Kanceri i nyjeve limfatike: perspektiva dhe shkaqet

Vështrim i shkurtër:

 • Prognoza: Shanset për shërim janë të mira në shumë raste, me kusht që trajtimi të fillojë në një fazë të hershme. Prognoza për limfomën Hodgkin është disi më e mirë sesa për limfomën jo-Hodgkin.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaqet e sakta nuk dihen. Faktorët e rrezikut përfshijnë infeksionet e virusit Epstein-Barr (EBV), sëmundjet imune (p.sh., infeksioni HIV), pirja e duhanit afatgjatë, substancat kimike, mosha, predispozita gjenetike.
 • Trajtimi: monitorim i rregullt për tumore të shkallës së ulët, kimioterapi dhe/ose radioterapi, transplantim të qelizave staminale, antitrupa ose imunoterapi.

Çfarë është kanceri i nyjeve limfatike?

Limfoma është emri i folur për një limfomë malinje dhe më parë quhej edhe limfosarkoma. Kjo sëmundje tumorale e ka origjinën nga qelizat e degjeneruara të sistemit limfatik (sistemi limfatik).

Sistemi limfatik (sistemi limfatik)

Përveç kësaj, sistemi limfatik i shërben formimit, maturimit dhe diferencimit të një lloji specifik të qelizave të bardha të gjakut, limfociteve (= qelizave limfatike). Ato janë jashtëzakonisht të rëndësishme për mbrojtjen imune sepse njohin dhe eliminojnë në mënyrë specifike patogjenët. Shumica e limfociteve mbeten aty ku e kanë origjinën; vetëm një pjesë e vogël kalon në gjak dhe limfë.

Mund të mësoni më shumë për limfocitet dhe dy nëngrupet e tyre (limfocitet T dhe B) këtu.

Shpretka gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen imunitare, si dhe në pastrimin e gjakut. Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu.

Si zhvillohet kanceri limfatik

Ndërsa sëmundja përparon, kanceri i nyjeve limfatike shpesh përhapet përtej sistemit limfatik dhe prek organet e tjera.

Frekuenca dhe format e kancerit të nyjeve limfatike

Kanceri i nyjeve limfatike është një formë e rrallë e kancerit. Çdo vit, dy deri në dhjetë në çdo 100,000 njerëz diagnostikohen rishtazi me limfomë malinje. Meshkujt preken më shpesh se femrat.

Bazuar në ndryshimet delikate në strukturën e indeve, mjekët bëjnë dallimin midis dy grupeve kryesore të kancerit të nyjeve limfatike:

 • Limfoma jo-Hodgkin (NHL): Këtu përfshihen të gjitha format e limfomës që nuk konsiderohen si limfoma Hodgkin - domethënë rreth 30 të ndryshme (p.sh. plazmocitoma). Në vitin 2020, 55,601 gra dhe 67,378 burra u diagnostikuan rishtazi me NHL në Evropë. Mosha mesatare e pacientëve është 72 vjeç (femra) dhe 70 vjeç (burra).

Sëmundja Hodgkin (Limfoma e Hodgkin)

Lexoni më shumë rreth simptomave, shkaqeve, diagnozës, trajtimit dhe prognozës për këtë formë të limfomës në artikullin Sëmundja Hodgkin.

Limfoma jo-Hodgkin

Ju mund të mësoni gjithçka që duhet të dini për këtë grup shumë më të zakonshëm të kancerit të nyjeve limfatike në artikullin Limfomat Jo-Hodgkin.

Cila është jetëgjatësia e njerëzve me limfomë?

Në përgjithësi, megjithatë, prognoza për limfomën Hodgkin është mjaft e favorshme. Në shumë pacientë, një kurë është e mundur. 84 për qind e grave dhe 86 për qind e burrave me limfomën Hodgkin jetojnë për të paktën pesë vjet pas diagnozës (shkalla relative e mbijetesës 5-vjeçare).

 • Disa lloje të NHL rriten në mënyrë shumë agresive (p.sh., limfoma Burkitt) dhe quhen limfoma me malinje të lartë.
 • Llojet e tjera të NHL - të quajtura limfoma me malinje të ulët - zhvillohen ngadalë me kalimin e viteve në dekada (p.sh., limfoma MALT, leuçemia me qeliza me qime). Ato konsiderohen si sëmundje kronike.

Limfomat e shkallës së ulët, nga ana tjetër, zakonisht mund të reduktohen vetëm, por jo të shërohen përgjithmonë. Prandaj të prekurit janë nën kujdesin mjekësor gjatë gjithë jetës. Nëse është e nevojshme, kërkohet trajtim i përsëritur.

Rreziku i tumoreve të dytë

Cilat mund të jenë shkaqet e kancerit të nyjeve limfatike?

Shkaqet e sakta të limfomës nuk dihen ende, por duket se përfshihen një kombinim faktorësh.

Faktorët e rrezikut për limfomën Hodgkin

Faktorë të tjerë rreziku për sëmundjen e Hodgkin përfshijnë sëmundjet kongjenitale të sistemit imunitar dhe imunodefiçencat e fituara, për shembull si rezultat i infeksionit HIV.

Pirja e duhanit afatgjatë gjithashtu mund të rrisë rrezikun e sëmundjes.

Faktorët e rrezikut për limfomat jo-Hodgkin

Nuk mund të emërohen faktorë rreziku përgjithësisht të zbatueshëm për grupin heterogjen të limfomave jo-Hodgkin (NHL).

Substancat e ndryshme kimike rrisin gjithashtu rrezikun e disa limfomave jo-Hodgkin, si benzeni dhe tretës të tjerë organikë që përdoren gjerësisht në industri.

Rrezatimi radioaktiv dhe mosha më e madhe konsiderohen gjithashtu faktorë rreziku.

Faktorë të tjerë të mundshëm rreziku janë duke u hulumtuar, si faktorët gjenetikë (në rastet e rasteve të shumta të sëmundjes në një familje) ose një mënyrë jetese e caktuar.

Kanceri i nyjeve limfatike: simptomat

Mund të lexoni gjithçka të rëndësishme në lidhje me shenjat tipike të kancerit të nyjeve limfatike në artikullin Simptomat e kancerit të nyjeve limfatike.

Si diagnostikohet kanceri i nyjeve limfatike?

Megjithatë, nëse ënjtja pa dhimbje e nyjeve limfatike vazhdon për javë të tëra, e shoqëruar ndoshta me simptoma të tilla si ethe, djersitje gjatë natës dhe humbje të padëshiruar në peshë, duhet të konsultoheni urgjentisht me një mjek. Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për kancer të nyjeve limfatike është mjeku juaj i familjes ose një specialist i mjekësisë së brendshme dhe onkologjisë.

Histori mjekesore

Mjeku fillimisht do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën) në një diskutim të detajuar me ju. Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Jeni zgjuar natën kohët e fundit sepse keni qenë "të zhytur në djersë"?
 • Keni pasur ethe të shpeshta në të kaluarën (pa shenja infeksioni) dhe keni ndjerë dobësi?
 • A keni vënë re nyjet limfatike të zmadhuara pa dhimbje (për shembull, në qafë, nën sqetull ose në ijë)?
 • A keni ndonjë gjendje të njohur mjekësore?
 • A ka/ka pasur raste të kancerit në familjen tuaj? Nëse po, çfarë lloj kanceri?

Ekzaminim fizik

Testet e gjakut dhe imunohistokimia

Megjithatë, kjo e fundit mund të jetë edhe e ngritur (leukocitoza), siç ndodh shpesh në sëmundjen Hodgkin. Nëse mjeku zbërthen nëngrupet e ndryshme të leukociteve në një të ashtuquajtur numërim diferencial të gjakut, bëhet e qartë se rritja e totalit të leukociteve është për shkak të rritjes së nëngrupit të "granulociteve eozinofile" (eozinofili).

Gjaku i pacientëve me kancer të nyjeve limfatike shpesh tregon gjithashtu nivele të larta të inflamacionit (veçanërisht rritje të sedimentimit të gjakut). Megjithatë, një rritje e tillë nuk është specifike dhe mund të ketë shkaqe të tjera.

Mostra e indit (biopsi)

Për një diagnozë të konfirmuar të kancerit të nyjeve limfatike, është e nevojshme të merren dhe analizohen mostrat e indeve. Kjo gjithashtu ndihmon për të përcaktuar se çfarë lloji të kancerit të nyjeve limfatike është i përfshirë.

Mostrat (biopsi) mund të merren jo vetëm nga nyjet limfatike, por edhe nga inde të tjera nëse është e nevojshme. Nëse dyshohet për limfomë të lëkurës (limfoma lëkurore), bëhet fjalë për një mostër nga lëkura; nëse dyshohet për limfomë MALT, është mostër nga mukoza e stomakut. Të dyja limfomat i përkasin limfomave jo-Hodgkin.

Ekzaminime të mëtejshme

Në disa pacientë, një ekzaminim shtesë i palcës së eshtrave është i nevojshëm për të zbuluar një infektim të mundshëm. Kjo zakonisht përfshin shpimin e kreshtës iliake (nën anestezi lokale) me një gjilpërë dhe aspirimin e një pjese të palcës kockore. Më pas, mjeku ekzaminon palcën e eshtrave nën një mikroskop.

Në raste të rralla, është gjithashtu e nevojshme të merret një mostër e lëngut cerebrospinal (CSF).

Limfoma: vënia në skenë (sipas Ann-Arbor, e modifikuar pas Cotswold (1989) dhe Lugano (2014)).

Mjekët e ndajnë kancerin e nyjeve limfatike (limfoma malinje) në faza të sëmundjes (stadimi) bazuar në rezultatet e ekzaminimit. Kjo bëhet sipas të ashtuquajturit klasifikim Ann Arbor me katër faza. Ky klasifikim fillimisht u zhvillua për limfomën Hodgkin, por tani përdoret edhe për limfomat jo-Hodgkin.

Fazë

Përfshirja e nyjeve limfatike

I

Përfshirja e vetëm një regjioni të nyjeve limfatike

Përfshirja e dy ose më shumë zonave të nyjeve limfatike në të njëjtën anë të diafragmës (dmth. në gjoks ose në bark)

III

Përfshirja e rajoneve të nyjeve limfatike në të dy anët e diafragmës (dmth., si gjoks ashtu edhe bark)

IV

prekje difuze e organit/distriktit ekstra-limfatik (p.sh. palca e eshtrave) me ose pa përfshirje të rajoneve të nyjeve limfatike

Me parametrat A dhe B si shtesë në fazën e tumorit, mund të tregohet nëse pacienti shfaq simptoma B (rënie në peshë, temperaturë, djersitje gjatë natës). Me parametrin A, simptomat B mungojnë, me parametrin B, simptomat B janë të pranishme.

Cila është terapia për kancerin e nyjeve limfatike?

Kimioterapia dhe radioterapia për kancerin e nyjeve limfatike

Në fazat e hershme të limfomës, terapia me rrezatim është zakonisht e dobishme sepse kanceri ende nuk është përhapur shumë larg në trup. Në limfomën jo-Hodgkin, rrezatimi lokal është i mjaftueshëm në disa raste. Megjithatë, zakonisht kombinohet me një procedurë tjetër terapeutike - shumë shpesh kimioterapinë.

Kimioterapia dhe terapia me rrezatim luajnë gjithashtu një rol të rëndësishëm në fazat më të avancuara të limfomës.

Transplantimi i qelizave staminale për limfomë

Një opsion tjetër terapeutik në raste të caktuara të limfomës është transferimi i qelizave staminale hematopoietike (transplantimi i qelizave staminale hematopoietike). Në këtë procedurë, mjeku fillimisht merr qeliza staminale të shëndetshme hematopoietike, zakonisht nga trupi i vetë pacientit (transplantimi autolog i qelizave staminale).

Në hapin tjetër, personi i sëmurë merr kimioterapi me dozë të lartë për të shkatërruar të gjithë palcën e eshtrave dhe qelizat kancerogjene që ajo përmban. Menjëherë pas kësaj, mjekët transferojnë qelizat staminale të shëndetshme të marra më herët, të cilat fillojnë një hematopoiezë të re pa qeliza kanceroze.

Në raste të caktuara, qelizat burimore të gjakut të dhuruara nga një person tjetër konsiderohen gjithashtu për transplantim (transplantimi i qelizave staminale alogjene).

Imunoterapia për kancerin e nyjeve limfatike

Ekzistojnë disa lloje të imunoterapive të disponueshme për trajtimin e limfomës malinje.

Terapia me antitrupa

Në këtë formë imunoterapie, pacienti merr antitrupa të prodhuar artificialisht që lidhen në mënyrë specifike me qelizat kancerogjene dhe shkaktojnë shkatërrimin e tyre në mënyra të ndryshme. Dy shembuj janë antitrupat rituximab dhe brentuximab vedotin.

Për individë të caktuar me limfomën Hodgkin, mund të merret parasysh përbërësi aktiv brentuximab vedotin. Ky është një antitrup i prodhuar artificialisht i ngarkuar me një ilaç citostatik. Kjo është një substancë që pengon ndarjen e qelizave.

Imunoterapia me frenues të pikave të kontrollit

Për disa njerëz me limfomën Hodgkin, trajtimi me frenues të pikave të kontrollit është një opsion. Këto janë gjithashtu antitrupa të veçantë. Megjithatë, ato nuk veprojnë drejtpërdrejt në qelizat e kancerit, por ndikojnë në disa pika kontrolli të sistemit imunitar. Këto "pikë kontrolli imunitar" ngadalësojnë përgjigjet imune.

Terapia e qelizave CAR-T

Terapia e qelizave CAR-T është një formë mjaft e re e imunoterapisë. Është i përshtatshëm për trajtimin e formave të caktuara të limfomës jo-Hodgkin dhe leuçemisë.

Kimioterapia e lehtë përdoret për t'u përgatitur për këtë trajtim. Ai vret një pjesë të qelizave kancerogjene, si dhe qelizat T të vetë trupit. Ky "boshllëk" në stokun e qelizave T plotësohet nga qelizat CAR T të prodhuara në laborator, të cilat pacienti i merr nëpërmjet një infuzioni.

Terapia me frenues të rrugës së sinjalit

Një shembull është përbërësi aktiv idealalisib. Një terapi e tillë konsiderohet për njerëzit me limfomë folikulare (një NHL) kur kimioterapia dhe terapia me antitrupa nuk kanë qenë efektive.

Për informacion të detajuar mbi trajtimin e llojeve të ndryshme të limfomës, shihni artikujt Sëmundja Hodgkin dhe Limfoma jo-Hodgkin.