Lupus eritematoz: Llojet, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është lupus eritematoz? Sëmundje e rrallë autoimune inflamatore kronike që prek kryesisht gratë e reja. Dy forma kryesore: lupus eritematoz kutan (CLE) dhe lupus eritematoz sistemik (SLE).
 • Simptomat: CLE prek vetëm lëkurën me ndryshime tipike të lëkurës në formë fluture në pjesët e trupit të ekspozuara ndaj diellit, SLE prek gjithashtu organet e brendshme (p.sh. inflamacion i veshkave, dhimbje kyçesh).
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaku i supozuar është një çrregullim i sistemit imunitar. Faktorë të tillë si drita ultravjollcë, ilaçet, ndryshimet hormonale, stresi dhe infeksionet mund të nxisin sëmundjen ose të shkaktojnë rikthim.
 • Ekzaminimet: Mbledhja e historisë mjekësore, ekzaminimet e lëkurës dhe gjakut. Nëse dyshohet për SLE, ekzaminim shtesë i organeve të brendshme.
 • Trajtimi: Mbrojtje konsistente ndaj rrezeve ultraviolet, mjekim (kortizon, imunosupresantë të tjerë, etj.), shmangie e stresit, parandalim i infeksioneve.

Lupus erythematosus (lichen flutur) është një sëmundje autoimune nga grupi i kolagjenozave që zakonisht përparon në rikthim. Këto janë sëmundje të indit lidhor që i përkasin sëmundjeve inflamatore reumatizmale.

 • Lupus eritematoz i lëkurës (CLE)
 • Lupus eritematoz sistemik (SLE)

Përveç kësaj, ka disa forma më të rralla të lupusit. Këto përfshijnë lupus eritematoz neonatal (NLE) dhe lupus eritematoz të induktuar nga ilaçet (DILE).

Lupus eritematoz kutan

CLE zakonisht prek lëkurën ekskluzivisht. Ndodh në disa nëntipe:

 • Lupus eritematoz akut i lëkurës (ACLE)
 • Lupus eritematoz lëkuror subakut (SCLE)
 • Lupus eritematoz kronik i lëkurës (CCLE) – me tre nëntipe, më i zakonshmi është lupusi eritematoz diskoid (DLE).
 • Lupus eritematoz lëkuror intermitent (ICLE) – me një nëntip.

Lupus eritematoz sistemik (SLE)

Në këtë variant të lupusit, përveç lëkurës preken edhe organe të ndryshme të brendshme. Për shembull, inflamacioni i veshkave, mushkërive dhe zemrës është i zakonshëm. Shumë pacientë gjithashtu zhvillojnë dhimbje kyçesh. Përveç kësaj, muskujt mund të preken. Në përgjithësi, rrjedha e sëmundjes mund të ndryshojë shumë nga pacienti në pacient.

Mund të mësoni më shumë rreth kësaj forme të sëmundjes së lupusit në artikullin Lupus eritematoz sistemik.

Lupus eritematoz: Incidenca

Lupus eritematoz është i zakonshëm, por i rrallë në mbarë botën. Në përgjithësi, sëmundja autoimune shfaqet në rreth 100 në çdo 100,000 njerëz (ekuivalente me 0.1 përqind të popullsisë). Më së shpeshti preken gratë në moshë riprodhuese.

Lupus eritematoz: simptoma

Diskoid lupus eritematoz (DLE)

Dëmtimet e lëkurës me luspa të kuqërremtë përhapen nga jashtë, ndërsa shërohen ngadalë nga qendra me shkëputje të luspave. Një prizë me brirë mund të shihet në pjesën e poshtme të peshores së shkëputur. Ky i ashtuquajtur "fenomeni i thonjve sixhade" është tipik për lupus eritematoz diskoid. Zonat e lëkurës nën luspat e shkëputura janë të holla, me shkëlqim, të bardha dhe – në kokën me qime – pa qime.

Lupus eritematoz subakut i lëkurës (SCLE).

Ai zë një pozicion të ndërmjetëm midis lupusit të lëkurës (me formën diskoide si nëngrupi më i zakonshëm) dhe lupusit sistemik:

Së dyti, në lupus eritematosus subakut të lëkurës, organet e brendshme gjithashtu mund të preken dhe antitrupat specifikë mund të zbulohen në gjak - këto dy simptoma të lupusit janë ndryshe tipike për lupus eritematoz sistemik.

Lupus eritematoz sistemik

Lexoni më shumë për gamën e gjerë të simptomave të lupusit që lidhen me këtë formë të sëmundjes në artikullin Lupus eritematoz sistemik.

Lupus eritematoz: Sa e rrezikshme është sëmundja?

Sipas njohurive aktuale, lupus eritematoz i lëkurës nuk është i shërueshëm. Megjithatë, me terapinë e duhur, duke përfshirë mbrojtjen e kujdesshme të lëkurës UV, simptomat zakonisht mund të menaxhohen mirë.

Ecuria dhe prognoza e lupusit eritematoz sistemik (SLE) varet kryesisht nga organet e brendshme të prekura dhe në çfarë mase. Nëse përfshihen edhe veshkat, zemra dhe mushkëritë, SLE shpesh merr një ecuri të rëndë. Në raste individuale, lupusi mund të jetë edhe fatal. Megjithatë, shumica e pacientëve me SLE kanë një jetëgjatësi normale.

Lupus eritematoz: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Drita UV duhet përmendur këtu në radhë të parë. Faktorë të tjerë të mundshëm ndikues janë ndikimet hormonale, pasi lupusi eritematoz shfaqet shumë më shpesh tek gratë dhe vajzat sesa tek burrat dhe djemtë (në gjininë femërore, ekuilibri i hormoneve është subjekt i luhatjeve më të mëdha sesa në seksin mashkull). Përveç kësaj, faktorë të tjerë si stresi dhe infeksionet gjithashtu mund të shkaktojnë rikthim.

Lupus eritematoz: Ekzaminimet dhe Diagnoza

Ekzaminimi i lëkurës

Ndryshimet tipike të lëkurës ndodhin në forma të ndryshme të sëmundjes së lupusit. Prandaj, një test i lupusit nga një dermatolog është i rëndësishëm për diagnozën. Për këtë qëllim, mjeku merr një mostër indi (biopsi të lëkurës) nga zonat e prekura të lëkurës. Kjo më pas shqyrtohet më nga afër në laborator duke përdorur metoda të ndryshme.

Ekzaminime të mëtejshme

Testet e gjakut gjithashtu mund të japin informacion të rëndësishëm për sëmundjen autoimune. Për shembull, në lupus eritematoz sistemik dhe në shumicën e rasteve të lupus eritematozit subakut të lëkurës, mund të zbulohen antitrupa specifikë në gjak.

Lexoni më shumë rreth diagnozës gjithëpërfshirëse të kësaj forme të lupusit në artikullin Lupus eritematoz sistemik.

Lupus eritematoz: Trajtim

Trajtimi i lupusit eritematoz varet nga forma dhe ashpërsia e sëmundjes.

Lupus eritematoz kutan: Terapi

Terapia lokale

Me anë të terapisë lokale (topike), ndryshimet inflamatore të lëkurës në lupus eritematoz të lëkurës trajtohen në mënyrë specifike nga jashtë:

 • glukokortikoidet aktuale ("kortizon"): Zonat e rrethuara me ndryshime të lëkurës preferohet të trajtohen me preparate topike kortizonike (p.sh. pomadë kortizonike). Aplikimi duhet të jetë sa më i shkurtër për shkak të efekteve anësore të mundshme.
 • Retinoidet lokale: Trajtimi lokal me këto derivate të acidit të vitaminës A (të tilla si tazaroteni, tretinoina) konsiderohet në rastet e rënda të lupusit eritematoz të lëkurës.
 • Trajtimi i të ftohtit, terapia me lazer: Nëse masat e tjera të trajtimit nuk ndihmojnë kundër ndryshimeve të lëkurës, mjekët rekomandojnë trajtim të ftohtë (krioterapi) ose terapi me lazer në raste të caktuara.

Terapia sistemike

 • Antimalarikët: Agjentë të tillë si klorokina ose hidroksilklorina janë ndër medikamentet bazë më të rëndësishme për lupusin e lëkurës. Për shkak të rrezikut të dëmtimit të retinës, gjatë trajtimit këshillohen ekzaminime të rregullta të syve.
 • Glukokortikoidet: Përdorimi i preparateve kortizonike duhet të kufizohet në kohë për shkak të efekteve anësore të mundshme. Duhet të ndërpritet sa më shpejt që të jetë e mundur duke ulur gradualisht dozën (përvogëlimi i terapisë).
 • Retinoidet: Në raste të caktuara të lupusit të lëkurës, përdorimi i retinoideve mund të jetë i dobishëm. Ata gjithashtu preferohet të kombinohen me antimalarikët.
 • Dapsone: Ky agjent anti-bakterial dhe anti-inflamator përshkruhet nga mjekët për formën buloze të lupusit eritematoz të lëkurës (përveç në Zvicër, ku aktualisht nuk janë regjistruar ilaçe dapsone).

Në pacientët që aktualisht janë shtatzënë ose ushqehen me gji, disa ilaçe nuk duhet të përdoren (p.sh. retinoidet). Mjeku që merr pjesë duhet ta ketë parasysh këtë kur planifikon terapinë.

Masat e mëtejshme

Trajtimi i lupusit eritematoz të lëkurës përfshin mbrojtje të qëndrueshme ndaj dritës: pacientët duhet të shmangin rrezet e diellit direkte dhe të përdorin kremra mbrojtës me faktor të lartë mbrojtës ndaj rrezatimit UV-A dhe UV-B. Burimet artificiale të ultravjollcës (si në sallonet për rrezitje) janë po aq të pafavorshme.

Rekomandohet gjithashtu të përmbaheni nga pirja e duhanit aktiv dhe pasiv. Konsumimi i nikotinës konsiderohet një faktor rreziku për lupus eritematoz të lëkurës.

Lupus eritematoz sistemik: Terapi

Trajtimi i lupusit eritematoz sistemik është më i gjerë, sepse organet e brendshme preken përveç lëkurës. Cilat organe janë prekur dhe sa e rëndë është sëmundja mund të ndryshojnë nga pacienti në pacient. Prandaj, trajtimi përshtatet individualisht.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Lupus eritematoz sistemik.

Lupus eritematoz: Parandalimi

Përveç stresit, kjo përfshin mbi të gjitha dritën intensive UV (dielli, burimet artificiale UV si në solariume). Këto duhet t'i shmangni edhe nëse keni sëmundjen, sepse lupus eritematoz e bën lëkurën më të ndjeshme ndaj rrezeve të diellit.

Marrja e vitaminës D mund të jetë gjithashtu e dobishme si masë parandaluese në konsultim me një mjek.

Për veçoritë e vaksinimit te pacientët me imunitet të kompromentuar mund të lexoni në artikullin Imunosupresioni dhe vaksinimi.

Lupus eritematoz dhe ushqyerja

Një dietë e ekuilibruar mund të lehtësojë disa nga simptomat shoqëruese të lupusit eritematoz sistemik. Për shembull, dhimbjet e kyçeve mund të parandalohen duke shtuar rregullisht peshk në dietë.