Makrogol: Efekti, Aplikimi, Efektet anësore

Si funksionon makrogoli

Makrogoli është një përbërës aktiv nga grupi i laksativëve me veti lidhëse uji dhe laksative. Lidhja e shtuar e ujit në traktin gastrointestinal shkakton nga njëra anë rritje të volumit të jashtëqitjes, gjë që stimulon aktivitetin e zorrëve (peristaltikën) dhe nga ana tjetër e bën jashtëqitjen më të butë.

Disa sëmundje (siç është skleroza e shumëfishtë) mund të shkaktojnë gjithashtu kapsllëk. Më pas, laksativët mund të përdoren në një afat të shkurtër për të lehtësuar defekimin.

Makrogoli, i njohur gjithashtu si glikol polietileni, është një substancë e krijuar nga njeriu që lidh ujin. Nëse makrogoli merret nga goja (nga goja), substanca lidh ujin e pranishëm në zorrë dhe pengon thithjen e tij përmes murit të zorrëve në gjak - prandaj ai mbetet në përmbajtjen e zorrëve (jashtëqitja).

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Përbërësi aktiv nuk absorbohet nga zorrët në gjak, por ekskretohet i pandryshuar në jashtëqitje.

Kur përdoret makrogoli?

Macrogol është një laksativ i fuqishëm dhe përdoret për pastrimin e zorrëve përpara ekzaminimeve të zorrëve dhe procedurave kirurgjikale në traktin gastrointestinal. Përdoret gjithashtu në trajtimin e kapsllëkut kronik dhe problemeve me sekretimin e jashtëqitjes.

Përdorimi afatgjatë rekomandohet vetëm në raste të veçanta, si paraplegjikët dhe pacientët që marrin qetësues të fortë kundër dhimbjeve (opioidet). Në raste të tilla, megjithatë, këshillohet përdorimi i preparateve të kombinuara që përmbajnë kripëra (elektrolite) krahas makrogolit. Në këtë mënyrë, një mungesë e afërt e elektrolitit për shkak të lëvizjeve të përshpejtuara të zorrëve mund të parandalohet në një masë të caktuar.

Si përdoret makrogoli

Makrogoli përdoret kryesisht si pluhur për të përgatitur një tretësirë. Përmbajtja e një qeseje makrogol përzihet në ujë dhe pihet.

Për një pastrim të plotë të zorrëve para ndërhyrjeve mjekësore, zakonisht duhet të pihen nga tre deri në katër litra tretësirë ​​Macrogol (sipas udhëzimeve të mjekut). Për një efekt të butë laksativ në rast të kapsllëkut të përkohshëm, nevojiten sasi shumë më të vogla.

Shpesh, dmth në një deri në dhjetë për qind të të trajtuarve, makrogoli shkakton efekte anësore si probleme gastrointestinale.

Në rast të mbidozimit të laksativit, është e mundur diarre e rëndë.

Gjithmonë kërkoni kujdes mjekësor për kapsllëk me simptoma akute (përfshirë dhimbje, vjellje, ndjenjë të fortë presioni).

Çfarë duhet të keni parasysh kur merrni makrogol?

contraindications

Macrogol nuk duhet të përdoret në:

  • obstruksioni i zorrëve
  • gjakderdhje gastrointestinale
  • sëmundje të rënda inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz)
  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndonjë përbërësi tjetër të preparatit

Ndërveprimet

Kufizimi i moshës

Përgatitjet e gatshme që përmbajnë makrogol miratohen për përdorim nga mosha një vjeçare, në varësi të dozës. Pacientët e moshuar, pacientët me sëmundje inflamatore të zorrëve dhe ata me aritmi kardiake duhet të përdorin me kujdes ilaçet me makrogol, mundësisht vetëm nën mbikëqyrjen mjekësore.

Shtatzënia dhe laktacioni

Makrogol është një nga laksativët e zgjedhur në shtatzëni dhe laktacion.

Si të merrni ilaçe me makrogol

Barnat që përmbajnë makrogol janë të disponueshme pa recetë në barnatore në Gjermani, Austri dhe Zvicër.