioni i gjakut në mënyrë optimale duhet të jetë 120 deri në 80 mmHg ose më pak. Nëse vlera sistolike është nën 110 (burra) ose 100 (gratë) dhe vlera diastolike nën 60, kjo njihet si presioni i ulët i gjakut (hipotension arterial). Si vlerësohen devijimet në rritje nga vlera optimale mund të shihet në tabelë:

Sistolike (mmHg)

Diastolike (mmHg)

Presion i ulët i gjakut (hipotension)

< 110/100*

<60

<120

<80

Presioni normal i gjakut

120 - 129

80 - 84

Presion i lartë normal i gjakut

130 - 139

85 - 89

Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)

≥ 140

≥ 90

* Tek meshkujt, vlerat nën 110/60 konsiderohen presion i ulët i gjakut; tek femrat vlera nën 100/60.

Presioni i ulët i gjakut është rrallë kërcënues. Vetëm nëse vlerat bien shumë, presioni i ulët i gjakut mund të bëhet i rrezikshëm – atëherë ekziston rreziku i të fikëtit. Herë pas here, hipotensioni arterial është një tregues i një sëmundjeje potencialisht serioze të organeve.

Presioni i ulët i gjakut: simptoma

Presioni i ulët i gjakut nuk shkakton gjithmonë simptoma. Sidomos, megjithatë, kur presioni i gjakut bie me shpejtësi, simptomat mund të përfshijnë marramendje, rrahje të shpejta të zemrës dhe probleme të qarkullimit të gjakut, dhimbje koke ose lodhje. Të prekur shpesh janë adoleshentët (joaktivë) në pubertet, gratë e reja të dobëta, gratë shtatzëna si dhe njerëzit më të vjetër të dobët. Në parim, nëse presioni i ulët i gjakut shkakton ndonjë nga simptomat e mëposhtme - ose edhe disa - dhe ato shfaqen shpesh ose shumë papritur, duhet të sqaroni shkakun nga një mjek:

Palpitacionet: Kur presioni i gjakut është i ulët, shpesh ndodh njëkohësisht një rrahje e shpejtë e zemrës (pulsi). Kjo është për shkak se trupi dëshiron të kundërshtojë rrjedhën e reduktuar të gjakut - dhe këtë e bën duke e bërë zemrën të rrahë më shpejt përmes aktivizimit të sistemit nervor simpatik.

Të tilla "braktisje" bëhen të rrezikshme nëse ekziston rreziku i rënies ose nëse ndodhin gjatë ngasjes.

Dhimbje koke: Presioni i ulët i gjakut shoqërohet shpesh me dhimbje koke (thikë, pulsuese). Arsyeja: qarkullimi i gjakut në kokë zvogëlohet. Pastaj mund të ndihmojë të pini diçka dhe në këtë mënyrë të rrisë vëllimin e gjakut qarkullues. Një shëtitje është gjithashtu e mirë, pasi ajri i pastër përmirëson furnizimin me oksigjen në tru dhe stimulon qarkullimin.

Lodhje: Lodhje, probleme me përqendrimin, përgjumje, lodhje – presioni i ulët i gjakut ju bën të lodhur. Të prekurve u duhet më shumë kohë për të filluar në mëngjes, dhe ata ndihen të dëshpëruar në përgjithësi. Përveç kësaj, ata shpesh dridhen ose djersiten më shumë për shkak të rrjedhjes së zvogëluar të gjakut.

Frymëmarrje e shkurtër: Një ndjenjë shtrëngimi në gjoks ose qepje në zonën e zemrës mund të jenë gjithashtu shenja të presionit të ulët të gjakut. Disa të sëmurë kanë probleme me frymëmarrjen dhe lëkura mund të ndihet e ftohtë dhe e zbehtë. Kjo është për shkak se hipotensioni arterial shkakton ngushtimin e enëve të gjakut në mënyrë që të drejtojë vëllimin e gjakut në organet vitale si zemra ose truri.

Zhurma në vesh, humbja e oreksit, nervozizmi, ndjeshmëria ndaj motit dhe disponimi depresiv mund të tregojnë gjithashtu presionin e ulët të gjakut.

Presioni i ulët i gjakut: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Veshkat gjithashtu bëhen aktive kur presioni i gjakut në enët e gjakut që e furnizojnë bie shumë: më pas lëshon hormonin renin. Shkakton një rritje të presionit të gjakut përmes hapave të ndërmjetëm. Renina, angiotensina dhe aldosteroni përfshihen në këto hapa të ndërmjetëm. Këto janë substanca të dërguara që transmetojnë mesazhe në pjesë të ndryshme të trupit. Prandaj, sistemi në veshka që kontrollon presionin e gjakut nëpërmjet reninës quhet sistemi renin-angiotensin-aldosterone (RAAS).

Mekanizmat e rregullimit të presionit të gjakut mund të mos funksionojnë siç duhet ose mund të shqetësohen për arsye të ndryshme. Kjo rezulton në presion të ulët të gjakut. Mjekët bëjnë dallimin midis formave të ndryshme të hipotensionit: hipotension primar (thelbësor), hipotension sekondar dhe hipotension ortostatik.

Hipotensioni primar

Presioni i ulët primar ose thelbësor i gjakut është forma më e zakonshme e hipotensionit. Ndodh pa një shkak të identifikueshëm. Megjithatë, tendenca për të ndoshta mund të jetë e trashëguar. Për shkak se njerëzit e rinj dhe të dobët (veçanërisht gratë) shpesh kanë presion të ulët të gjakut kongjenital, kjo quhet edhe hipotension kushtetues (kushtetutë = fizik, gjendje e përgjithshme fizike).

Hipotensioni sekondar

Presioni i ulët sekondar i gjakut është pasojë ose simptomë e një sëmundjeje themelore. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Mosfunksionimi i korteksit adrenal (sëmundja e Addison-it)
 • hipofunksioni i gjëndrrës së hipofizës (insuficienca e përparme e hipofizës)
 • Sëmundjet e zemrës (dështimi i zemrës, aritmia kardiake, perikarditi)
 • Mungesa e kripës (hiponatremia) Insuficienca venoze (venat me variçe)

Mungesa e lëngjeve (në nxehtësi të madhe, për shkak të djersitjes së madhe, diarresë dhe të vjellave të dhunshme, etj.) gjithashtu mund të shkaktojë rënie të presionit të gjakut: Humbja e madhe e lëngjeve ul sasinë e gjakut qarkullues, gjë që ul presionin në enët. Ky është rasti, për shembull, në shok. Kjo nuk i referohet tronditjes mendore, por mungesës së vëllimit në trup. Kjo ndodh, për shembull, kur humbet shumë gjak ose ujë.

Presioni i gjakut gjithashtu mund të bjerë shumë si një efekt anësor i disa ilaçeve. Hipotensioni i tillë i induktuar nga ilaçet mund të shkaktohet, për shembull, nga:

 • droga psikotrope (ilaçe për depresion, ankth, pagjumësi)
 • Antiaritmikë (barna kundër aritmive kardiake)
 • Antihipertensivë (barna kundër presionit të lartë të gjakut)
 • Diuretikët (barna diuretike)
 • Agjentët koronare (për anginë pectoris: nitro sprays)
 • Vazodilatatorët (agjentët vazodilatues)

Hipotensioni ortostatik

Shkaqet e mundshme të hipotensionit ortostatik përfshijnë:

 • shqetësim sekondar i presionit të ulët të gjakut të sistemit nervor autonom (për shembull për shkak të diabetit mellitus)
 • Dëmtimi i qelizave nervore në tru (për shembull, për shkak të sëmundjes së Parkinsonit, abuzimit me alkoolin)
 • Venat me variçe (varikoza)
 • Gjendja pas trombozës së venave të thella (sindroma posttrombotike)

Dallohen dy forma të hipotensionit ortostatik:

 1. Hipotensioni ortostatik simpatikotonik: pas qëndrimit në këmbë, presioni sistolik i gjakut bie ndërsa pulsi rritet.
 2. Hipotensioni ortostatik asimpatikotonik: presioni i gjakut sistolik dhe diastolik ulet kur ngriheni, ndërsa pulsi mbetet i pandryshuar ose gjithashtu bie.

Presioni i ulët i gjakut në shtatzëni

Gjatë gjashtë muajve të parë të shtatzënisë, presioni i ulët i gjakut është normal. Megjithatë, ndonjëherë ajo mbetet shumë e ulët edhe në shtatzëninë e vonë. Arsyeja për këtë mund të jetë e ashtuquajtura sindroma vena kava: Kjo është kur foshnja e palindur shtyp venë kava të madhe të nënës.

Kjo enë e madhe gjaku e çon gjakun nga trupi në zemër. Prandaj, presioni i fëmijës në vena kava të madhe dëmton kthimin e gjakut në zemër. Si rezultat, furnizimi me gjak në tru dhe pjesë të tjera të trupit zvogëlohet - zhvillohet presioni i ulët i gjakut.

Presioni i ulët i gjakut: ekzaminime dhe diagnoza

Testi i tavolinës së pjerrësisë kryhet veçanërisht tek pacientët që tashmë kanë rënë të fikët si pasojë e problemeve të qarkullimit të gjakut. Gjatë testit, personi i prekur është i lidhur në një tavolinë të pjerrët me dy rripa frenues. Monitorohen rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut. Pas një periudhe dhjetë minutash pushimi në pozicionin e shtrirë, tavolina e animit ngrihet shpejt në një kënd të pjerrësisë prej 60 deri në 80 gradë. Kjo simulon ngritjen e shpejtë në këmbë nga një pozicion i shtrirë për të parë nëse kjo shkakton rënie të presionit të gjakut dhe pulsit dhe pacientit të fikët. Nëse është kështu, quhet sinkopë vasovagale (të fikët për shkak të një reaksioni të tepruar të nervit vagus, i cili i përket sistemit nervor autonom).

Në të kundërt, presioni i ulët i gjakut si rezultat i rregullimit joadekuat ortostatik (hipotensioni ortostatik) mund të zbulohet me ndihmën e testit Schellong. Në këtë test të qarkullimit të gjakut, pacienti fillimisht duhet të shtrihet për dhjetë minuta dhe më pas të ngrihet shpejt në këmbë dhe të qëndrojë në këmbë për dhjetë minuta. Në hipotensionin ortostatik, ndryshimi i shpejtë i pozicionit shkakton një rënie të presionit të gjakut dhe ndoshta simptoma të tjera (të tilla si marramendje).