Kanceri i mushkërive: shanset për shërim

Jetëgjatësia e kancerit të mushkërive: statistikat

Kanceri i mushkërive është rrallë i shërueshëm: shpesh zbulohet vetëm kur është tashmë shumë i avancuar. Një kurë atëherë zakonisht nuk është më e mundur. Prandaj, kanceri i mushkërive është shkaku më i zakonshëm i vdekjes nga kanceri te meshkujt dhe shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes nga kanceri tek femrat.

Tabela e mëposhtme përmbledh shifrat më të rëndësishme statistikore për kancerin e mushkërive në Evropë për vitin 2020: Numri i rasteve të reja, vdekjet dhe shkalla e mbijetesës (Burimi: Globocan 2020):

Kanceri i mushkërive 2020

Por

Gratë

Raste të reja

315.054

162.480

vdekjet

260.019

124.157

Shkalla relative e mbijetesës 5-vjeçare

15%

21%

Numri i rasteve të reja të standardizuara sipas moshës dhe vdekjeve nga kanceri i mushkërive po zhvillohen në drejtime të kundërta për gjinitë: që nga fundi i viteve 1990, ato kanë ardhur duke u zvogëluar tek burrat, ndërsa në rritje të vazhdueshme te gratë.

Bëhet një dallim midis shkallës së mbijetesës absolute dhe relative: në rastin e normave të mbijetesës absolute, numërohen të gjitha vdekjet në një grup pacientësh të vëzhguar, duke përfshirë ato nga shkaqe të tjera. Nëse, për shembull, një pacient me kancer të mushkërive vdes nga një atak i papritur në zemër, kjo ende përfshihet në llogaritjen e shkallës absolute të mbijetesës.

Shkalla relative e mbijetesës, nga ana tjetër, merr parasysh vetëm ato vdekje në grupin e pacientëve që në fakt i atribuohen sëmundjes nën hetim (si kanceri i mushkërive). Normat relative të mbijetesës lejojnë kështu një deklaratë më të saktë mbi jetëgjatësinë në kancerin e mushkërive:

Pesë vjet pas diagnostikimit të kancerit të mushkërive, 15 përqind e pacientëve meshkuj dhe 21 përqind e pacientëve femra janë ende gjallë. E njëjta gjë vlen edhe për kancerin e mushkërive për sa i përket mbijetesës relative 10-vjeçare: jetëgjatësia tek gratë është pak më e lartë se tek burrat. Në përgjithësi, kanceri i mushkërive ka një prognozë të dobët.

Nga çfarë varet jetëgjatësia në kancerin e mushkërive?

Nga ana tjetër, lloji i karcinomës bronkiale gjithashtu ndikon në jetëgjatësinë: kanceri i mushkërive ndahet në dy grupe të mëdha - kanceri i mushkërive me qeliza të vogla (SCLC) dhe kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla (NSCLC). Ata përparojnë ndryshe dhe gjithashtu kanë shkallë të ndryshme kurimi.

Kanceri i mushkërive me qeliza të vogla: jetëgjatësia

Kanceri i mushkërive me qeliza të vogla (SCLC) është më i rrallë se lloji i qelizave jo të vogla, por më agresiv: koha mesatare e mbijetesës pa terapi është më pak se tre muaj - që do të thotë se pacientët e patrajtuar vdesin mesatarisht më pak se tre muaj pas diagnozës.

Arsyeja e perspektivës së dobët në SCLC: Qelizat e vogla të kancerit mund të ndahen shumë shpejt, kjo është arsyeja pse tumori mund të rritet me shpejtësi. Për më tepër, ajo formon tumore bijë (metastaza) në pjesë të tjera të trupit më herët se kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla. Jetëgjatësia dhe shanset për shërim janë përgjithësisht më të ulëta me këtë formë të karcinomës bronkiale.

Në shumicën e pacientëve, kanceri i mushkërive me qeliza të vogla është përhapur tashmë shumë larg në trup në kohën kur zbulohet. Deri atëherë, operacioni zakonisht nuk është më i këshillueshëm ose i mundur. Metoda më e rëndësishme e trajtimit është kimioterapia (shpesh e kombinuar me terapi rrezatimi):

Në shumicën e rasteve, karcinoma bronkiale me qeliza të vogla fillimisht i përgjigjet mirë këtij trajtimi. Kjo për shkak se barnat janë veçanërisht të efektshme në qelizat me rritje të shpejtë, pra edhe në qelizat e kësaj forme të kancerit të mushkërive. Mbijetesa dhe jetëgjatësia mund të përmirësohen disi në shumë pacientë si rezultat i trajtimit. Në shumicën e rasteve, megjithatë, tumori ngadalësohet vetëm përkohësisht në rritjen e tij. Pas ca kohësh, qelizat e kancerit pothuajse gjithmonë përhapen përsëri të pakontrolluara.

Me trajtimin e duhur, koha mesatare e mbijetesës për kancerin e mushkërive me qeliza të vogla mund të zgjatet - në tetë deri në dymbëdhjetë muaj në prani të metastazave në pjesët më të largëta të trupit (metastaza të largëta) dhe në 14 deri në 20 muaj në mungesë të metastaza të largëta.

Karcinoma bronkiale me qeliza të vogla: jetëgjatësia

Karcinomat bronkiale me qeliza jo të vogla rriten më ngadalë se ato me qeliza të vogla. Tumoret e vajzave (metastazat) në pjesë të tjera të trupit formohen vetëm në fazat e avancuara të kancerit. Prandaj, jetëgjatësia dhe shanset për shërim janë përgjithësisht më të mira për kancerin e mushkërive me qeliza jo të vogla sesa për llojin e qelizave të vogla.

Nëse është e mundur, tumori hiqet plotësisht me operacion. Kjo ndonjëherë pasohet nga radioterapi dhe/ose kimioterapia. Nëse operacioni nuk është i mundur (për shembull, për shkak të vendndodhjes ose madhësisë së tumorit), pacientët zakonisht marrin rrezatim dhe/ose kimioterapi. Nëse një tumor më parë ishte i paoperueshëm për shkak të madhësisë së tij, ai mund të jetë zvogëluar më pas deri në pikën ku mund të operohet. Në kancerin e mushkërive të përparuara me qeliza jo të vogla, ndonjëherë merren parasysh terapi të tjera (p.sh., trajtimi i synuar me antitrupa).

Faktorë të tjerë ndikues

Ka faktorë të tjerë që ndikojnë në jetëgjatësinë e pacientëve me kancer të mushkërive. Këto përfshijnë, për shembull, shëndetin e përgjithshëm të pacientit, konsumimin e duhanit dhe çdo sëmundje shoqëruese (si presioni i lartë i gjakut, sëmundjet e zemrës, diabeti). Tabela e mësipërme tregon gjithashtu se kanceri i mushkërive ka një prognozë pak më të mirë tek femrat sesa tek meshkujt.

A është i shërueshëm kanceri i mushkërive?

Në parim, kanceri i mushkërive është i shërueshëm - por vetëm nëse të gjitha qelizat e kancerit mund të hiqen ose shkatërrohen plotësisht. Kjo zakonisht është e mundur vetëm me kirurgji dhe ndoshta me kimioterapi dhe/ose rrezatim. Kimioterapia ose rrezatimi vetëm shumë rrallë kanë sukses në shërimin e përhershëm të kancerit të mushkërive.

A mund të rrisin jetëgjatësinë pacientët?

Kushdo që zbulon shenja të mundshme të kancerit të mushkërive duhet të vizitojë menjëherë një mjek. Sa më herët të vendoset diagnoza dhe të fillohet terapia, aq më e mirë është jetëgjatësia dhe shanset për shërim nga kanceri i mushkërive. Kjo do të thotë që ju duhet të shihni një mjek edhe nëse keni simptoma jospecifike dhe të supozuara të padëmshme si kollë, temperaturë të lehtë dhe lodhje. Sidomos duhanpirësit e rëndë duhet të kenë kujdes për ankesa të tilla dhe t'i sqarojnë ato mjekësisht në një fazë të hershme.

Përveç kësaj, pacientët me kancer të mushkërive duhet të hanë një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme. Kjo forcon gjendjen e përgjithshme të shëndetit dhe mbështet procesin e shërimit. E njëjta gjë vlen edhe për ushtrimet dhe sportet e rregullta. Ata që janë fizikisht aktivë gjithashtu përmirësojnë cilësinë e jetës dhe mirëqenien e tyre.

Ekspertët kanë një këshillë veçanërisht të rëndësishme për duhanpirësit: Ndaloni duhanin! Disa pacientë mund të mendojnë: "Sidoqoftë tani është tepër vonë - unë tashmë kam kancer në mushkëri!". Megjithatë, jetëgjatësia dhe shanset për shërim mund të rriten duke lënë duhanin.